تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 27 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):مؤمن در سرشتش دروغ و خيانت نيست و دو صفت است كه در منافق جمع نگردد: سيرت نيكو و د...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830492727




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- حیات در عالم خیال


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: به مناسبت سالروز تولد صادق هدایت، حیات در عالم خیال تهران- ایرنا- صادق هدایت نویسنده ای چیره دست که با قلم شیوایش پیشگام داستان نویسی فارسی شد؛ اما در میان نویسندگان شهیر ایرانی شاید هیچکس را مانند صادق هدایت نتوان پیدا کرد که اینگونه در خیال و افکار خود غرق و بی رغبت به زندگی دنیوی باشد.


«... آیا دانستن تاریخ تولدم به درد چه کسی می خورد؟...این مطلب فقط باید طرف توجّه خودم باشد. گرچه از شما چه پنهان، بارها از منجّمین مشورت کرده ام اما پیش بینی آن ها هیچ وقت حقیقت نداشته. اگر برای علاقه خوانندگانست؛ باید اول مراجعه به آراء عمومی آن ها کرد چون اگر خودم پیش دستی بکنم مثل این است که برای جزئیات... زندگیم قدر و قیمتی قائل شده باشم به علاوه خیلی از جزییات است که همیشه انسان سعی می کند از دریچه چشم دیگران خودش را قضاوت بکند و ازین جهت مراجعه به عقیده خود آن ها مناسب تر خواهد بود... شرح حال من هیچ نکته برجسته ای در بر ندارد نه پیش آمد قابل توجهی در آن رخ داده نه عنوانی داشته ام ... در اداراتی که کار کرده ام همیشه عضو مبهم و گمنامی بوده ام ...»
این جملات بخشی از زندگینامه صادق هدایت به قلم خودش است، نویسنده ای که او را به همراه جمال زاده و بزرگ علوی، پیشگامان داستان نویسی فارسی می دانند.
در بیست و هشتم بهمن 1281 خورشیدی نویسنده ای در ایران در هنگامه مشروطه طلبی دیده به جهان گشود که بعدها نه تنها در کشور خود، بلکه در بیرون مرزهای ایران شهرت فراوانی یافت.
صادق هدایت، کوچک ترین فرزند هدایت قلی هدایت (اعتضاد الملک) بود، افراد خانواده ی او همگی از بزرگان صاحب نام بودند و او از این راه می توانست به مقامات بالای حکومتی دست پیدا و در آسایش و راحتی زندگی کند، اما با کار کردن در ادارات مختلف دولتی گذران زندگی می کرد.
صادق هدایت دوره ی ابتدایی را در 1287 هجری خورشیدی در مدرسه ی علمیه آغاز کرد و تحصیلات متوسطه خود را در دارالفنون و دبیرستان فرانسوی سن لوئی تهران به پایان برد و پس از آن با کاروان دانش آموزان اعزامی به اروپا، به بلژیک رفت و یکسال در بلژیک بود، برای تحصیل در رشته معماری، به پاریس رفت. وی چهار سال در فرانسه اقامت داشت. در طول اقامتش در پاریس، آن طور که از نامه هایش پیداست، مشکلات مالی بسیاری داشت و زندگی سختی را می گذرانید. به این ترتیب تحصیلاتش را به پایان نبرد و در 1309 خورشیدی در زمان حکومت رضاخان به تهران بازگشت.
صادق هدایت مدتی در بانک ملی مرکز، اداره کل تجارت و در نهایت در وزارت امور خارجه مشغول به کار بود.
ادب دوستان سال 1315 خورشیدی را پربارترین دوره فعالیت ادبی او می دانند. وی در این دوره با بزرگ علوی، مسعود فرزاد و مجتبی مینوی؛ گروه ربعه را تشکیل دادند. آنان جوانانی بودند که اصول فکری و هنری مشترک داشتند و با هم بحث و تبادل نظر می کردند.
مجتبی مینوی درباره طرز فکر این گروه چنین می گوید: ما با تعصب جنگ می کردیم و برای تحصیل آزادی کوشش می کردیم و مرکز دایره ما صادق هدایت بود.
کم کم به شمار یاران هدایت افزوده شد، سرهنگ مین باشیان و حسین سرشار (دو موسیقیدان) و عبدالحسین نوشین (بازیگر و کارگردان).
صادق هدایت در این زمان در وزارت امور خارجه مشغول به فعالیت شد و به عنوان متخصص تنظیم دیالوگ فیلم فارسی به هندوستان رفت. در این سفر که کمتر از یک سال به طول انجامید، با فرهنگ هندی آشنا شد و اطلاعات وسیعی در زمینه فارسی میانه (پهلوی) به دست آورد.
پس از این سفر، آن چنان که از نامه هایش پیداست، او تمایلی برای بازگشت به تهران نداشته و دوست داشت که در هندوستان باقی بماند، با این همه چون از لحاظ معیشتی در تنگنا بود، به تهران بازگشت و بار دیگر به استخدام بانک درآمد و در فعالیت های ادبی جمعیت ایرانی روابط اتحاد جماهیر شوروی شرکت داشت. این جمعیت مجله ای به نام پیام نو داشتند که هدایت در آن فعال بود. وی مقالاتی از جمله «چند نکته درباره ویس و رامین» و یک داستان به نام فردا را در این مجله منتشر کرد.
وی با مجله سخن که پرویز خانلری آن را دایرش کرده بود همکاری داشت و ترجمه مسخ کافکا و دیوار ژان پل سارتر را نخستین بار در این مجله چاپ کرد و بدین صورت به فارسی زبانان در دنیا معرفی شد.
صادق هدایت را خانلری این گونه معرفی می کند: اساسا شناختن صادق هدایت – چنان که بود – آسان نیست.
اما تعبیر و تشبیهی که پاستور والری رادو فرانسوی در مورد هدایت کرده بسیار به زندگی وی نزدیک است. «پاستور» سرنوشت صادق هدایت را به زندگی و سرنوشت ژرار دونروال نویسنده و هنرمند فرانسه در سال 1955 تشبیه کرد و درباره این 2 نویسنده می گوید: «هر دو در عالم خیال زیستند، هر دو از پیروی اصول معنوی و اجتماعی زمان خود سرباز زدند. هر دو دوست داشتند زندگی را در تفنّنن بگذرانند بی آن که هیچ کدام از اصول و قواعد موجود را جدی تلقی کنند و هر دو زندگی را تقریبا در یک سن پایان دادند.»
همچنین پرویز خانلری درباره هدایت گفته است: «تحصیلات عالی را در دانشگاهی فرا نگرفته بود، اما کمتر دانشجویی هست در دوره تحصیل به اندازه او در همه دوران عمر شوق آموختن داشته باشد. زبان فرانسه را خوب می دانست و به این زبان درست و روان می نوشت و زبان انگلیسی را هم به قدری می دانست که بتواند کتاب های علمی و ادبی این زبان را استفاده کند. از ادبیات دنیا دارای اطلاعات عمیق و وسیعی بود. کمتر نویسنده بزرگ و نامداری از قدیم و جدید و معاصر بود که هدایت او را نشناسد یا آثارش را به هر زحمتی به دست نیاورده و نخوانده باشد. می توانست ارزش هر اثر ادبی را درست تعیین کند. اطلاعات او به حدی بود که در محیط امروزه ما بسیار کم نظیر است. »
جمال زاده که خود را دوست صادق هدایت می نامید درباره او گفته است: «برای دنیای بهتری خلق شده بود و نمی توانست خود را با دنیای عادی و هر روزش سازش دهد و هم وطنانش ندانستند که چگونه به استعداد های او پاداش بدهند.»
در ایران عده ای صادق هدایت را دنباله رو کافکا دانستند، در آثار هر دوی این نویسندگان، بدبختی های واقعی زندگی انسان ها منعکس است و از این جهت می توان شباهتی میان آثار این دو در نظر گرفت.
آثاری که از صادق هدایت به جای مانده می توان به بوف کور، زنده بگور، سه قطره خون، افسانه آفرینش، سگ ولگرد، کاروان اسلام، داستان های آتش پرست، داود گوژپشت، آبجی خانم و مرده خوارها اشاره کرد.
صادق هدایت برای معالجه بیماری به پاریس رفت و سرانجام در بامداد نوزدهم فروردین 1330 خورشیدی در پاریس درگذشت به این ترتیب دفتر زندگانی 48 ساله این نویسنده توانمند ایرانی بسته شد، آرامگاه وی در گورستان پرلاشز پاریس واقع است.
«مرگ، همه هستی ها را به یک چشم نگریسته و سرنوشت آنها را یکسان می کند نه توانگر می شناسد و نه گدا...» (صادق هدایت)

با الهام از: بهارلو، محمد، 1374، نامه های صادق هدایت
*گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**1642**9131



28/11/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن