واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نمادی برای حسن نیت همسایه شرقی - صباح زنگنه* یکی از سرکردگان گروهک تروریستی «جیش العدل» در حالی از سوی مقامات امنیتی پاکستان بازداشت شده است که تحرکات گروه های تروریستی طی سال های اخیر مشکلات بسیاری را در مرزهای ایران و پاکستان به وجود آورده است.
پاکستان که یکی از همسایه های مهم و بزرگ کشور ما محسوب می شود. ایران همواره در مقاطع مختلف و حساس منطقه، دولت این کشور و مردم آن را مورد حمایت ویژه قرار داده است. با وجود این مناسبات قابل توجه، مسأله ناامنی مرزی یکی از دغدغه های جدی دو کشور محسوب می شود که در مواردی به تنش های دیپلماتیک هم منجر شده است. بروز این رخداد برگرفته از عوامل مختلف داخلی و خارجی پاکستان است.
از منظر تحولات خارجی، تروریسم پاگرفته در پاکستان ریشه در جریان های تروریستی افغانستان به عنوان یکی از همسایه های این کشور دارد که تأثیر منفی مخربی بر امنیت داخلی پاکستان داشته است. تأثیری که البته مرزهای مشترک این کشور با ایران را نیز ناامن ساخته است. همچنین مشارکت پاکستان در سلسله عملیاتی که از سوی امریکا در منطقه تحمیل می شود، باعث شده است تا از پیگیری و برخورد جدی با گروه های تروریستی غفلت کند. علاوه بر این دخالت برخی جریان های منطقه ای که به دنبال ایجاد فضای ناامنی در منطقه هستند نیز مانعی جدی در اقدامات این کشور در مبارزه با گروه های تروریستی محسوب می شود.
از منظر شرایط داخلی، فضا و تحولات سیاسی پاکستان و چالش بر سر مسائل گوناگون انتخاباتی و حزبی در این کشور مانعی شده است تا مقامات دولت های محلی و مرکزی این کشور مبارزه با فعالیت های تروریستی را به طور جدی در دستور کار قرار دهند.
این در حالی است که دستگاه ها و سازمان های امنیتی و اطلاعاتی این کشور، قدرت شناسایی نیروهای افراطی و تکفیری را بخوبی دارند و چنانچه اراده سیاسی وجود داشته باشد، قطعاً توان جلوگیری از اعمال مخرب روابط و امنیت منطقه را خواهند داشت. حال آنکه بروز حوادث متعدد تروریستی در سال های اخیر در صورتی که با برخورد جدی مقامات پاکستان رو به رو نشود، می تواند علاوه بر تأثیرگذاری در مناسبات دوجانبه این کشور با ایران، موقعیت سیاسی اسلام آباد را در منطقه متزلزل کند. این در حالی است که نگرانی اصلی ایران، احتمال فعالیت بازیگران فرامنطقه ای و گروه های تروریستی و ایجاد بی ثباتی در شرق کشور است.
اگرچه اقدام اخیر پاکستان از تحول در اراده جدی این کشور در مقابله با تروریسم حکایت می کند اما مقامات پاکستانی باید نگاه مسئولانه ای نسبت به حفظ امنیت مرزها و ممانعت از رشد افراط گرایی در داخل پاکستان یا انعکاس آن بر همسایگان داشته باشد تا همچنان ملت ها و دولت ها از نتایج آن بهره مند شود. نکته مهم آن است که در روابط مبتنی بر اصل حسن همجواری نباید تغییرات دولت ها و حکومت ها بر روابط دیرینه و حسنه دو کشور و سیاست های ثابت طرفین در مقابله با جریان های تروریستی آثار منفی به جای بگذارد. به هر روی مقامات پاکستان با تحویل دادن تروریست هایی که از سوی مسئولان امنیتی این کشور دستگیر می شوند و نیز ممانعت از تبدیل خاک این کشور به پایگاه و پناهگاه تروریست های ضد ایران؛ می توانند حسن نیت و اراده سیاسی خود را به ایران نشان دهند.
*کارشناس مسائل منطقه
*روزنامه ایران
اول**
11/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]