واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: این گروه از برگزاری همه جشنوارهها منتفع میشود
باید مراقب بود تا با شکلگیری حلقهای بسته از برگزارکنندگان جشنوارهها که از یک جشنواره به جشنواره دیگری منتقل میشوند، زمینه وقوع تبادلات ناخوشایند فراهم نشود و در پس پرده اتفاقاتی رخ ندهد که بنیان عنوانِ جشنواره مستقل را نیز بر باد دهد؛ اشاراتی که البته بعید است اثربخش باشد، چرا که روند برگزاری از این دست جشنوارهها نسبت به گذشته شتاب بیشتری نیز گرفته است.
کد خبر: ۴۷۹۸۳۴
تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۷:۱۱ - 01 March 2015
برگزاری وسیع جشنوارههای سینمایی در داخل کشور سوای نقاط مثبت و منفی متصوره، منتفعین خاص خود را دارد؛ منتفعینی که در میان عوامل برگزاریِ اکثر این رویدادها میتوان به تناوب شاهد حضورشان بود و در واقع امور اجرایی جشنواره برای گروهی، حکم یک شغلِ نان و آبدار را یافته که طبیعتاً در پی توسعهاش هستند.
به گزارش «تابناک»؛ برگزاری جشنوارههای تخصصی به خودیِ خود امر مذمومی نیست و در اکثر کشورهای جهان در کنار جشنواره اصلی، سلسله رویدادهایی برگزار میشود اما این قریب به اتفاق این رویدادهای جنبی نه به لفظ بینالمللی گره میخورند و نه از هزینههای کلانی برخوردارند و در واقع ابعاد محتواییشان، نسبت منطقی با اعتباراتی دارد که برای برگزاری این رویدادها صورت میپذیرد.
این جشنوارهها عمدتاً در یک سالن سینما یا چند سالن کوچک از یک پردیس سینمایی با هزینه بخش خصوصی و با کمک نهادهای غیردولتی برگزار میشود و عمدتاً نیز در میان جشنوارههای مستقل سینمایی طبقه بندی میشوند و بنابراین میتوان از حجم فیلمهای تولید شده در این رویدادها تا حجم تبلیغات و پوشش خبریشان به این لفظ «مستقل» پی برد اما در کشورمان وضعیت به گونه دیگری است.
در ایران اساساً چیزی تحت عنوان جشنواره مستقل وجود خارجی ندارد و اتفاقاً جشنوارههایی که لفظ مردی و مستقل را به نام خود ملحق کردهاند، کمکهای ویژهای نسبت به همقطارانشان دریافت میکنند و حتی برخی از ایشان رسماً اعتبارات سالیانه دارند و بنابراین اساساً جشنواره خصوصی بدون اتکاء به کمکهای نهادهای مختلف در کشورمان وجود خارجی ندارد.
بر همین اساس برگزاری به سفارش برخی سازمانهای مرتبط با موضوع جشنواره یا با کمک سازمانهای مرتبط با موضوع جشنواره برگزار میشود و در واقع قریب به اتفاق این جشنوارهها، اگر دولتی نباشند، متکی به اعتباران دولتی هستند و معمولاً آثاری در آنها به نمایش در میآیند که در جشنواره فجر و جشنوارههای اصلی دیگر نظیر سینماحقیقت رونمایی شدهاند و عملاً ارزش افزوده خاصی ندارند.
در این میان انگیزهها برای برگزاری این جشنوارهها نیز روز به روز افزایش مییابد و ظاهراً گروهی به سازمانهای مختلف پیشنهاد میدهند که در راستای توسعه برنامههای فرهنگیشان جشنواره فیلم برگزار کنند و اتفاقاً همین جمع نیز متولی برگزاری شده و امور را به دست میگیرند و گاهی دبیری نیز به همین جمع میرسد.
در واقع اگر اندکی تامل کرد، میتوان دریافت که دایره برگزارکنندگان این جشنوارهها -از ستاد اجرایی تا ستاد خبری- از محدوده خاصی تجاوز نمیکند و یک گروه در طول سال به برگزاری جشنوارههای مختلف مشغول هستند و از این راه درآمد قابل توجهی کسب میکنند، چرا که اساساً چنین کارهای ویژهای، دستمزدهای ویژهای نیز دارد.
در مقابل سازمانهای مذکور نیز در کارنامه خود از برگزاری یک جشنواره در هر سال سخن به میان آوردهاند که در نهایت حاصلی برای آن سازمان نداشته و در واقع هر ساله، فیلمهایی که میتواند مرتبط با موضوع فعالیت آن سازمانها باشد، دستچین شده و در این جشنوارههای موضوعی برای چندمین بار به نمایش درمیآید و در واقع چنین جشنوارهها منجر به تشویق فیلمسازان برای تولید فیلم به مقصد این رویدادها با موضوع تخصصی مورد اشاره نشدهاند.
از این منظر اشاره به چند نکته ضروری است. نخست اینکه جشنوارهها تا سرحد ممکن خصوصی برگزار شود و اساساً سازمانها وارد چنین فضایی نشوند که با برگزاری جشنواره، برای یک گروه شغل فصلی در هر سال ایجاد نماید اما اگر نهادی نیز به چنین سمت و سویی رفت، سیاستگذاری مشخصی برای جشنواره داشته باشد تا حداقل در موضوع مورد اشاره، شاهد گسترش فیلمسازی باشیم و این جشنوارهها، باری به هر جهت نباشد.
از سوی دیگر باید مراقب بود تا با شکلگیری حلقهای بسته از برگزارکنندگان جشنوارهها که از یک جشنواره به جشنواره دیگری منتقل میشوند، زمینه وقوع تبادلات ناخوشایند فراهم نشود و در پس پرده اتفاقاتی رخ ندهد که بنیان عنوانِ جشنواره مستقل را نیز بر باد دهد؛ اشاراتی که البته بعید است اثربخش باشد، چرا که روند برگزاری از این دست جشنوارهها نسبت به گذشته شتاب بیشتری نیز گرفته است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]