تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 15 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):غِنا از خود نفاق بر جای می گذارد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1838050416




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- نیاز مواجه پدیدار شناسانه با موسیقی - محمود رییسی*


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نیاز مواجه پدیدار شناسانه با موسیقی - محمود رییسی* موسیقی اصیل و سنتی، برای هر کشوری میراث غیرملموسی بشری است، که نسل به نسل به فراخور زمانی و مکانی ، به جامعه اجتماعی منتقل می شود.


نام " داوود " علیه السلام 16بار در قرآن آماده است و در قرآن در آیه ۱۵ تا ۲۰ سوره" ص" خداوند داوود(ع) را با ده خصلت ارجمند می ستاید.
در آیه نخست (آیه ۱۷ ص) چنین آمده است:"اِصْبِرْ عَلی ما یَقُولُونَ وَ اذْکُرْ عَبْدَنا داوُدَ ذَا الْأَیْدِ إِنَّهُ أَوَّابٌ" و صدای این پیامبر آنقدر زیبا بوده است که پرندگان در تسبیح خدا با او هم آواز می شدند.
یکی از خصلت های نیکو آواز خوشی بود که به واسطه ان احکام الهی را برای موحدان بیان می کرد و حضرت امیر علی المومنین علی علیه السلام از این نبی بزرگوار به عنوان "قاری بهشتی " یاده کرده اند،آنچنان که فرموده اند:" وان شئت ثلّثت بداود صاحب المزامیر و قارئ أهل الجنة".
" صور "اسرافیل نیز به معنای شیپور آمده است و در آیه هفتم سوره انعام می فرماید: "یَوْمَ یُنفَخُ فِی الصُّورِ عَالِمُ الْغَیْبِ وَالشَّهَادَةِ وَهُوَ الْحَکِیمُ الْخَبِیرُ "و روزی که در صور دمیده شود، فرمانروایی و حاکمیّت مطلق ویژه اوست،دانای نهان و آشکار است و او حکیم و آگاه است.
در این بین "صور اسرافیل " از منظر محدثان و مفسران قرآن بیشتر استعار و تشبیه به کار گرفته شده و مراد از این استعاره به معنای زندگی و حیات پس از مرگ است.
اما یکی از رویکردهای موسیقایی کلام،بهره مندی آیینی از آن بوده است، که در حماسه ها و " رزم روزها " نیز کاربرد فراوانی داشت،به گونه ای که برای آغاز و پایان هر نبرد از شیپور استفاده می کردند و از صدای لبل نیز برای رمیدن اسب های حریف یا خالی کردن میدان بهره می بردند.
طبال ها میدان نبرد، در گوشه های از کوه یا دره که به واسطه آن صدا پژواک می یافت، می ایستادند و طبل می نواختند تا این ابتکار باعث ایجاد صدای وحشتناک در میدان نبرد برای دشمنان شود.
آواهای موسیقایی در زندگی مردم در دوره های مختلف کاربرد داشته است،به گونه ای که مادران برای کودکان خود از زمزمه و لالایی با لحن های مختلف استفاده می کردند.
زمانی در موسیقی سنتی ایرانی که خاستگاه کار و تلاش و کسب روزی بود، مردان و زنان برای انجام هر کاری، نوایی بر لب داشتند و آن را به صورت آهنگین زمزمه می کردند.
موسیقی در ادبیات ایران شعر بی کلام است، آنجا که کلام پایان می یابد، موسیقی آغاز می شود و موسیقی روایت تاریخ ضرب آهنگ زخمه ها و کوبه هاست.
موسیقی فراز و فرود صداست، صدای حنجره ها، موسیقی رزم که رزم آوران لباس نبرد با دشمنان میهن می پوشند، موسیقی برزگری که کشاورزان برای درو، داس تیز می کنند و موسیقی عزا که صدای ساز چپ ،حزن را در دشت طنین می اندازد.
سوز غم انگیز موسیقی کوچ در ادوار تاریخی ایران آوازی در گوشه ای دشتی و شوشتری نواخته می شد و این نوا،روایت غمگین دل کندن از دیار و سرزمین بوده است.
کرنا یکی از سازهای تاریخی ایران است که فردوسی در یکی از اشعارش می گوید:برآمد خروشیدن کرنای/ تهمتن برآورد لشگر زجای /بفرمود تا رخش زین کنند/ دم اندر دم نای زرین کنند.
از جمله آواهای دارای موسیقی و هارمونی ایران می تواند به لاوه لاوه ، هوره ، مور و سیاه چمانه ، دروگری،برزگری، دی بلال و هی جار و بختیاری و دهکردی اشاره کرد،که از سبک های مهم موسیقی مقامی کشور محسوب می شوند.
در این میان موره جایگاه ویژه ای در میان مردم لک زبان داشت و اساس و درون مایه آن غم و اندوه بود و پیشینه و جایگاه موره در منطقه زاگرس به گونه ای بوده که کریم خان زند وقتی در منطقه زاگرس برادرش را توسط آزادخان افغان از دست داد، موره خوان ها را برای تسکین دردش فراخواند.
آوای " سیاه چمانه " یادآور مردم منطقه اورامانات است و شعر آن را باید اورامی دانست که این آوای اصیل و باستانی در طول تاریخ دچار کمی تحول می شود که سبکی به نام شیخایی نیز در آن وجود دارد.
لاوه لاوه یکی از آواهای باستانی ایران که درگذشته های دور که مردم در چادرها در دامن طبیعت می زیستند با آهنگی شیرین برای دور کردن صدای حیوانات و صداهای طبیعت هنگام شب در گوش کودکان، خوانده می شد.
هوره شمشال نیز موسیقی خاص شبانان منطقه غرب بود و هوره یادآور مردم ایلات کلهر،گوران،قلخانی وسنجابی در مناطق زاگرس نشین ایران بوده و قدمتش با بررسی سابقه ساز تنبور به قرون تاریخی باز می گردد.
با پیدا شدن مجسمه ای از تنبورنوازی در شوش دانیال با قدمت سه تا چهار هزار سال قبل از میلاد مسیح و نقش نگاره تنبور نوازی با هفت هزار سال قدمت می توان قدمت هوره و تنبور را بررسی کرد.
موسیقی ایران،اگر چه در دوره پهلوی به ابتذال و نابودی کشیده شد، اما اصالت موسیقی، دارای بعدهای معنوی و فرهنگی نیز می باشد، که سینه به سینه و نسل به نسل منتقل شده است.
برخی از گوشه های موسیقایی در تعزیه و نوحه ها و مدحت ها و بداهه پردازی های آیینی کاربرد داشت،که اکنون تعدادی از این گوشه ها، در گیر و دار موسیقی پاپ و راک ، در حال نابودی و فراموشی است.
هفت دستگاه موسیقی ایرانی شامل دستگاه شور، سه گاه، چهارگاه ، همایون،ماهور، نوا و راست پنج گاه ریشه در فرهنگ و آداب مردم ریشه دارد، به گونه ای که اذان با صدای مرحوم موذن زاده اردبیلی را دستگاه شور و گوشه بیات ترک خوانده شده است.
با این اوصاف،چند ماه است که،منتقدان دولت نسبت به موسیقی موضع گیری می کنند،هرچند چه رویکرد دولت یازدهم به موسیقی در حوزه فرهنگ و هنر،نگاهی سیستماتیک و بسان همان دولت های گذشته است.
هر چند موسیقی به ویژه در بخش پاپ،دارای ضعف های ساختار و فنی است و گسترش روز افزون نرم افزارهای تقویت صدا باعث افزایش تعداد تعجب برانگیز خوانندگان پاپ شده است،اما موسیقی سنتی ایرانی دارای ریشه و عمق است و جایگاه موسیقی فاخر ایرانی را نباید از یاد برد.
زمانی که امام در دوازدهم بهمن ماه سال 57 به وطن بازگشتند،
جوانان انقلابی با سرود " برخیز برخیز ای شهیدان راه خدا و دین" در دستگاه همایون به استقبال امام راحل رفتند.
شور سرودها و آهنگ های انقلابی در آن سالها به روزهای هشت سال دفاع مقدس نیز کشیده شد که بخشی از آنها در خاطرات تاریخی مردم باقی ماند.
نگاه جامع به موسیقی فاخر و نه موسیقی دم دستی و لوده،
می تواند باعث انتقال بخشی از مفاهیم ارزشی به نسل جوان باشد و امید است منتقدان دولت به این نکته نیز توجه کنند.
موسیقی،به دلیل اثرگذاری " زود تاویلی " خویش،بهتر از سینما و تئاتر می تواند، این انتقال مفاهیم ارزشی را بر عهده بگیرد و از سوی دیگر، زود تاویلی یکی از دلایل گرایش مردم به سمت موسیقی نسبت به هنرهای دیگر است.
*خبرنگار ایرنا در استان چهارمحال و بختیاری



11/12/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن