تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 21 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):از چند رنگى و اختلاف در دين خدا بپرهيزيد، زيرا يكپارچگى در آنچه حق است ولى شما ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید سی پی ارزان

خرید تجهیزات دندانپزشکی اقساطی

خانه انزلی

تجهیزات ایمنی

رنگ استخری

پراپ فرم رابین سود

سایت نوید

کود مایع

سایت نوید

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1799789883




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

گزارش فارس از نشست انقلاب اسلامی؛ چالش‌های گفتمانی و آینده مهدوی‌زادگان: ایجاد گفتمان جدید نیازمند کنار زدن گفتمان‌های قبلی است


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش فارس از نشست انقلاب اسلامی؛ چالش‌های گفتمانی و آینده
مهدوی‌زادگان: ایجاد گفتمان جدید نیازمند کنار زدن گفتمان‌های قبلی است
عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: ایجاد گفتمان جدید نیازمند کنار زدن گفتمان‌های قبلی است، پس آنچه برای گفتمان‌های تازه‌تأسیس مهم است فعالیت‌های سلبی آن است نه فعالیت‌های ایجابی.

خبرگزاری فارس: مهدوی‌زادگان: ایجاد گفتمان جدید نیازمند کنار زدن گفتمان‌های قبلی است



به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه فارس، نشست انقلاب اسلامی و چالش‌های گفتمانی و آینده، پیش از ظهر امروز (سه شنبه 21 بهمن) در آستانه سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ایران در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.
در این نشست که به طور مشترک از سوی پژوهشگاه نظریه‌پردازی سیاسی و روابط بین‌الملل و پژوهشگاه علوم اجتماعی، به منظور تعامل فکری و گفت و گوی سازنده برگزار شد، نعمت‌الله فاضلی، محمدعلی فتح‌الهی و حجت‌الاسلام داوود مهدوی‌زادگان از اعضای پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به بیان نقطه نظرات خود پرداختند.
*معنویت‌گرایی شیعی در تقابل با فرامادی‌گرایی غرب
در ابتدای این نشست فاضلی با بیان منظور خود از مفهوم گفتمان در رویکرد جامعه‌شناسانه، گفتمان را شیوه دیدن، نشان دادن، فهمیدن و سخن گفتن درباره زندگی انسان، جامعه و تاریخ دانست که این شیوه با مناسبات قدرت و با بافت اجتماعی رابطه تنگاتنگ دارد و زندگی روزمره، نهادها و سنت های اجتماعی، دین  و همینطور سنت‌های تاریخی را در بر می‌گیرد.
وی توضیح داد: قدرت وقتی موجودیت انسانی پیدا میکند که ساختاری از تولید و تکثیر معنا را بتواند پوشش بدهد که در این وضعیت، گفتمان به معنای ساختاری از تولید معناست که امکان شکل بندی قدرت را تبیین می‌کند.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه گفتمان یک دال مرکزی دارد که کل شبکه معنایی را ساختاربندی می‌کند، توضیح داد: به اعتقاد من دال مرکزی گفتمان انقلاب اسلامی از منظر فرهنگی (به معنای ساختار تولید معنا برای مردم و جامعه) آن طور که در خوانش رسمی رهبران آن وجود دارد، نوعی معنویت‌گرایی شیعی و مذهبی است که این معنویت گرایی یا فرامادی‌گرایی با به کارگیری مفهوم ولایت فقیه به عنوان مرکز سیاسی قدرت، با مردم و نهاد های اجتماعی پیوند برقرار می‌کند.
وی معنویت گرایی شیعی و مذهبی را به عنوان بزرگترین چالش گفتمانی انقلاب اسلامی (که در آینده پررنگ‌تر می‌شود) برشمرد و تاکید کرد: انقلاب اسلامی می‌خواست یک صورت بندی جدید را تعریف کند که در آن مردم ارزش‌های فرامادی و احیاشده ی میراث فرهنگی و تاریخی شیعه را به عنوان منبع اصلی تفسیر و فهم اصلی خود از زندگی در ابعاد مختلف آن قرار بدهند و با ترکیب آن با تحولات معاصر دنیای مدرن تمامی کنش های خودشان را در زندگی فردی، رابطه با نهاد های اجتماعی و حتی تفسیر از تاریخ و تعیین سطوح هستی معنا کنند.
فاضلی با برشمردن نشانه هایی از معنویت گرایی شیعی مانند ساده زیستی، زندگی جدی، خود کنترلی و ریاضت‌کشانه، اخلاق گرایی فقاهتی، اصالت دادن به مستضعفین، مقاومت در برابر تجدد، تغییر عنصر معنابخش زندگی و... تصریح کرد: به اعتقاد من این امور برای جمهوری اسلامی اتفاق نیفتاد و انقلاب اسلامی نتوانست در تحقق این شیوه و نظم نهادین معنای تازه و قوه خلاقانه ای را برای مردم بیافریند.
وی با اشاره به سخنان رهبر انقلاب و تاکید ایشان بر بحران های فرهنگی از جمله تهاجم فرهنگی و مساله سبک زندگی، گفت: مطرح کردن این مسائل توسط ایشان خود به معنای وجود بحران در بعد فرهنگی و در سازوکارهای تولید معناست و نشانگر بحران در استقرار گفتمان معنویت گرایی شیعی در جامعه می باشد. 
فاضلی در بخش پایانی سخنان خود تاکید کرد: هرچند تا حدود زیادی مادی گرایی غربی در غرب از بین رفته ولی درگیری اصلی گفتمان انقلاب اسلامی یعنی معنویت گرایی شیعی با گفتمان فرامادی‌گرایی فرهنگی در غرب است که گفتمان مسلط در دنیا و حتی در ایران میباشد.
*وجود بحران بعد از انقلاب نشان‌دهنده پیشرفت‌خواهی ماست
در ادامه این نشست فتح الهی، رییس پژوهشگاه نظریه‌پردازی سیاسی و روابط بین‌الملل با مطرح کردن مساله نقد گذشته 1400 ساله، به عنوان تحلیل خود از گفتمان انقلاب اسلامی، توضیح داد: در حالی که انقلاب اسلامی از پلکان 1400 ساله تاریخ اسلام بالا رفته است، اما یک نقد جدی نسبت به گذشته وجود دارد و اساسا اگر ما انتقادی از گذشته نداشتیم دیگر انقلاب نمی کردیم. گذشته ای که از فردای رحلت رسول اکرم و جریان سقیفه آغاز شد.
این استاد دانشگاه با تاکید بر مقوله پیشرفت به عنوان دال مرکزی گفتمان انقلاب اسلامی، ادامه داد: ما به مقوله پیشرفت بی توجه بودیم و در تعالی بخشی رکود داشتیم. درعین حال که تحولات تاریخی در ابعاد مختلف وجود داشت ولی پیشرفت و تحول اساسی در زندگی اتفاق نیفتاده بود و نوع درک ما از معانی لطیف و دقیق نبوده است.
وی ادامه داد: وقتی با انقلاب میخواهیم روال زندگی را عوض کنیم طبیعی است که کار سنگینی را شروع کرده ایم و اتفاقا وجود بحران بعد از انقلاب نشان دهنده پیشرفت‌خواهی ماست و اگر بخواهیم به پیشرفت ادامه دهیم باید منتظر بحران‌های دیگر باشیم.
 فتح الهی با تعریف مفهوم پیشرفت به عنوان لطیف تر شدن زندگی، گسترش معنویت در مناسبات اقتصادی و سیاسی و حتی نوع لذت جویی و مادی گرایی، توضیح داد: اگر انسان لطیف تر بشود به هویت تبدیل میشود و آنگاه میتوان از هویت ها سخن گفت که کمتر در گذشته از هویت برای انسان ها در جامعه خود می توانستیم سخن بگوییم.
این استاد دانشگاه با اشاره به ارتقای زندگی بعد از انقلاب، حتی در عبادات، تاکید کرد: بعد از انقلاب عبادات ما نیز رو به تحول بودند. قبل از انقلاب شهادت طلبی و سرعت در تعالی روحی نداشتیم. نمونه ای از جوانانی که در زمان دفاع مقدس به مراتب بالایی از معنویت رسیده بودند را در تاریخ گذشته 1400ساله خود نمی بینیم. ما برای معنویت به گذشته خود رجعت نکردیم بلکه انقلاب اسلامی ناقد گذشته بود که چرا معنویت جدی و تحول خواه وجود نداشت؟
وی با تاکید بر برقراری رابطه بین انقلاب اسلامی و حادثه عاشورای حسینی، گفت: ما خود را به عاشورا پیوند زدیم، نه به تمام گذشته 1400ساله و اگر این نقد به گذشته را اکنون فراموش کنیم، نمی توانیم پیشرفت کنیم و در زندگی خود به لطافت برسیم و به عالم خیال و هنر و خلاقیت ورود پیدا کنیم.
 رییس پژوهشکده نظریه پردازی سیاسی و روابط بین الملل، تاکید کرد: ما خود را در 1400سال گذشته شیعه خالص نمی‌دانیم و بعد از انقلاب بود که خواستیم شیعه واقعی بشویم. تشیع عصر صفوی و بعد از آن را شیعه خالص نمی‌دانیم و در مشروطه نیز اساسا بحث شهادت طلبی و عاشورا مطرح نبود. در حالیکه در انقلاب اسلامی به دنبال اتصال خود با حقیقت تشیع هستیم.
 وی در بخش پایانی سخنان خود به تفاوت بین حکمت نظری و عملی اشاره کرد و افزود : در 1400 ساله گذشته حکمت نظری بسیار عمیق تر از حکمت عملی بود ولی از بعد انقلاب اسلامی حکمت عملی و مواجهه با زندگی و مشکلات آن و پیدا کردن حقیقت در این مواجهه از جایگاه بسیار مهمتری برخوردار شد.
*اسلام نه تجدد است و نه سنت
در ادامه نشست حجت الاسلام مهدوی زادگان نیز با برشمردن ابعاد گفتمانی انقلاب اسلامی توضیح داد: ایجاد گفتمان جدید نیازمند کنار زدن گفتمان‌های قبلی است، پس آنچه برای گفتمان‌های تازه‌تأسیس مهم است فعالیت‌های سلبی آن است نه فعالیت‌های ایجابی.
وی با تاکید بر اینکه گفتمان های جدید باید گفتمان های مسلط را به چالش بکشند، افزود: گفتمان های مسلط قبل از انقلاب که هم در جامعه ما و هم در سایر جوامع بسیار نقش پررنگی  داشتند، شامل 3 گفتمان شرقی - غربی (شرق شناسی)، گفتمان توسعه گرا (جهان اول و جهان سوم) و گفتمان سنت -تجدد (مدرنیزاسیون) بودند.
مهدوی زادگان ادامه داد: با ظهور انقلاب اسلامی ایران هر 3 گفتمان به شدت به چالش کشیده شدند. گفتمان شرق شناسی که به خاطر ضعف تئوریک در حد پنجه در پنجه انداختن با انقلاب اسلامی نبود. گفتمان توسعه نیز بنا به دلایلی همچون محدود بودن این توسعه به ابعاد مادی و همینطور ایجاد پارادوکس در حاملان گفتمان توسعه به شدت عقب نشینی کرد در حالیکه که واقعا تاسف بار است، کسانی دم از توسعه میزنند ولی می گویند ما چه نیازی به انرژی هسته ای داریم؟
عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با اشاره به درگیری گفتمان انقلاب اسلامی با گفتمان سنت - تجدد به عنوان مهمترین و تاثیر گذارترین گفتمان حاکم در دنیای غرب در سالهای اخیر، تاکید کرد: انقلاب اسلامی در هیچ کدام از چارچوب‌های سنت که در این گفتمان ذکر میشود قرار نمی‌گیرد و ما هرگز محدود به بحث در چارچوب این گفتمان نمی‌شویم.
مهدوی‌زادگان توضیح داد: اسلام نه تجدد است و نه سنت در حالیکه گاهی به هر دو نیز گرایش دارد. البته در این میان واقع گرایی برخی از متفکران غربی مانند هانتینگتون نیز حائز اهمیت است زیرا ارائه نظریاتی همچون جنگ تمدن ها خود به معنای از بین رفتن قدرت گفتمان سنت - تجدد در به چالش کشیدن گفتمان انقلاب اسلامی است.
انتهای پیام/ک  

93/11/21 - 15:51





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 163]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن