واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کارگاه های مدیریت زیست بومی، نویدی برای احیا تالاب زریوار سنندج – ایرنا - سومین کارگاه مدیریت یکپارچه زیست بومی تالاب زریوار چندی پیش با تعیین ساختارها و نحوه پایش این ساختارها به کار خود پایان داد.
به گزارش ایرنا، این کارگاه ها از اسفند سال گذشته کار خود را در راستای مدیریت زیست بومی تالاب زریوار به مثابه یک فرآیند فرابخشی و با مشارکت دادن تمامی ذینفعان بخش های مختلف در شهرستان مریوان آغاز کرد.
این کارگاه ها همانطور از نام آن پیدا است به دنبال مشارکت ذی نفعان و تمامی ادارات و ارگان های مرتبط و دخالت دادن آنها در حفظ و صیانت از تالاب بوده زیرا متولیان کارگاه معتقدند مشارکت همگانی و بویژه جوامع محلی سبب خواهد شد تا نظرات، دانش و منافع افراد و گروه های مرتبط به تالاب در تدوین برنامه های مورد نظر در حفاظت از زریوار لحاظ گردد.
متولیان کارگاه که شامل اداره کل محیط زیست و طرح ملی حفاظت از تالاب های ایران هستند به این باور اعتقاد دارند که می توان با عملی ساختن این رویکرد در افزایش پایداری برنامه ها در رسیدن به اهداف نهایی مورد نظر که همانا احیاء تالاب زریوار است دست یافت و این امر نیازمند، هم فکری و تبادل اندیشه و دخیل کردن نظرات و آرای همه گروه های ذینفع به ویژه خود مردم است.
در کارگاه اول توجه اصلی به برنامه ها و اقدامات مدیریتی و دستیابی به یک چشم انداز و هدفی دراز مدت در مدیریت تالاب بود که بر روش های پیشنهادی کنوانسیون رامسر منطبق باشد که در قالب یک مدیریت اکوسیستمی، راهبردی برای مدیریت جامع بر زمین، آب و منابع زیستی که ضامن حفاظت و پایداری طولانی آن باشد تدوین گردد.
در پایان آن کارگاه با ترسیم یک چشم انداز 25 ساله با عنوان تالابی زیبا و آباد، پویا و دارای آب کافی و سالم با تنوع زیستی غنی و بهره برداری خردمندانه از تمام پتانسیل های آن در راستای توسعه پایدار حوضه آبخیز و همچنین ترسیم یک هدف نهایی با عنوان "استمرار و استقرار مدیریت زیست بومی به منظور احیای شرایط طبیعی تالاب جهت انتفاع و سهیم شدن نسل حاضر و نسل های آتی" به کار خود پایان داد.
دومین کارگاه پس از گذشت چهار ماه در خرداد امسال با مشارکت اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان، طرح ملی حفاظت از تالاب های ایران، دفتر زیستگاه ها و امور مناطق سازمان محیط زیست، انجمن های مردمی و مشارکت اکثر ذینفعان تالاب زریوار برگزار شد.
در این کارگاه سعی شد عوامل موثر بقاء یا نابودی تالاب به صورت مدون طراحی شود که با ترسیم درخت مشکلات که شامل مدیریت نامناسب منابع آب و خاک، بهره برداری غیراصولی و ناپایدار از تالاب و حوضه آن، مسایل زیست محیطی، کمبود مطالعات، کمبود بودجه مناسب، نبود آموزش مستمر و آگاهی بخشی لازم در کارگاه دوم مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفت.
در پایان با بهره گیری از هدف نهایی و چشم انداز موردنظر در کارگاه اول، ترسیم درخت مشکلات به اهداف راهبردی منتهی شد و در آن رسیدن به وضعیت مطلوب منابع آب و خاک، بهره برداری خردمندانه از تالاب و ظرفیت های آن، حفاظت و غنای تنوع زیستی در اولویت کاری افراد شرکت کننده در کارگاه قرار گرفت.
سومین کارگاه نیز با تعیین ساختارها و نحوه پایش آنها و رفتن به سمت عملیاتی کردن اهداف و برنامه های مورد نظر انجام گرفت، تعداد بیشتر مشارکت کنندگان، حساسیت و نحوه مشارکت در کارگاه نشان از یک عزم راسخ برای حفاظت و احیاء تالاب داشت.
این کارگاه نیز همانند دو کارگاه قبلی به سه گروه کاری تقسیم شد که باید ساختارهای موجود را شناسایی و تعریف می کردند و پاسخ به سوالاتی چون 1- ایا ساختارهای بین بخشی مرتبط با تالاب در استان وجود دارد ؟ 2- برای اجرای آنها به چه چیزی نیاز است؟ 3- شرح وظایف این ساختارها برای اجرا و عملیاتی کردن در برنامه مدیریت زیست بومی چیست؟ در دستور کار خود قرار دادند.
در ادامه و با تبیین ساختارها به پایش موارد مورد نظر که شامل شناخت وضعیت مراحل مختلف پروژه، شناخت مشکلات و موانع، میزان پیشرفت فعالیت ها، بازنگری اهداف و منابع و ارزشیابی شاخص های موجود در جهت عملیاتی کردن برنامه مدیریت زیست بومی و یکپارچگی تالاب پیش رفت و فرآیندهای عملی این کارها در کارگاه تدوین و تبیین شد و الزامات اجرایی آن نیز تعیین گردید.
در پایان مقرر شد که مصوبات کارگاه در شورای اداری استان نیز به تصویب برسد تا در کوتاه ترین زمان به عملیاتی کردن آنها منتهی شود.
علاوه بر کارگاه های مدیریت زیست بومی تالاب زریوار، کارگروه نجات بخشی تالاب زریوار به ریاست شخص استاندار و تمامی ادارات مرتبط کار خود را در زمستان امسال آغاز کرده است تا نویدی باشد برای احیا و پایداری این نگین زیبای غرب کشور تا آیندگان نیز از این دریاچه و اکوسیستم زیبا سهمی داشته باشند.ک/4
533/570
یاداشت از شاهو شاه محمدی
11/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]