واضح آرشیو وب فارسی:فارس: یادداشت
سرنوشت تپههای سیلک در هالهای از ابهام
سرنوشت تپههای سیلک که مورخان آن را گهواره تمدن تاریخ میخوانند اکنون به صدور رأی کمیسیون تجدید نظر ماده صد شهرداری کاشان وابسته شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از کاشان، تپههای تاریخی سیلک کاشان که درجات افتخاری چون کشف سفال، ابداع چرخ سفال، ایجاد صنعت نساجی، ذوب فلزات و یگانهپرستی را روی دوش خود میبیند و حتی نامش در آستانه همنشینی با واژه «ثبت جهانی» بود اکنون برای خروج از فهرست انتظار ثبت جهانی یونسکو غمگین است. علت این ناکامی را باید ساخت و سازهای غیرقانونی و قارچگونه سالهای اخیر و بیتوجهی به تذکرات سازمان جهانی یونسکو در مورد حفظ عرصه و حریم سیلک و روند کند آزادسازی عرصه و حریم سیلک جستوجو کرد.
بعد از بحرانی تلقی شدن موضوع حریم سیلک شاهد اظهارنظرهای مختلف در برخورد با متجاوزان حریم و عرصه سیلک بودیم و رسانههای شهرستان بازتابهای گوناگونی را در خصوص این تخلفات عرضه کردند و جمعیتهای مردمنهاد و دستگاههای دولتی در مقطعی بسیار جدی وارد عرصه موضعگیری شدند. در یک حرکت نمادین دوستداران میراث فرهنگی منطقه کاشان بزرگ در روز ثبت ملی این اثر در بیست و چهارم شهریورماه اقدام به تشکیل حلقه انسانی در دور تپههای سیلک کردند.
تشکیل کمیته نجاتبخشی تپههای سیلک به عنوان نقطه اتحاد مسئولان و مدیران ارشد کاشان، استان اصفهان و کشور برای مقابله با تجاوزهای زمینی و هوایی به حریم سیلک مبدل شد و مسئولان کشوری نیز در خصوص مقابله با ساخت و سازهای غیرقانونی در کنار این اثر تاریخی اظهار نظرهای تند و قاطعی از موضع قدرت داشتند.
حال بعد از گذشت بیش از پنج ماه از تشکیل جلسه کمیته نجاتبخشی سیلک نه تنها شاهد توقف ساخت بنای معروف نبودهایم بلکه تکمیل نمای این منزل کاخ مانند سرعت و شتاب بیشتری گرفته است.
با مشاهده چنین تناقضاتی در اظهارنظرهای بعضی مسئولان و روند ساختوساز در حریم سیلک سؤالهای بسیاری در ذهن دوستداران میراث فرهنگی نقش بسته است:
آیا جلسات متعدد کمیته نجاتبخشی سیلک در توقف ساخت و ساز در حریم سیلک اثرگذار بوده است یا این کمیته هم در حد نام تنها به صدور تصمیماتی صرفاً برای تکمیل آرشیو خود اقدام کرده است؟
آیا اتحاد مدیران کاشان در صورت اثبات تخلفات متعدد ساخت در این بنا، قدرت رقم زدن سرنوشت برج جهان نما و تخریب بخشی از این اثر را در پی خواهد داشت؟
برخورد قاطع شهردار تهران با تخلف ارتفاع پاساژ علاءالدین میتواند در ورژنی دیگر در مورد ساختو سازهای تپههای سیلک اجرایی شود و زمینه را برای برخورد قانونی با بنایی که سیمای ملموس و غرورآفرین یکی از نخستین تمدنگاهها و خاستگاه شهرنشینی جهان را تحت تأثیر خود قرار داده است را به وجود آورد.
با متخلفان و احیاناً برخی مسئولانی که شاید در گذشته بدون رعایت اصول و قوانین و شاید چشمپوشی از تخلفات گسترده و تذکرات میراث فرهنگی کاشان در مواجهه با ساخت این بنا مشارکت داشتهاند و امروز مالک این بنا را با ضرر مالی روبرو ساختهاند چه برخوردی صورت میگیرد؟
آیا تپههای هفت هزار ساله سیلک همچنان برای مسئولان کشوری جایگاه ممتاز خود را خواهد داشت و یا این میراث جهانی را باید در آیندهای نه چندان دور تنها در کتاب های تاریخی جستجو کنیم؟
برای یافتن پاسخ این سوالات نیاز است تا تایید حکم و ارائه مستندات مالک بنا به کمیسیون تجدید نظر و صدور رأی نهایی صبر کنیم.
انتهای پیام/2406/ل
93/10/17 - 11:10
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]