واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رییس کتابخانه مجلس: فرصت سوءاستفاده را باید از گزارشگران تاریخ گرفت تهران-ایرنا- رییس کتابخانه مجلس شورای اسلامی گفت: علامه دوانی این دغدغه را داشت که وقایع درزمان خود ثبت وضبط نمی شود و فرصت به دست سوءاستفاده گرانی می افتد که در گزارش تاریخ ادای امانت نمی کنند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا محمد رجبی دوانی روز سه شنبه در آیین نکوداشت بیش از نیم قرن مجاهدت علمی استاد علامه علی دوانی مورخ پیشگام، در تالار حرکت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: پدرم معتقد بود باید همه تاریخ را بدون پنهان کاری، آنگونه که اتفاق افتاده روایت کرد.
وی افزود: ایشان به صدر اسلام اشاره می کرد و می گفت بعد از رحلت پیامبر (ص) احادیث ایشان اجازه نشر پیدا نکرد و بعدها ابوحریره ای پیدا شد و هرچه خواست به پیامبر منسوب کرد.
رییس کتابخانه مجلس شورای اسلامی با بیان این که امروز استفاده ای که از سخنرانی ها و اعلامیه های حضرت امام (ره) می شود و در مواقع مختلف نقل می شود، از نوارهایی است که پدرم پیاده سازی کرده است.
وی افزود: علامه دوانی در تالیف مجموعه 11 جلدی «نهضت روحانیون ایران» که تاریخ مبارزات انقلاب اسلامی است تلاش زیادی کردند.
رجبی گفت: خود ایشان اعلامیه های امام (ره) و دیگر مراجع را جمع می کردند و سخنرانی های حضرت امام و دیگران را از روی نوار پیاده می کردند تا چنین اثر عظیمی شکل گیرد.
او گفت: هدف علامه دوانی این بود که هرچه واقعیت بوده باید نوشته شود و به طور کامل به این حدیث نبوی معتقد بود که باید حقیقت را گفت حتی اگر به ضرر ما باشد.
رییس کتابخانه مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: پدر خیلی تلاش کرد که به دنیا نشان دهد آنچه در انقلاب با تلاش مرجعیت رخ داده است، جریان بی ریشه ای نبوده، بلکه ریشه های آن از گذشته به بزرگان فکری جهان اسلام برمی گشته است.
رجبی با بیان این که ایشان هیچگاه تلاشی برای پنهان کردن وقایع و حقایق تاریخی نکرد گفت: پنهان کاری بنابه هر مصلحتی، به ضرر همان مصلحت اندیشی تمامی می شود.
رجبی گفت: این موضوع باب شده که اشخاص به دلیل مصحلت های جناحی به اختلافات دامن می زنند و از حقایق چشم پوشی می کنند.
وی با انتقاد از بی مهری هایی که به علامه دوانی و اثر 11جلدی نهضت روحانیون ایران شده است، گفت: اولین کتاب مفصلی که بعد از پیروزی انقلاب با موضوع تاریخ انقلاب اسلامی منتشر شد همین کتاب بوده است، اما هیچکس به پدرم برای انجام این کار اشاره نکرد و علت هم این بود که ایشان صاحب منصب نبودند.
رییس کتابخانه مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که چند وقت پیش فراخوانی برای حضور و تقدیر از تاریخ نگاران انقلاب اسلامی منتشر شد تا از نخستین کسانی که در این حوزه کار کرده اند تجلیل شود، اما هیچ نامی از پدرم برده نشد، گفت: تنها برای ویرایش کتاب زندگی مرحوم فلسفی به ایشان لوح تقدیری دادند تا جایی که من به برادرم برای حضور در آن مراسم و دریافت آن لوح اعتراض کردم.
رجبی با بیان این که کتاب مرحوم پدرم سیر شکل گیری جریان انقلاب را به طور دقیق روشن می کند، ادامه داد: در آن زمان که من نوجوان بودم و نیمی از کتاب چاپ شده بود، حضرت امام (ره) به پدرم پیغام دادند که اعلامیه های من را چاپ نکنید.
وی افزود: زمانی که پدرم خدمت حضرت امام (ره) رفتند و درباره اهمیت کتاب توضیح دادند، امام (ره) فرمودند که اعلامیه ها را ابتدا ببینند و تغییرات جزئی در لحن آنها اعمال کنند و بعد منتشر شود.
فرزند علامه دوانی گفت: عده ای خیال می کنند حضرت امام (ره) از همان روز اول با تندی با شاه صحبت می کرد، در حالی که اینگونه نبود و در اوایل، حضرت امام، شاه را نصیحت می کردند و حتی با احترام با او صحبت می کردند. بعدها که شاه به سرکوب مردم پرداخت لحن امام (ره) هم تغییر کرد.
رجبی با بیان این که ضرر پنهان کاری فقط به خودمان برمی گردد، گفت: وقتی با هیاتی از طرف کتابخانه ملی به مسکو و کتابخانه لنین رفتیم، مجموعه 11 جلدی پدرم در آن کتابخانه وجود داشت. بسیاری از کشورهای اروپایی از این کتاب به عنوان منبع تاریخی استفاده می کنند، برای مثال حامد اولگار مورخ آمریکایی در اثر تاریخی خود چندین بار از کتاب پدرم نقل قول می کند و با تجلیل از آن یاد می کند.
نکوداشت بیش از نیم قرن مجاهدت علمی استاد علامه علی دوانی، مورخ پیشگام، با حضور فرزندان وی محمد و محمدحسین رجبی دوانی، صالحی امیری رییس کتابخانه ملی، حجت الاسلام سیدمحمود دعایی رییس موسسه اطلاعات، جواد منصوری پژوهشگر و دیگر پژوهشگران در تالار حکمت مرکز همایش های کتابخانه ملی برگزار شد.
حجت الاسلام علامه علی رجبی دوانی متولد 5 مهر 1308، روستای دوان کازرون – متوفی 18دی 1385 قم، نویسنده و محقق ایرانی بود که آثار متعددی در باره اسلام و تاریخ اسلام و نهضت روحانیت نگاشته است.
فراهنگ**1497**1027
28/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]