تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 2 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):دعا كردن را در هنگام رقّت قلب غنيمت شمريد، كه رقت قلب، رحمت است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1832239624




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

یادداشت اقتصادی/ افت و خیز قیمت نفت و توسعه ظرفیت پالایشی آمریکا


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: یادداشت اقتصادی/
افت و خیز قیمت نفت و توسعه ظرفیت پالایشی آمریکا
علی‌رغم تغییرات شدید قیمت نفت ظرفیت پالایشی آمریکا طی سی سال گذشته 3.3 میلیون بشکه‌ افزایش یافته است، یعنی به طور متوسط ایالات متحده به عنوان بزرگترین واردکننده نفت جهان در هر سال یک پالایشگاه 100 هزار بشکه‌ای ساخته است.

خبرگزاری فارس: افت و خیز قیمت نفت و توسعه ظرفیت پالایشی آمریکا



به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در سال 1985 مقدار نفت خام تحویل داده شده به کل پالایشگاه‌های ایالات متحده امریکا برابر 11.5 میلیون بشکه در روز بوده است. از آن سال تاکنون صنعت پالایش آمریکا سه دوره متفاوت را گذرانده است. دوره اول دوره رونق پالایشگاه‌ها، دوره دوم به نوعی رکود بازار پالایشگران و دوره سوم دوره رونق دوباره کسب و کار فعالان این صنعت بوده است. از سال 1985 تا 2005 دوره بیست ساله‌ای‌ است که نیاز امریکا به فراورده های نفتی روندی صعودی داشته و در نتیجه خوراک تحویل داده شده به پالایشگاه‌ها روند افزایشی را طی کرده است. در ابتدای این دوره نفت خامی که پالایشگران امریکایی پالایش کرده اند، به طور متوسط 11.5 میلیون بشکه در روز بوده است که این رقم با نرخ متوسط رشد سالانه 2.28 درصدی در اواخر دوره به 16.7 میلیون بشکه در روز رسید. به عبارت دیگر، در طول این دوره بیست ساله مقدار خوراک تحویل داده شده به پالایشگاه ها 45 درصد رشد داشته است. دوره دوم که از اوت 2005 آغاز و تا اواسط سال 2008 میلادی ادامه داشته است، به دلیل رکود اقتصادی ایالات متحده امریکا و به تبع آن رکود اقتصادی در کل جهان، مصرف فراورده های نفتی محدودتر از گذشته بوده است و به همین دلیل خوراک پالایش شده توسط پالایشگران نیز کاهش داشته است. خوراک پالایش شده در ابتدای دوره رکود توسط پالایشگاه‌ها 16.7 میلیون بشکه در روز بوده است در حالی‌ که با طی کردن یک روند نزولی با نرخ متوسط سالانه 3.89- درصدی در سال 2008  به 14.8 میلیون بشکه در روز رسید. در دوره دوم یا به عبارت دیگر دوره رکود صنعت پالایش در امریکا، سرمایه گذاری ها در این صنعت نیز کاهش پیدا می کند که این موضوع در مجموع ظرفیت پالایشی ایالات متحده به خوبی نمایان است. دوره سوم که از سال 2008 آغاز شده و تاکنون نیز ادامه پیدا کرده است. دوره رونق دوباره امریکا در سرمایه گذاری های مربوط به صنعت پالایش است. طی این دوره خوراک پالایشگاه‌ها با رشد متوسط سالانه 1.66 درصدی در سال 2014 به 16.3 میلیون بشکه در روز رسید. بر اساس تحلیل برخی کارشناسان، پیشران اصلی افزایش ظرفیت پالایشی در این دوره عبارت است از افزایش تولید نفت داخلی ایالات متحده امریکا از منابع غیر متعارف که موجب شده است قیمت نفت WTI به طور قابل ملاحظه ای کاهش پیدا کند و همین موضوع حاشیه سود خوبی را برای پالایشگران به ارمغان بیاورد. افزایش حاشیه سود پالایشگاه‌ها نیز موجب بالاتر رفتن انگیزه سرمایه گذاران بخش خصوصی شده است.

نمودار1- روند خوراک تحویل داده شده به پالایشگاههای امریکا در سی سال گذشته(1) لازم به ذکر است در کنار پیشران قیمتی برای سرمایه گذاری در صنعت پالایش، قانون منع صادرات نفت خام نیز که عمری چهل ساله دارد به افزایش ظرفیت پالایشی امریکا کمک شایانی کرده است. در سال 1975، پس از تحریم نفتی اعراب و افزایش چند برابری قیمت نفت و تهدید شدن اقتصاد آمریکا و کشورهای غربی، کنگره آمریکا قانون «سیاست انرژی و محافظت» را تصویب کرد. یکی از بخش‌های این قانون، ممنوعیت صادرات هر گونه نفت تولید شده در آمریکا بود. این در حالی بود که تا آن زمان آمریکا نه تنها به طور خالص واردکننده نفت بود، بلکه سهم واردات نفت این کشور از کل مصرف طی سالهای 1968 تا 1975 افزایش نیز یافته بود و از 18 درصد به 36 درصد رسیده بود. با این وجود کنگره آمریکا به دلیل اهمیت بالای تأمین نفت خام مورد نیاز کشور، تصمیم گرفت اندک صادرات موجود نفت را نیز ممنوع کند.(2) البته این قانون در سال 2014 میلادی و براساس سیاست های جدید امریکا لغو شده است. در مجموع، طی سی سال گذشته خوراک تحویلی به پالایشگاه‌های امریکا از 11.5 میلیون بشکه در روز به 16.3 میلیون بشکه در روز رسیده است و با وجود فراز و نشیب های مختلف به طور متوسط سالانه 1.38 درصد رشد داشته است. بنابراین، نفت پالایش شده در امریکا برخلاف تصور برخی افراد، در طول سی سال گذشته نه تنها یک روند نزولی را طی نکرده بلکه افزایش قابل توجهی نیز داشته است. از سوی دیگر، افزایش حجم خوراک (نفت خام ورودی) تحویل داده شده به پالایشگاه‌ها نشان دهنده روند افزایشی تقاضای فراورده های نفتی ایالات متحده در سی سال گذشته است. همین روند تقاضای فراورده های نفتی، کشش بازار مناسبی برای سرمایه گذاری در ساخت ظرفیت‌های جدید پالایشی ایجاد کرده است. توضیح آنکه، برای ارزیابی مقدار ظرفیت پالایشی کشورها از شاخص ظرفیت تقطیر اولیه استفاده می‌شود،به دلیل آنکه نفت خام در اولین مرحله پالایش وارد برج های تقطیر می‌شود، این شاخص نشان می‌دهد که حجم نفت خام ورودی پالایشگاه‌ها چه مقدار است. در واقع، هر واحد پالایشگاهی براساس درجه پیچیدگی دارای فرایندهای تقطیر اولیه، شکست (تبدیل ثانویه) و تصفیه فراورده است. بنابراین، افزایش ظرفیت تقطیر اولیه به معنای بالا رفتن حجم سرمایه گذاری برای افزایش ظرفیت پالایشی است. برای بررسی دقیق‌تر موضوع باید روند تغییرات ظرفیت عملیاتی امریکا را مورد مطالعه قرار داد. نمودار2 ظرفیت فعال پالایشگاه‌های ایالات متحده را نشان می‌دهد. مطابق این نمودار، ظرفیت فعال پالایشگاه‌ها در امریکا در سال 1985 برابر 14.2 میلیون بشکه در روز بوده است که پس از سه دوره افزایش، در سال 2014 به 17.5 میلیون بشکه در روز رسیده است. رشد 3.3 میلیون بشکه‌ای ظرفیت پالایشی طی سی سال گذشته به معنای افزایش ظرفیت پالایشی با متوسط سالانه 100 هزار بشکه در روز است. به عبارت دیگر، به طور متوسط ایالات متحده در هر سال یک پالایشگاه 100 هزار بشکه ای ساخته است.

نمودار2- ظرفیت عملیاتی پالایشگاههای ایالات متحده 1985-2014 این افزایش ظرفیت در حالی صورت می‌گیرد که روند تغییرات قیمت نفت خام در کل دوره روند ثابتی نبوده و در طول سالهای مختلف افت و خیزهای بسیاری داشته است. نمودار3 روند تغییرات قیمت نفت را نشان می‌دهد.

نمودار3- روند تغییرات قیمت نفت طی دوره 1985-2014 البته از سال 2008 تا 2013 ظرفیت عملیاتی پالایشگاه‌ها متاثر از بحران مالی امریکا و کاهش تقاضای فراورده در این کشور یک روند نزولی را طی کرده است و پس از بهبود نسبی اقتصاد امریکا از سال 2013 به بعد مجددا روند افزایشی ساخت ظرفیت پالایشی ادامه پیدا کرده است. با این وجود، نسبت ظرفیت بالفعل به ظرفیت طراحی پالایشگاه‌ها در ایالات متحده در طول سی سال گذشته همواره از 100 درصد کمتر بوده است. به عبارت دیگر، توسعه ظرفیت پالایشی همگام با افزایش خوراک پالایشگاه‌ها محقق شده است،بنابراین، پالایشگاه‌های امریکا هیچ‌گاه از ظرفیت طراحی خود تجاوز نکرده‌اند. نسبت ظرفیت عملیاتی (بالفعل) به ظرفیت طراحی از تقسیم مقدار نفت پالایش شده و ظرفیت طراحی به دست می‌آید و نشان می‌دهد که در عمل، چه سهمی از ظرفیت ساخته شده استفاده می‌شود. اگر این متغیر کمتر از 100 باشد بدین معناست که ظرفیت خالی در پالایشگاه وجود دارد و رقم بیشتر از 100 نشان دهنده فعالیت بیش از ظرفیت طراحی واحد پالایشی است. در صورتی که نسبت فوق بیش از 100 باشد، فرسودگی تجهیزات سریع‌تر اتفاق افتاده و همچنین کیفیت فراورده های نفتی کاهش می‌یابد. نمودار4 روند تغییرات نسبت ظرفیت عملیاتی به طراحی پالایشگاه‌های امریکا را نشان ‌می‌دهد. مطابق این نمودار، نسبت ظرفیت عملیاتی به طراحی همواره بین 80 تا 100 درصد بوده است.

نمودار4- نسبت ظرفیت عملیاتی به ظرفیت طراحی پالایشگاه‌های امریکا نکته قابل توجه در نمودار4 آن است که هیچ‌گاه نسبت ظرفیت عملیاتی به ظرفیت طراحی از 100 درصد تجاوز نکرده است. این بدان معنی است که پالایشگاه‌های امریکا هیچ‌گاه در نقطه ای بیش از ظرفیت طراحی خود فعالیت نکرده اند. در شرایطی که امریکا یکی از بزرگترین مصرف کنندگان نفت خام است، فراورده های نفتی مورد مصرف امریکا در خود این کشور تولید می‌شود و حتی مازاد فراورده آن به کشورهای همسایه‌اش صادر می‌شود. یاسر کنعانی - دانشجوی دکترای انرژی دانشگاه صنعتی شریف 1- اداره اطلاعات انرژی امریکا
2- محمدصادق کریمی، لغو ممنوعیت صادرات نفت از آمریکا و درسهایی برای ایران، عیار آنلاین، 3- http://www.pennenergy.com/articles/pennenergy/2014/03/bp-using-mini-crude-oil-refinery-to-evade-export-ban.html انتهای پیام/م

93/11/27 - 10:13





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن