واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: به جای حمایت از «گرگر» و «یاحق» چوب لای چرخشان نگذاریم!
این اشکال زمانی بیشتر به چشم میآید که میبینیم اعمال فیلترینگ خاص بر نتایج این موتورهای بومی، نه به عنوان مزیت ویژه این محصولات، که به صورت اجبار متجلی شده است؛ یعنی طراحان موتورهای بومی به جای آنکه اعمال این نوع فیلترینگ خاص را به دلایل فرهنگ ایرانی دانسته و کاربران را مخیر بگذارند که با اعمال تغییراتی، این نوع فیلتر را فعال کرده یا به عکس، آن را غیر فعال کنند، فیلتر خاصی را بر نتایج به کاربران تحمیل کردهاند.
کد خبر: ۴۷۷۰۰۹
تاریخ انتشار: ۰۳ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۶:۰۶ - 22 February 2015
وقتی میشنویم برخلاف اغلب مردمان جهان، موتور جستوجوی اینترنتی محبوب در چین، گوگل، یاهو، بینگ و امثالشان نیست، بلکه جمعیت میلیاردی این کشور «بایدو» را به دیگر موتورهای جستوجو ترجیح دادهاند، شاید این فکر به ذهنمان خطور کند که چرا ما نباید این گونه باشیم؟
به گزارش «تابناک»، برنامه ساخت موتورهای جستوجوی اینترنتی بومی در کشورمان در حالی پس از سالها به ثمر نشست و با رونمایی از چند موتور بومی از جمله «گرگر» و «یاحق» در دهه فجر امسال به مراحل پایانی خود نزدیک شد که به نظر میرسد اعمال نظرهای خاص در مسیر رونمایی از این موتورهای بومی، آنها را با خطراتی جبران ناپذیر مواجه کرده است.
این نگرانی زمانی بروز میکند که میبینیم برخی به عملکرد این موتورها در جستوجوی برخی مدخل ها شائبه هایی وارد میدانند؛ به این صورت که در مقام قیاس عملکرد این موتورها با امثال موتورهای مشهوری چون گوگل، بعضی لغات، واژگان و عبارت را در هر دو جستوجو کرده اند و دریافتهاند که نتایجی که موتورهای جستوجوی ایرانی برای برخی مدخل ها نمایش میدهند، جهت دار هستند.
این موضوعی زمانی آشکارتر میشود که برخی مدخل های اخلاقی مورد توجه قرار گرفته و جستوجویشان با موتورهای بومی صورت میگیرد تا به درست یا غلط این شائبه تقویت شود که گویی موتورهای ایرانی به نوعی فیلترینگ خاص در این زمینه مجهز شدهاند؛ نوعی فیلترینگ هوشمند که در اولویت نمایش نتایج جستوجو تغییراتی ایجاد میکند و پیرو ملاک رایج بین موتورهای مشهور جهانی (یعنی تعداد بازدید، مدت زمان انتشار و... ) نیست.
این موضوع شاید به دلایلی موجه هم به نظر برسد اما قطعا اشکالی بزرگ برای یک موتور جستوجوی اینترنتی به شمار میآید که میتواند آمار مراجعه به آن را پایین آورده و حتی تا آنجا پیش برود که عملا به ورشکستگی اش منجر شود. خطری که قطعا برای موتورهای جستوجوی نوپا بسیار بزرگ تر است و میتواند نتایج شوم تری به بار آورد.
بر این اساس جا دارد که به دلایل بروز چنین اشکالاتی پرداخته و برای زدودن هر گونه شائبهای در این باره، به سرعت دست به کار شویم چراکه میبینیم اعمال چنین فیلترینگ خاصی بر موتورهای جستوجوی ایرانی، میتواند نتایج تمامی تلاش های صورت گرفته برای ساختشان را به باد دهد، چراکه کاربران اینترنتی از اعمال فیلترینگی خاص در نتایج جستوجو در این موتورها میشنوند و حتی از آن فراتر، با صرف زمانی بسیار کوتاه، میتوانند به صحت این ادعا پی ببرند و همین برای گریزان شدنشان از این موتورهای بومی کافی به نظر میرسد.
به عبارت بهتر، کافی است برای برخی مسجل شود که نتایج نمایش داده شده در امثال موتور جستوجوی گرگر، در جستوجوی بعضی مدخل ها (مهم نیست این مدخل ها زیاد باشند یا محدود به چندین مدخل سیاسی، اخلاقی یا غیره) با نتایج نمایش داده شده در دیگر موتورهای اینترنتی اختلافی فاحش دارد تا اعمال فیلترینگ جدید در این باره مسجل شده و شائبه های وارد آمده تقویت شود و کاربران از خود بپرسند: آیا استفاده از این موتورهای جستوجو امن است؟ آیا نتایج نمایش داده شده، با مطامع نظر طراحان این موتور ها هماهنگ نشده و جهت دار نیست؟
کافی است کمی در ماهیت سوالهایی از این دست غور کرده و به این نکته مهم که همگی شان از اشکالی برآمده اند که به عملکرد طراحان این موتورها و به طور کلی تر، به ویژگی های موتورهای جستوجوی اینترنتی برنمیگردند، درخواهیم یافت که برای حراست از این دستاوردهای بومی میبایست اعمال فیلترینگ خاص روی آنها را متوقف کنیم یا در غیر اینصورت منتظر باشیم که روز به روز از شمار مراجعان به آنها کاسته شده و به دست خودمان، محصولان ملی مان را نبود کنیم؛ محصولاتی که برای ساختشان سالها کار و تلاش صورت گرفته، اعداد و ارقام بسیار سنگینی هزینه شده و حالا که به بازار رقابت با غول هایی چون گوگل آمده اند، عملا خلع سلاحشان کردهایم.
این اشکال زمانی بیشتر به چشم میآید که میبینیم اعمال فیلترینگ خاص بر نتایج این موتورهای بومی، نه به عنوان مزیت ویژه این محصولات، که به صورت اجبار متجلی میشود؛ یعنی طراحان موتورهای بومی به جای آنکه اعمال این نوع فیلترینگ خاص را به دلایل فرهنگ ایرانی دانسته و کاربران را مخیر بگذارند که با اعمال تغییراتی، این نوع فیلتر را فعال کرده یا به عکس، آن را غیر فعال کنند و بدین ترتیب بتوانند از موتور جستوجویی که در نتایج فرقی با انواع مشهور و جهانیاش ندارد بهره گرفته و حتی از آن فراتر، در صورت نیاز گزینهای را انتخاب کنند که به کمک آن موتور جستوجویشان در نمایش نتایج، ایرانی عمل میکند.
بر این اساس میتوان پرسید براستی آیا حمایت از امثال گرگر و یاحق که به نسبت امثال گوگل و یاهو، بسته خدماتی بسیار کوچکتری عرضه میکنند، نه ایمیل دارند، نه جستوجوی تصاویر و ویدئو و غیره در اختیار قرار میدهند، نه خدمات پیش بینی وضعیت آب و هوا و انواع نقشه های جغرافیایی در اختیار کاربران میگذارند، نه در جستوجوهای پیشرفته، ترجمه و شناسایی زبان ها و... حرفی برای گفتن دارند، با این شائبه که نتایجشان از فیلترینگی جدید عبور میکند و کاربرانش را حتی در نشان دادن نتایج کامل جستوجو شریک نمیکند، همخوانی دارد یا چوب لای چرخ محصولات بومی گذاشتن است؟!
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]