واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: الگوی اقتصاد مقاومتی راهبرد ملی برای پایان حاکمیت «بلای سیاه» تهران - ایرنا - بیش از 100 سال از کشف نفت در کشور می گذرد و این طلای زیرزمینی که برای کشورهای نفتی غیرصنعتی و توسعه نیافته به «بلای سیاه» تبدیل شده، ایران را نیز آزار می دهد و امکان برنامه ریزی توسعه ای پایدار را به دلیل غیرقابل اتکا بودن بازار نفتی بویژه سقوط اخیر قیمتی ناممکن کرده است.
سال های طلایی نفت پیش از انقلاب و سپس در دولت های نهم و دهم که سیل دلارهای نفتی را وارد کشور کرد، سبب فراموشی توان داخلی در خود اتکایی اقتصادی و همچنین توسعه صنعتی شد.
دلارهای سرازیر شده بویژه در بخش خدمات، امور روبنایی و مصرف گرایی هزینه شد و افزایش نقدینگی را در پی داشت که این افسار گسیختگی در نتیجه بی برنامگی های مالی بویژه در بخش بانکی، افزایش بیش از سه برابری تورم را در دولت دهم در پی داشت.
براساس آمارهای موجود، حدود 70 هزار میلیارد تومان حجم نقدینگی آغاز کار دولت نهم با رشدی 238 درصدی در پایان سال 89 به 300هزار میلیارد تومان رسید و براساس گزارش های دیگر در پایان دولت دهم به 500 هزار میلیارد تومان رسید.
همچنین انباشت دلار و نقدینگی در بانک ها سبب تشکیل باندهای رانت خوار و تبانی گروههای وام گیر شد که در تازه ترین مورد آیت الله آملی لاریجانی رییس دستگاه قضا خبر از اعطای وام 65 هزار میلیارد تومانی یک بانک خصوصی به یک فرد در سال های قبل داد.
این تجربه های تلخ که به بهای از بین رفتن سرمایه ها و منابع ملی به دست آمده است اکنون بیش از گذشته ضرورت اجرای الگوی اقتصاد مقاومتی را نشان می دهد که پایه های آن متکی به توان داخلی است تا این نگاه غالب که دلارهای نفتی بادآورده است از بین برود.
از سوی دیگر با فعال کردن بخش خصوصی و کارآفرینان در تولید ارزش و صادرات بیشتر، سرمایه های تولید شده کارآمدی بیشتری دارد و دولت نقش کنترل و تقویت کننده را بر عهده خواهد گرفت و بخش اصلی الگوی اقتصاد مقاومتی نیز متکی به توان داخلی در این حوزه ها است.
حضرت آیت الله خامنه ای شهریور سال 1389 در دیدار کارآفرینان، «اقتصاد مقاومتی» را معنا و مفهومی از کارآفرینی معرفی و برای نیاز اساسی کشور به کارآفرینی نیز دو دلیل «فشار اقتصادی دشمنان» و «آمادگی کشور برای جهش» را معرفی نمودند.
ایشان در دیدار با دانشجویان بیان کردند: اقتصاد مقاومتی یعنی اقتصادی که در شرایط فشار، در شرایط تحریم، در شرایط دشمنی ها و خصومت های شدید می تواند تعیین کننده رشد و شکوفایی کشور باشد.
تاکیدات مقام معظم رهبری برای تبیین الزام ملی به تحقق اقتصاد مقاومتی در برگیرنده استفاده از همه ظرفیت های دولتی و مردمی، حمایت از تولید ملی، مدیریت منابع ارزی، مدیریت مصرف، نقش شرکت های دانش بنیان در اقتصاد مقاومتی، استفاده حداکثری از زمان، منابع و امکانات و اهمیت پژوهش و هدفمندی آن است.
از سوی دیگر لزوم رسیدن به اقتصاد بدون نفت 20 سال پیش مورد تاکید حضرت آیت الله خامنه ای قرار گرفت.
28 دی 1375 رهبر معظم انقلاب بیان کردند: یک وقت عرض می کردم که اگر یک روز نفت منطقه خاورمیانه تمام شود- که ممکن هم هست چنان روزی پیش آید- دولت ها باید به فکر باشند. اینکه ما این قدر روی اقتصاد بدون نفت تکیه می کنیم و اصرار داریم که هرچه ممکن است، درآمد کشور را از نفت به درآمدهای دیگر ببریم، به همین خاطر است... آن روزی که آن ها نفت داشته باشند و کشوری مثل ما العیاذُ باللّه نفت نداشته باشد و بخواهد از آن ها نفت بخرد- که امیدوارم چنین روزی پیش نیاید- آن ها بابت هر شیشه نفتی که به ما بدهند، 10 برابر قیمت یک بشکه نفت از ما پول خواهند گرفت! آن ها به ما نفت می دهند؟ کسانی که جلوِ چشمشان، ملت ها از گرسنگی می میرند، ولی گندمشان را در دریا می ریزند و به ملت های گرسنه نمی دهند، برای اینکه قیمت گندم پایین نیاید، به کسی نفت خواهند داد؟!
4 فروردین 1375هم رهبر معظم انقلاب در این زمینه تاکید کردند: باید اقتصاد ملت ایران از نفت جدا شود. این مسئله را اخیراً به دولت خدمتگزار ابلاغ کرده ایم که برایش برنامه ریزی کند و در حال برنامه ریزی است و کارهایی هم انجام داده است. ما باید کاری کنیم که ملت و دولت ایران، وابسته به نفت خود نباشند. چون متأسفانه، امروز در دنیا نفت به سیاست های بین المللی، کمپانی ها و غارتگران بزرگ و جهان خواران و مستکبران وابسته است. در حقیقت، نفت در مشت آن هاست. هرگاه بخواهند، قیمتش را پایین می آورند، تولید را کم یا زیاد دور می کنند، یکی را از دور خارج یا وارد دورْ می کنند! نفت مال ماست؛ اما سیاستش در دست دیگران است! چنین سرمایه ای مایه دردسر است. البته دولت ما امروز حدّ اکثر استفاده را از نفت می کند و باید هم بکند؛ اما باید کاری کند که بتواند روزی به دنیا اعلام نماید که از امروز تا شش ماه دیگر تا یک سال یا چهل روز دیگر، می خواهیم درِ چاه های نفت را ببندم. می خواهم یک قطره نفت صادر نکنم. دولت باید بتواند تصمیم بگیرد. باید به نفت احتیاج نداشته باشد.... ممکن است این طرح در مدت یک سال، دو سال، سه سال یا پنج سال نتیجه بدهد. اگر به فضل پروردگار، چنین شود، بسیاری از مشکلات این کشور کاهش پیدا خواهد کرد.
حضرت آیت الله خامنه ای تاکنون بارها بر لزوم رهایی اقتصاد ملی از نفت تاکید کرده اند و اکنون با توجه به بازی قیمت در بازار جهانی نفت و برنامه های دولت یازدهم در اجرای الگوی اقتصاد مقاومتی در بخش های مختلف مالیاتی، توسعه هدفمند صنعتی و کشاورزی، می توان این الگو را به پایان حاکمیت بلای سیاه بر اقتصاد ملی ایران رهنمون کرد.
اول**
11/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]