واضح آرشیو وب فارسی:فارس: استاد علوم سیاسی مصر در گفتوگو با فارس:
آشفتگی سیاسی در مصر اعتماد به انتخابات را خدشهدار کرده است
استاد علوم سیاسی مصر آشفتگی سیاسی در مصر و دخالت طرفهای امنیتی در لیستبندی انتخابات را دلیل تحریم انتخابات از سوی احزاب و ابهام در شفافیت آن دانست.
«حسن نافعه»، استاد علوم سیاسی مصر در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در قاهره درباره انتخابات پیشرو تاکید کرد: علت به تعویق افتادن انتخابات پارلمانی مصر از اواخر سال 2014 به مارس 2015 در هم و برهم بودن دیدگاههای سیاسی و ناتوانی در ایجاد ساماندهی وضعیت سیاسی است که دولت در سایه وجود رئیسی با سابقه نظامی آن را دنبال کند. نافعه درباره اقدام تعمدی دولت در تضعیف احزاب با توجه به اینکه 80 درصد از کرسیها به نامزدهایی اختصاص یافته که بر اساس نظام فردی انتخاب میشوند و 20 درصد از طریق نظام لیست صورت میگیرد، گفت: گرایش برخی از جریانهای سیاسی و احزاب به تحریم انتخابات پارلمانی چندین دلیل میتواند داشته باشد که نخستین آن کاسته شدن از سطح محبوبیت این احزاب در جامعه مصری است چرا که در هیچ انتخاباتی به نام حزب خود مشارکت نداشتهاند مثل حزب «الدستور» و یا «التیار الشعبی» که «حمدین صباحی» بنیانگذار آن بود. وی دلیل دوم استقبال نکردن احزاب از حضور در انتخابات را ابهام در درستی و شفافیت برگزاری انتخابات دانست و گفت: تحریم راه حل نیست و حضور در انتخابات برای رسوا کردن خطاهای انتخابات ضروری است.
استاد علوم سیاسی مصر با اشاره به ادامه وضعیت پیچیدگی و درهم ریختگی اوضاع سیاسی مصر و تلاش برخی برای سلطه بر حیات سیاسی در سایه حکومت رئیس جمهور جدید گفت:ناکامی برخی ائتلافهای انتخاباتی نشان میدهد که برخی طرفهای امنیتی در کار تهیه لیستهایی که در انتخابات حضور خواهند داشت مداخله میکنند بخصوص که با نظام انتخاباتی کنونی که نظام «لیست بسته» است تنها یک فهرست پیروز و مابقی فهرستها شکست خواهند خورد. به گزارش فارس مستقل از این که چه شیوهای برای اعطای کرسیهای مجلس به نمایندگان در نظر گرفته میشود، لیست ارائه شده توسط احزاب سیاسی می تواند باز یا بسته باشد. در یک نظام لیست باز، رای دهندگان تصمیم میگیرند که کدام نمایندهها در حزب، برنده کرسیهای مجلس باشند. در نظام لیست بسته، کرسیها بر اساس یک نظم از قبل تعیین شده که توسط حزب مقرر گشته است به نمایندگان محول می شوند و در نظام لیست مختلط هم برای پر کردن تعدادی از کرسیها از برندگان لیست احزاب استفاده میشود و بقیه کرسیها از طریق انتخاباتهای منطقهای سرنوشتشان معلوم میشود. با توجه به اینکه اختصاص 80 درصد از کرسیها به نامزدهایی است که بر اساس نظام فردی انتخاب میشوند، این، پیروزی گستردهای را برای تجار و سرمایهداران و افراد با نفوذ و دارای تعصبات قبیلهای فراهم میکند، اینها معروف به «نمایندگان خدمات» هستند یعنی کسانی که به امور داخلی در شهرها و روستاهای خود اهمیت میدهند و در برابر مسائل ملی با نظام حاکم به امید منافعی اندک توافق میکنند. نتیجه چنین کاری بازگشت «مجالس شعب» (مجلس ملت) در دوره مبارک است با این تفاوت اصلی که در این حال، جناح معارضی، دیگر وجود ندارد، در حالی که دوران مبارک – به استثنای پارلمان آخر در 2010- به اخوان و برخی احزاب اجازه می داد که یکصد کرسی را حداقل برای حفظ شکل دموکراسی در اختیار داشته باشند. انتهای پیام/.
93/10/26 - 10:52
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]