تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1835999574
چرا توافق یک مرحلهای؟
واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
چرا توافق یک مرحلهای؟ یک توافق یک مرحلهای و شفاف، ایران را از حصول توافق مبهمی نجات خواهد داد که ممکن است ضمایم فنی آن تا مدتها بعد از توافق اولیه هم قابل حصول نباشند.
به گزارش فرهنگ نیوز ، مقام معظم رهبری در تاریخ 19 بهمن سال جاری در جمع گروهی از فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران فرمودند: «این حرفی هم که حالا انسان میشنود که میگویند که "در یک برههای درباره اصول کلّی توافق کنیم، بعد درباره جزئیات"، این را هم بنده نمیپسندم؛ این را من نمیپسندم. با تجربهای که از رفتارهای طرف مقابل داریم، احساس میکنم که این وسیلهای خواهد شد برای بهانهگیریهای پیدرپی بر سر جزئیات. اگر توافق میکنند، جزئیات و کلّیات و همه را در یکجلسه واحد تمام بکنند، امضا کنند. اینکه کلیات را جداگانه توافق کنند و بعد بر اساس آن کلیات - که یکچیزهای مبهمی است، تفسیرپذیر است، تحلیلپذیر است - بروند سراغ جزئیات، نه، این منطقی نیست.»
این سخنان مقام معظم رهبری در واقع بهمعنای موافقت معظمله با توافق یکمرحلهای است، البته همانطور که تصریح کردند، «توافق خوب» نه هر توافقی.
حضرت آیتالله خامنهای همچنین فرمودند: «همه آنچه هم قرارداد بسته میشود بین مسئولین ما و بین طرف مقابل، باید روشن، واضح، غیر قابل تفسیر و تأویل باشد. اینجور نباشد که طرف مقابل - که با دبّهکردن و چکوچانه زدن، کار خود را پیش میبرد - بتواند باز سر قضایای گوناگون، بهانهگیری کند، دبّه در بیاورد، کارها را مشکل بکند؛ نه، همه اینها برای این است که سلاح و حربهی تحریم از دست دشمن خارج بشود. اگر بتوانند این کار را بکنند خوب است. البتّه باید به معنای واقعی کلمه تحریم از دست دشمن خارج بشود، تحریم برداشته بشود؛ توافقِ به این صورت [ بشود]؛ والّا اگرچنانچه در این زمینه به توفیق نرسیدند، ملّت ایران و مسئولین و دولت محترم و دیگران، راههای فراوانی دارند و یقینا باید آن راهها را طی کنند برای اینکه بتوانند حربه تحریم را بیاثر کنند و کُند کنند.»
آنچه از این دو پاراگراف سخنان رهبر انقلاب اسلامی استنتاج میشود این است که ایشان دولت محترم و تیم مذاکرهکننده هستهای کشور را – که در همین سخنانی از تلاشهایشان تمجید به عمل آوردند – مکلف به دستیابی به توافق «یکمرحلهای و شفاف» نمودهاند و همچنین فرمودهاند که اگر چنین توافقی حاصل نشد، راههای دیگری برای خنثیسازی حربه تحریم در پیش روی دولتمردان ایرانی قرار خواهد گرفت.
* چرا توافق یک مرحلهای؟
پاسخ روشنی به این سوال هم در سخنان مقام معظم رهبری وارد شده است و هم بسیاری از تحلیلگران در خصوص آن سخن گفتهاند. رفتار آمریکاییها نشان میدهد که اگر تصمیمگیری در خصوص کلیات در فازی جداگانه از تصمیمگیری در خصوص جزئیات صورت پذیرد، امکان بهانهگیری و تقلب از سوی آنها وجود دارد. در همین دوره اجرای برنامه مشترک اقدام، تحریمهای جدیدی که از سوی آنها اعمال شد، به زعم خودشان هیچ تضادی با این برنامه نداشت در حالی که روسها به عنوان عضو دیگر 1+5، این تحریمها را تایید نکردند.
اگر گذری به گذشته تقابل بین جمهوری اسلامی ایران و نظام بینالمللی بهطور عام و ایالات متحده بهطور خاص داشته باشیم، روشن است که شیوه مقابله عموما موفق جمهوری اسلامی، شیوه نامتقارن بوده است. همین شیوه نامتقارن بود که محوری را در خاورمیانه بنیان نهاد که اکنون بزرگترین دردسر برای ایالات متحده و متحدان این کشور است. خصوصیت شیوه نامتقارن آن است که از قواعد و الگوهای حاکم بر نظام بینالمللی که برآمده از منافع قدرتهای جهانی است پیروی نمیکند.
شاید در چارچوب قواعد و الگوهای این نظم بینالمللی برآمده از منافع قدرتهای بینالمللی عموما غربی، توافقی که در دو مرحله به دست آید سادهتر بهنظر برسد. منتها نباید فراموش کرد که ایران در مذاکره با 1+5 که به قول یک سناتور آمریکایی به مذاکرات هستهای ایران و آمریکا بدل شده با «خصم» مذاکره میکند، خصمی که سابقه دشمنیاش با ملت ایران به سالهای ملی شدن صنعت نفت بازمیگردد.
جدا از آن دسته نظریهپردازان شهیری که اصولا «اعتماد» را در روابط بینالملل نایافتنی میدانند، اکثریت بلامنازع نظریهپردازان دستکم بر این باوند که دو بازیگر دارای سابقه دیرینه خصمانه نمیتوانند بر مبنای اعتماد با یکدیگر تعامل کنند. بر اساس یک دیدگاه، اعتماد ناشی از تعاملات هویتها با یکدیگر است و در طول زمانهای طولانی قابل ایجاد است.
وقتی توافق بر سر کلیات بین دو نیروی متخاصم بینالمللی حاصل میشود – که شاید البته همان هم کار دشواری باشد – به طور طبیعی هر یک از دو طرف بر اساس جزئیاتی کاملا متفاوت که در ذهن ترسیم کرده و در برنامه دارد، به این توافق تن داده است. آنگاه وقتی کار به توافق بر سر جزئیات اصلی برسد، این اختلافات بروز کرده و حتی همان توافق کلی را هم تحتالشعاع قرار میدهد. بدیهی است در این شرایط، بازیگری بیشتر سود میبرد که بر قواعد بینالمللی و امپراطوری رسانهای تسلط دارد و میتواند برداشت و تفسیر خود از توافق را نهادینه کرده و بازیگر دیگر را در شرایط مشکل قرار دهد.
متاسفانه در چنین شرایطی، بازیگری که به مشکل برخواهد خورد، طرف ایرانی است. این ایران است که در آن شرایط با یک توافق ناقص مواجه میشود که برداشتهای طرف مقابل از آن در اذهان جهانیان نهادینه شده است نه برداشت مسئولین ایرانی امضا کننده توافق.
اما توافق یک مرحلهای اگر چه از نظر حصول بر مبنای قواعد نظام بینالمللی، دشوارتر بهنظر میآید اما از سوی دیگر ماناتر و قابل اعتمادتر است. اگر همه چیز یکجا مورد توافق قرار گیرد، دست مذاکرهکنندگان ایرانی برای اعمال نظراتشان بازتر است و میتوانند با توافقی به ایران بازگردند که تاریخ از آن و امضاکنندگانش به نیکی یاد خواهد کرد.
این توافق هم ممکن است و هم میتواند مطلوب باشد، هرچند احتمال دارد برای حصولش تلاش بیشتری لازم باشد. باید طرف غربی قانع شود که همزمان با کلیات، روی جزئیات کار کند. البته نباید فراموش کرد که شناخت حاصل از واشنگتن طی 6 دهه گذشته، ایرانیان را مجاب میکند به این هم بیندیشند که امکان تقلب آمریکا حتی در یک توافق یک مرحلهای و شفاف هم وجود دارد.
* جزئیات شفاف
برخی تحلیلگران بهدرستی به مساله پیمان اسلو اشاره کردهاند که شاید شفاف نبودنش منجر به آن شده که سرنوشت ملت فلسطین به تفاسیر و خواستهای رژیم صهیونیستی گره بخورد. با وجود چنین سابقهای در همین منطقه، همواره این نگرانی میتواند وجود داشته باشد که یک توافق مبهم، از یکسو ایران را از حقوق هستهای محروم کند و از سوی دیگر، تحریمها را آنگونه که باید مرتفع نسازد.
یکی از مهمترین الزامات شفافیت مورد نظر در توافق هستهای، «تصریح» به حقوق ملت ایران است. این تصریح تنها نباید به حقوق هستهای باشد بلکه باید چگونگی رفع تحریمها نیز به طور کامل مورد تصریح قرار گیرد. در غیر این صورت، آن ساختار پیچیده و در هم و برهمی که آمریکاییها برای رژیم تحریمها در نظر گرفتهاند که حتی مطالعه آن سرگیجهآور است، به این راحتیها قابل رفع نخواهد بود.
باراک اوباما، اولین رئیسجمهور سیاهپوست ایالات متحده کسی است که بهدنبال نهادسازی از تحریم است. او در فضای بینالمللی، این انگاره را ایجاد کرده است که هر بازیگری که دست از پا خطا کند، دچار تحریم میشود، ایران باشد یا روسیه یا هر کشور دیگری.
بنابراین، تیم مذاکرهکننده ایرانی نباید تردید داشته باشد که واشنگتن چنین ابزار فشاری را به راحتی از دست نخواهد داد و سختترین مرحله کار، توافق در خصوص رفع تحریمهاست.
از سوی دیگر به یک نکته هم باید توجه کرد. به قول «جورج فریدمن»، مدیر اندیشکده ژئوپلتیک استراتفور، اوباما یک رئیسجمهور ورشکسته (Failed President) است. روسای جمهور ورشکسته آمریکا، از «هربرت هوور» گرفته تا بوش پسر، عموما جای خود را به جناح مقابل سیاسی دادهاند. بنابراین انتظاری منطقی است که بر اساس قاعده ادامه روند گذشته در آینده، منتظر یک رئیسجمهور جمهوریخواه در کاخ سفید در سال 2016 باشیم.
با تندروهای جمهوریخواه، حتی اجرای یک توافق کاملا شفاف مشکل خواهد بود چه رسد به توافقی مبهم و بیتصریح. پس نباید در توافق جامع، به «در عمل پذیرفتنها» دل خوش کرد.
حصول توافق یک مرحلهای و شفاف، اگرچه حتما مشکلتر از بهدست آوردن یک توافق کلی و مبهم و دردسرساز است، اما هم ممکن است و هم دستکم مطلوبتر. در مذاکره با خصم باید حتما بدترین سناریوها را در نظر گرفت و بعد توافق را امضا کرد، لذا محکم کردن کارها شرط عقل است.
به این نکته مهم هم باید توجه کرد که اگر به دست آوردن توافقی یک مرحلهای مقدور نباشد، آنگاه به طریق اولی دستیابی به توافق بر سر جزئیات پس از حصول توافق کلی هم ممکن نخواهد بود. به این ترتیب، همان بهتر که توافقی حاصل نشود تا اینکه یک توافق بد و ناقص به دست آید.
منبع: فارس
93/11/23 - 11:39 - 2015-2-12 11:39:50
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]
صفحات پیشنهادی
-توافق دو مرحلهای چرا قابلپذیرش نیست؟
برگزیده سرمقالههای روزنامههای صبح دوشنبه توافق دو مرحلهای چرا قابلپذیرش نیست روزنامههای صبح امروز ایران در سرمقالههای خود به مهمترین مسائل روز کشور و جهان پرداختهاند از جمله بازیگران هالیوودی داعش تدبیری برای مقابله با چماق کنگره خودباوری جامعه دینی و حاکمیت ارزش هاتوافق دو مرحلهاي چرا قابلپذيرش نيست؟
توافق دو مرحلهاي چرا قابلپذيرش نيست بيانات اخير رهبر معظم انقلاب اسلامي در جمع كاركنان و فرماندهان نيروي دريايي حاوي نكات مهمي در فهم عميق و واقعي از روند پيش روي مذاكرات هستهاي بود و ميتوان آن را بهمثابه نقشه راه مذاكرهكنندگان كشورمان دانست در اين يادداشت خواهيم كوشيد نتوافق دو مرحلهای چرا قابلپذیرش نیست؟
توافق دو مرحلهای چرا قابلپذیرش نیست تجربه تاریخی عدماعتماد ملت ایران به سلطهگران که در فرآیند یک سال و نیمه اخیر نیز بار دیگر تجربه گردیده خود دلیل محکمی برای بطلان و بینتیجه بودن توافق دومرحلهای است به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری فارس روزنامه «جوان» در یادیادداشت/ محمد سلیمانی ۲ مرحلهایکردن مذاکرات هستهای فاجعه است/ دولت هیچگاه درباره دستاوردهای ایران از توافق
یادداشت محمد سلیمانی۲ مرحلهایکردن مذاکرات هستهای فاجعه است دولت هیچگاه درباره دستاوردهای ایران از توافق ژنو توضیح ندادخدا نکند افرادی در دولت با خوشبینی تام یا اهداف خاص موجب دو مرحلهای یا چند مرحلهای شدن مذاکرات شوند دولت باید روی حذف تمام تحریمها بدون کم و کاست و بلکهحقیقتپور در گفتوگو با فارس: ۲ مرحلهای کردن توافق هستهای به معنی عدم حل مشکل است/ با اندیشیدن تمهیدات لازم
حقیقتپور در گفتوگو با فارس ۲ مرحلهای کردن توافق هستهای به معنی عدم حل مشکل است با اندیشیدن تمهیدات لازم جلوی تفسیر مختلف از متن توافق گرفته شودنائب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از لزوم حذف همه تحریمها به موازات توافق نهایی فنی سخن گفت و تاکید کرد که ۲ مرحلهایفارس گزارش میدهد؛ توافق هستهای یکمرحلهای؛ هم ممکن و هم مطلوبتر
فارس گزارش میدهد توافق هستهای یکمرحلهای هم ممکن و هم مطلوبتریک توافق یک مرحلهای و شفاف ایران را از حصول توافق مبهمی نجات خواهد داد که ممکن است ضمایم فنی آن تا مدتها بعد از توافق اولیه هم قابل حصول نباشند به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس مقام معظم رهبری در تارسعیدی در گفتوگو با فارس: دو مرحلهای کردن توافق راه را برای زیادهطلبی طرف غربی باز میگذارد
سعیدی در گفتوگو با فارس دو مرحلهای کردن توافق راه را برای زیادهطلبی طرف غربی باز میگذاردنماینده مردم تبریز در مجلس گفت پیشتر صحبت بر سر یک اقدام همزمان در مذاکرات هستهای بود اما اکنون طرف غربی میخواهد با دو مرحلهای کردن توافق راه را برای زیادهطلبی و تحمیل اراده خود بازدو مرحلهای کردن توافق هستهای در کلیات و جزئیات یک دام است - اخبار ایران و جهان |
دبیر کل حزب موتلفه دو مرحلهای کردن توافق هستهای در کلیات و جزئیات یک دام است شناسهٔ خبر 2491244 یکشنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۳ ۵۱ سیاست > احزاب و تشکلها حبیبی با بیان اینکه دولت نباید در دام دو مرحلهای شدن مذاکرات گرفتار شود گفت اگر بهانهجوییها ادامه پیدا کند هیچ دلیلی برایزاکانی: مقام معظم رهبری روز گذشته پاسخ رجزخوانی آمریکاییها را دادند/ توافق هستهای بهدلیل بهانهجوییهای دش
زاکانی مقام معظم رهبری روز گذشته پاسخ رجزخوانی آمریکاییها را دادند توافق هستهای بهدلیل بهانهجوییهای دشمنان باید یک مرحلهای و شفاف باشد نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت فرمایشات دیروز مقام معظم رهبری حامل این پیام بود که چون دشمن به دنبال بهانهجویی است بابذرپاش در گفتوگو با فارس: ۱۱ سال برای مذاکره بر سر کلیات کافی است/ دومرحلهای شدن توافق هستهای قطعاً به نفع
بذرپاش در گفتوگو با فارس ۱۱ سال برای مذاکره بر سر کلیات کافی است دومرحلهای شدن توافق هستهای قطعاً به نفع آمریکاستعضو هیأت رئیسه مجلس با بیان اینکه 2 مرحلهای شدن توافق هستهای قطعاً به نفع آمریکاست گفت منافع ایران در برداشتن همه تحریمها و مشخصشدن جزئیات توافق هستهای استتمامی تحریمها علیه ایران باید در توافق کلی یک مرحلهای لغو شود
دهقان در گفتگو با باشگاه خبرنگاران تمامی تحریمها علیه ایران باید در توافق کلی یک مرحلهای لغو شود عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید در توافق کلی که به صورت یک مرحلهای انجام میشود تمامی تحریمها لغو شود گفت در این توافق حقانیت ملت ایران و دروغگویی غرب بهدو مرحلهای شدن توافق ترفند غرب برای زیاده خواهی است/ توافقِ خوب باید طی یک مرحله انجام شود
معاون اول قوه قضاییه در گفتگو با باشگاه خبرنگاران دو مرحلهای شدن توافق ترفند غرب برای زیاده خواهی است توافقِ خوب باید طی یک مرحله انجام شود حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای گفت اگر غربیها راست میگویند که زیاده خواه نیستند میتوانند این مسئله را با لغو یکجای تحریمها و بهتوافق خوب با دو مرحلهای شدن محقق نمیشود/ امضای توافق بد به معنی پذیرفتن ظلم است
ایزدی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران توافق خوب با دو مرحلهای شدن محقق نمیشود امضای توافق بد به معنی پذیرفتن ظلم است یک کارشناس سیاست خارجی گفت غربیها علاوه بر عدم تعلیق تحریمها 6 دوره تحریم جدید هم اعمال کردهاند و روز اول توافق ژنو وزارت دارایی آمریکا بیانیهای صادر کرد کهچرا توافق هسته ای باید یک مرحله ای باشد؟
چرا توافق هسته ای باید یک مرحله ای باشد تاکید رهبر انقلاب بر همزمان بودن توافق بر سر کلیات و جزئیات در یک زمان مشخص را می توان بیش از هر چیز ناظر به تدبیر مقام معظم رهبری جهت جلوگیری از سوء استفاده طرف غربی به خصوص دولت ایالات متحده از طولانی نمودن مذاکرات دانست «اگر توافتوافق خوب یعنی توافقی که منافع ملت ایران را تامین کند/نیت سوء آمریکا از دو مرحلهای کردن توافق
توافق خوب یعنی توافقی که منافع ملت ایران را تامین کند نیت سوء آمریکا از دو مرحلهای کردن توافق سخنگوی سابق شورای نگهبان با بیان اینکه دو مرحلهای کردن توافق از سوی ۱ ۵ با هدف خرید زمان انجام میشود گفت توافقی که منافع ملت ایران را تأمین کند توافق خوب است به گزارش فرهنگ نیوزنظارت مجلس بر روند مذاکرات تا«حصول توافق خوبِ یک مرحلهای»
کوثری در گفتگو با باشگاه خبرنگاران مطرح کرد نظارت مجلس بر روند مذاکرات تا حصول توافق خوبِ یک مرحلهای رئیس کمیته دفاعی مجلس با اشاره به بیانات امروز مقام معظم رهبری در باب توافق یک مرحلهای گفت مجلس بر روند توافق خوب یک مرحلهای نظارت میکند اسماعیل کوثری نماینده مردم تهتوافق خوب با دو مرحلهای شدن محقق نمیشود
توافق خوب با دو مرحلهای شدن محقق نمیشود یک کارشناس سیاست خارجی گفت غربیها علاوه بر عدم تعلیق تحریمها 6 دوره تحریم جدید هم اعمال کردهاند و روز اول توافق ژنو وزارت دارایی آمریکا بیانیهای صادر کرد که اتباع آمریکایی حق ندارند که با ایران براساس توافق ژنو وارد تعاملات اقتصادی د-
سیاسی
پربازدیدترینها