محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826198645
جايگزيني گردشگري با درآمدهاي نفتي وسوسهاي بيمنطق است
واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: جايگزيني گردشگري با درآمدهاي نفتي وسوسهاي بيمنطق است
يكي از مشاوران سابق عربستان سعودي گفته است كه اين كشور ميتواند تا هشت سال ديگر با بهاي پايين كنوني نفت دوام بياورد؛ اين براي اقتصاد كشورمان خبر خوبي به نظر نميرسد.
نویسنده : الناز خماميزاده
يكي از مشاوران سابق عربستان سعودي گفته است كه اين كشور ميتواند تا هشت سال ديگر با بهاي پايين كنوني نفت دوام بياورد؛ اين براي اقتصاد كشورمان خبر خوبي به نظر نميرسد. عربستانيها به پشتوانه ذخاير ارزي يك تريليون دلاري خود، ميخواهند حالاحالاها مانع از افزايش بهاي نفت شوند تا اقتصاد ايران را به زمين بزنند. در شرايطي كه حدود 60 درصد از صادرات ايران به نفت وابسته است حالا برخي كارشناسان به صنايع جايگزين غيرنفتي ميانديشيند كه بتواند چرخه اقتصادي كشور را بچرخاند؛ صنايعي چون صنعت گردشگري!
نفت؛ اين طلاي سياه ارزشمند!
نفت تمام جنبههاي زندگي ما را لمس ميكند؛ از زندگي روزمره تا بهاي خودرو، هزينه انواع بيمهها، هزينه بليت هواپيماييها و حتي سرعت رشد زيرساختهاي شهري. حالا بهاي اين طلاي سياه به شدت سقوط كرده است؛ جان كستر، محقق سازمان جهاني گردشگري گفته است كه با وجود كاهش شديد بهاي نفت، رشد اقتصادي دركشورهاي صادركننده نفت ممكن است با مشكل مواجه شود. در اين بين عربستان سعودي به عنوان بزرگترين توليدكننده و صادركننده نفت در جهان تنها كشور صاحب صنايع نفتي است كه نه تنها از كاهش بهاي نفت خرسند است بلكه خود عامل اين افت و كاهش بوده است.
عربستانيها خود را پرچمدار بزرگترين جامعه مسلمان سني در اسلام ميدانند و در اين بين بزرگترين رقيبشان ايران است؛ آنها ميخواهند طي جنگي غيرمستقيم با ايران به قدرت اثرگذار برتر خاورميانه تبديل شوند. عربستان به پشتوانه ذخاير ارزي يك تريليون دلاري خود، توليد نفت خود را به شدت كاهش داده و همواره مانعي بر سر افزايش بهاي نفت بوده است. انگيزه آنها تلاشي عمدي براي تحت فشار قرار دادن اقتصاد ايران و تضعيف نظام است آن هم در حالي كه حدود 60 درصد از صادرات ايران به نفت وابسته است.
اين شرايط اوضاع را براي اقتصاد ايران سخت ميكند به خصوص كه يكي از مشاوران سابق عربستان سعودي گفته است كه اين كشور ميتواند با تكيه بر ذخاير مالي خود تا هشت سال ديگر با بهاي پايين نفت دوام بياورد؛ آيا اين به معناي هشت سال ركود در اقتصاد ايران خواهد بود؟ چنانكه بار اقتصاد ايران از روي دوش صنايع نفتي برداشته شده و اندكي به سمت صنايع غير نفتي پر پتانسيل همچون گردشگري تغيير جهت داده شود، پاسخ منفي است.
كاهش بهاي نفت و ضرر و زيان براي گردشگري ايران
تلاشهاي ما در روز گذشته براي برقراري تماس با معاون گردشگري كشور بيثمر بود. شنيدههاي ما حاكي از آن است كه مرتضي رحمانيموحد، معاون گردشگري كشور طي روزهاي آينده ميخواهد در گفتوگو با بخشهاي خبري رسانه ملي به سؤالاتي از اين دست پاسخ دهد اما تا رسيدن آن زمان در گفتوگو با دو تن از كارشناسان گردشگري مطرح در كشور اما و اگرهاي اين جايگزيني مهم در اقتصاد ايران را جويا شديم هر چند به پاسخهاي اميدواركنندهاي نرسيديم! اردشير اروجي، كارشناس برنامهريزي گردشگري، استاد دانشگاه و مشاور رؤساي سابق سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايعدستي درباره تأثيرات كاهش بهاي جهاني نفت بر اقتصاد و درآمدهاي گردشگري كشورهاي مختلف دنيا به «جوان» ميگويد: «وضع اقتصادي بسياري از كشورهاي دنيا با كاهش درآمدهاي نفتي و ارزانتر شدن نفت بهتر ميشود و اين ميتواند به رونق گردشگري در سطح جهاني كمك كند اما در كشور ما شرايط متفاوت است؛ چراكه درآمدهاي نفتي ما كم ميشود و اين بر تورم اثر گذاشته باعث افزايش قيمتها ميشود. گردشگري در كشورمان نيز به دليل افزايش قيمتها و كاهش رقابتپذيري گردشگري ايران با ديگر كشورها تا حدودي متحمل ضرر و زيان خواهد شد.»
اين اتفاق در بلندمدت امكانپذير است!
هرچند عربستانيها پيشبيني كردهاند كه اقتصادشان با كاهش بهاي نفت تا هشت سال ديگر نيز دوام خواهد آورد اما برخي كارشناسان بعيد ميدانند كه اين شرايط براي مدت طولاني تداوم داشته باشد. به گفته اروجي كاهش كنوني بهاي نفت بيش از هر چيز براي تحت فشار قرار دادن ايران در مذاكرات هستهاي است؛ از سوي ديگر هر اقتصادي خود را با شرايط جديد وفق ميدهد؛ اقتصاد در بلندمدت به تعادل جديد ميرسد و از اين لحاظ آسيب كمتري به گردشگري وارد ميشود. بنابراين آيا ميتوان بر صنعت گردشگري به عنوان صنعت جايگزين صنايع غيرنفتي در روزهاي سخت اميد بست؟ به گفته اروجي اين اتفاق در بلندمدت امكانپذير است.
اروجي ميگويد: «كشور ما داراي جاذبههاي گردشگري فراواني است. بيش از 20 گرايش مختلف در گردشگري ايران وجود دارد؛ از گردشگري تاريخي تا گردشگري ورزشي، سلامت، مذهبي و غيره. گردشگري در بلندمدت ميتواند نهتنها مكمل صنايع نفتي كشور بلكه جايگزين اين صنايع شود اما به شرط آنكه برنامه راهبردي جايگزين شدن صنعت گردشگري به جاي صنعت نفت طراحي شده، برنامههاي عملي تبيين شوند و از مشاركت بخش خصوصي استفاده شود.»
تاكنون پنج برنامه گردشگري در سطح كشور تهيه شده است اما هيچ يك كارآمد نبودهاند؛ عدم استفاده از تجربيات جهاني يكي از دلايل اين ناكاميها است. در دهههاي گذشته بسياري از كشورهاي فقير دنيا كه به ذخاير انرژي جهاني دسترسي نداشتند تنها با تكيه زدن بر صنعت گردشگري و برنامهريزي اصولي از بحران فقر اقتصادي بيرون آمدند. تركيه حدود 30 ميليارد دلار از محل گردشگري درآمد جذب ميكند؛ مبلغي كه حدود يك سوم درآمدهاي نفتي كشورمان ميشود! از ايران به عنوان بهشت باستانشناسي دنيا ياد ميشود؛ از نظر جهانيسازي مزيت ايران، تاريخ و فرهنگ آن است نه صنعت خودروسازي، كشاورزي يا رايانه و فناوري آن. با اين وجود تا كنون به شكلي جدي بر صنعت گردشگري حساب ويژهاي باز نشده است. شايد به همين دليل است كه يك استاد جهانگردي در دانشگاه تهران آب پاكي روي دستمان ميريزد و قاطعانه ميگويد گردشگري در ايران هيچگاه جايگزين درآمدهاي نفتي كشور نخواهد شد!
گردشگري و ذهنيت وسوسهانگيز بيمنطق!
دكتر محمدتقي رهنمايي، استاد دانشگاه تهران و از جمله بانيان توسعه دانش گردشگري در ايران به «جوان» ميگويد: «چنانچه امروز قرار باشد براي جايگزيني صنعت گردشگري با درآمدهاي نفتي كشور برنامهريزي صورت بگيرد حداقل 20 سال وقت ميخواهد تا اين اتفاق محقق شود.»
به گفته رهنمايي، گردشگري براي ايران نميتواند جايگزين درآمدهاي نفتي باشد. درآمدهاي سالانه نفتي ايران در سالهاي اخير حدود 100 ميليارد دلار بوده است؛ قويترين كشورها و مقاصد گردشگري دنيا براي رسيدن به موقعيت كنوني خود در صنعت گردشگري دنيا از مدتها پيش سرمايهگذاري عظيمي انجام دادهاند.
اين استاد گردشگري دانشگاه تهران ادامه ميدهد: «اين ذهنيت وسوسهانگيز بيمنطق بايد اصلاح شود و متأسفانه مسئولان بارها اين حرف را تكرار كردهاند اما وقوع چنين جايگزيني بسيار زمانبر است و نياز به تبليغات گسترده، فرهنگسازي، اطلاع رساني، فراهم آوردن زيرساخت و امكانات دارد.»
براساس آمارهاي رسمي در سال 2013، يك ميليارد و 187 ميليون گردشگر در دنيا جابهجا شدهاند كه با اين نرخ رشد، متخصصان اين حوزه پيشبيني ميكنند در سال 2020 بيش از يك ميليارد و 600 ميليون گردشگر و در سال 2050، دو ميليارد و 600 ميليون گردشگر از جاذبههاي كشورهاي مختلف بازديد كنند. آمارهاي سازمان جهاني جهانگردي نشان ميدهد درآمد كشورها از جابهجايي يك ميليارد و 187 ميليون گردشگر در دنيا مبلغي بالغ بر هزار و250 ميليارد دلار بوده است. سهم ايران با وجود اينكه جزو 10 كشور برتر در حوزه جاذبههاي تاريخي و فرهنگي بوده و هفدهمين كشور امن دنيا محسوب ميشود از رقم هزار و 250 ميليارد دلاري كه در گردشگري دنيا جابهجا شده بسيار ناچيز است.
گردشگري در برخي كشورهاي فعال در اين حوزه هشت تا 10 درصد توليد ناخالص داخلي را تأمين ميكند، همچنين 10 تا 12 درصد اشتغال در اين كشورها به بخش گردشگري اختصاص دارد اما درآمد حاصل از گردشگري در شأن و جايگاه ايران نيست. گرههاي صنعت گردشگري كشور هنوز كه هنوز است كور است؛ به گفته اروجي مسئولان آب در هاون ميكوبند تا آنكه بخواهند از راه درست به گردشگري رونق دهند. وي ميگويد: «سازمان ميراث فرهنگي هميشه ميخواهد از اعتبارات دولتي استفاده كند و مدام از كم بودن اعتبارات گلايه دارد در صورتي كه بايد با مديريت صحيح فضاي گردشگري را به سمتي سوق دهد كه بخش خصوصي و سرمايهگذاران داخلي و خارجي ورود به اين بخش را سودآور بدانند.» با اين شرايط و آنطور كه كارشناسان گردشگري ميگويند واقعاً ميتوان بار جبران ضرر و زيانهاي ناشي از كاهش بهاي نفت را با اطمينان روي دوش گردشگري گذاشت؟! در بدترين شرايط هم بايد خوشبين بود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۲ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۰:۳۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]
صفحات پیشنهادی
فرماندار بجنورد: گردشگری ظرفیت بالایی برای جایگزینی درآمدهای نفتی دارد
فرماندار بجنورد گردشگری ظرفیت بالایی برای جایگزینی درآمدهای نفتی داردفرماندار بجنورد گفت گردشگری ظرفیت بالایی برای جایگزینی درآمدهای نفتی در کشور دارد به گزارش خبرگزاری فارس از بجنورد محمود ثمینی امشب در نشست با مدیران شهرستان با اشاره به کاهش قیمت نفت توسعه گردشگری را یکی ازپیشنهادات رییس کمیسیون انرژی برای جایگزینی درآمدهای نفتی در بودجه
دوشنبه ۱۵ دی ۱۳۹۳ - ۱۰ ۲۵ رییس کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه پایین بودن قیمت نفت خیلی هم دوام نمیآورد پیشنهاداتی را برای کاهش وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی از طریق مالیاتها افزایش صادرات غیر نفتی و توجه به تولید و ارائه کرد علی مروی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خدر جلسه غیرعلنی مجلس صورت گرفت بررسی پیشنهادات جامع در لایحه خروج از رکود درباره سهم صندوق توسعه از درآمدهای ن
در جلسه غیرعلنی مجلس صورت گرفتبررسی پیشنهادات جامع در لایحه خروج از رکود درباره سهم صندوق توسعه از درآمدهای نفتیعضو هیأت رئیسه مجلس از بررسی پیشنهادات جامع درباره سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی در لایحه خروج از رکود خبر داد ضرغام صادقی عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در گبررسی سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی در جلسات غیرعلنی
چهارشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۳ - ۰۸ ۵۰ رئیس جلسه علنی امروز چهارشنبه مجلس از نمایندگان درخواست کرد که در مورد ماده 30 لایحه رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور تجدیدنظر کنند کمالالدین پیرموذن نماینده اردبیل در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسناجبران کاهش درآمدهاي نفتي با صنعت پتروشيمي؛ ممکن يا غيرممکن
۱۴ دي ۱۳۹۳ ۸ ۰ق ظ جبران کاهش درآمدهاي نفتي با صنعت پتروشيمي ممکن يا غيرممکن گروه اقتصاد سياسي به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج در چند ماه اخير سال 2014 ميلادي نفت طي تاريخ پر فراز و نشيب با شوک ديگري مواجه شد طوري که از حدود ۱۰۷ دلار در اواخر خرداد امسال به حدود ۵۷ دلار در اواکاهش شدید درآمدهای نفتی داعش
کاهش شدید درآمدهای نفتی داعش نماینده ائتلاف دولت قانون در پارلمان عراق تأکید کرد واردات گروه تروریستی داعش که در آمد آن در ژوئن 2014 به روزانه سه تا پنج میلیون دلار رسیده بود به روازنه 750 هزار دلار کاهش یافته است روز نو نماینده ائتلاف دولت قانون در پارلمان عراق تأکید کرد وابررسی سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی در جلسه غیرعلنی -
بررسی سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی در جلسه غیرعلنی شناسهٔ خبر 2459731 چهارشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۳ - ۰۸ ۴۶ سیاست > مجلس نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه غیرعلنی سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی را بررسی کردند به گزارش خبرنگار مهر جلسه روز چهارشنبه مجلس شورای اسلامی رامخالفت مجلس با ثابت ماندن سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی
چهارشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۳ - ۰۹ ۵۵ نمایندگان مجلس با پیشنهادی مبنی بر این که سهم سالانه صندوق توسعه ملی از درآمد حاصل از صادرات نفت خام و میعانات گازی به مدت پنج سال 20 درصد تعیین شود مخالفت کردند به گزارش خبرنگار پارلمانی ایسنا نمایندگان مجلس در ادامه رسیدگی به جزییات لایحه رفع موانمخالفت مجلس با کاهش سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی -
مخالفت مجلس با کاهش سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی شناسهٔ خبر 2459803 چهارشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۳ - ۱۰ ۱۰ سیاست > مجلس نمایندگان مجلس شورای اسلامی با کاهش سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی مخالفت کردند به گزارش خبرنگار مهر در ادامه جلسه علنی روز چهارشنبه مجلس شورای اسلامینگرانیهای پژویان از وابستگی به درآمدهای نفتی
نگرانیهای پژویان از وابستگی به درآمدهای نفتی یک اقتصاددان معتقد است دوراندیشی لازم برای فاصلهگرفتن از اقتصاد نفتی نبوده و منافع بلندمدت جامعه در این موضوع در نظر گرفته نشده است به گزارش نامه نیوز جمشید پژویان - رییس پیشین شورای رقابت و استاد اقتصاد دانشگاه علامه - دربارهیسرمایه انسانی بسیار با ارزشمندتر از درآمدهای نفتی است
تراز یک کارشناس حوزه کار ضمن هشدار در خصوص مهاجرت نخبگان گفت با وجودی که منابع انسانی توانمند می تواند خلق ارزش کند و بسیار با ارزشمندتر از درآمدهای نفت باشد اما متاسفانه سالانه چند ده هزار نفر از نخبگان کشور که نمی توان هیچگونه ارزش مالی برای آنها تعیین کرد به دیگر کشورها مهامخالفت مجلس با کاهش سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی
مخالفت مجلس با کاهش سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی نمایندگان مجلس شورای اسلامی با کاهش سهم صندوق توسعه ملی از 32 درصد به 20 درصد مخالفت کردند آفتاب روز گذشته محمدرضا پورابراهیمی نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی هنگام بررسی ماده 30 لایحه رفع موانع تولید رقابت پذیر وافزایش 28 درصدی بودجه گردشگری لازم اما ناکافی/درآمدهای ارزی حاصل از گردشگری نادیده گرفته شده است
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس مطرح کرد افزایش 28 درصدی بودجه گردشگری لازم اما ناکافی درآمدهای ارزی حاصل از گردشگری نادیده گرفته شده است عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت با توجه به افزایش بودجه گردشگری در سال 94 همچنان معتقدیم برای برخورداری بیشتر از منابع وضعیت گردشگری باید سهم بیشتری ازشجاعی کیاسری در نطق میان دستور: کلیات بودجه از درآمدهای غیرنفتی تدوین شود
شجاعی کیاسری در نطق میان دستور کلیات بودجه از درآمدهای غیرنفتی تدوین شودنماینده ساری در مجلس گفت توجه به تولید در کاهش وابستگی بودجه به نفت در دولت گامی مثبت ارزیابی میشود و امید داریم تا روزی برسد که کلیات بودجه از درآمدهای غیرنفتی تدوین شود به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاریتصمیم مهم بهارستان در مورد «تحریم لعنتی»/ مخالفت مجلس با کاهش سهم صندوق توسعه از درآمدهای نفتی
باشگاه خبرنگاران گزارش میدهد تصمیم مهم بهارستان در مورد تحریم لعنتی مخالفت مجلس با کاهش سهم صندوق توسعه از درآمدهای نفتی نمایندگان مجلس علی رغم وجود تحریمها با کاهش سهم صندوق توسعه ملی از محل فروش نفت مخالفت کردند به گزارش خبرنگار پارلمانی باشگاه خبرنگاران واژه تحریم لعنکاهش درآمدهاي نفتي و رسالت مهم دولت
۲۸ دي ۱۳۹۳ ۷ ۲۵ق ظ جمهوري اسلامي کاهش درآمدهاي نفتي و رسالت مهم دولت به گزارش خبرگزاري موج کاهش درآمدهاي نفتي و رسالت مهم دولت عنوان سرمقاله روزنامه جمهوري اسلامي است که در آن مي خوانيد شرايط بازار جهاني نفت و قيمت ها همچنان بحراني است توليد کنندگان عمده به ويژه در اوپک مموافقت ضمنی زنگنه با قطع وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی -
عضو کمیسیون عمران به مهر خبر داد موافقت ضمنی زنگنه با قطع وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی شناسهٔ خبر 2455854 یکشنبه ۱۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۶ ۴۴ سیاست > مجلس علی نعمت چهاردولی گفت زنگنه در جلسه غیرعلنی موافقت ضمنی خود را با قطع وابستگی بودجه جاری به درآمدهای نفتی و واریز این درآمدها ب-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها