واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مدیرکل دفتر نظام بهره برداری سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور 85 درصد واحدهای کشاورزی زیر 10 هکتار هستند قزوین - ایرنا- مدیرکل دفتر نظام بهره برداری سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور با اشاره به اینکه خرد و کوچک بودن اراضی از مهمترین موانع و مشکلات تحقق کشاورزی پایدار است، گفت: متاسفانه در حال حاضر بیش از 85 درصد واحدهای کشاورزی کشور زیر 10هکتار است.
به گزارش ایرنا، نادر علیزاده روز یکشنبه در کارگاه آموزشی آشنایی با قوانین و مقررات تعاونی های تولید روستایی که با حضور جمعی از کارشناسان در سالن باغستان جهاد کشاورزی قزوین برگزار شد، افزود: بسیاری از این واحدهای خرد، اراضی حاصلخیز را در اختیار دارند که به دلیل بهره برداری ناصحیح، قابلیت خود را به تدریج از دست می دهند.
وی خاطرنشان کرد: قانون ارث، کاربری اراضی، خرید و فروش ها، بیکاری، فقر و نگرش ناصحیح به مقوله زمین از جمله دلایل پراکندگی اراضی کشاورزی است و استمرار این روند، کاهش بهره وری مصرف آب، کاهش ضریب مکانیزاسیون و کیفیت و کمیت محصولات، فرسایش خاک، مهاجرت و حاشیه نشینی، رقابتی نبودن تولید و کاهش درآمدها را به دنبال دارد.
علیزاده با اشاره به نرخ خرد شدن اراضی کشاورزی گفت: متاسفانه از سال 1372 تا 1382 اراضی تا دو هکتار از 45 درصد به 46 درصد و اراضی 10 تا 50 هکتار از 14 درصد به 12 درصد رسیده، این در حالی است که در کشور ترکیه که در همسایگی کشور ایران قرار دارد، روند خرد شدن اراضی متوقف شده و برخلاف آمار کشور ما گزارش می شود.
وی افزود: کشورهایی که راهبردهای نظام بهره برداری توسعه کشاورزی را مورد توجه قرار می دهند به سمت اقتصادی کردن تولید حرکت می کنند.
علیزاده خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین اهداف سند چشم انداز 20 ساله کشور، کسب رتبه نخست اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در بین کشورهای منطقه است که برای تحقق این امر باید قابلیت ها، ظرفیت ها و مزیت های ملی و منطقه ای بخش کشاورزی مورد توجه باشد و بر اساس آن می توانیم توسعه پایدار را رقم بزنیم.
وی رشد جمعیت و ضرورت تامین امنیت غذایی، کوچک بودن قطعات و پراکندگی اراضی و غیراقتصادی بودن سرمایه گذاری در این نوع زمین ها، شدت تغییر کاربری زمین های کشاورزی را از جمله ضرورتهای پرداختن به نظام بهره برداری کشاورزی برشمرد.
این مسوول بیان کرد: بهره برداری نامناسب از منابع آب و خاک، پایدار نبودن تولید و پایین بودن سرمایه گذاری برای تکمیل زنجیره تولید، ضرورت تجهیز و نوسازی و یکپارچه سازی اراضی، توسعه کاربرد ماشین آلات مناسب از دیگر ضرورت ها پرداختن به نظام بهره برداری است.
مدیرکل دفتر نظام بهره برداری سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور، به تحولات نظام بهره برداری در ایران اشاره کرد و افزود: قبل از اصلاحات اراضی، نظام غالب ارباب رعیتی و بهره برداری اجاره داری بود و بعد از اصلاحات نیز با فروپاشی نظام ارباب رعیتی و واگذاری زمین ها به دهقانان، شکل گیری نظام خرد و دهقانی، تشکیل شرکت های سهامی زراعی، شکل گیری شرکت های تعاونی تولید و تشکیل کشت و صنعت ها و شرکت های بهره برداری در اراضی پایاب سدها بوده است.
علیزاده افزود: بعد از انقلاب اسلامی شاهد انحلال کشت و صنعت ها، شرکت های سهامی زراعی و تعاونی های تولید، تصویب لایحه واگذاری و احیای اراضی و واگذاری بخشی از اراضی مالکین بزرگ و اراضی کشت و صنعت های خصوصی و بخش وسیعی از اراضی موات به زارعین بی زمین، تشکیل هیات های هفت نفره واگذاری زمین، شکل گیری تعاونی ها و گروههای مشاع، تشکیل مجدد شرکت های تعاونی تولید و شکل گیری کشت و صنعت های دولتی بخشی از روند تحولات نظام بهره برداری بوده است.
وی به تعداد تعاونی های تولید کشاورزی در کشور اشاره کرد و افزود: در حال حاضر یکهزار و 340تعاونی تولید در کشور فعال است که 3.2 اراضی را زیر پوشش دارند و 60 اتحادیه شرکت های تعاونی تولید و 40 شرکت سهامی زراعی و 16 شرکت کشت و صنعت در کشور فعال می باشد.
علیزاده، موازی کاری و تعدد دستگاههای اجرایی در زنجیره اقتصادی بخش کشاورزی، عدم واگذاری امور تصدی گری به بخش های غیردولتی، ضعف در اجرای قوانین مربوطه، محدودیت در منابع آب و خاک، فرسایش و تخریب منابع، افت آبهای زیر زمینی، خرد بودن اراضی، اجرایی نشدن الگوی کشت مناسب، بالا بودن سن بهره برداران و کم سواد و بی سواد بودن کشاورزان، محدودیت توسعه مکانیزاسیون و بالا بودن هزینه تولید را از جمله مشکلات درونی و بیرونی تحقق کشاورزی پایدار عنوان کرد.
وی در پایان افزایش بهره وری عوامل و منابع تولید، افزایش درآمد بهره برداران، سازماندهی بهره برداران و اراضی خرد، افزایش کارآیی و اثربخشی نظام های بهره برداری موجود، توسعه کشاورزی صنعتی، ارتقای ضریب مکانیزاسیون، رقابتی کردن تولید، توانمندسازی و توسعه تعاونی های تولید، شرکت های کشت و صنعت را از جمله اهداف و سیاست های تبیین شده سازمان عنوان کرد.
7390/ 6128
03/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]