واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کوچ بهاره عشایر 15 روز زودتر آغاز می شود همدان - ایرنا - مدیر کل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری گفت: به دلیل شرایط آب و هوایی نامطلوب و نبود بارندگی، کوچ بهاره سال آینده عشایر به مراتع ییلاقی 15 روز زودتر از موعد مقرر هر ساله آغاز می شود.
به گزارش ایرنا، سیدعلی خلیل پور روز چهارشنبه در کارگروه ملی ساماندهی مراتع و جنگل های غرب کشور در همدان اظهار کرد: ورود عشایر به مراتع ییلاقی در بهار سال آینده از 15 اردیبهشت به 31 فروردین 94 تغییر می کند.
وی گفت: با توجه به خشکسالی های مناطق حاشیه زاگرس و شرایط آب و هوایی نامطلوب در مناطق جنوبی کشور، سازمان ها باید همکاری لازم برای کوچ عشایر زودتر از موعد مقرر هر ساله را داشته باشند.
وی تصریح کرد: خشکسالی در استان های زاگرس نشین به صورت فوق العاده ای حاد بوده و کاهش 350 میلیمتر بارندگی نسبت به بلندمدت موجب کاهش پوشش های گیاهی در این منطقه شده که فاجعه انگیز است.
مدیر کل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری گفت: با توجه به کم آبی و نبود پوشش گیاهی در مراتع باید با ایجاد اتراق گاه و پاسگاه در طول مسیر کوچ عشایر در کنترل و کمک به عشایر کوچنده کشور اهتمام ویژه شود.
خلیل پور تصریح کرد: در شرایط کنونی عشایر برای تامین علوفه دام با مشکل مواجه هستند که باید با تامین نهاده های دامی و آب شرب مورد نیاز دام و انسان، از جامعه بهره بردار مراتع حمایت کنیم.
وی تعیین ایستگاه هایی برای ارایه خدمات به عشایر کوچنده با نصب تابلو و اطلاع رسانی در مسیر کوچ عشایر برای تامین آب شرب و علوفه را ضروری دانست.
خلیل پور همچنین تاکید کرد: دستگاه های اجرایی در استان های زاگرس نشین و شرکت ها و تعاونی های صنفی کشاورزی برای تامین نهاده های مورد نیاز، علوفه و آب همکاری لازم را داشته باشند.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری تصریح کرد: 200 هزار تن علوفه توسط سازمان امور عشایری پیش بینی شده که در اختیار دامداران عشایری قرار می گیرد و در این زمینه شرکت خدمات پشتیبانی امور دام و مدیریت بحران نیز باید همکاری لازم را داشته باشند.
* تامین علوفه دام عشایر موجب حفظ مراتع می شود
داریوش نعمت الهی مدیرکل دفتر بهسازی امور تولید سازمان امور عشایر ایران نیز در این کارگروه گفت: با تامین علوفه دام عشایر می توان مراتع کشور را از نابودی نجات داد.
وی افزود: کاهش بارندگی ها در چند سال اخیر به ویژه در سال جاری موجب کاهش پوشش گیاهی مراتع در حاشیه زاگرس شده است.
وی ادامه داد: با توجه به این که کاهش پوشش گیاهی مراتع یکی از مهمترین عوامل ایجاد ریزگردها و آلودگی هوا است گفت: شرایط آب و هوایی بی سابقه ای که در چند سال اخیر برکشور حاکم شده خسارات جبران ناپذیری به مراتع و عشایر کشور وارد کرده است.
نعمت الهی تاکید کرد: اکنون یک سوم عشایر کشور در مناطق حاشیه زاگرس هستند که تامین علوفه مورد نیاز این افراد سهم بسزایی در حفظ مراتع دارد.
مدیرکل دفتر بهسازی امور تولید سازمان امور عشایر ایران تاکید کرد: کوچ عشایر به سه دلیل شرایط آب و هوایی و تامین علوفه و آب انجام می گیرد که امروزه این عوامل دستخوش تغییرات عمده ای قرار گرفته و برای حفظ مراتع و جامعه عشایری باید چاره ای اساسی اندیشیده شود.
نعمت الهی خاطرنشان کرد: جامعه عشایری کشور سهم عمده ای در تولید و اشتغال دارند و باید همه ابعاد اقتصادی، اجتماعی و طبیعی را در تصمیم گیری ها برای این قشر از تولیدکنندگان مورد توجه قرار دهیم.
وی گفت: سازمان امور عشایری با تامین آب شرب دام و انسان و همچنین بخشی از علوفه مورد نیاز عشایر در تامین نیازهای این قشر تلاش می کند اما با توجه به اعتبارات محدود نیاز است سازمان ها همکاری لازم را در این بخش برای حفظ مراتع کشور داشته باشند.
مدیرکل دفتر بهسازی امور تولید سازمان امور عشایر ایران تاکید کرد: اکنون دولت و تشکل های صنفی اعتبار لازم برای تامین علوفه دام عشایر را ندارند و تنظیم زمان کوچ و همکاری برخی از استان های زاگرس نشین برای بهره برداری عشایر از مراتع آنها می تواند بخشی از مشکلات را در این زمینه حل کند.
نعمت الهی گفت: امسال با توجه به شرایط کاهش بارندگی، 20 تا 30 درصد دام ها مازاد بر ظرفیت مراتع کشور هستند که می توان در مناطق عشایری بخشی از علوفه مورد نیاز این دام ها را تامین کرد و یا زمینه کشتار و یا صادرات دام های مازاد فراهم شود.
یک میلیون و 200 هزار نفر از عشایر کشور در دامنه های زاگرس ساکن هستند.
عشایر کوچنده استان همدان با جمعیت بیش از 12 هزار و 500 نفر متشکل از ایلات ترکاشوند، ترک یارم طاقلو، جمیر و طوایف مستقل شاهسون، مگسه، بنفشه خزایی و زوله، سالانه حدود 10 هزار تن محصولات دامی تولید می کنند.
7529/1181/ 2025
06/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]