واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نگاه ویژه پاکستان به طرح "تاپی" و ادامه بلاتکلیفی "آی-پی" اسلام آباد – ایرنا – در شرایطی که بلاتکلیفی طرح خط لوله گاز ایران-پاکستان موسوم به طرح "آی-پی" همچنان ادامه داد و اسلام آباد با وجود پایان ضرب الاجل قرارداد، هنوز هیچ گام عملی در مسیر اجرای تعهداتش برنداشته است، نخست وزیر این کشور روز چهارشنبه خواستار اجرای سریع طرح خط لوله گاز "تاپی" شد.
به گزارش ایرنا، "محمد نواز شریف" در دیدار وزیران نفت و معادن کشورهای عضو طرح خط لوله گاز تاپی(ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند)، گفت: این خط لوله از اهمیت فوق العاده ای برای کشورهای منطقه برخوردار است ضمن اینکه می تواند به برطرف شدن بحران کمبود انرژی در پاکستان کمک کند.
نواز شریف اظهار داشت: پاکستان می تواند نقشی مثبت در پیشبرد عملیات اجرای طرح خط لوله گاز تاپی ایفا کند و هرگونه تاخیر در اجرای این طرح، سبب بالا رفتن هزینه های مالی خواهد شد.
نخست وزیر پاکستان گفت که کشورش با کمبود شدید گاز مواجه است و مجبور است هر اقدام لازم را برای شروع سریع اجرای این طرح انجام دهد.
وزیران نفت و معادن چهار کشور عضو طرح تاپی امروز نوزدهمین و آخرین نشست چهارجانبه خود را در اسلام آباد برگزار می کنند.
بر اساس قرارداد طرح تاپی، قرار است گاز ترکمنستان از طریق افغانستان به پاکستان و هند منتقل شود.
مذاکراتی با شرکت فرانسوی توتال برای اجرای طرح خط لوله تاپی انجام شده است.
براساس توافقنامه تاپی، پاکستان روزانه یک میلیارد و 365 میلیون فوت مکعب گاز، هند حدود یک میلیارد و 365 میلیون فوت مکعب گاز دریافت می کنند و سهم افغانستان از گاز ترکمنستان نیز حدود نیم میلیارد فوت مکعب در روز است.
** بلاتکلیفی خط لوله گاز ایران-پاکستان
حضور وزیران نفت کشورهای عضو تاپی در اسلام آباد و سخنان حاکی از تاکید نخست وزیر پاکستان بر اجرای سریع طرح تاپی و با وجود اینکه طرح تاپی با مشکلات زیادی از جمله ناامنی مسیر اجرای طرح و اختلافات سیاسی شدید میان کشورهای عضو به ویژه هند و پاکستان، نشان از اراده بالای دولت اسلام آباد برای اجرای این طرح دارد واین درحالی است که با وجود گذشت نزدیک به دو ماه از پایان ضرب الاجل قرارداد خط لوله گاز ایران و پاکستان، اسلام آباد همچنان در برداشتن گام های عملی در مسیر اجرای تعهدات خود تعلل می کند.
چندی پیش "شاهد خاقان عباسی" وزیر نفت پاکستان اعلام کرد که کشورش با یک شرکت چینی برای احداث خط لوله گاز ایران و پاکستان (بخش مربوط به خاک پاکستان) توافق کرده است و این خط لوله تا پایان سال 2016 یا آغاز سال 2017 تکمیل خواهد شد.
ایران تقریبا بطور کامل به تعهدات خود عمل کرده و خط لوله گاز را تا نزدیک خاک پاکستان احداث کرده است. همچنین تا کنون هنوز هیچ اقدام رسمی از سوی تهران مبنی بر به اجرا گذاشتن مفاد قرارداد در خصوص دریافت جریمه دیرکرد از اسلام آباد صورت نگرفته است.
انتظار جمهوری اسلامی ایران از کشور دوست و همسایه پاکستان این است که گام های عملی و جدی در مسیر اجرای تعهدات معطل مانده خود در زمینه احداث خط لوله گاز بردارد و از فرصت واردات گاز از دومین کشور صاحب بزرگترین ذخایر گاز طبیعی جهان استفاده کند.
اخیرا صادرات گاز ایران به برخی کشورهای همسایه به میزان دو برابر افزایش یافته است و مشتریان گاز ایران در منطقه و خارج از منطقه منتظر فراهم شدن فرصت های مناسب برای خرید گاز طبیعی از ایران هستند.
آساق*1*272**1723
22/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]