واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
نقد فیلم پدر آن دیگری
آخرین اثر یدالله صمدی در جهت توجه به نهاد خانواده/ فیلم طولانی جشنواره که خسته کننده نیست انتخاب کاراکتری در سن کودک و نوع بازی گرفته شده در خصوص این بازی زیرپوستی، نشانه ای مهم در موفقیت چنین فیلمی می توانست باشد که به نظر می رسد با موفقیت همراه نبوده است.
گروه سینما و هنر فرهنگ نیوز: فیلم " پدر آن دیگری" جدیدترین ساخته از کارگردان قدیمی سینمای ایران، یدالله صمدی است که از دهه 60 برای سینمای ایران با فیلم " اتوبوس" به معروفیت رسید و سال ها آثاری چون ایستگاه، معجزه خنده، دو نفر و نصقی و آپارتمان شماره 13 را ساخته است.
فیلم هایی که قالب آن را فضایی کمیک با عناصری از سینمای ملودرام اختصاص می دهند. فیلم پدر آن دیگری، روایتی است از توجه به خانواده ها و تعیین نگاهی ارزنده برای کودکان و نوجوانانی که به دنبال طرح سوال بوده، اما در منگنه ای از نادیده گرفتن ها به سمت فاصله ای مشهود با خانواده های خود بسر می برند.
فیلم از دریچه قابی ساده به دنبال طرح پرسش از خانواده ها در برخورد با فرزندان بوده و از این مسیر به ارائه فضایی ملودرام می پردازد. داستان فیلم در مورد شهاب، پسربچه 6 ساله ای است که در آستانه رفتن به مدرسه هنوز سخن نمی گوید و این راز سر به مُهر که از بی مِهری خانواده نشات یافته است، طی حادثه ای گشوده می شود و سخن از سکوتی خروشان از ناگفته ها دارد.
انتخاب کاراکتری در سن کودک و نوع بازی گرفته شده در خصوص این بازی زیرپوستی، نشانه ای مهم در موفقیت چنین فیلمی می توانست باشد که به نظر می رسد با موفقیت همراه نبوده است. همچنین گاه شکل روایت و نوع دیالوگ ها به سمتی شعار زده می غلطد و این منفذی است که در فیلمنامه نویسی اکثر محصولات این دوره از جشنواره یافت می شود.
از طرفی دنیای زمانی دهه 70 که حکایت این داستان در آن اتفاق می افتد، تصویری دیداری نمی یابد و بیشتر شبیه دورانی نزدیک تر است و این مسأله مهمی در ساخت آثار می باشد که تطبیق سازی فضا و زبان و اتمسفر مکانی و زمانی در هر اثر به خوبی روایت گر شرایط آن وضعیت خاص باشد.
فیلم "پدر آن دیگری" از جمله آثار اقتباسی این دوره از جشنواره است که براساس رمانی به همین نام توسط پرینوش صنیعی بدست آمده است. فیلم در عین نگاهی واکاوانه به مقوله تربیت و جدی گرفتن کودکان سعی دارد لایه هایی کمیک نیز در میان سکانس ها بیافریند تا حسی مطلوب برای تماشاگر ایجاد شود، با این همه فیلم در دقایقی دچار لکنت در بیان همانند کودک می شود و روایت خود را به شکلی موزون پی نمی گیرد.
یدالله صمدی، سال ها پیش امتیاز ساخت این رمان را خریداری کرده بود و این مساله در دوره ای که هنرمندان به شدت از اقتباس آثار ادبی دوری می کنند، می تواند کاملا ارزنده باشد. این فیلمساز پرکار که 13 فیلم بلند و سریال " شوق پرواز" را در کارنامه دارد، در این فیلم سعی نمود تا از تجربه ای که با سپید کردن موهایش در فیلمسازی بدست آورده است، در ارائه اثری خوش ساخت به کار گیرد.
فیلمساز تلاشی در جهت ارائه نگاهی همراستا با کودکان دارد و هنگامه قاضیانی در نقش مریم، مادر شهاب در این خصوص برای بهبود زندگی کمک می نماید و با ارائه بازی خوب توانسته دغدغه های یک مادر علاقمند را نشان دهد. فیلم پدر آن دیگری، پیشنهادی برای زندگی بهتر در خانواده های ایرانی است. همچنین مادربزرگ شهاب با نقش آفرینی ثریا قاسمی نیز کمکی در همدلی نسل های مختلف است.
فیلم با وجود طولانی بودن موجب خستگی مخاطب نمی شود و این به دلیل قصه دار بودن آن است. از طرفی نقطه هایی درخشان در فیلم وجود دارد که حسی همراهی بخش را برای بیننده می آفریند که برای نمونه می توان به عکس العمل شهاب در هنگام نامساعد بودن حال مادر بزرگش اشاره داشت که موجب برقراری ارتباط و برملاشدن راز پسربچه می شود.
یدالله صمدی در "پدر ان دیگری" بیش از آثار دیگرش به دنبال ارائه پیشنهادی اخلاقی و نمایش یک زندگی مطلوب نزد خانواده هاست و به مسائلی چون عدم تفاوت بین بچه ها و مساله بلوغ و معضلات نوجوانان می پردازد، به طوری که این فیلم می تواند برای والدین به عنوان اثری آموزشی محسوب شود و به نگاه خسته پدر و دلسوزی ها و فداکاری های مادر و نوع تربیت مطلوب برای فرزندان به کار آید. فیلم پدر آن دیگری که حاشیه هایی از بابت عدم انتخاب در بخش اصلی سودای سیمرغ داشته است، حالا در بخش خارج از مسابقه می تواند نوید ارائه فیلمی مطلوب برای همه اعضای خانواده در زمان اکران باشد.
93/11/19 - 15:25 - 2015-2-8 15:25:17
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]