محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1846538432
یادداشت/ مهدی محمدی چرا توافق نهایی با 1+5 به دو بخش تقسیم شده است؟
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: یادداشت/ مهدی محمدی
چرا توافق نهایی با 1+5 به دو بخش تقسیم شده است؟
مهدی محمدی تصریح کرد: اگر حقیقتا ارادهای برای یک توافق خوب وجود دارد دو طرف باید مستقیما به سراغ همان چیزی که نامش را جزئیات گذاشتهاند بروند و آنها را تعیین تکلیف کنند.
مهدی محمدی طی یادداشتی در روزنامه وطن امروز نوشت: شواهد متعدد نشاندهنده این است که یک جریان خاص در کشور قصد دارد ظرف هفته آینده – احتمالا در حاشیه مذاکرات مونیخ- توافق سیاسی با گروه 1+5 را نهایی و علنی کند.
در سوم آذرماه گذشته، ایران و 1+5 توافق کردند ظرف 3 ماه (تا 4 فروردین) یک توافق سیاسی روی اصول انجام بدهند و پس از آن، 3 ماه باقیمانده (تا تیرماه) را صرف نهایی کردن جزئیات این توافق کلی کنند.
در روزهای اخیر شواهد متعددی وجود داشته است که نشان میداده تحرکات مربوط به پرونده هستهای ایران رنگ و بویی ویژه به خود گرفته و رفت و آمدها و مباحثاتی در جریان است که حکایت از تغییر معادله «در همین نزدیکیها» میکند. از یک سو، جزئیاتی از مذاکرات درز کرده است که به نوعی تداعیکننده نزدیکی ظاهری دیدگاههای دو طرف در موضوعات مورد اختلاف است. بویژه رسانههای غربی سعی کردهاند بگویند در دو موضوع ظرفیت غنیسازی و جدول زمانی لغو تحریمها، پیشرفتهایی حاصل شده است. دقت در جزئیات این اطلاعات البته بلافاصله آشکار میکند که ماهیت تحقیرآمیز پیشنهادهای آمریکا هیچ تغییری نکرده و هر چه هست صرفا یک مشت ظاهرسازیهای فنی برای وادار کردن تیم ایرانی به کنار نهادن خطوط قرمز مذاکراتی خویش است (به زودی در نوشتهای مبسوط درباره جزئیات این موضوع بحث خواهیم کرد). از سوی دیگر، در داخل کشور، رئیسجمهور شخصا حمله به منتقدان دیپلماسی هستهای را به نحو بیسابقهای تشدید کرده است. لحن و عبارات آقای رئیسجمهور به گونهای است که نشان میدهد ایشان اراده کرده است به هر قیمت ممکن یک توافق هستهای به دست بیاورد. برخی ناظران که اخیرا به تحلیل رفتارهای دولت علاقهمند شدهاند میگویند رئیسجمهور طوری سخن میگوید که گویی دولت وی بدون توافق هستهای هیچ نیست و هیچ شانسی برای بقا ندارد. در سمت دیپلماسی هم، خبرهای مبسوط و پیدرپی نشاندهنده آن است که همهچیز به انتهای کار نزدیک شده و زمانی بیش از یک هفته تا اعلام توافق موردنظر دولت باقی نمانده است.
مهمترین سوال اکنون این است که بر سر چه چیز و با چه محتوایی توافق شده و دو طرف چه متنی را میخواهند بهعنوان یک توافق هستهای اعلام کنند؟
اگرچه هنوز جزئیات قابل اتکایی از مذاکرات منتشر نشده (و این هم خود جزو تکنیکهای تیمهای مذاکرهکننده است که جزئیات را زمانی اعلام کنند که دیگر کار از کار گذشته باشد) ولی به میزانی که بتوان درباره ماهیت این توافق یک قضاوت قابل اتکا کرد، جزئیات موثق وجود دارد.
درباره موضوع غنیسازی، هیچ اتفاقی که بتوان آن را پذیرش حق ایران طبق معاهده از سوی آمریکا خواند رخ نداده است. آخرین خبر این است که آمریکاییها پذیرفتهاند ایران با حدود 9000 ماشین ولی به اندازه 6000 سو غنیسازی کند. این امر حداقل 3 نتیجه مهم دارد:
1- نخستین نتیجه چنین اتفاقی این است که ماشینها باید زیر ظرفیت خود کار کنند یا اینکه به لحاظ زمانی متناوبا خاموش و صرفا در ساعتهای خاصی روشن شوند. هر کدام از اینها درست باشد، تاسیسات غنیسازی نطنز به لحاظ فنی عمر چندانی نخواهد کرد.
2- نکته دوم این است که طرف غربی هیچ تعهد مشخصی در این باره نسپرده است که ایران بتواند درطول گام نهایی، زیر ساخت غنیسازی خویش را به گونهای توسعه بدهد که نتیجه آن آمادگی فنی برای حرکت به سمت 190 هزار سو غنیسازی در چند سال آینده باشد. به عبارت دیگر، برنامه غنیسازی ایران فعلا بشدت محدود میشود بدون اینکه درباره آینده این برنامه، حتی پس از سپری شدن زمان اعتمادسازی، تعیین تکلیف مشخصی شده باشد.
3- سومین مساله هم این است که زمان گام نهایی چنان طولانی دیده شده است (حداقل 10 سال) که آمریکاییها تصور میکنند در پایان این زمان دیگر کسی که خواهان آغاز برنامه غنیسازی صنعتی در ایران باشد، وجود نخواهد داشت. این نکته بسیار مهمی است که برخی منابع غربی بیپرده آن را فاش کردهاند. این منابع میگویند طراحی آمریکا این است که در طول یک دهه ما بعد توافق، روی ایجاد تغییرات سیاسی در ایران متمرکز شود که هدف اصلی آن تثبیت جایگاه غربگرایان در آینده سیاسی ایران و اصول زدایی از مکتب امنیت ملی ایران است.
بنابراین اگر بخواهیم صریح باشیم، در توافق سیاسیای که آقایان بنای اعلام آن را دارند، برنامه غنیسازی ایران تا مدت زمانی نامعلوم در آینده تعطیل و ایران از اعمال حق خود در زمینه غنیسازی صنعتی محروم خواهد شد. اما نکته مهمتر جای دیگری است. بیایید فرض کنیم اساسا آنچه درباره غنیسازی توافق شده، بهترین توافق ممکن است و بنا را بر چون و چرا نکردن درباره جزئیات آن بگذاریم. مهمترین سوالی که باقی میماند این است که در ازای این امتیاز بزرگ و بیسابقه، چه امتیازی از طرف مقابل دریافت شده است. انتظار افکار عمومی این است که دولت توانسته باشد همه تحریمهای ظالمانه و غیرقانونیای را که علیه کشور اعمال شده به طور یکپارچه بلافاصله پس از توافق نهایی لغو کند. تکتک واژههایی که در اینجا به کار برده شده، اهمیت غیرقابل چشمپوشی دارد.
اولا همه تحریمهای اعمال شده علیه ایران (تحریمهای کنگره، تحریمهای شورای اروپا، تحریمهای شورای امنیت و فرمانهای اجرایی رئیسجمهور آمریکا) باید لغو شود.
ثانیا همه این تحریمها باید بلافاصله پس از حصول توافق نهایی، لغو شود.
ثالثا تحریمها باید لغو شود نه تعلیق به این معنا که باید زیرساخت حقوقی آنها برچیده شود.
آقای رئیسجمهور هم از مدتها پیش به مردم قول داده است که در حال انجام همین کار است و اساسا دیپلماسی هستهای دولت هدفی جز لغو تحریمها ندارد.
اما شواهد نشان میدهد در متنی که بناست بهعنوان توافق سیاسی میان طرفین نهایی شود خبری از این سختگیریها نیست. اگرچه در این متن صرفا به بیان عباراتی کلی بسنده شده و توافق درباره جزئیات به آینده موکول خواهد شد ولی وقتی نوبت به جزئیات میرسد همه آن چیزی که میتوان گفت این است که آمریکاییها اساسا قصد ندارند هیچ تحریمی را لغو کنند.
اولا آمریکاییها گفتهاند تحریمها را تعلیق خواهند کرد نه لغو و این یعنی کل فرآیند در یک چشم به هم زدن قابل بازگشت به حالت اول است.
ثانیا زمانبندی تعلیق تحریمها حداقل 10 ساله دیده شده است. معنی این اقدام این است که آمریکا به مدت یک دهه –که به لحاظ سیاسی زمان بسیار بلندی است- تحریمها را گروگان خواهد گرفت و میتواند انواع و اقسام بازیهای سیاسی را با آن دربیاورد.
ثالثا آمریکا قصد ندارد هیچ کدام از تحریمهای مرتبط با عدم اشاعه را حتی تعلیق کند.
رابعا هیچ کدام از تحریمهای غیرمرتبط با موضوع هستهای هم تعلیق نخواهد شد.
خامسا آمریکا هیچ تعهدی نمیدهد که تحریمهایی که اکنون تعلیق میشود، به بهانهای دیگر اعمال نشود.
سادسا هیچ ضمانتی وجود ندارد دولت بعدی آمریکا به تعهدات دولت فعلی پایبند باشد.
سابعا هیچ ضمانتی وجود ندارد تحریمهایی که روی کاغذ احتمالا تعلیق میشود در عمل هم تعلیق شود.
و ثامنا و از همه مهمتر، هیچ شواهدی وجود ندارد که جایگاه تحریم در استراتژی امنیت ملی آمریکا کوچکترین تغییری کرده باشد. آمریکاییها همچنان به تحریمها بهعنوان ابزار تغییر محاسبات در میانمدت و ابزار براندازی در بلندمدت نگاه میکنند و انتصاب معمار تحریمهای ایران (دیوید کوهن) به قائم مقامی سیا هم حکایت از آن دارد که ابزار تحریم پس از این در آمریکا با قدرت بیشتری مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
بنابراین بیآنکه هیچ قصدی برای اغراق وجود داشته باشد، توافقی که طرفها به دنبال اعلام آن در هفته آینده هستند یک فاجعه تاریخی است. منتها ظاهرا دو طرف برای کاستن از ابعاد این فاجعه تصمیم گرفتهاند با تفکیک توافق به دو مرحله سیاسی و جزئیات، اندکی از بار منفی آن بکاهند.
آخرین نکتهای که مایلم در این یادداشت به آن بپردازم دقیقا همین مساله است که چرا توافق نهایی با 1+5 به دو بخش توافق سیاسی و توافق روی جزئیات تقسیم شده است؟ هدف از این بازی دیپلماتیک چیست و سود آن را چه کسی خواهد برد؟
ابتدا توجه کنید که اساس دعوا میان ایران و 1+5 بر سر همان چیزی است که نام آن «جزئیات» نهاده شده است. موضوعاتی مانند نوع و تعداد ماشینها، ذخیره مواد، زمان گام نهایی، اراک، فردو، بازرسیها، PMD، R&D و... اصلیترین موضوعات مورد اختلاف میان ایران و آمریکاست که در این ترفند جدید نام همه آنها جزئیات نهاده شده و تعیین تکلیف نهایی آنها به مرحله مابعد توافق سیاسی موکول شده است. توافق سیاسی اما ظاهرا شامل یک سلسله اصول کلی خواهد بود که جزئیات آن در ماههای بعد تکمیل میشود.
نخستین نکته در اینجا این است که ایران و 1+5 اساسا نیازی به تفاهم روی اصول کلی ندارند. فهرست کردن یک مشت عبارات کلی بدون شک دردی از ایران دوا نخواهد کرد. بنابراین اگر حقیقتا ارادهای برای یک توافق خوب وجود دارد دو طرف باید مستقیما به سراغ همان چیزی که نامش را جزئیات گذاشتهاند بروند و آنها را تعیین تکلیف کنند.
نکته دوم این است که در شرایطی که درباره جزئیات تفاهمی وجود ندارد، توافق روی اصول کلی فقط یک دام است. توافق روی کلیات، توافق بر سر جزئیات را اجباری خواهد کرد و ظاهرا آمریکاییها (به همراه کسانی در داخل) دقیقا به دنبال همین هستند که شرایطی ایجاد کنند که ایران دیگر نتواند در جزئیات مناقشه کرده و مجبور شود با امتیازدهی در آن حوزه، شرایط مدنظر آمریکا را بپذیرد.
دومرحلهای کردن توافق در واقع روشی است برای کاهش حساسیتها نسبت به موضوعات اصلی و بازگشتناپذیر کردن توافق روی مسائل اصلی.
به راستی اگر دولت باور دارد که میتواند به یک توافق قابل دفاع با 1+5 برسد، نیازی به این بازیها نیست و هر زمان که جزئیات اصلی مورد اختلاف را حل و فصل کرد، باید اعلام توافق کند. در غیر این صورت، اصرار بر اعلام یک توافق سیاسی کلی، یک معنا بیشتر نخواهد داشت و آن هم این است که دولت میخواهد حین بحث درباره آنچه جزئیات نام نهاده شده، در مسائل اساسی مورد اختلاف، امتیازهای تاریخی به طرف مقابل واگذار کند. مطلب فوق مربوط به سایر رسانهها میباشد و خبرگزاری فارس صرفا آن را بازنشر کرده است. بازگشت به صفحه نخست گروه فضای مجازی انتهای پیام/
93/11/16 - 11:01
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]
صفحات پیشنهادی
آمریکا در مذاکرات هستهای منطقی نیست/ به بخشهای نهایی توافق رسیدهایم
آمریکا در مذاکرات هستهای منطقی نیست به بخشهای نهایی توافق رسیدهایم رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ایران در مسئله هسته ای در موضع قدرت قرار دارد گفت آمریکا در مذاکرات هستهای منطقی نیست به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر شبکه تلویزیونی المنار در گفوزیر خارجه عمان: به توافق نهایی ایران و 1+5 خوشبین هستیم/ منافع آن برای همه است
وزیر خارجه عمان به توافق نهایی ایران و 1 5 خوشبین هستیم منافع آن برای همه است سیاست > دیپلماسی - مهر نوشت وزیرخارجه عمان در اظهاراتی گفت من به توافق میان طرفین مذاکرات در ماه مارس و یا جولای 2015 خوشبین هستم به نظر من این توافق رخ خواهد داد چون منافع آن برای همهقلعه نویی: چرا ایرانی را تحقیر می کنید؟/ استقلال به سه قسمت تقسیم شده است
قلعه نویی چرا ایرانی را تحقیر می کنید استقلال به سه قسمت تقسیم شده است سرمربی استقلال گفت بازی کردن تیمها در هفته جاری عدالت نیست به گزارش گروه ورزش باشگاه خبرنگاران امیر قلعهنویی در حاشیه تمرین امروز تیمش درباره آخرین وضعیت استقلال پیش از بازی با سپاهان گفت ما فعلا بهپرونده مهدی هاشمی به مرحله نهایی رسیده است/ حکم رحیمی قطعی است - اخبار ایران و جهان |
پرونده مهدی هاشمی به مرحله نهایی رسیده است حکم رحیمی قطعی است شناسهٔ خبر 2477179 چهارشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴ ۵۲ جامعه > قضایی دادستان کل کشور در مورد پرونده مهدی هاشمی گفت جلسات دادگاه هنوز ادامه دارد اما به مرحله نهایی خود رسیده است به گزارش خبرنگار مهر حجت الاسلام سید ابرجهانبخش: بايد به نيمهنهايي ميرفتيم
جهانبخش باید به نیمهنهایی میرفتیم بازيکن تيم نايمخن هلند عقيده دارد ايران بايد در نيمه نهايي در مقابل کره بازي مي کرد به گزارش "ورزش سه" از فرودگاه امام علیرضا جهانبخش پس از بازگشت تیم ملی ایران در جمع خبرنگاران گفت آنچه که من در تیم ملی دیدم یکدستگی و هماهنگی بودیادداشت/مهدی شکیبائی چشمانداز حضور مجدد حماس و اخوان درجغرافیای مقاومت
یادداشت مهدی شکیبائیچشمانداز حضور مجدد حماس و اخوان درجغرافیای مقاومترابطهای بین احکام دادگاه سعودی در سال ۹۲ و دادگاه مصر در سال ۹۳ وجود دارد که مربوط به پیوند فکری میان جماعت اخوان المسلمین مصر و جنبش حماس فلسطین از یک سو و تجدید مناسبات جدید میان ریاض و قاهره در پی تحولچرایی تقدیر ارشاد از نویسنده کتاب موهن+بخشهایی از کتاب
چرایی تقدیر ارشاد از نویسنده کتاب موهن بخشهایی از کتابرویه غلط وزارت ارشاد همچنان ادامه دارد و روز گذشته از نویسنده کتاب موهن به انقلاب طی یک مراسم تقدیر شد به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس آنچه این روزها از احوال وزارت فرهنگ و ارشاد دیده و شنیده میشود خوب نیامکان توافق ایران و 1+5 در اواخر ژوئن
امکان توافق ایران و 1 5 در اواخر ژوئن وزیر خارجه روسیه تاکید کرد که امکان توافق ایران و گروه ۱ ۵ در مذاکرات هستهای وجود دارد خبرگزاری ایلنا وزیر خارجه روسیه تاکید کرد که امکان توافق ایران و گروه ۱ ۵ در مذاکرات هستهای وجود دارد رویترز گزارش داد سرگئی لاوروف تاکید کرد کهنایب رییس پارلمان آلمان: ایران و 1+5 توافق میکنند/ تحریم ها لغو میشود
نایب رییس پارلمان آلمان ایران و 1 5 توافق میکنند تحریم ها لغو میشود نایب رییس مجلس آلمان گفت که پیش بینی ها حکایت از آن دارند که موضوع هسته ای ایران تا تابستان امسال حل شده و در نهایت به لغو تحریم ها علیه تهران خواهد انجامید به گزارش نامه نیوز کلودیا روت در تفسیری برای هفتهنتانیاهو: به احتمال زیاد ایران و 1+5 در چند هفته آینده توافق می کنند/ این علیه اسرائیل است
نتانیاهو به احتمال زیاد ایران و 1 5 در چند هفته آینده توافق می کنند این علیه اسرائیل است نتانیاهو به احتمال زیاد ایران و 1 5 در چند هفته آینده توافق می کنند این علیه اسرائیل استنتانیاهو گفت به احتمال زیاد در چند هفته آینده ایران و 1 5 به توافق هسته ای می رسند و این توافق علیهیادداشت وارده/محمدابراهیم محمدی آموزش و پرورش و چهرههای ماندگار
یادداشت وارده محمدابراهیم محمدیآموزش و پرورش و چهرههای ماندگارآموزش و پرورش که بزرگترین نهاد برخوردار از شمار ستارگان خوش فروغ است چرا باید شناخت معرفی و نکوداشت را به آه و افسوس و حسرت گره بزند به گزارش گروه آموزش و پرورش خبرگزاری فارس محمدابراهیم محمدی مدیرکل سابق فرهنگی ویادداشت توماس فریدمن در روزنامه نیویورک تایمز حصول توافق نیز توان هستهای ایران را از بین نمیبرد/نتانیاهو نب
یادداشت توماس فریدمن در روزنامه نیویورک تایمزحصول توافق نیز توان هستهای ایران را از بین نمیبرد نتانیاهو نباید برای آمریکاتصمیم گیردیک تحلیلگر معروف آمریکایی در یاداشتی ضمن انتقاد تند از تصمیم نخست وزیر رژیم اسرائیل برای سخنرانی در کنگره آمریکا نوشت تلآویو در مورد ایران به حمتیم ملی یکدست و هماهنگ است جهانبخش: حق ما بود که در نیمه نهایی با کره بازی کنیم
تیم ملی یکدست و هماهنگ استجهانبخش حق ما بود که در نیمه نهایی با کره بازی کنیممهاجم تیم ملی فوتبال ایران گفت حق ما بود که در نیمه نهایی مقابل کره جنوبی بازی کنیم به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری فارس علیرضا جهانبخش پس از بازگشت تیم ملی ایران در جمع خبرنگاران گفت آنچه که من دریادداشت/ مهدی فضائلی مذاکرهکنندگان کشورمان انتظار بیهوده میکشند
یادداشت مهدی فضائلیمذاکرهکنندگان کشورمان انتظار بیهوده میکشندآمریکا نهتنها هیچ علامتی مبنی بر تغییر در سیاست خود در مورد ایران ارسال نمیکند بلکه آشکارا بهدنبال تغییر رفتار جمهوری اسلامی ایران است مهدی فضائلی در یادداشتی در روزنامه جام جم نوشت «رسیدن به نتیجه نیازمآلمان: ایران و 1+5 توافق می کنند
آلمان ایران و 1 5 توافق می کنند نایب رییس مجلس آلمان گفت که پیش بینی ها حکایت از آن دارند که موضوع هسته ای ایران تا تابستان امسال حل شده و در نهایت به لغو تحریم ها علیه تهران خواهد انجامید خبرگزاری ایرنا نایب رییس مجلس آلمان گفت که پیش بینی ها حکایت از آن دارند که موضوع همهدی محمدی چند جمله درباره پیادهروی ژنو
مهدی محمدیچند جمله درباره پیادهروی ژنودولت در حال تغییر دادن سنتهای دیپلماتیک نظام در تعامل با آمریکاست و عملا خود را درگیر نوعی از روابط با آمریکاییها کرده که هیچ سنخیتی با تداوم تقابل راهبردی تهران ـ واشنگتن ندارد به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری فارس«مهدی محمدی&raquنتانیاهو: ایران و 1+5 در چند هفته آینده به توافق می رسند
نتانیاهو ایران و 1 5 در چند هفته آینده به توافق می رسندایران و گروه 1 5 هم اکنون در حال مذاکره برای دست یابی به توافق هسته ای جامع هستند نتانیاهو گفت به احتمال زیاد در چند هفته آینده ایران و 1 5 به توافق هسته ای می رسند و این توافق علیه اسرائیل است رویترز به نقل از رسانه های اس-
گوناگون
پربازدیدترینها