واضح آرشیو وب فارسی:سیمرغ: نکاتی مهم در آموزش های جنسی به نوجوانان
نکات مهمی که هر پدر و مادری برای آموزش جنسی درست به فرزندش باید بداند.
توضیح امور جنسی و پاسخ به پرسش های این حوزه به کودکان، هر چند سخت اما شدنی است، کودکان با استدلالات ساده قانع می شوند و والدین قادرند با گفتن حقایقی ساده به سوالات آنها پاسخ دهند؛ اما وقتی آنها به سنین نوجوانی می رسند آموزش مسائل جنسی با جزئیات بیشتری صورت می گیرد و برای بسیاری از والدین سخن گفتن درباره این مسائل و پاسخگویی به سوالات جنسی نوجوانان سخت تر می شود، برخی از آنها هنگام راهنمایی کردن فرزندانشان خود را در تنگنا می بینند، چرا که نمی دانند گفتن چه چیز درست و توضیح چه چیز غلط است.
به همین دلیل همیشه فاصله ای بین والدین و فرزندان ایجاد شده و موجب شرم و خجالت فرزندان از پرسشگری در این حوزه مهم دوران بلوغ می شود و ناچار نوجوانان از طریق منابع دیگری همچون دوستان، کتاب های مرتبط با بهداشت جنسی، فیلم ها، اینترنت و هر منبعی که حاوی اطلاعات درست یا غلط درباره مسائل جنسی است، به دنبال پاسخ سوالاتشان می گردند.
بلوغ، اولین بهانه برای آموزش جنسی
وقتی فرزند شما به سن نوجوانی می رسد و اولین نشانه های بلوغ در او ظاهر می شود، وقت آن است که والدین درباره قسمت های مختلف اعضای جنسی، بلوغ و تغییرات بدنی، آمیزش، رفتارهای جنسی نادرست همچون خودارضایی اطلاعاتی درست به او بدهند، هر چند درصد بالایی از بزرگسالان یا اطلاعات ناقصی در این زمینه دارند یا نمی دانند چگونه اطلاعاتشان را منتقل کنند، بنابراین در اولین قدم لازم است والدین از طریق مطالعه کتا ب های مرتبط و صحبت با مشاوران و مراجعه به مراکز آموزشی در مدارس نسبت به آگاهی دادن به فرزندشان اقدام کنند. بدیهی است در این مورد مادر با دختر و پدر با پسر صحبت می کند و در صورت فقدان حضور یکی از والدین باید از اقوام درجه یک که با نوجوان ارتباط خوبی دارد، درباره این مسائل با او گفت وگو کند. معمولا آغاز بلوغ در دختران ده تا یازده سالگی و در پسران سیزده تا چهارده سالگی است.
معرفی بیماری های مقاربتی
توضیح درباره بیماری های مقاربتی همچون ایدز و هپاتیت علاوه بر این که اطلاعات نوجوان را در این زمینه تکمیل می کند، بهانه ای می شود تا پدر یا مادر بتوانند درباره رفتارهای پرخطر جنسی با فرزندان صحبت کنند و در کنار معرفی این بیماری ها از مضرات خودارضایی و عواقب جسمی و روحی آن برای نوجوان بگویند. در صورتی که والدین اطلاعاتی کافی در این زمینه نداشته باشند می توانند خودشان کتاب یا جزوه ای مرتبط با این موضوعات به فرزندشان بدهند.
دقت در انتخاب کلمات
فضای شوخی و طنز، هرچند از فشار روانی موجود بر والدین ونوجوانان می کاهد، اما جدیت مباحث و هدف آموزشی آن را هم زیر سوال می برد، ضمن این که فضا را مستعد حرمت شکنی و پرده دری می کند، بنابراین در انتخاب کلمات باید دقت زیادی کرد، بهتر این است که والدین از واژه های علمی استفاده کنند و برای قابل درک بودن آنچه می گویند از برخی تجربیات و احساسات خود درباره ظهور اولین نشانه های بلوغ بگویند.
باوری غلط با نقاب روشنفکری
برخی والدین می گویند هر چه بیشتر چشم و گوشش را ببندی حریص تر می شود، بگذار تا ببیند و چشمش عادت کند! برخی دیگر هم اصلا به این موضوع فکر نمی کنند، سیل سریال های ماهواره ای آنها را چنان در خود غرق کرده است که اصلا نگران نیستند نوجوانی که در کنارشان نشسته و در دیدن فلان سریال چندصد قسمتی ماهواره آنها را همراهی می کند، در حال ساختن چه باورهای غلط و اغراق شده ای درباره امور جنسی در ذهن خود است. این باور روشنفکر مآبانه که «بگذار تا ببیند...» و آن بی توجهی افراطی هر دو نتیجه بی مسئولیتی والدین در زمینه آموزش امور جنسی است.
دیدن صحنه هایی با موضوع ارتباط جنسی (حتی اگر تصاویر جنسی نباشد) آن هم در نوجوانانی که تازه در حال پشت سرگذاشتن بلوغ جنسی خود هستند، نوعی ظلم در حق آنهاست. چرا که از یک سو با توجه به سن و سال و شرایطی که دارند به بلوغ ازدواج نرسیده اند و از سوی دیگر مجبورند با غریزه خود در ستیز باشند و به سوی انحرافات جنسی کشیده نشوند و خویشتنداری پیشه کنند.
توصیه به خویشتنداری جنسی
در سیستم آموزشی کشور ما هنوز آموزش جنسی به طور کامل و صحیح در برنامه های آموزشی مدارس گنجانده نشده، اما در دروسی مثل دین و زندگی به لزوم خویشتنداری جنسی و کنترل نگاه اشاره شده است. اگر والدین در کنار آموزش های جنسی، احکام دینی و معنوی را هم به فرزندان آموزش دهند در واقع آنها را به یک عامل شناختی مجهز می کنند. چیزی که به آنها یادآوری می کند هنگام برخورد با گناه باید نگران پیامدهای آن نیز باشند.
آموزش مهارت «نه» گفتن به درخواست جنسی
به خاطر داشته باشید که فرزند شما کودک نیست که همیشه کنارش باشید و از او مراقبت کنید. آموزش «نه» گفتن به درخواست های جنسی دیگران یکی از بخش های مهم آموزش بهداشت جنسی است. به فرزندتان بیاموزید افراد هوسران و بیماران جنسی به بهانه های مختلف و با سخنان فریبنده به دنبال سوءاستفاده جسمی و روحی از دیگران هستند. به فرزندتان بگویید سوءاستفاده گران جنسی ممکن است از جملاتی استفاده کنند که به نظر منطقی است؛ مثل «به یک بار تجربه اش می ارزد، تو دیگر بزرگ شده ای، مگر مرا دوست نداری، کسی چیزی نمی فهمد، اگر قبول نکنی ترکت می کنم و...»، اما در نهایت این ارتباط پایان خوبی نخواهد داشت. با توجه به گستردگی رسانه های ارتباطی و نرم افزارهای مختلف و شبکه های اجتماعی اینترنتی، مهارت «نه» گفتن به درخواست جنسی دیگران مهارتی است که نوجوانان باید آن را یاد گرفته باشند تا از آسیب های احتمالی در امان بمانند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سیمرغ]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]