محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1853162795
ایرانیان چقدر بخشندهاند؟ |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ایرانیان چقدر بخشندهاند؟
کد خبر: ۴۸۰۱۹۴
تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۸:۳۰ - 02 March 2015
فرارو نوشت: آیا ایرانیها، انسانهای خیر و بخشندهای هستند؟ با توجه به وجود سازوکارهایی چون خمس، زکات، صدقه و همچنین نهادهای مختلف خیریه در کشور، چرا ما در شاخص «بخشش» و «فقرزدایی»، کشور موفقی به حساب نمیآییم؟
افشین داورپناه، انسانشناس و عضو هیئت علمی پژوهشکده فرهنگ و هنر، در گفتگو با فرارو ضمن پاسخ به این پرسش، کوشیده است تا درباره ارتباط بین مفهوم «بخشش»، «فعالیتهای حمایتی و خیرخواهانه» و «حقوق شهروندی» توضیحاتی ارائه کند.
وی در پاسخ به وضعیت نامناسب «بخشش» بر اساس پژوهش نظرسنجیهای موسسه «گالوپ» ضمن تذکر این نکته که در بررسی موسسه گالوپ صرفا کمکهای خیرخواهانه و داوطلبانه مالی (نقدی) افراد مورد توجه قرار نگرفته بلکه میزان ساعتهایی که افراد صرف امور خیریه میکنند و بخششهای غیر مالی افراد در زمینههای خیرخواهانه نیز مورد توجه قرار گرفته است میگوید: در ایران، پس از انتشار گزارش موسسه «CAF»، با استناد و با اعتماد به این گزارش، مطالبی درباره ارزیابی فعالیتهای حمایتی در ایران نوشته و منتشر شد؛ در بیشتر این مطالب، آنچه در گزارش مذکور درباره ایران آمده، پذیرفته شدهاست در حالی که بررسی کارشناسی گزارش نشان دهنده ضعفها و خلاءهایی در شاخصهای ارزیابی این پژوهش است، برای مثال مشخص نیست آیا کسانی که در ایران، به پرسشنامههای پژوهش مورد نظر پاسخ دادهاند، مواردی چون خمس، زکات یا کمکهای قرضالحسنه خود را نیز جزو فعالیتهای خیرخواهانه به شمار آوردهاند یا نه؛ در واقع، شاخصهای ارزیابی فعالیتهای خیرخواهانه داوطلبانه در ایران باید بر اساس معیارهای و مفاهیم موجود در این فرهنگ بازنگری و تنظیم شود؛ در واقع در طراحی این پرسشها باید رویکردی «درون فرهنگی» یا «Emic» داشت؛ آیا پرداخت انواع صدقات، «خمس» و «زکات» و نظایر آن را نمیتوان اقداماتی خیرخواهانه تلقی کرد؟ در بررسی موسسه «CAF» به چنین مکانیسمهایی توجه نشده است؛ چنین فعالیتهایی را میتوان، فعالیتهایی «حمایتی» تلقی کرد. مکانیسمهای متعدد و گوناگون حمایتی در ایران، که ریشه در روحیه بخشندگی دارد، در تعریف و شاخصهایی که موسسه «CAF» برای بخشندگی در نظر گرفته مورد غفلت واقع شدهاست.
بنابراین وضعیت فعالیتهای حمایتی را میتوان نشان دهنده وضعیت «بخشندگی» در جامعه ایرانی قلمداد کرد؟
بله! تا حدودی. این بیشتر بستگی به تعریفی دارد که شما از «بخشندگی» در نظر دارید؛ البته مسلما آن دسته از فعالیتهای حمایتی دولتی را که وظیفه قانونی دولتهاست نمیتوان در مقوله «بخشندگی» یا حتی «خیرخواهانه» قرار دارد. برای مثال در قانون اساسی چمهوری اسلامی ایران، مواردی ذکر شده است که کاملا در چارچوب یا در جهت مفهوم «حقوق شهروندی» قرار دارد؛ مثلا اصول ۲۹، ۳۰ و ۳۱ قانون اساسی که تامین مسکن، اشتغال و آموزش و پرورش رایگان برای شهروندان، حمایت از ازکارافتادگان، بازنشستگان، فقرا، ناتوانها و... را وظیفه دولت میداند. در اینجا دولت و حاکمیت با یک وظیفه اجرایی مواجه است که در درجه اول به عنوان حقوق شهروندی شناخته میشود؛ اما چون دولت، به هر دلیلی، قادر به انجام حقوق مورد نظر نیست در جامعه، نهادهای حمایتی خیرخواهانهای شکل میگیرد تا حمایت-های لازم از گروههای نیازمند را انجام دهد.
حتی برخی از فعالیتهای مبتنی بر آموزههای دینی را زمانی که با هدف و نیت دیگری انجام میشود نمیتوان در چارچوب مفهوم «بخشندگی» به ویژه آنگونه که مورد نظر موسسه «CAF» است قرار داد!
باید توجه داشت که در بررسی فعالیتهای خیرخواهانه یا حمایتی در ایران، معمولا برخی از فعالیتهایی که اهدافی خیرخواهانه را دنبال میکنند، در نظر گرفته نمیشوند؛ همانگونه که پیش از این اشاره شد، به طور مشخص، میتوان به فعالیتها یا اقداماتی اشاره کرد که از جمله امور دینی مذهبی به شمار میآیند و در مطالعه فعالیتهای حمایتی کمتر به آنها توجه میشود: پرداخت انواع صدقات مثل زکات و خمس به ویژه به کارگزاران دینی مذهبی را میتوان از جمله این موارد دانست، بخش قابل توجه درآمدهای حاصل از اوقاف نیز که صرف مصارف عمومی، خیرخواهانه و حمایتی میشود نیز در این مقوله جا میگیرد؛ همچنین فعالیتهای «قرضالحسنه»، فعالیتهای قرضالحسنه از جمله امور خیرخواهانه حمایتی است که امروز نه تنها به طور رسمی توسط بانکهای دولتی و غیردولتی، بلکه از طریق موسسات مالی اعتباری نیز انجام میشود؛ در هیچ روستا یا شهری نیست که صندوق قرضالحسنهای وجود نداشته باشد در برخی محلات، فعالیتهای قرضالحسنه در کنار فعالیتهای هر مسجد، حسینیه و حتی در میان گروههای دوستی و خانوادگی نیز دیده میشود؛ بنابراین برای رسیدن به تصویری درست و جامع از فعالیتهای حمایتی خیرخواهانه در ایران، باید به مواردی از این دست نیز توجه کرد مواردی که در «شاخص بخشش» که توسط موسسه خیریه بینالمللی «CAF» ارائه شده، مورد توجه قرار نگرفته است.
آنگونه که گفته شد، به نظر میرسد، بین فعالیتهای حمایتی خیرخواهانه، «حقوق شهروندی» و «آموزههای دینی» باید تفاوتها و شباهتهایی قائل شد؟
بله! به نظر میرسد، بهتر است حساب فعالیتهای حمایتی که بر اساس وظیفه یا تکلیف انجام میگیرد را از فعالیتهای حمایتی داوطلبانه و خیرخواهانه جدا کنیم؛ برای مثال، دولت یا حاکمیت، موظف است طبق قانون، از گروههای کم توان، ناتوان یا اسیب پذیر جامعه حمایت کند؛ این دیگر یک فعالیت داوطلبانه خیرخواهانه نیست بلکه یک وظیفه یا تکلیف قانونی است که ممکن است مبانی دینی اعتقادی یا ایدئولوژیکی نیز داشته باشد؛ اما بخش عمدهای از فعالیتهای حمایتی که توسط مردم و موسسات انجام میشود کاملا جنبهای داوطلبانه و خیرخواهانه دارد اگر چه ممکن است نهادهای دولتی یا نیمه دولتی نیز به فعالیتهای خیرخواهانه غیرموظف نیز بپردازند یا از چنین فعالیتهایی حمایت کنند!
بنابراین، فعالیتهای خیرخواهانه در ایران را باید بر اساس وضعیت ایران بررسی و تحلیل کرد؟
بله! به ویژه موضوع قابل توجه در مورد بررسی فعالیتهای حمایتی خیرخواهانه، تفاوت رویکرد به این قبیل فعالیتها در ایران نسبت به فعالیتهایی از این دست در فرهنگ مدرن است! همانگونه که میدانیم در فرهنگ مدرن، مفهوم «حقوق شهروندی» مهمترین ملاک و معیار در فعالیتهای مدنی و اقدامات حاکمیتی و دولتی به شمار میآید؛ در واقع، این تصور وجود دارد که همه شهروندان در همه زمینهها از حقوقی مساوی برخوردارند و بخش عمده وظیفه نهادهای دولتی و غیر دولتی آن است که در جهت فراهم کردن حقوق شهروندی و پاسداری از آن حرکت کنند؛ در چنین نگاهی، مهم نیست که شما متعلق به کدام کشور، دین، مذهب و کدام گروه قومی زبانی هستید؛ در چنین نگاهی، فعالیتهای حمایتی، مجموعه تلاشهایی است که هدف آن قرار دادن همه شهروندان در شرایطی مساوی است؛ در چنین وضعیتی، دولتها و جامعه مدنی نیز به فعالیتهای حمایتی که بر اساس آموزههای دینی به خاطر ثواب، بخشش گناهان یا رسیدن به پاداش اخروی انجام میشود نیز از زاویه «حقوق شهروندی» مینگرند.
با این وجود روحیه «بخشندگی» در جامعه ایرانی را چگونه ارزیابی میکنید؟
در این زمینه البته پژوهشها یا پیمایشهایی را سراغ ندارم که در داخل کشور انجام شده باشد؛ با این وجود بر اساس سازوکارهایی دولتی و غیردولتی مرتبط با مفهوم «بخشش» که در جامعه ایرانی وجود دارد و در بالا به آنها اشاره شد (کمیته امداد، بهزیستی، خیریهها، خمس، زکات (انواع صدقات) و... میتوان برآورد کرد ظرفیت بالایی از کمکهای خیرخواهانه و مبتنی بر روحیه «بخشندگی» در جامعه ایرانی وجود دارد اما ساز وکارها و سودمندی آن باید مورد بازنگری قرار گیرد.
مفاهیم و آموزههای دینی مرتبط با فعالیتهای حمایتی (خمس، زکات و...) نیز میتواند پاسخگوی بخش گستردهای از نیازهای حمایتی باشد به شرطی که ساز و کارهای آن شفاف و در پیوند با دیگر فعالیتهای حمایتی کشور باشد؛ مثلا اگر موسسات و نهادهای غیردولتی بتوانند از مجاری گفته شده (خمس، زکات، انفال و...)، اعتبارات لازم برای فعالیتهای حمایتی داوطلبانه را دریافت کنند، میتوانند مسیر و ساز و کاری مناسب در جهت هدفمند کردن مفهوم «بخشش» در جامعه باشند. از سوی دیگر ضرورت دارد تا آموزهها یا فعالیتهای حمایتی دینی اگر چه با نیتها و مقاصد دینی (خیرات و ثواب) انجام میشود اما با رویکرد «حقوق شهروندی» در مسیر حمایت از گروههای نیازمند به کار گرفته شود.
با این وجود، جامعه ایرانی، دولت و حاکمیت هنوز نتوانسته است به خوبی از ظرفیتهای وسیعی که در فرهنگ ایرانی وجود دارد و از روحیه بخشندگی در ایران، برای سامان دهی به وضعیت نیازمندان، کم توانها و ناتوانهای جامعه استفاده کند؛ البته پاسخ به اینکه چرا با وجود چنین ظرفیتهایی در فرهنگ دینی، هنوز بخش قابل توجهی از جامعه، در دایره نیازمندان به حمایت قرار دارند، در این مورد ابتدا به چند موضوع توجه کرد؛ الف برآورد نسبی مقدار اموال و داراییهایی که هر ساله از راههای زیر به دست میآید چقدر است؟ چیزی که الان وجود ندارد. ب آیا سازوکارهای موجود برای صرف اعتبارات مورد نظر در زمینههای حمایتی داوطلبانه غیر دولتی مناسب است؟ ج نحوه هزینه کرد داراییهای دولتی و حکومتی (انفال و...) در این راه، نیازمند نظارت و بازبینی است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]
صفحات پیشنهادی
درآمد نفتی ایران سال ۹۴ چقدر است؟ |اخبار ایران و جهان
درآمد نفتی ایران سال ۹۴ چقدر است قیمت جهانی طلای سیاه و به ویژه نفت کشورمان در حالی این روزها در محدوده بشکهای ۵۰ دلار جاخوش کرده است که در صورت نوسان قیمت نفت بین ۴۰ تا ۷۰ دلار درآمدهای نفتی ایران هم دستخوش تغییراتی خواهد شد کد خبر ۴۷۷۸۳۱ تاریخ انتشار ۰۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۸ ۴۰ایرانیان چقدر بخشندهاند؟
دوشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۷ ۲۰ فرارو نوشت آیا ایرانیها انسانهای خیر و بخشندهای هستند با توجه به وجود سازوکارهایی چون خمس زکات صدقه و همچنین نهادهای مختلف خیریه در کشور چرا ما در شاخص بخشش و فقرزدایی کشور موفقی به حساب نمیآییم به گزارش ایسنا افشین داورپناه انسانشنقیمت پراید صادراتی چقدر است؟ |اخبار ایران و جهان
قیمت پراید صادراتی چقدر است کد خبر ۴۷۷۲۳۱ تاریخ انتشار ۰۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱ ۵۳ - 21 February 2015 دنیای اقتصاد نوشت در شرایطی که این روزها مشتریان ایرانی دل خوشی از قیمت خودروهای داخلی ندارند خبر میرسد پراید در بازارهای صادراتی ارزانتر به فروش میرسد آنطور که احمد نعمت بوام مسکن جانبازی در سال 94 چقدر میشود؟ |اخبار ایران و جهان
وام مسکن جانبازی در سال 94 چقدر میشود با تصویب نمایندگان تسهیلات به ازای هر واحد مسکونی در شهرهای با جمعیت بیش از یک میلیون نفر ۷۲ میلیون مراکز استانها ۶۰ میلیون سایر شهرها ۵۰ میلیون روستاها ۳۰ میلیون تومان و شهرهای جدید معادل سقف تسهیلات مرکز استان و به نرخ چهار درصد ببختیاریزاده: ویسی میداند چقدر دوستش دارم |اخبار ایران و جهان
بختیاریزاده ویسی میداند چقدر دوستش دارم کد خبر ۴۷۷۸۷۷ تاریخ انتشار ۰۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۰ ۰۴ - 23 February 2015 مدافع سابق تيم استقلالخوزستان معتقد است اين تيم در اين فصل انتظارات را برآورده نکرده است و اگر کسي انتقادي مي کند دليل بر دشمني با اين تيم نيست به گزارش ورزش سهایرانیان: پاختاکور حریف گردن کلفتی برای نفت است |اخبار ایران و جهان
ایرانیان پاختاکور حریف گردن کلفتی برای نفت است کد خبر ۴۷۷۹۶۶ تاریخ انتشار ۰۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲ ۳۲ - 23 February 2015 سرپرست تیم فوتبال نفت تهران معتقد است که تیم پاختاکور قدرت بالایی دارد و برای این تیم یک حریف گردن کلفت محسوب میشود رحیم ایرانیان در گفتوگو با تسنیم در خصوص شراجوگیری برخی ایرانیان با قارچ و پنیر اضافه! |اخبار ایران و جهان
جوگیری برخی ایرانیان با قارچ و پنیر اضافه موجی راه میافتد و بر سر آن به بحث و تبادل نظر میپردازیم از آن بحث هایی که گاه به شوخی و دعوا هم کشیده میشود از همان هایی که روی صورت یکدیگر خط و خش میاندازیم کد خبر ۴۷۸۲۰۵ تاریخ انتشار ۰۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹ ۰۹ - 24 February 2015 یاکبد چرب تهدید جدی برای ایرانیان |اخبار ایران و جهان
کبد چرب تهدید جدی برای ایرانیان کد خبر ۴۷۷۹۵۰ تاریخ انتشار ۰۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲ ۱۰ - 23 February 2015 رییس مرکز خاورمیانه ای بیماری های کبدی امروز با بیان اینکه 30 تا40 درصد مردم کبد چرب دارند گفته است در حدود 30 میلیون نفر ایرانی درگیر این بیماری هستند به گزارش ایسکسلاخان کشتارگاهها چقدر درآمد دارند |اخبار ایران و جهان
سلاخان کشتارگاهها چقدر درآمد دارند صاحب یکی از کشتارگاههای اطراف تهران درباره نحوه معدم کردن دامهای بیمار میگوید پیش از کشتار دامها 24 ساعت در قرنطینه قرار میگیرند در این مدت ناظر دامپزشکی آنها را از نظز سلامت بررسی میکند دامی که سالم تشخیص داده شد برای کشتار فرستادهچقدر باید بخوابیم تا بیمار نشویم؟ |اخبار ایران و جهان
چقدر باید بخوابیم تا بیمار نشویم معمولا گفته می شود که همه ما باید در طول شب هشت ساعت بخوابیم اما آیا چنین عادتی ممکن است باعث مرگ زودرس شود تحقیقات جدید نشان داده است که خوابیدن به مدتی طولانی تر و یا کوتاه تر از حد متوسط معمولا با افزایش خطر ابتلا به بیماری و حتی مرگ ارتباطشرایط و مقررات بیمه ایرانیان خارج از کشور |اخبار ایران و جهان
شرایط و مقررات بیمه ایرانیان خارج از کشور کد خبر ۴۷۷۹۶۲ تاریخ انتشار ۰۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲ ۲۶ - 23 February 2015 تأمین اجتماعی در مفهوم فراگیر آن حقی است همگانی برای عموم افراد جامعه که تأمین و تدارک بستر اجرائی آن از تکالیف دولت به شمار می رود به گزارش ایسنا بر همین اساس و درسهم هر استان از رشد اقتصادی چقدر است؟/ تهران در سکوی نخست |اخبار ایران و جهان
سهم هر استان از رشد اقتصادی چقدر است تهران در سکوی نخست بیش از نیمی از استانهای کشور سهمشان در تولید ناخالص داخلی کشور حتی به یک درصد هم نمیرسد در همین حال تهران با سهم 13 97 درصدی بزرگترین تولیدکننده کشور و با فاصله بسیار زیاد از سایرین شناخته شده است کد خبر ۴۷۷۵۴۶ تاری۵۰ درصد ایرانیان به کبد چرب مبتلا هستند |اخبار ایران و جهان
۵۰ درصد ایرانیان به کبد چرب مبتلا هستند کد خبر ۴۷۸۲۹۱ تاریخ انتشار ۰۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲ ۴۳ - 24 February 2015 معاون طب سنتی وزیر بهداشت از تدوین بسته آموزشی طب سنتی برای بهورزان و ورود این طب در شبکه بهداشت خبر داد و گفت سبک زندگی نادرست باعث شده حدود ۵۰ مردم به کبد چرب مبتلا باچقدر با بیماری صرع آشنا هستیم ؟ |اخبار ایران و جهان
چقدر با بیماری صرع آشنا هستیم ایرانصدا در این برنامه نگاهی خواهیم داشت به روند وقوع بیماری صرع و مکانیسم عمل این بیماری صرع یا Epilepsy یکی از شایع ترین بیماریهای عصبی است که مکتنیسم ایجاد آن از دیرباز مورد تحقیق بشر بوده است کد خبر ۴۷۸۰۶۲ تاریخ انتشار ۰۴ اسفند ۱۳۹۳ -انتقاد از حجم بالای پیشنهادات بودجهای نمایندگان |اخبار ایران و جهان
انتقاد از حجم بالای پیشنهادات بودجهای نمایندگان کد خبر ۴۷۹۳۴۷ تاریخ انتشار ۰۹ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲ ۵۱ - 28 February 2015 نایبرئیس مجلس با انتقاد از حجم بالای پیشنهاد شده از سوی نمایندگان درخصوص لایحه بودجه 94 گفت تاکنون بیش از 237 پیشنهاد مطرح شده که تنها 33 عدد از آنها مصوب شدهعزتاللهی: انتخاب کریمی مدیریت بحران بود |اخبار ایران و جهان
عزتاللهی انتخاب کریمی مدیریت بحران بود کد خبر ۴۷۷۵۳۶ تاریخ انتشار ۰۳ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹ ۱۱ - 22 February 2015 مربی تیم فوتبال ملوان معتقد است انتخاب فیروز کریمی توسط سیروس محجوب برای هدایت انزلیچیها مدیریت بحران بوده است نادر عزتاللهی در گفتوگو با تسنیم در خصوص اینکه ملوان تدرخشان: هوادار واقعی باید پشت تیم باشد |اخبار ایران و جهان
درخشان هوادار واقعی باید پشت تیم باشد کد خبر ۴۷۷۵۰۹ تاریخ انتشار ۰۳ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۸ ۵۷ - 22 February 2015 سرمربی تیم فوتبال پرسپولیس با اشاره به برنامههای خود برای دیدار برابر لخویای قطر گفت با تدابیری که اندیشیدهایم امیدوارم بتوانیم مقابل قدرت لخویا ایستادگی کنیم به گزارش-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها