واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۵ دي ۱۳۹۳ (۱:۳۲ق.ظ)
علم و فرهنگ به روايت تاريخ پانزدهم دي 1393 خورشيدي برابر با 13 ربيع الاول 1436 هجري و 5 ژانويه 2015 ميلادي گروه آموزش؛
• تجديد چاپ نخستين شماره نشريه بي نام ميرزا صالح شيرازي معروف به کاغذ اخبار (1216 ش)
اولين روزنامه چاپي ايران، در دوره سلطنت «محمد شاه قاجار» به وسيله «ميرزا صالح شيرازي کازروني» در تهران تأسيس شد. اولين شماره اين نشريهً ماهيانه منتشر شده فاقد نام بخصوصي بود و کاغذ اخبار ناميده ميشد. در حال حاضر از اين روزنامه هيچ نسخه اصيلي دردست نيست و مطالبي که درباره آن نوشته شده، ذکر دقيقي از مدت و دفعات انتشار آن به ميان نميآورد.
• انتشار روزنامه کاوه در برلين (1295 ش)
مجله کاوه (با عنوان روزنامه کاوه نيز شناخته ميشود) نشريهاي است به زبان فارسي که در برلين، از ۱۳۳۴ ه. ق. تا ۱۳۴۰ ه. ق. چاپ ميشد. مؤسس اين مجله، حسن تقيزاده بود. اين مجله از جمله مهمترين منابع پيرامون باستانگرايي در ايران به شمار ميآيد.
• پروفسور ادوارد برون مستشرق و ايران شناس معروف و استاد زبان فارسي و عربي در دانشگاه كمبريج و صاحب تأليفات عديده در زبان و فرهنگ و ادب فارسي در لندن درگذشت (1304 ش)
• رحلت عالم رباني آيت اللَّه "ميرسيد محمد مدرس نجف آبادي" (1318 ش)
آيتاللَّه ميرسيدمحمد بن سيد محمد حسين مدرس نجفآبادي در حدود سال 1256ش (1294ق) در نجفآباد به دنيا آمد و مقدمات علوم را در زادگاه خود فرا خواند. وي سپس براي ادامه تحصيلات خود راهي نجف اشرف گرديد و در حلقه درس حضرات آيات: علامه سيدمحمدكاظم يزدي، آخوند ملامحمدكاظم خراساني، شيخ الشريعه بود.
• تعطيلي دانشگاه هاي ايران در اعتراض به سفر "كارتر" رييس جمهور وقت آمريكا به ايران (1356 ش)
دانشجويان مسلمان در اعتراض به سفر جيمي كارتر رييس جمهور وقت آمريكا به تهران، به مدت سه روز بر سر كلاسها حاضر نشدند و دانشگاه را به تعطيلي كشاندند. دانشجويان انقلابي با دركي درست از اوضاع ايران و جهان و دخالتهاي نارواي ابرقدرتها بهويژه آمريكا در امور ايران، اين بار با تعطيل كردن اعتراض را نشان دادند.
• عمليات هويزه به فرماندهي ارتش (1359 ش)
در حالي كه بيش از سه ماه از تجاوز ارتش عراق به ميهن اسلامي ايران ميگذشت، دشمن با خوي تجاوزگري و توحش، فجايعي در مناطق اشغالي مرتكب گرديد كه روي ستمگران تاريخ را سفيد كرده است. در پاسخ به اين همه جنايت و ددمنشي دشمن، عملياتي به صورت كلاسيك طرحريزي شد.
• انتشار نشريه پول (1369 ش)
• شهادت سرلشكر "منصور ستاري" فرمانده نيروي هوايي در سانحه سقوط هواپيما (1373 ش)
امير سرتيپ منصور ستاري در سال 1327 ش در قرچكِ ورامين به دنيا آمد و پس از طي تحصيلات متوسطه، وارد دانشكده افسري گرديد. وي پس از طي مدارج علمي از جمله رادار كنترلي دوره كنترلر شكاري رادار در آمريكا و اخذ ليسانس برق و الكترونيك از دانشگاه تهران به خدمت ارتش درآمد.
• شهادت شهيد مصطفي اردستاني (1373 ش)
شهيد مصطفي اردستاني در سال ۱۳۲۸ش در روستاي «قاسمآباد» از توابع شهرستان «ورامين» ديده به جهان هستي گشود. تحصيلات ابتدايي و متوسطه را در شهرستان «ورامين» گذراند و پس از اخذ ديپلم در سال ۱۳۴۸ش، به خدمت سربازي اعزام شد. خدمت سربازي را بهعنوان سپاه دانش در يکي از روستاهاي «اسفراين» انجام داد.
• درگذشت آيت الله اژهاي از علماي بزرگ اصفهان (1389 ش)
آيتالله حاج شيخ علي محمد اژهاي از علماي بزرگ اصفهان روز 15 دي 1389 در سن نود سالگي پس از يك عمر بندگي خداوند متعال، اقامه نماز و راهنمايي و هدايت مردم متدين اصفهان و تلاش و مجاهدت در راه نشر احكام اسلام و قرآن و سيره ائمه اطهار(ع) دارفاني را وداع گفت و به ملكوت اعلي پيوست.
• فتح بيت المقدس از سوي سپاه اسلام پس از نبردهاي خونين ميان مسلمانان و سپاهيان روم در عهد خلافت عمر بن خطاب (16 ق)
• تولد "قاضي جُرجاني" از ادبا و فقهاي بزرگ شافعي(290 ق)
علي بنعبدالعزيز بن حسن بنعلي بناسماعيل، مكنّي به ابوالحسن جُرجاني، فقيه شافعي بود. وي در عين حال شاعري ماهر و نويسندهاي زبردست به شمار ميرفت. جرجاني براي تحصيل علوم و معارف، به بيشتر بلاد اسلامي سفر كرد. از آثار وي، ديوان شعر، رسائل، تفسير القرآن و تهذيب التاريخ را ميتوان نام برد.
• تولد "ملك الشعراء بهار" اديب و سياستمدار ايراني(1304 ق)
استاد محمدتقي بهار يكي از بزرگترين گويندگان پارسي در چند قرن اخير ازتاريخ ادبيات ايران است. فعاليتهاي ممتد ادبي او نزديك به نيم قرن ادامه داشت و در كنار آن وارد كارهاي سياسي نيز گرديد. اهميت شعر بهار در آن است كه زبان فصيح پيشينيان را به بهترين صورت درسخن خود به كار برد.
• كشف سرزمين اروگوئه در امريكاي لاتين (1516 م)
سرزمين اروگوئه يكي از كوچكترين ممالك امريكاي لاتين، نخستين بار در پنجم ژانويه 1516م در جريان اكتشافات دريانوردان اسپانيايى كشف شد، ولي نخستين سكنه اروپايى آن كه در اواخر قرن هفدهم در اين سرزمين مستقر شدند پرتغاليهاي بودند.
• چاپ نخستين اسكناس اروپا در سوئد (1691 م)
واژه اسكناس در اصل از زبان لاتين گرفته شده است. شكل اوليه آن، اسيگنو به معناي حواله امضا ميباشد. مبدا پيدايش اسكناس را كشور چين ميدانند. البته شكل اسكناس در روزگاران قديم با آنچه امروز ميشناسيم تفاوت اساسي بسياري داشته است. شكل و طرح و اندازه آن بسيار ساده و ابتدايى بوده است.
• درگذشت "ژان شاردن" خاورشناس، جهانگرد و فيلسوف فرانسوي (1713 م)
شواليه ژان شاردن، سياح و خاورشناس فرانسوي، در 26 نوامبر 1643م به دنيا آمد و پس از طي تحصيلات مقدماتي، مدتي به جواهر فروشي پرداخت. وي در 21 سالگي عازم هندوستان شد. او زبان فارسي و تركي را فرا گرفت و پس از چندي به عنوان بازرگان سلطنتي، مقرّب دربار صفويه شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]