تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 11 مهر 1403    احادیث و روایات:  ghhhhhh
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1819923247




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- موسیقی ایرانی، نگاه های تنگ نظرانه، اندیشه های پاک


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: موسیقی ایرانی، نگاه های تنگ نظرانه، اندیشه های پاک شیراز - ایرنا - موسیقی ملی ایران درگذرقرن ها، کاروان اندیشه واحساس پاک مردمان این سرزمین را با نواهای آسمانی و الحان جاویدان وجانبخش هر بامداد و شامگاه سروده است اما براساس برخی سلایق در چنبره و چالش حلال و حرام و در نگاه های تردید و بیم و امید بسر می برد و روزگار می گذراند.


موسیقی جانبخش ایران زمین پای گهواره های کودکی یا در سادگی زندگی چوپانانی که نی لبک های خویش را به تپش لرزان عشقهایی که بر لبهایشان می شکفت می نواختند یا در شکوه رزماهنگ دلیر مردانی که شرافت و آزادگی را زیبنده تاریخ این مرز کهن نمودند یا در پس گلدسته های بلند قامت مساجدی که بانگ اذان را تا بیکران ملکوت می سرودند تا فریاد توحید در همیشه تاریخ زنده نگاه دارند یا در زیبایی نوروزهای باستانی و در غربت غریبانه شام غریبانی که درد تنهایی و اشک دخترکان پا برهنه ای که در نخستین شیب تلخ دره آوارگی و اسارت، سیلی ستم، گونه های کوچکشان را بر می تافت و خار مغیلان پای برهنه شان را می خلید در همیشه تاریخ این سرزمین پای به پای فصلها و نسلها پیش آمده است.
موسیقی ایرانی شکوه شرافت ملت ما ،غرور مردان غیور ما، عصمت و پاکدامنی زنان ما، آزادگی و سرفرازی میهن ما ، سرخی خون شهیدان ما این همه را در فراز و فرود نغمه های خویش دستان به دستان و پرده و به پرده نواخته است وپس از انقلاب شکیب و متین قابلیتهای ارزشمند خود را در تعالی ارزشهای دینی- ملی و پویایی فرهنگی کشور به خصوص در ادبیات غنی عرفانی به منصه ظهور رسانده است.
شگفتا که با این همه ، گاه در زنجیر تعصبات افراطی به اتهام حرمت گرفتار می شود و ملعبه حقد و حسد برخی افرادی قرار می گیرد که با کوبیدن چماق تنگ نظری بر سر موسیقی و بر هم زدن ارکسترهای ملی که میراث ارزشمند فرهنگی کشور را به نسل امروز می نمایانند، برآنند تا هنرمندان متعهد را در چشم شارعان مذهب خفیف و متشرعان فقیه را در نزد فرهنگوران و دوستداران هنر حقیر کنند.
بدخواهان برآنند تا آنها را که روزگاری برادروار دست در دست هم طاغوت را در هم شکستند و در روزگار پر تشویش جنگ پیشانی بند یکدیگر را می بستند، روی در روی هم قرار دهند .
در این سودا معرکه های کذایی می آفرینند و جنگ مذهب و فرهنگ راه می اندازند و تا این دو سرگرم نبرد با هم اند، خود آرام اما جسور و مطمئن اهداف خویش را پیش برند از این رو یک روز هم سرایی خانم ها را بهانه کرده و قلم فرسایی می کنند،یک روز با اردوکشی های خیابانی کنسرت های موسیقی را برهم می زنند ویک روز هم با نشر اکاذیب و پروراندن دروغ ، افرادی را به واکنش سریع فاقد تحقیق می کشانند تا بدان جا که این افراد موسیقی را معاند دین معرفی می کنند و هنرمندان راستین و متعهد نیز در این میان سد راه تعالی فرهنگ و هنر قلمداد می شوند.
این اتفاقات در حالی رخ می دهد بی آنکه به خاطرآورند که دغدغه هایشان یکی است و آمالشان نیز مشترک ، بی آنکه لحظه ای به یاد آورند که هر دو سالهاست که در یک سنگر مشترک می رزمند ، این تعصب نسیان آور فرصتی است تا مزدور بیگانه طرفه برگیرد و ترفند شبهه به کاربندد تا افرادی نیز به میدان آیند و مقدسات محکمه دین را به سخره گیرند، ادبیات معرفتی بی اعتبار شود و طاغوت های تاریخ که قرنها با جبر و زنجیر و زندان و جنگ،به چیاول ملتها و استعمار کشورها می پرداختند ، مشعل روشنفکری بر افروزند ، نقاب دلسوزی به چهره کشند و اندیشه رهایی را دستمایه کار خویش کنند تا کریه ترین نقش تاریخی خویش که وازدگی ملتها از مذهب و تحقیر اندیشه های رفیع انسانی است را ایفا نمایند.
از این رو دم به دم باده نو اندیشی در جام فکر ملتها می ریزند و شوکران التقاط در کام اعتقاد شان، تا نرم و نامحسوس اما نفوذی و موثر بنای فکری فرهنگهای دینی را فرو ریزند، خوانشان را به یغما برند و اصالتشان را به تاراج و در این میان چه تیغی برنده تر از تردید و شبهه افکنی است .
چه ترفندی کارآمد تر از تعصب و التقاط که بتواند اقتدار شکوهمند مذهب را در هم شکند و صلابت دیرپای بنای فرهنگ را به سستی کشاند، سلیقه ها برعقیده حاکم نماید و در یک کلام مذهب را به جنگ فرهنگ و فرهنگ را به تکفیر مذهب ببرد که در یک جامعه اسلامی تعبیری جز مذهب علیه مذهب نخواهد داشت.
سیاستی که نخست نسخه آن در صفین پیچیده شد و از آن پس گام به گام با تاریخ پیش آمد و خود شیفته میهمان ناخوانده اقوام و ملت هایی شد که با وجود روشنای مذهب دیده بر بصیرت اعتقادی فروبستند و تعصب التقاطی پیشه کردند گره تعصب و دگم اندیشی بر ابرو نهادند و به گمان صیانت از دین، اسلام را مثله کردند و شیعه را فرق شکافتند و آزاد اندیشی را به مسلخ بردند .
خنیاگران این شوم آهنگ وطراحان این ترفند که درهرعصر و روزگاری در کمین نشسته تا مصداق ها را دریابند و بر اندیشه ها بتازند، اینک بر آنند تا شبهه حلال و حرام موسیقی را دستاویز تاختن بر پیکره فرهنگ و بر تافتن از مذهب نمایند تا به سنت همیشه خود درزها را شکاف، شکاف ها را نفاق، نفاق ها را تفرقه و سرانجام نبردها را به خاموشی چراغ فرهنگ و مغضوبی شارعان مذهب در نزد عموم مبدل سازند.
در پناه این ظلمت یلدایی خفاش نیرنگشان بیناتر به شکار فرصتها بپردازد کرکسها را بر بام بلند هنر نشانند و کفتارها به جان فرهنگ اندازند ومذهب این پیرروشن ضمیر و این شمع همیشه منیر را در مسیر طوفان بی امان سفسطه های سوفسطایی محصور کنند تا هر چه بیشتر روشنی افروزد سایه شوم شبهه بیشتر بر او تازد.
در برابر این سیل بنیان براندازی که امواج سهمگین آن نرم و روان از شبکه های اجتماعی جاری و دشت احساس و اندیشه نسل جوان را که عطش موسیقی و ادبیات جانش را بخسته و کامش بخشکانده و تشنه سرابش کرده فرا گرفته و ذائقه اش را با تراهنگهای بی محتوا و بد محتوا آنچنان آشنا که دیگر فرهنگ سرزمین مادری را آزار دهنده و مذهب را دست و پا گیر خود می داند ، ما هنوز در وسط معرکه حرمت و حلال موسیقی نتوانسته ایم به اجماع روشنی برسیم و مرزهای موسیقی سالم را از هجمه تعصباتی که مذهب علوی آن را بر نمی تابد ؛ پاس بداریم.
وحدت میان حوزه های علمیه با حوزه های فرهنگی و راه بستن بر اندیشه های دگمی که می کوشد بی اعتنا به تمام فتاوی شرعی،اصل موسیقی را تحریم و جو فرهنگی را متشنج نماید و با برانگیختن خشم هنرمندان و التزام روحانیون،زمینه تولید، نشو و گسترش موسیقی هایی فراهم می آورد که صراحتا مقدسات و وجاهت ارزشهای عرفی را نشانه رفته است .
موسیقی هایی که پیوندهای قومی را می گسلد و باورهای ارزشی را می خشکاند که قطع به یقین دامنه محرمات موسیقی مشمول آنهاست، تکلیف شرعی ونیاز امروز اجتماعی ما است.
بی تردید بصیرت اعتقادی ایجاب می کند که اصحاب حوزه، با اعلان حمایت صریح و قاطع خویش از موسیقی هایی که اندیشه های متعالی و ادبیات ارزشی را نشر و باورهای ملی- مذهبی را تحکیم می بخشند و نیز ایستادگی در برابر حرکتهایی که به نام مذهب انجام می شود و در عمل جز تقبیح چهره های مذهبی و ترغیب نسل جوان در گرایش به سمت فرهنگ سکولاریسمی غرب ندارد و سرانجام اعلان مواضع روشن حوزه در خصوص موسیقی های سلیم و برخورد جدی با اقدامات خود سرانه نحله خوارج عصر حاضر، می تواند نسل جوان جامعه را از صدمات جبران ناپذیر خود بیگانگی ایمن نگاه دارد.
صیانت از حقوق هنری هنرمندان متعهد و ایجاد امنیت فعالان این عرصه از پرونده سازی های نیروهای خود سری که با اقدامات خود سرانه خویش بر آنند خود را موجه تر و مقتدرتر از مذهب و قانون جلوه دهند و تفهیم جهانی در خصوص حمایت حوزه های مذهبی از تولیدات هنری سالم و آفرینشگران آثار فاخر موسیقیایی مشت اجنبی بیگانه و ایادی مزدورش را باز و فرصت بالندگی و پویایی فرهنگ راستین را فراهم می آورد.
نگارنده در طول 36 سال فعالیت موسیقی همواره شاهد بیدادگریها و پرونده سازیها در این زمینه بوده ام و امروز معترف ام از تکفیر موسیقی صرفا به منظور کوبیدن رقیب استفاده می شود و به عنوان ابزاری سیاسی برای فشار بر جناح مقابل تا کنون معاندان بیشترین بهره برداری را از این مقوله نموده اند امید است در آینده شاهد این حوداث نباشیم .
خوشبختانه اینک بر مسند صدارت فرهنگ این مرز و بوم کسی چون دکتر علی جنتی نشسته است که در مقابل همه زیاده خواهی ها ، کژ اندیشی ها ، سهم خواهی ها ، خط و نشان کشی ها و قلدر مآبی ها ایستاده است .
نگاهی به سخنان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین پایانی جشنواره موسیقی فجر نشانگر عزم راسخ این دستگاه فرهنگی برای مقابله همه زیاده خواهی ها و سهم خواهی ها دراین حوزه است .
جایی که دادن مجوز تک خوانی بانوان به دروغ مطرح می شود و از وزیر خرده می گیرند او با صراحت دراین مراسم اعلام می کند که به تک خوانی زنان مجوز نداده ایم، اما اگر روزی این کار را بکنیم، پای مجوزمان می ایستیم.
دکتر علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین موسیقی را ، زبان آفرینش و نشان عظمت آفریننده ای میداند که زیباست و زیبایی را دوست دارد.
از نگاه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در طول دو سه دهه اخیر شاهد تحولات چشمگیر و بزرگی در عرصه موسیقی ایرانی هستیم و امروز وقتی به هنر موسیقی نگاه می کنیم، پیشکسوتان برجسته ای را می بینیم که برای همه ما مایه افتخار، غرور و عزت هستند و نیروهای جوان و مستعدی که در این سال ها در محضر این اساتید توانسته اند آموزش ببینند و امروز به عنوان هنرمندانی برجسته و قابل توجه ایفای نقش می کنند.
دکتر جنتی این را هم می گوید که کار هنرمندِ موسیقی، کاری بدیع است و گاه شنیدن یک اثر موسیقیایی چنان وجدآفرین و شگفت آو است، که غم را به شادمانی و رذیلتی را به فضیلت تبدیل می کند.
این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی حضور روح معنویت شرقی در ساختار موسیقی ایرانی را ، تبلور گونه های مختلف موسیقی اقوام و نواحی و گرایش به موسیقی مفهوم گرا،می داند که از دستاوردهای مهم در طول این دو سه دهه است.
بدون شک برخورداری از این بینش متعالی در توصیف و تفسیر موسیقی چاغ راهی برای همه کسانی است که دغدغه فرهنگ دارند و دغدغه تعالی فرهنگ این مرز و بوم دارند و برای روشن ماندن چراغ تعالی فرهنگی در بیم و امیدند.
نویسنده: دکتر سعید نیاکوثری، موسیقیدان و عضو فرهنگ نام آوران معاصر کشور
6113/ 5054



04/12/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن