واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: اروپاييها در پي كسب امتياز از دولت ايران
انرژي- گروه اقتصادي - علي خردپير:
پيمانكاران اروپايي صنعت نفت و گاز، در انتظار برگزاري انتخابات رياستجمهوري در ايالات متحده آمريكا هستند
اكبر تركان مدير امور برنامهريزي وزارت نفت اگرچه اين تعبير را تاييد نميكند اما چندان هم دور از احتمال عنوان نميكند.
در حال حاضر شركت فرانسوي توتال و شركت انگليسي هلندي شل اعلام كردهاند كه در رابطه با طرحهايي كه پيشتر با وزارت نفت به امضاي توافقنامه نشسته بودند، اقدامي نخواهند كرد.
اين در حالي است كه غلامحسين نوذري وزير نفت دوم احمدينژاد اعلام كرده بود توتال براي حضور در پارسجنوبي تا 10 خرداد مهلت دارد و شل نيز بايد هر چه زودتر تكليف طرح ساخت كارخانه الان جي را روشن سازد. توتال و شل در ماههاي گذشته هرگز واكنشي در خورتامل به سخنان وزير نفت نشان نداده اما نسبت به تكليف خود نيز موضعي رسمي نگرفتند. هم اكنون كه فشارهاي بينالمللي به ويژه از سوي اتحاديه اروپا بيشتر شده است، شل اعلام انصراف از طرحهاي پيشين كرده ولي توتال تاكيد كرده كه همچنان در ايران باقي خواهد ماند.
رويترز روز گذشته نوشت: شركت توتال فرانسه اعلام كرده است كه با وجود خروج شركت شل از طرح الانجي پارس در مرحله 13 ميدان گازي پارس جنوبي، اين شركت همچنان به مشاركت در توسعه ميدان گازي پارس جنوبي علاقهمند است. يكي از مقامات توتال پيش از اين در حاشيه سيزدهمين نمايشگاه بينالمللي نفت، گاز و پتروشيمي تهران به خبرنگاران گفته بود كه اين شركت نميتواند تا تاريخ مقرر نسبت به حضور خود در پارس جنوبي اعلام موضع كند. شنيدهها حاكي است كه مقامات شركت شل در تهران در حال پيگيري مذاكراتي با مسئولان عالي رتبه نفت بوده و همچنان ترديدهاي بسياري از هر دو طرف براي رسيدن به نتيجه قطعي پابرجاست. با اين حال فرانسويها كه ميدانند در چنين شرايطي دولتمردان جمهوري اسلامي به حضور آنان در كشور نيازمندند با صبوري به نظاره جريانات سياسي بينالملل و واكنشهاي ايران نشستهاند.
توتال آگاه است كه وزير نفت احمدينژاد چنان درخصوص مذاكره با تركمنستان درباره واردات گاز كوتاه آمد و گفتههاي گذشته را فراموش كرد كه سخنان تهديدآميز گهگاهي خود در باره جايگزين ساختن نيروهاي داخلي را نيز به باد خواهد سپرد. پس از همين روي است كه كريستوف مارگري مدير اجرايي شركت توتال در مصاحبه با خبرنگار رويترز ميگويد:« در كوتاه مدت به سختي ميتوان يك وضعيت برد - برد را تجربه كرد اما ما به ايرانيها گفتهايم در درازمدت به فعاليت در ايران علاقهمند هستيم.»
فرانسويها كه به تازگي شاهد قرارداد خريد گاز سوئيس از جمهوري اسلامي بوده اند، اميدوارند كه برخلاف همه جنجالهاي تبليغي و اجرايي قطعنامههاي شوراي امنيت، بتوانند سهمي از طرحهاي نفت و گاز ايران را بهخود اختصاص داده و زمينه را براي حضور پر رنگتر فراهم سازند. توتال در دولت سيد محمد خاتمي از جمله نخستين شركتهاي اروپايي بود كه به پارس جنوبي وارد شد و بهعنوان پيمانكار مادر تخصصي به توسعه فازهاي 2 و 3 اين ميدان مشترك گازي پرداخت. توتال كه اين دو مرحله را بهعنوان برگ برنده وزارت نفت دولت اصلاحات تقديم به رئيسجمهوري وقت كرد، حالا براي تداوم حضور در پارس جنوبي با شرايط ويژهاي روبهرو است.
شركتهاي صاحب نام از تحريمهاي ايالات متحده هراس دارند و بر اين اساس در مناقصههاي بينالمللي وزارت نفت جمهوري اسلامي حضور نمييابند و اينگونه است كه بيشتر طرحها به چين و مالزي و هند سپرده ميشود. در فقدان حضور شركتهاي آمريكايي چون اگزون موبيل و هاليبرتون در ايران، صاحبنامهاي اروپايي چون استات اويل، اني و توتال و شل به ايران آمده بودند. در حال حاضر اما نوبت به شركتهاي ويتنامي رسيده و شايد با پيوستن روسيه به تحريمكنندگان ايران حضور گسپروم هم در طرحهاي توسعه ميدانهاي نفت و گاز ايران با اما و اگرها مواجه باشد. به گفته بسياري از كارشناسان اقتصادي، درحال حاضر بهترين شرايط براي اين دو شركت مهيا شده است تا نسبت به امتياز خواهيهاي بيشتر اقدام كنند. همچنين بعيد است كه تا پيش از برگزاري و اعلام نتايج انتخابات رياستجمهوري ايالات متحده آمريكا، قراردادي با دولت جمهوري اسلامي منعقد شود
تاريخ درج: 24 ارديبهشت 1387 ساعت 13:48 تاريخ تاييد: 25 ارديبهشت 1387 ساعت 00:58 تاريخ به روز رساني: 24 ارديبهشت 1387 ساعت 20:59
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 131]