واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کودک خیابانی؛ آرزوهای بر باد رفته ارومیه - ایرنا - پدیده کودکان خیابانی، معضل اجتماعی شایع در کلان شهرهای جوامع امروزی است و در ایران نیز از اوایل دهه هفتاد این کودکان در خیابان های تهران و برخی شهرهای بزرگ کشور چهره ای نامناسب به شهرها داده اند و هنوز هم این امر توسط مسئولان حل نشده باقی مانده است.
هفت یا هشت ساله به نظر می رسد جلوی راهت را در خیابان می گیرد و از تو می خواهد با قسم های مختلف از او آدامس یا برگه دعا و فال بخری، وقتی می گویی اسمت چیست چیزی نمی گوید و می خندد؛ خنده ای کودکانه که دلت را به درد می آورد.
این صحنه ها هر روز و در بسیاری از چهارراهها، محل های خرید، پاساژها، دم در فروشگاههای بزرگ دیده می شود و لذت گشت و گذار با خانواده و یا دوستان را به تلخی نابهنگام مبدل می کند.
این روزها نزدیک عید است و بیشتر کودکان و نوجوانان با پدر و مادر خود به خریدهای نوروزی مشغولند ولی در طرف دیگر کودکانی هستند که به دلیل فقر و نداری خانواده ها، مجبور شده اند تا با فروش آدامس و بعضی چیزهای دیگر با بستن راه مردم و هزاران التماس و خواهش از آنها برای خانواده شان پولی به دست بیاورند.
این کودکان با دستان کوچک خود، آرزوهای بزرگی دارند ولی تمامی آنها را در لابلای خنده ها، تاسف ها و حتی ترحم های مردم بر باد رفته می دانند.
پدری که اعتیاد دارد از فرزند خردسالش سوء استفاده می کند و با آوردن او به خیابان و نشاندن او در کنار بساط گدایی، شخصیت وی را از همان کودکی له کرده و این کودک سه چهار ساله فقط به اسکناس هایی که بر بساط پدر از سوی مردم می افتد نگاه می کند. هنوز نمی داند پول چیست ولی بینی اش که از سرما قرمز شده و یخی دستانش و سردی هوا را می فهمد و بارها به سمت پدر می رود تا او را به خانه و نزد مادرش برگرداند.
کودک خیابانی عنوانی است که حتی آوردن آن دل را به درد می آورد؛ کودکانی که به دلیل مجبور شدن به گدایی توسط خانواده ها در بزرگسالی گرفتار انواع آسیب های روحی و اجتماعی می شوند.
این معضل در آذربایجان غربی به ویژه ارومیه نیز همچون بسیاری از شهرهای بزرگ دیگر وجود دارد.
آذربایجان غربی به دلیل قرار گرفتن در مرز و در بسیاری از موارد به دلیل مهاجرت های خواسته و ناخواسته از دیگر استانها و از شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ، حاشیه نشینی و فقر، بیشتر با معضل زنان، کودکان و حتی خانواده های خیابانی روبروست که ضرورت بررسی این موضوع، زمینه برگزاری جلسه ویژه کودکان کار و خیابانی را فراهم کرد تا ریشه های این معضل و علائم ناگوار آن مورد بررسی قرار گیرد.
معاون سیاسی امنیتی اجتماعی استاندار آذربایجان غربی در جلسه ای که با موضوع کودکان خیابانی ترتیب یافت، گفت: موضوع کودکان خیابانی بخشی از آسیب های اجتماعی است که روح و روان افراد جامعه را آزار می دهد و باید جامعه را از این آسیب ها پاک کرد.
علیرضا رادفر افزود: نخستین اقدام ما در این خصوص باید توانمندسازی این کودکان باشد تا آنها به خانواده برگردند و اگر خانواده مناسب نداشته باشند، باید مورد حمایت جدی قرار گیرند.
وی اضافه کرد: آموزش و مهارت آموزی کودکان خیابانی بالای 15 سال و اشتغالزایی آنها باید مورد توجه جدی باشد تا مشکل تامین معاش این افراد حل شود.
وی اظهار کرد: بیمه اجباری برخی از این کودکان ضروریست و باید بهداشت و درمان این افراد مورد توجه جدی باشد تا در آینده با گرفتار شدن در دام انواع بیماری های هزینه بر، گرفتار نشوند.
معاون سیاسی امنیتی اجتماعی استاندار آذربایجان غربی ادامه داد: باید با بررسی خانواده های این کودکان مشکلات آنها ریشه یابی شود و با حل این مشکلات به صورت ریشه ای، این خانواده ها از فرستادن فرزندان خود برای تکدی گری و کار به خیابان خودداری کنند.
رادفر گفت: سازمان بهزیستی باید برنامه ریزی های مدون تری برای ساماندهی کودکان خیابانی داشته باشد چرا که در فصل تابستان و نزدیکی های بهار تعداد این کودکان افزایش می یابد.
وی افزود: در ایام نوروز با توجه به حضور گردشگران در استان باید این کودکان ساماندهی و از حضور آنها در خیابان جلوگیری شود تا صحنه های زشت را در معابر عمومی شاهد نباشیم.
وی بر مطالعات کاربردی در خصوص ریشه یابی علل موثر و ابعاد فرهنگی موضوع کودکان خیابانی تاکید کرد و ادامه داد: این علل مورد آسیب شناسی جدی قرار گیرد تا بتوانیم راهکارهای عملی تری بیندیشیم.
مدیر کل بهزیستی آذربایجان غربی نیز در این جلسه گفت: یک مرکز جامع آسیب اجتماعی در استان وجود دارد که بخشی از آن به ساماندهی کودکان خیابانی اختصاص یافته است.
راضیه خدادوست افزود: در این مرکز پذیرش کودکان خیابانی به صورت دوره 21 روزه است که می توانیم این دوره را نیز بر حسب ضرورت تمدید کنیم.
وی اضافه کرد: همچنین در حال حاضر 15 مرکز شبانه روزی کودک و نوجوان در شهرستان های خوی، ارومیه ، سلماس و بوکان فعالیت می کنند که در حال اعطای مجوز به ایجاد سه مرکز دیگر در شهرستان های ارومیه و شاهین دژ هستیم.
وی اظهار کرد: عمده کودکان خیابانی بد سرپرست هستند و کودکان خیابانی کمی وجود دارند که بی سرپرست باشند.
مدیرکل بهزیستی آذربایجان غربی ادامه داد: امسال 80 کودک برای حضانت خانواده های مختلف در آذربایجان غربی معرفی شده اند.
خدادوست گفت: البته این کودکان ابتدا به صورت امین موقت تحویل خانواده ها داده می شود و بعد از بررسی کارشناسان بهزیستی حضانت خانواده ها تبدیل به دایم می شود.
وی به پذیرش کودکان در مراکز بهزیستی استان در سال جاری اشاره کرد و افزود: دو کودک زیر شش سال، 39 کودک در رده سنی شش تا 12 سال، 53 نوجوان در رده سنی 12 تا 15 سال و 12 نوجوان در رده سنی 15 تا 18 سال در سال جاری در این مراکز پذیرش شده اند که در مجموع 106 کودک و نوجوان را شامل می شوند.
وی اضافه کرد: از این تعداد، 22 کودک خیابانی و 84 کودک کار بودند.
مدیرکل بهزیستی آذربایجان غربی اظهار کرد: فقر اقتصادی خانواده ها آنها را مجبور می کند که کودک خردسال یا نوجوان خود را برای کار یا تکدی گری روانه خیابان کنند.
خدادوست ادامه داد: این کودکان از لحاظ بهداشتی و سلامت مورد بررسی قرار گرفته اند و با توجه به این بررسی ها، 96 نفر از این کودکان سالم بوده اند.
وی با بیان اینکه سابقه کودک آزاری در این کودکان وجود دارد، گفت: از این کودکان 47 نفر مورد آزار قرار گرفته اند و 15 نفر نیز فرزند طلاق هستند.
وی با اشاره به برنامه ریزی در راستای عدم بازگشت این کودکان به فعالیت خیابانی پس از اقدامات اجتماعی انجام گرفته بر روی آنان افزود: 15 تا 20 درصد کودکان خیابانی ساماندهی شده، به خیابان بر می گردند که این امر به دلیل عدم حمایت موثر از این کودکان است.
بسیاری از کودکانی که شاید در آینده بتوانند استعدادی کم نظیر برای کشور تلقی شوند، امروز در خیابان ها استعدادهای خود را به حراج می گذارند تا نانی برای خانواده خود به اختیار یا اجبار ببرند که این امر باید توسط مسئولان دقیق تر مورد بررسی قرار گرفته و تمهیداتی کوتاه مدت و بلند مدت برای آن اندیشیده شود تا ضمن کاهش آسیب های اجتماعی و تصاویر زشت و زننده شهری، آینده این کودکان نیز تضمین شود.
گزارش از: سیده فاطمه سجادی
8137
09/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]