واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۹ اسفند ۱۳۹۳ (۱۴:۱۵ب.ظ)
فرمان کوروش نخستين متن رسمي هخامنشيان يک استاد زبان شناسي با اشاره به جايگاه خدايان غير ايراني در فرمان کوروش، گفت: فرمان کوروش نخستين متن رسمي است که از هخامنشيان به جا مانده است.
به گزارش خبرگزاري موج، مريم دارا عضو هيات علمي و استاديار پژوهشکده زبانشناسي، متون و کتيبهها پژوهشگاه ميراث فرهنگي در نشست اسطوره و فرهنگ با بيان مقدمهاي در خصوص استوانه يا همان فرمان کوروش گفت: تنها اثري که قبل از اين فرمان از هخامنشيان بهجامانده مهري منسوب به جد کوروش است.
دارا به بيان گوشهاي از متن اين کتيبه پرداخت و گفت: با ورود کوروش به بابل که با نارضايتي مردم از نبونئيد همراه بود کوروش به حفظ مجسمه خدايان و معابد آنان امر کرد و اجازه داد در بابل آشور، عيلام و اورشليم هرکسي بر آيين خود بماند.
وي افزود: در اين کتيبه آمده است کوروش بابل را بدون خشونت فتح کرد و نيز مشروعيت اين کار را از خداي برتر مردمان همان خطه دريافت کرد.
اين استاد زبانشناسي در ادامه با بيان اينکه يکسوم از متن اين کتيبه از بين رفته است به بيان دلايلي درباره اينکه چرا کوروش از برخي خدايان يادکرده است پرداخت.
دارا با اشاره به نام مردوک و نبو و ارتباط آنها با يکديگر گفت: نبو ابتدا وزير مردوک و در روايات جديدتر پسراو و در هزاره اول ق.م نبو به همراه پدرش مردوک شاه خدايان بوده است.
او افزود: بهتدريج نبو تبديل به خداي برتر بابل در کنار مردوک شد و در بسياري از متون نام اين دو همراه هم ذکرشده است.
دارا با بيان اين پرسش که چرا خدايان ديگر احتمالاً در اين فرمان نيستند تصريح کرد:
شمش خداي خورشيد، جنگ و قضاوت است و ازآنجهت که کوروش جنگ نکرده است نميتواند از او کمک گرفته باشد، سين نيز خداي ماه است کوروش ازآنجهت از او ياد نميکند که نبونئيد به خاطر همين خداي سين درها را بهسوي کوروش گشوده و کمک گرفتن از او موجب خشم بابليان است، آن خداي آسمان و آفرينش و خداي طبيعي است که آمدن آن در اين متن که وقايعنامه است ضرورتي ندارد.
عدد خداي طوفان بوده و چون طبيعي است بعيد ميدانم که اسمش لزومي داشته باشد که بيايد، ايشتر الهه جنگ و عشق که چون کوروش جنگ نکرده است حضورش بيدليل است و نرگال خداي جهان زيرين جنگ و بيماري که وجود او هم چون کوروش جنگ نکرده است محال به نظر ميرسد.
وي با اشاره به اينکه هر احتمالي در خصوص وجود خدايان ديگر در اين فرمان وجود دارد گفت: ممکن است يکقسمتي ديگر از کتيبه پيدا شود و اين خدايان هم در آن باشد.
مريم نعمت طاووسي عضو هيات علمي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري نيز به بيان موضوعي با عنوان "پريکامگي گرشاسب " پرداخت و گفت: گرشاسب يکي از پهلوانان بزرگ ايران بوده که زندگينامه وي بهصورت مدون وجود ندارد و در مجموعههاي مجزا در کتابهاي مختلف ديده ميشود.
وي افزود: اين پهلوان دلاوريهاي زيادي داشته و تمام نبردهايش علاوه بر اينکه با عناصر طبيعي بوده براي بهبود جهان نيز بوده است.
نعمت طاووسي با اشاره به اينکه تمام افرادي که در اين حوزه تحقيق کردهاند ازنظر زبانشناسي به بيان موضوع پرداختهاند اظهار داشت: بيشتر محققان براي يافتن معني پري کامگي به سراغ ادبيات مردمي رفتهاند زيرا ملموستر است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]