پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1848594858
تأثير انقلاب اسلامي بر پويايي شعر انتظار
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
انتظار درحوزه هنر؛
تأثير انقلاب اسلامي بر پويايي شعر انتظار
شعر مهدوي، يکي از زير مجموعههاي شعر مناقبي است که در قلمرو شعر آييني، گستره دامنهداري دارد و از شکوه و منزلت خاصي برخوردار است.
به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز، شعر مهدوي، يکي از زير مجموعههاي شعر مناقبي است که در قلمرو شعر آييني، گستره دامنهداري دارد و از شکوه و منزلت خاصي برخوردار است. شعر آييني فارسي، قبل از انقلاب اسلامي بيشتر از منظر مدح و مرثيه بر زبان شاعران جاري ميشد و شعرها تنها در موارد محدود، از انديشههاي ژرف، عميق و تازه برخوردار بودند. اما با پيروزي انقلاب اسلامي، شعر آييني فارسي، در جريان فکري جديدي قرار گرفت که پيش از آن سابقه نداشت. پرداختن به مفاهيمي همچون شهادت، مبارزه با طاغوت، مواجهه با معاندان سياسي و فکري انقلاب، همدردي با مستضعفان جهان و مضاميني از اين دست، در شعر شاعران قرار گرفت. شعر اين دوره کاملاً پويا و فعال، و شاعر نيز به دنبال موعود، در حرکت است. در شعر اين دوره، ديگر خبري از ايستايي و جامد بودن شعرهاي دوره قبل از انقلاب نيست. نوشتار زير به بررسي اجمالي تأثير انقلاب اسلامي بر شعر انتظار ميپردازد.
تعريف شعر انتظار شعر انتظار از مهمترين زير مجموعههاي شعر مهدوي در زبان فارسي ميباشد. شور و حاليکه در شعر انتظار موج ميزند، روايتگر انقلاب دروني شعراي شيعي است که ظهور مهدي موعود عجل الله تعالي فرجه الشريف را لحظه شماري ميکنند و هر کدام از منظري به اين مسأله مينگرند و شوق دروني خود را به تصوير ميکشند.[1] پيشينه شعر مهدوي و انتظار
در شعر کهن، مهدويت و انتظار در حاشيه قرار دارد. در واقع، بسياري از شاعران قديم، در شعرهاي خود، به عنوان يک تلميح يا اشارهاي تاريخي به موضوع ظهور پرداختهاند و يا در حد يکي دو بيت در آن درنگ کردهاند. مثلاً سنايي غزنوي در يکي از قصايدش، چنين تصويري را از ظهور آن حضرت ارائه ميکند:
گرچه آدم صورتانِ سگ صفت، مستولياند هم کنون باشد کز اين ميدان، دل عياروار
جوهر آدم برون تازد، بر آرد ناگهان زين سگان آدمي کيمُخت و خَر مردم، دِمار
گر مخالف خواهي، اي مهدي، درا از آسمان ور موافق خواهي، اي دجّال، يکره سر برآر
يک طپانچه مرگ و زين مردار خواران يک جهان يک صداي صور و زين فرعون طبعان، صد هزار
باش تا از صدمت صور سرافيلي شود صورت خوبت نهان و سيرت زشت آشکار
تا نبيني موري، آن خس را که ميداني امير تا ببيني گرگي، آن سگ را که ميخواني عيار[2]
ميبينيم که شاعر به شکل گزارشگونهاي با مسألة ظهور حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف برخورد، و به صورتي سطحي از آن عبور کرده و آنگونه که بايد، سخن از انتظار به ميان نيامده است.
نکته جالب ديگر اين است که در بيشتر مواردي که نام حضرت صاحبالزمان عجل الله تعالي فرجه الشريف در شعر حضور دارد، شاعران به تناسب معني، به دجّال نيز اشاره کردهاند. گويا کوشيدهاند در شعر خويش، نمادهاي خير و شر را در تقابل هم قرار دهند:
گر مخالف خواهي اي مهدي درآ از آسمان ور موافق خواهي اي دجّال، يکره سر برآر انتظار و شعراي معاصر
قبل از انقلاب، مفهوم انتظار در آثار شاعران اهلبيت عليهم السلام، مذهبي و هيأتي و به صورت معدودي در آثار شاعران حرفهاي مسلمان حضور داشت، همچون آثار شاعراني چون شهريار، اميري فيروز کوهي، ابوالحسن ورزي که قابل مقايسه با آثار شاعران پس از انقلاب نيست. در واقع ميتوان گفت با انقلاب اسلامي، انقلابي در شعر آييني، به ويژه در شعر عاشورايي و شعر مهدوي به وجود آمد که از ميان آنها، شعر مهدوي، چه از نظر کميت و چه از نظر کيفيت، قابل مقايسه با دوران قبل از انقلاب نيست. به عنوان نمونه، از شعر شاعران قبل از انقلاب در زمينه شعر مهدوي، ميتوان به ابياتي از مثنوي مطول علي معلم با عنوان «رجعت سرخ ستاره» اشاره کرد:
باور کنيم رجعت سرخ ستاره را ميعاد دستبرد شگفتي دوباره را
باور کنيم رويش سبز جوانه را ابهام مرد خيز غبار کرانه را
باور کنيم ملک خدا را که سرمد است باور کنيم سکه به نام محمد است
راوي بخوان! بخوان که رستم افسانه ميرسد جوهر فروش همت مردانه ميرسد[3] شاعر در ابيات ياد شده مخاطب را فرا ميخواند تا ظهور حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف را باور کند؛ ظهوري که متأثر از شمشير عدالتگستر موعود، سرخ و خونين است و عدالت و مردانگي، هدية حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف براي جهان و جهانيان خواهد بود. شاعر در بيت سوم، معتقد است که ما بايد باور کنيم که حکومت از آن پروردگار و دين اسلام است که در جهان فراگير خواهد شد. شاعر از هم نامي حضرت محمد صلي الله عليه و آله و سلم و حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف بهره برده و آنچه در اين شعر مشهود است، اين است که شاعر، آمدن موعود را به مخاطب تذکر داده است.
در شعر مذکور که نمونهاي از شعر شاعران قبل از انقلاب است ميبينيم که:
الف. مفهوم انتظار بسيار کلي و تئوريک مطرح شده است.
ب. در بستر شعر، عاطفه و صميميت چنداني احساس نميشود.
در حاليکه پس از انقلاب، عکس اين دو نکته در شعر انتظار، به روشني محسوس است؛[4] مثل اين مورد:
اي غايب از نظر که رخ از ما نهان کني خود با هزار جلوه وجودت عيان کني
اي آفتاب پرده نشين در سحاب غيب تأثير نور خويش، نهان کي توان کني؟
در انتظار بارش رحمت نشستهام کي پرچمت بلند، چو رنگين کمان کني؟
کي تکيهگاه خويش کني بيت کعبه را اعلام سلطنت به تمام جهان کني؟
کي قدرت عظيم خداداد خويش را صرف صلاح و مصلحت بندگان کني؟ [5] انتظار و شعراي پس از انقلاب اسلامي
پس از انقلاب اسلامي، شاعران کوشيدند تا به مهدويت و انتظار از مناظر بايسته و جديدي نگاه کنند و چنانکه ميبينيم پويايي و هدفمندي ـ که جزء لاينفک انقلاب اسلامي ايران است ـ در زمينة شعر هم تأثيرگذار بوده و شاعران انقلاب سعي کردهاند در شعر خويش، تعريف جديدي از انتظار را ارائه دهند؛ انتظاري که در آن، جايي براي رخوت و سستي نيست، و منتظر کسي است که در وجود او عشق به کمال موج بزند و همين عشق، وي را به حرکت، ابداع و آفرينش فرا خواند و او همان منتظر واقعي است:
تمام خاک را گشتم به دنبال صداي تو ببين باقيست روي لحظههايم جاي پاي تو
اگر کافر، اگر مؤمن، به دنبال تو ميگردم چرا دست از سر من بر نميدارد هواي تو
صدايم از تو خواهد بود اگر برگردي اي موعود پر از داغ شقايقهاست، آوازم براي تو
تو را من با تمام انتظارم جستوجو کردم کدامين جاده امشب ميگذارد سر به پاي تو[6]
ميبينيم چنانکه موعود در حرکت است، شاعر نيز به عنوان منتظر در جستوجوي اوست و اين موعود است که شاعر را به سمت خود ميکشاند.
در واقع پس از پيروزي انقلاب، مفهوم انتظار در شعر شاعران، رنگ و جلوهاي ديگر به خود گرفت و انتظار با توجه به استقبال بسيار شاعران، تبديل به برجستهترين حوزة شعر آييني شد و از لحاظ کيفي، ويژگيهاي خاص خود را پيدا کرد؛ ويژگيهايي که کاملاً متمايز از آثار شاعران قبل از انقلاب است.
انقلاب اسلامي بستر مناسبي براي طرح مفاهيم و باورهاي اصيل اسلامي فراهم کرد و در اين ميان، مسألة انتظار و مهدويت، رشد و گسترش چشمگيري يافت، و اين در حالي است که نفس شکلگيري انقلاب اسلامي ايران، تفسير و تبيين جديدي از مفهوم انتظار است.
در شعر انتظار معاصر، شاعر، موعود را در ارتباط مستقيم خويش حس ميکند، و از همين منظر، شعر شاعران پس از انقلاب، بستري صميمي و عاطفي براي گفتوگوي منتظر و موعود است و متأثر از اين حال است که انتظار براي شاعر، يک مفهوم ملموس و عيني است. در اين مفهوم و تعبير، انفعال، رخوت و سستي و دست روي دست گذاشتن معنايي ندارد. انقلاب اسلامي نشان داد که اگر ما به عنوان منتظر در جهت موعود حرکت نکنيم انتظار بيمعناست؛ کما اينکه در روايات و احاديث اسلامي نيز از انتظار به عنوان برترين اعمال ياد شده است: «افضل الاعمال انتظار الفرج».
در شعر انتظار اين دوره، به راحتي ميتوان ديد که بر خلاف شعراي مهدويسراي قبل از انقلاب، شاعر کاملاً فعال و پويا است، کار ميکند، اهل عمل است و آرام و قرار ندارد:
ـ آه کشم دم به دم، سير کنم کو به کو تا به سر کوي تو، با تو شوم رو به رو[7]
ـ تمام خاک را گشتم به دنبال صداي تو ببين باقي ست روي لحظههايم جاي پاي تو[8]
ـ به آتش ميکشم فردا من اين بيدست و پايي را و ويران ميکنم ديوار سنگين جدايي را
ـ تمام خارها را ميکَنَم، سبزينه ميکارم و ميگويم به مردم اينکه خوب من، ميآيي را[9]
پس از انقلاب اسلامي، شعر انتظار، شعري يک بعدي و فقط مجالي براي شکوه و گلايه از وضع موجود نيست، بلکه شاعرِ انتظار در اين روزگار، با طرح مسائل اجتماعي و انتقادي، سعي دارد وضعيت موجود را به حالي مطلوب و قابل قبول تغيير دهد.
شاعر منتظر، از وضع موجود جهان ناراضي است و در پس رسيدن به افق بيکران موعود است. شعر انتظار با دردها و زخمهاي جامعه گره خورده است و به اين شکل است که ميبينيم اين موضوع شعري، بستري مناسب براي طرح مسائل (اجتماعي ـ انتقادي) فراهم آورده است.
سالياني است
که دلم در بيعت توست!
و ديدگان غمناکم
در انتظار تو
شب را به روز پيوند ميزند!
اگر خاک
بقاي خويش را
به يقين تو دخيل ميبندد
چندان عجيب نيست؛
که بر لب، کلام رسولان داري!
و صدر عشق را به ترجيع، زمزمه ميکني!
بي تو ابرهاي سترون
دل را در حسرت شکفتن
در حسرت سبز ماندن
به گريه نشاندند!
بي تو دريا را به جرم خروش، تازيانه زدند!
و کوه را
به گناه ايستادن
به گلو بستند!
بي تو قناري هاي عاشق را
بر نطعي خارينه سر بريدند
بي تو زمين به کسالت تن داد
و آسمان به اسارت رخوت!
اما دلهاي ما
هيچ گاه تسليم نشد
و دستهايمان، تا قلهاي بر پيشاني آسمان
بالا رفت
و دعاي فرج خوانديم
و نماز را با شمشير قامت بستيم![10]
در اين شعر، شاعر ابتدا از انتظار و شکوه آن براي خود صحبت کرده و در ادامه، وضعيت اجتماع بشري را به تصوير کشيده است؛ اجتماعي که ظالمان در آن، انسانهاي آزاده را به گلوله ميبندند و زمين، تسليم رخوت و سستي شده است.
در ادامة شعر، شاعر تأکيد ميکند که ما اهل تسليم نيستيم و به اميد ظهور تو نمازهايمان را با شمشير قامت ميبنديم و اين همان انتظاري است که مخالف هرگونه تسليم و بندگي است. سخن آخر
در آخر بايد اذعان کرد، اگر چه آگاهي همه جانبه از تأثير انقلاب اسلامي بر اشعار آييني و به ويژه اشعار مهدوي، نياز به پژوهشي جامع و فراگير دارد، اما از همين نگاه اجمالي نيز ميتوان دريافت که شعر مهدوي در دوره پس از انقلاب اسلامي ايران، علاوه بر توجه به جنبه فراق و هجران و طولاني شدن فرج امام زمان عجل الله تعالي فرجه الشريف و درخواست فرج به صورت روشن، منادي و محرّک و تلاش در عصر غيبت و مبارزه با ظلم و بيعدالتي بوده و شخص را به مبارزه با جبهه ستم و آمادگي براي ظهور حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف فرا خوانده است. منابع: [1] . سيماي مهدي موعود در آيينه شعر فارسي، ص 291 و 292.
[2] . ديوان سنايي غزنوي، برگرفته از کتاب شعر آييني و تأثير انقلاب اسلامي بر آن، ص 290.
[3] . رجعت سرخ ستاره، علي معلم دامغاني، برگرفته از کتاب شعر آييني و تأثير انقلاب اسلامي بر آن، ص 294.
[4] . شعر آييني و تأثير انقلاب اسلامي بر آن، ص 293.
[5] . خلوتگاه راز.
[6] . حرفي از جنس زمان، يوسفعلي ميرشکاک، تأليف سيد اکبر ميرجعفري، ص 92.
[7] . غلامرضا سازگار (ميثم).
[8] . يوسفعلي ميرشکاک.
[9] . سيد رضا محمدي.
[10] . ميري، ميرهاشم، ترانههاي انتظار، ص 85. مرکز تخصصی مهدویت
۰۸/۱۰/۱۳۹۳ - ۱۷:۵۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
شب شعر آیینی« نُه دَه» با حضور شاعران برجسته انقلاب اسلامی
فرهنگسرای رازی به مناسبت حماسه نهم دی ماه برگزار میکند شب شعر آیینی نُه دَه با حضور شاعران برجسته انقلاب اسلامی به همت فرهنگ سرای رازی شب شعرآیینی نُه دَه با حضور علیرضا قزوه یوسفعلی میرشکاک ناصر فیض علی محمد مودب علی داوودی میلاد عرفانپور محمود حبیبی کسبی و محسن عرزندگي نخستين فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در شبكه مستند
۷ دي ۱۳۹۳ ۲۰ ۵۴ب ظ زندگي نخستين فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در شبكه مستند مستند زندگي جواد منصوري نخستين فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامي كه در قالب مجموعه ما نيز روزگاري در شبكه مستند سيما توليد مي شود به بازسازي و ضبط بخش هاي نمايشي رسيد به گزارش خبرگزاري موج حبیانیۀ مجمع ناشران انقلاب اسلامی 9 دی ولایتمداری و قانونپذیری همگان در معرض آزمون قرار گرفت
بیانیۀ مجمع ناشران انقلاب اسلامی9 دی ولایتمداری و قانونپذیری همگان در معرض آزمون قرار گرفتنهم دیماه روزی است که ولایتمداری و قانونپذیری همگان بهویژه فعالان سیاسی را در معرض آزمون قرار داد و اگرچه در نهایت معالاسف عدۀ معدودی از این آزمون سربلند بیرون نیامدند به گزارش خبرمقارن با دهه فجر انقلاب اسلامی اردوی استعدادهای درخشان قرائت قرآن کشور در تهران برگزار میشود
مقارن با دهه فجر انقلاب اسلامیاردوی استعدادهای درخشان قرائت قرآن کشور در تهران برگزار میشودچهارمین مرحله اردوهای استعدادهای درخشان قرآنی به همت سازمان دارالقرآن 21 تا 24 بهمنماه مقارن با دهه فجر انقلاب اسلامی در تهران برگزار میشود به گزارش خبرنگار فعالیتهای قرآنی خبرگزاری فاداوران کنگره مجازی شعر وحدت اسلامی مشخص شدند
داوران کنگره مجازی شعر وحدت اسلامی مشخص شدندحجت الاسلام و المسلمین زکریا اخلاقی سعید بیابانکی و سید مهدی حسینی به عنوان داوران کنگره شعر وحدت اسلامی معرفی شدند دبیر علمی کنگره مجازی شعر وحدت اسلامی حجت الاسلام و المسلمین جواد محمد زمانی در گفتوگو با خبرنگار کتاب و ادبیات فارسدر بخشهای مختلف راه یافتگان به چهارمین جشنواره شعر انقلاب مشخص شدند
در بخشهای مختلفراه یافتگان به چهارمین جشنواره شعر انقلاب مشخص شدندآثار راه یافته به بخش مسابقه چهارمین جشنواره سراسری شعر انقلاب مشخص شدند به گزارش خبرگزاری فارس آثار راه یافته به چهارمین جشنواره شعر انقلاب به تفکیک بخشها و سبکهای مختلف شعری مشخص شدند در بخش تک اثر شعر سبگزارشی از رونمایی تقریظ رهبر انقلاب اسلامی بر کتاب «پنجرههای تشنه»
گزارشی از رونمایی تقریظ رهبر انقلاب اسلامی بر کتاب پنجرههای تشنهمتن تقریظ رهبر انقلاب اسلامی بر کتاب پنجرههای تشنه نوشته مهدی قزلی در آستانه اربعین حسینی و همزمان با حضور میلیونی عاشقان ثارالله در راهپیمایی عظیم اربعین در جوار بارگاه ملکوتی حضرت سیدالشهداء رونمایی شد به گزارانتشار اولین کتاب درباره «تاریخ شفاهی انقلاباسلامی در اراک»
انتشار اولین کتاب درباره تاریخ شفاهی انقلاباسلامی در اراککتاب تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی در اراک که به همت یوسف نیک فام گردآوری و تدوین شده است به زودی توسط حوزه هنری استان مرکزی منتشر میشود به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس کتاب تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی در اراکبنیاد معماری انقلاب اسلامی برگزار می کند
بنیاد معماری انقلاب اسلامی برگزار می کند نخبه های جوان معماری ایرانی را به چالش می کشند به گزارش حوزه میراث فرهنگی باشگاه خبرنگاران به نقل از واحد خبر بنیاد معماری انقلاب اسلامی چهاردهمین نشست معماری با حضور جوانان نخبه معمار که برگزیده جوایز معماری از دفاتر خلاق معماری ایرانپایان مرحله اول داوریهای کنگره شعر وحدت اسلامی/ شعرخوانی برگزیدگان در رسانه ملی
پایان مرحله اول داوریهای کنگره شعر وحدت اسلامی شعرخوانی برگزیدگان در رسانه ملیدبیرخانه کنگره شعر وحدت اسلامی اعلام کرد روز گذشته کار غربالگری و داوری اولیه آثار به پایان رسید و اشعاری که پذیرش اولیه شدند به مرحله دوم داوری راه پیدا کردهاند به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات فارسحضور انتشارات انقلاب اسلامی در نهمین نمایشگاه کتاب بوشهر
قابل توجه اهالی کتاب حضور انتشارات انقلاب اسلامی در نهمین نمایشگاه کتاب بوشهر انتشارات انقلاب اسلامی وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظّم انقلاب اسلامی با 150 عنوان کتاب و 31 عنوان لوح فشرده و نرم افزار مرتبط به معظّمٌله در نهمین نمایشگاه بزرگ کتاب استان بوشهر حضور دارد &nآیتالله تسخیری در همایش هفته پژوهش در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی امیدهای زیادی برای پیروزی بیداری اسلامی
آیتالله تسخیری در همایش هفته پژوهش در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامیامیدهای زیادی برای پیروزی بیداری اسلامی داریم حوادث مصر کودتا بود کوتاهی در ارائه چهره انسانی از انقلابآیتالله تسخیری در همایش هفته پژوهش در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با بیان اینکه امیدهای زیادی برای پیروزاجمالی/ نشست خبری چهارمین جشنواره شعر انقلاب عباس باقری به عنوان چهره ملی ادبیات انقلاب تجلیل میشود
اجمالی نشست خبری چهارمین جشنواره شعر انقلابعباس باقری به عنوان چهره ملی ادبیات انقلاب تجلیل میشوددر چهارمین جشنواره شعر انقلاب عباس باقری به عنوان چهره شاخص ملی تقدیر خواهد شد در کنار باقری دو چهره بومی استان نیز مورد تجلیل قرار خواهند گرفت به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگبرگزاری شب شعر آیینی« نُه دَه» با حضور شاعران انقلاب
برگزاری شب شعر آیینی نُه دَه با حضور شاعران انقلاببه همت فرهنگ سرای رازی شب شعرآیینی نُه دَه با حضور علیرضا قزوه یوسفعلی میرشکاک علی محمد مودب علی داوودی از شاعران برجسته انقلاب اسلامی سه شنبه 9 دی ماه ساعت 18 برگزار می شود به گزارش خبرگزاری فارس به همت فرهنگ سرای رازینگاهی به دو کتاب انتشارات انقلاب اسلامی پیرامون فتنه 88 «شرح ماجرا» و «نقشه نقش بر آب» د
نگاهی به دو کتاب انتشارات انقلاب اسلامی پیرامون فتنه 88شرح ماجرا و نقشه نقش بر آب در کلام رهبر معظّم انقلابدیدگاهها و بیانات رهبر انقلاب پیرامون فتنه 88 از تحلیل علل و زمینههای وقوع این فتنه و ماهیّت آن گرفته تا مواضع ایشان در خلال حوادث بعد از انتخابات و سرانجام تبیین نتایتاریخ شفاهی فتنه؛ غلفتها و رویشها/ ۴ شاکری: روی مستندنگاری فتنه ۸۸ باید پافشاری کرد/ امثال دولتآبادی انقلاب
تاریخ شفاهی فتنه غلفتها و رویشها ۴شاکری روی مستندنگاری فتنه ۸۸ باید پافشاری کرد امثال دولتآبادی انقلاب اسلامی را بایکوت کردهاندنویسنده و پژوهشگر ادبیات انقلاب گفت در ادبیات فتنه آنچه که امروز اهمیت دارد این است که باید به سمت مستندنگاری حرکت و به آن تأکید کرد انتظاری کبا اعطای مدرک معتبر برگزار میشود کارگاه آموزشی برندسازی و تبلغات کتاب در مجمع ناشران انقلاب اسلامی
با اعطای مدرک معتبر برگزار میشودکارگاه آموزشی برندسازی و تبلغات کتاب در مجمع ناشران انقلاب اسلامیمجمع ناشران انقلاب اسلامی در زمستان سال 93 کارگاه سه روزه برندسازی و تبلغات کتاب را ویژه ناشران و دستاندرکاران تولید و عرضه کتاب برگزار میکند به گزارش خبرگزاری فارس مجمع ناشران-