تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 14 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):منافق به آنچه مؤمنان بواسطه آن خوشبخت مى شوند، ميلى ندارد، ولى خوشبخت سفارش به تق...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1820841619




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- هنری که روشنگر زوایای تاریک تاریخ است


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: هنری که روشنگر زوایای تاریک تاریخ است تهران-ایرنا- عکس به عنوان یک سند قابل استناد و گاه در مواقعی خود به تنهایی پاسخگوی بخش عمده ای از سوال ها بوده، روشنگر برخی زوایای تاریک تاریخ بوده و پیام های اجتماعی، سیاسی، اوضاع اقتصادی، فرهنگ عامه، آداب، رسوم، عقاید، موقعیت های جغرافیایی و ...بسیاری دیگر را در بر دارد.


به گزارش روز سه شنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا، تحقیقات و پژوهش های تاریخی به هر شکل و روشی که انجام گیرد با بهره گیری از منابع تصویری و به ویژه عکس می تواند از مقبولیت بیشتری بر خوردار باشد.
عکس به عنوان یک سند پر ارزش در دورن خود راز ها و اسراری دارد که هر بیننده و اهل تحقیق با اندکی دقت و تامل در کادر، رنگ، فرم و قالب عکس، پی به پیام و تاثیر آن می برد. تمامی این اطلاعات در قالب و مفهومی به نام عکس پدیدار و هویدا می شود و در واقع نگاه محقق و منتقد، پیام هایی را ادراک و برداشت می کند که ثبت و ضبط شده و کمتر می توان برداشتی دیگر و یا به قولی دید سیاه و سفید تاریخی در عکس متصور شد.

**تاریخچه عکاسی
نخستین عکس جهان در سال 1827 میلادی، توسط ژوزف نیسفور نیپس مخترع فرانسوی با یک دوربین سوزنی گرفته شد و تحولی شگرف را در قرن نوزدهم به وجود آورد.
دوربین عکاسی توانست زمان را متوقف کند و این امری بود که تا آن موقع هیچ فردی به باورش نمی گنجید که بتوان چنین اقدامی را انجام داد. دوربین عکاسی به منزله تفنگی شد که می توانست در لحظه تمامی جزییات صحنه را ثبت کرده و به منزله سندی دقیق به شمار رود.
عکاسی دارای 3 جنبه علمی، صنعتی و هنری است؛ عکاسی به عنوان یک پدیده علمی متولد شد و به شکل یک صنعت گسترش یافت و همچنین جنبه های هنری نیز در آن ظهور کرد.

**عهد قاجار زمان آغاز تاریخچه عکاسی
صنعت عکاسی روی کاغذ حساس در سال 1839 میلادی بوجود آمد و با وقفه ای حدود 3 الی 4 ساله یعنی در اواخر حکومت محمد شاه قاجار و اوایل حکومت ناصرالدین شاه، عکاسی وارد ایران شد.
نخستین دستگاه های عکاسی به روش داگرئوتیپ، به درخواست محمد شاه قاجار از کشورهای روسیه و انگلیس به دربار ایران وارد شد؛ دستگاه های عکسبرداری روسیه که هدیه امپراتور بود، زودتر رسید و نیکلای پاولوف دیپلمات جوان روس که به این منظور تعلیم عکاسی دیده بود، این دستگاه ها را به تهران آورد و در اواسط دسامبر 1842 میلادی مطابق پایان آذر 1221ه‍جری شمسی نخستین عکسبرداری در ایران را انجام داد.
هنر عکاسی به سبب اینکه تقریبا همزمان به ایران رسید توانست هم راستا با سایر کشورهای اروپایی رشد کند و بر همین اساس نیز اگر در سایر هنرهای تجسمی ایرانیان حرفی برای گفتن نداشتند اما در زمینه هنر عکاسی در برخی مواقع حتی پیشگام نیز شده اند.
نخستین دست اندرکاران عکاسی در ایران، اروپاییانی از فرانسه ، اتریش و ایتالیا بودند که در دارالفنون تدریس می کردند؛ عکاسی نیز پس از 1860 در برنامه های درسی دارالفنون گنجانده شد.

**پیدایش عکاسی خبری در ایران
از 1327 تا 1332 مطبوعات که سرآغاز فعالیت آنها از جنبش مشروطیت شروع شده بود فعالیت وسیع تری یافتند و کاربرد عکس بیشتر شد و تحولات اساسی در عکس ها ظاهر شد؛ عکس های این دوران بسیار برجسته و متفاوت است.
عکاسی دارای شاخه های متعددی همچون صنعتی، هوایی، مد، مستند، خبری و غیره است که در اغلب بخش هایش مردمان این سرزمین تاکنون بسیار خوش درخشیده و در مجامع جهانی بسیاری از آثارشان مورد تحسین همگان قرار گرفته است.
عکاسی از همان زمان ناصرالدین شاه در ایران به شکل جدی از جانب هنرمندان داخلی و خارجی پیگیری می شد و حتی خود شاه نیز علاقه وافری به این هنر داشت و بر همین اساس نیز عکس های بی شماری از کاخ و حرمسرای خویش گرفته که هم اکنون منابع ارزشمندی برای تاریخ نگاران به شمار می رود.
همچنین بر اساس یافته های جدید برخی کارشناسان مدعی هستند که نخستین عکس سلفی جهان که چند صباحی است در دنیا فراگیر شده توسط ناصرالدین شاه قاجار گرفته شده که در آن وی به همراه همسرانش مقابل آیینه ای در کاخ گلستان عکاسی کرده است.

**نقش هنر عکاسی در پیروزی انقلاب
عکاسی خبری نیز به تدریج در ایران همگام با اروپا شکل گرفت و همین هنر توانست یکی از ابزارهایی باشد که در پیروزی انقلاب اسلامی نقش مهمی را ایفا کرد.
عکس بیعت همافران با امام خمینی (ره) که در بهمن ماه سال 57 در روزنامه کیهان چاپ شد؛ آخرین تیرسرکشی بود که به قلب طاغوت زده شد و همین امر سبب شد تا انقلاب اسلامی در 22 بهمن ماه همان سال به پیروزی برسد.
یک هنرمند عکاس روزهای پیروزی انقلاب می گوید: امروز ایران در بخش عکاسی خبری جزو بالاترین درجه های جهانی است؛ زیرا عکس های بسیار خوبی در سال های گذشته در این بخش خلق شده است.
اکبر ناظمی در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا افزود: عکس های خوبی که در زمان انقلاب توسط عکاسان گرفته شده گویای همین موضوع است.
وی افزود: عکاسان خبری در آن ایام نقش بسیار مهمی در روشنگری افکار عمومی ایفا کردند، به ویژه آنکه در آن زمان اینترنت و تکنولوژی های از این دست برای اطلاع رسانی وجود نداشت.
ناظمی با اشاره به اینکه عکس های منتشر شده در حرکت انقلابی مردم نقش داشته است افزود: این عکس ها باعث باور مردم نسبت به وقایع می شد. به طور مثال یک بار «ازهاری» در یک مصاحبه رادیویی اعلام کرد؛ خون هایی که در خیابان ریخته شده، رنگ است و مردم به دروغ و برای تبلیغات این رنگ ها را به خیابان می ریزند، پس از این حرف ها، عکس هایی که از این وقایع، سیل خون و شهدا منتشر شد واقعیت را برملا کرد و مردم مطمئن شدند ازهاری دروغ می گوید. از آن به بعد بود که مردم شعار معروف «ازهاری بیچاره بازم بگو نواره» را در خیابان ها سردادند.
همچنین در دوران جنگ تحمیلی نیز هنر عکاسان خبری سبب شد تا افکار عمومی جهانیان را از اقدامات ددمنشانه رژیم بعثی صدام حسین آگاه سازند.
عکاسان خبری طی این مدت در بسیاری از بلایای طبیعی همچون زلزله های رودبار، قزوین و بم بسیار خوش درخشیدند و با ارائه عکس های این فجایع طبیعی تواستند علاوه بر ایجاد وحدت و همدلی در بین ایرانیان برای کمک به آسیب خوردگان از مجامع جهانی نیز کمک های فراوانی برای آنان دریافت کنند.
یک عکاس پیشکسوت کشورمان معتقد است که عکاسی ظاهری آسان اما باطنی سخت و دشواری دارد و فقط افرادی در این عرصه دوام می آورند که عاشق کارشان بوده و از تمامی تعلقات زندگی دست بردارند.
محمد اسلامی راد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: هم اکنون عکاسی به سبب رشد سریع تکنولوژی امری فراگیر شده و در تمامی جوامع این هنر مورد استفاده قرار می گیرد.
وی افزود: این امر شاید در باور برخی از عکاسان حرفه ای به فال نیک گرفته نشود اما معتقدم که فراگیری هنر عکاسی حتی با دوربین های تلفن همراه افراد، سبب درک بیشتر این هنر می شود.
عکاس پیشکسوت کشورمان گفت: مردم در گذشته درک صحیح و مناسبی از هنر عکاسی نداشتند اما با انقلابی دیجیتالی که در جهان معاصر روی داده هم اکنون اغلب افراد در پی شناختن نشانه های یک عکس خوب و ارزشمند هستند.
وی ادامه داد: شاید در عرصه فتوژورنالیسم همه بتوانند عکاسی کنند اما واقعیت این است که فقط افرادی سرانجام در این عرصه می مانند که باهوش، زحمتکش و سخت کوش بوده و عاشقانه این حرفه را می ستایند.
وی خاطرنشان کرد: حرفه عکاسی برای افرادی که در پی راحتی و کسب سود هستند؛ ارزشی ندارد چرا که این شغل بسیار سخت بوده و از مشاغل زیان آور بشمار می رود.
اسلامی راد در پایان اظهار کرد: عکاسان خبری باید توازنی بین خانواده، عکاسی برای خرج زندگی و عکاسی برای دل خود را ایجاد کنند؛ هر چند که امری بسیار سخت و دشوار است.
بر اساس این گزارش جشنواره هنرهای تجسمی فجر طی سال های گذشته توانسته یکی از مشوق های اصلی عکاسان برای ادامه فعالیت های هنریشان باشد.
جشنواره هنرهای تجسمی فجر امسال هفتمین دوره خود را پشت سر گذاشته و طی این مدت زمان توانسته تعامل مناسب و مطلوبی با مجامع هنری بین المللی داشته و نظر و اعتماد آنها را برای مشارکت هنرمندان خارجی جلب کند.
حضور عکاسان کشورهای خارجی در این تورنمنت یکی از نقاط مثبت این جشنواره به شمار می رود که می تواند بستری مناسب برای رشد علمی دانشجویان و نیز تعامل بیشتر هنرمندان را فراهم آورد.
همچنین یک استاد دانشگاه هنر عکاسی نیز به ایرنا گفت: با وجود برخورداری از جوانان با استعداد و خلاق در زمینه هنر عکاسی آن گونه که شایسته است، نتوانسته ایم جایگاه مناسب و مطلوبی را در این عرصه کسب کنیم.
مسعود زنده روح کرمانی افزود: جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر تنها جایی در کشور است که از این هنر حمایت می کند.
هفتمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر در رشته های نقاشی، خوشنویسی، نگارگری، سرامیک هنری، مجسمه سازی، عکاسی، پوستر، کاریکاتور و تصویرگری از 14 بهمن ماه آغاز شده و تا 12 اسفندماه جاری ادامه دارد.
فراهنگ**9187**1601**



05/12/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن