محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829364892
۵ راهکار خروج از اقتصاد نفتی در بیانات رهبر انقلاب
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
بازار نفت؛
۵ راهکار خروج از اقتصاد نفتی در بیانات رهبر انقلاب
وابستگی ایران به نفت کار را به آنجا رسانده است که به جای آنکه نفت به عنوان ابزار تهدیدی در اختیار ما باشد، با آن ما را تهدید میکنند؛ از این جهت روشهایی برای کاهش وابستگی اقتصاد ایران به نفت وجود دارد.
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، وابستگی اقتصاد به درآمد حاصل از یک منبع طبیعی یا غیرطبیعی از جمله مسائلی است که در طول تاریخ دامنگیر بسیاری از کشورها شده است، به همین دلیل سیاستمداران و اقتصاددانان برای رفع این وابستگی تلاش زیادی کردهاند.
وابستگی به یک منبع درآمدی، موجب میشود، تا نوسان احتمالی در میزان درآمد حاصل از این منبع درامدی، بر همه بخشهای اقتصادی تأثیرگذار باشد.
اگر این منبع درآمدی از منابع تجدیدپذیر باشد، میتوان به صورت یک چرخه و برای سالیان متمادی از این منبع استفاده و بخشی از درآمد اقتصاد را تامین کرد، اما در اکثر موارد که در دنیای امروز شاهد هستیم، وابستگی به منابع غیر تجدیدپذیر است مانند وابستگی به فروش نفت و گاز خام.
در خصوص منابع تجدیدناپذیر این موضوع از اهمیت ویژهای برخوردار است که مسائل مربوط به حفظ منابع برای نسلهای آینده و همچنین چگونگی مصرف منبع طبیعی و تبدیل آن به منبع درآمدی دیگر حائز اهمیت است.
اقتصاد ایران نیز از جمله اقتصادهایی است که در طبقهبندی اقتصادهای تکمحصولی قرار میگیرد؛ بهطوریکه اقتصاد ایران وابسته به درآمد حاصل از صادرات نفت خام و سایر موارد مرتبط با آن است و بر این اساس، ایران وابسته به یک منبع طبیعی تجدیدناپذیر است و با توجه به پیامدهای آن، باید راهکارهایی برای کاهش این وابستگی یافت.
در حقیقت اقتصاد نفتی، اقتصادی است که برپایه درآمدهای نفتی ساخته شده باشد و هرگونه نوسان در درآمدهای نفتی، منجر به نوسانات محیط داخلی اقتصاد شود. بنابراین ممکن است کشوری از منابع نفتی غنی برخوردار باشد، اما در زمرهی کشورهای نفتی قرار نگیرد.در حقیقت، مسئلهی مهم در خصوص این کشورها از جمله نروژ که دارندهی منبع طبیعی از جمله نفت هستند، این است که آنان اقتصاد ملیشان را مبتنی بر درآمدهای حاصل از نفت بنا نکردهاند. درآمدهای حاصل از فروش نفت را ذخیره و سرمایهگذاری کردند و سود حاصل از آن را در اقتصاد ملی هزینه کردند.
وابستگی به نفت با اقتصاد چه می کند؟
برای پاسخ به این سوال می توان شرایط اقتصادی ایران را در چند سال اخیر مورد مطالعه قرارداد که به طور گذرا و ساده میتوان گفت با وقوع یک شوک مثبت نفتی، بهطور معمول صادرات منبع طبیعی افزایش مییابد. با افزایش صادرات منبع طبیعی، درآمدهای ارزی کشور بهشدت افزایش یافته و در نتیجه، نرخ ارز با کاهش شدید مواجه میشود. کاهش نرخ ارز، کالاهای قابل تجارت در کشور دارندهی منبع طبیعی را نسبت به کالاهای مشابه در کشورهای شریک تجاری گرانتر میکند و در نتیجه، همزمان با افزایش صادرات منبع طبیعی، صادرات سایر کالاهای قابل تجارت در کشور دارای منبع کاهش مییابد. بنابراین به جز بخش مرتبط با منبع طبیعی، سایر بخشهای تولیدی در این کشورها، که برخلاف بخش تولید و استخراج منبع طبیعی (نفت) دارای ارتباط زیادی با سایر بخشهای اقتصاد نیز هستند، با رکود شدید مواجه میشوند و در نتیجه، کشور دارای منبع طبیعی گامبهگام به درآمدهای نفتی وابسته میشود.
این موضوع باعث از بین رفتن توان کشور نفتی در سایر بخشهای تولیدی میشود و در این حالت، زمانی که یک شوک منفی نفتی رخ دهد، به معنای آنکه قیمت نفت کاهش پیدا کند، کشور نفتی که در سایر بخشها ضعیف شده، بهشدت با کاهش درآمد ملی و در نتیجه، رکود و رشد منفی اقتصادی مواجه میشود.
نفت ابزاری برای تهدید
در این بخش از گزارش به برخی از بیانات مقام معظم رهبری که در دیدار با اقشار مختلف مردم و مسئولان فرموده اند اشاره می کنیم تا مشخص شود دید کشورهای استکبار نسبت به کشورهای دارنده ذخایر عظیم نفتی چگونه است.
• «جمهورى اسلامى ایران، منابعش بر طبق آنچه که تا امروز اکتشاف شده است از همه کشورهاى دنیا بیشتر است؛ این خیلى چیز جذابى است براى مصرفکنندگان نفت در دنیا، براى دستگاههاى استکبار که رگ حیاتشان به حاملهاى انرژى، به نفت و گاز وابسته است. بنابراین ایران کشورى با یک چنین ثروتى است. آنها تا چهار سال دیگر، تا 10 سال دیگر، تا 15 سال دیگر نفتشان تمام میشود؛ اما جمهورى اسلامى بر طبق منابعى که تا امروز اکتشاف شده است، تا 80 سال دیگر نفت و گاز دارد؛ این خیلى جذاب است. کشورى در اوج قله دارایى نفت و گاز؛»
• چرا قدرت جمهوری اسلامی ایران در استفاده از نفت به عنوان ابزاری برای مواجهه با تهدیدات دشمن پایین است؟ چرا نمیتوانیم در برابر تهدیدات و زورگوییهای دشمن از نفت به عنوان ابزاری برای تهدید استفاده کنیم؟ پاسخ روشن است: «بودجه کشور ما متأسفانه از دهها سال پیش به این طرف، وابسته به نفت است. این روش را همه اقتصاددانهاى دلسوز رد میکنند؛ این روش در کشور ما عادت شده است. نفت را استخراج کنند، بفروشند، از پول آن، کشور را اداره کنند؛ این شیوه غلطى است»
• وابستگی شدید دولت به درآمدهای نفتی پیامدهای بدی را برای جامعه به همراه داشته است و کشور را نیازمند به این درآمدها کرده است و عملا بجای آنکه نفت برای ما به عنوان ابزاری برای تهدید باشد، با آن ما را تهدید میکنند. این خیلی دردناک است. «ما باید به جایى برسیم که اگر یک روزى به خاطر قضایاى سیاسى، اقتضائات سیاسى، یا اقتضائات اقتصادى در دنیا، اراده کردیم که صادرات خودمان را مثلاً براى مدت 15 روز یا یک ماه متوقف کنیم، بتوانیم. شما ببینید این کار چه قدرت عظیمى را براى یک کشور تولیدکننده نفت به وجود مىآورد که یک وقت اگر اراده کرد، بگوید آقا من از امروز تا 20 روز نفت صادر نمیکنم. ببینید چه حادثهاى در دنیا به وجود مىآید. امروز ما نمیتوانیم این کار را بکنیم، چون به این درآمد احتیاج داریم. اگر یک روزى اقتصاد کشور از درآمد نفت و صادرات نفت بریده شود، این توان را ملت ایران و نظام اسلامى در ایران به دست خواهد آورد؛ که تأثیرگذارىاش در دنیا فوقالعاده است. ما باید به اینجا برسیم. این چیزى است که تا امروز پیش نیامده است. البته کار آسانى هم نیست، کار بسیار مشکلى است».
اقتصاد بدون نفت یا اقتصاد بینیاز از درآمدهای نفتی؟
چه بخواهیم و چه نخواهیم تا 80 سال آینده نفت و گاز داریم. پس اقتصاد بدون نفت برای ایران معنا ندارد؛ مگر روزی که نفت ما تمام شود و از هیچ جایی نتوانیم نفت تامین کنیم. آنچه برای ما اهمیت دارد، این است که کشورمان بدون نیاز به درآمدهای نفتی بتوان مدیریت کرد یعنی اگر روزی اراده کردیم که نفت را صادر نکنیم، بتوان این کار را انجام داد.
برای آنکه بتوانیم به چنین جایگاهی دست یابیم باید به دیگر مزایای اقتصاد داخلی خود توجه کنیم. مقام معظم رهبری در سالهای اخیر در بیانات متعددی مسئولان کشور را نسبت به دیگر بخش های اقتصاد متوجه کرده اند که در ادامه به برخی از این بیانات توجه می کنیم.
• توجه به تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی یکی از مهمترین ارکان رسیدن به قلههای ترقی و اوج اقتدار جمهوری اسلامی ایران است. حمایت ما از تولید، کار و سرمایه ملی میتواند نقش عظیمی در خوداتکایی و عدم وابستگی به درآمدهای نفتی ایفا کند و نتیجه دلخواه ما را به همراه آورد. «ما باید بتوانیم از کارِ کارگر ایرانى حمایت کنیم؛ از سرمایه سرمایهدار ایرانى حمایت کنیم؛ و این فقط با تقویت تولید ملى امکانپذیر خواهد شد. سهم دولت در این کار، پشتیبانى از تولیدات داخلىِ صنعتى و کشاورزى است. سهم سرمایهداران و کارگران، تقویت چرخه تولید و اتقان در کار تولید است. و سهم مردم که به نظر من از همه اینها مهمتر است، مصرف تولیدات داخلى است. ما باید عادت کنیم، براى خودمان فرهنگ کنیم، براى خودمان یک فریضه بدانیم که هر کالایى که مشابه داخلى آن وجود دارد و تولید داخلى متوجه به آن است، آن کالا را از تولید داخلى مصرف کنیم و از مصرف تولیدات خارجى بهجد پرهیز کنیم»
• مساله دوم توجه به تولیدات دانشبنیان است. «باید روزى برسد که این ملت بتواند از دانش خود ثروت تولید کند. آن وقت خودِ آن ثروت به پیشرفت دانش کمک خواهد کرد… دائماً همافزایى بهوجود مىآید»
• مساله سوم حمایت از صادرات غیرنفتی است. یکی از ویژگیهای مهم صادرات این است که ضمن درآمدزایی برای کشور، ظرفیت تولید در کشور را بالا برده و اشتغالزایی به همراه دارد.
• مساله چهارم تمرکز بر انرژیهای نو و جایگزین انرژیهای فسیلی و بهخصوص انرژی هستهای است. این حق مسلم نسلهای آتیماست که از ابتکارات و خلاقیتهای امروز ما بهره ببرند. بعید نیست که در آیندهای نه چندان دور، انرژیهای متداول امروزی دیگر پاسخگوی نیاز بشر نباشد. به همین دلیل توجه به انرژیهای جایگزین میتواند نقش بسیار موثری در آینده کشور ما ایفا کند. هر چند که امروز در انرژی هستهای توانایی زیادی به دست آوردهایم، اما تازه در آغاز کار قرار داریم. باید مرزهای دانش هستهای را همچون هستههایش بشکافیم. «آن کسانى که توانستهاند انرژى هستهاى را به دست بیاورند، در آینده نهچندان دورى خواهند توانست سرنوشتِ انرژى دنیا را در دست داشته باشند»
• مساله پنجم توجه بیش از پیش به صندوق توسعه ملی و استراتژیهای بلندمدت آن است. باید بتوان با بهرهگیری از این صندوق و رفع موانعی که بر سر راه اهداف شکلگیری این صندوق است، بینیازی خود به درآمدیهای نفتی را تثبیت کنیم.
• مساله آخر اینکه هدفمندی یارانهها و همچنین اصلاح نظام مالیاتی از جمله مهمترین اموری هستند که میتوانند در بینیازی کشور از درآمدهای نفتی تاثیر بهسزایی داشته باشند. اجرای بهینه هدفمندی یارانهها و بهسامان رساندن آن، نقش بسیار زیادی در الگوی مصرف انرژی خواهد داشت و میتواند بسیار موثر باشد. به همین صورت تقویت نظام مالیاتی و تامین کامل بودجه دولت از دیگر الزامات بینیازی از درآمدهای نفتی است.
گزارش از محمدحسین سیف اللهی مقدم* فارس/110
۲۸/۰۹/۱۳۹۳ - ۱۶:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]
صفحات پیشنهادی
فارس گزارش میدهد ۵ راهکار خروج از اقتصاد نفتی در بیانات رهبر معظم انقلاب
فارس گزارش میدهد۵ راهکار خروج از اقتصاد نفتی در بیانات رهبر معظم انقلابوابستگی ایران به نفت کار را به آنجا رسانده است که به جای آنکه نفت به عنوان ابزار تهدیدی در اختیار ما باشد با آن ما را تهدید میکنند از این جهت روشهایی برای کاهش وابستگی اقتصاد ایران به نفت وجود دارد به گسناریوهای جدید خروج معیشت کارگران از بحران/ اقتصاددانان راهکار میدهند -
رفت و آمد اقتصاددانان در وزارت کار سناریوهای جدید خروج معیشت کارگران از بحران اقتصاددانان راهکار میدهند شناسهٔ خبر 2444624 چهارشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۳ - ۰۹ ۰۹ اقتصاد > کار و تعاون نمایندگان کارگران میگویند وزارت کار با مشاوره اقتصاددانان به دنبال راهکارهایی برای خروج معیشت از کستقویت بخش خصوصی تنها راهکار خروج از شرایط سخت اقتصادی است
مشاور رییس جمهور در امور اقتصادی تقویت بخش خصوصی تنها راهکار خروج از شرایط سخت اقتصادی است مشاور رییس جمهور در امور اقتصادی و استاد دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف گفت تقویت بخش خصوصی تنها راهکار خروج از شرایط سخت اقتصادی در کشور است به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرتوسعه گردشگری و صنایع و معادن راهکار خروج نمین از بن بست اقتصادی
فرماندار نمین توسعه گردشگری و صنایع و معادن راهکار خروج نمین از بن بست اقتصادی اردبیل - ایرنا - فرماندار نمین توسعه بخش گردشگری و صنعت و معدن را راهکار خروج این شهرستان از بن بست اقتصادی دانست به گزارش ایرنا سیدمهدی جوادی روز دوشنبه در نشست خبری با خبرنگاران رسانه ها مطبوعاخروج از رکود اقتصادی با اهرم بهرهوری
چهارشنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۳ - ۱۳ ۴۲ نایب رییس اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی ایران گفت رکود اقتصادی و شرایط نابسامان اقتصادی میتواند با استفاده از اهرم بهرهوری از این وضع خارج شود به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا پدرام سلطانی در ششمین نشست سالانه کمیته راهبرگزیده بیانات رهبر انقلاب درباره شورا عالی انقلاب فرهنگی
گزیده بیانات رهبر انقلاب درباره شورا عالی انقلاب فرهنگیپایگاه انتشارات انقلاب اسلامی کتاب گزیده بیانات رهبر انقلاب درباره شورای عالی انقلاب فرهنگی را در سالروز تأسیس این شورا معرفی میکند به گزارش خبرگزاری فارس 19 آذرماه سالروز تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی است نهاد مهمی کویژهنامه 9 دی/ بازخوانی بیانات رهبر معظم انقلاب پیرامون ۹ دی فیلم/ قویترین و آخرین ضربه ملت ایران به فتنهگ
ویژهنامه 9 دی بازخوانی بیانات رهبر معظم انقلاب پیرامون ۹ دیفیلم قویترین و آخرین ضربه ملت ایران به فتنهگران ۹ دی در تاریخ عمر نظام جمهوری اسلامی ایران یک نقطه عطف است نقطه عطفی که حقیقت آن را فقط و فقط میتوان در کلام کسی یافت که سکاندار کشتی انقلاب است حوزه احزاب خبرگزارئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران مطرح کرد کاهش اتکا به درآمد نفتی از روی اجبار و اکراه است/سهم 72 درصدی مالیا
رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران مطرح کردکاهش اتکا به درآمد نفتی از روی اجبار و اکراه است سهم 72 درصدی مالیات از درآمد دولت در سال آیندهرئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران گفت ای کاش به جای اجبار و اکراه کنونی کاهش اتکا درآمدهای دولت به نفت از روی اختیار از آن فاصله میگرفتیم ب۷ فصل اقتصادی از نگاه مقام معظم رهبری + اینفوگراف
۷ فصل اقتصادی از نگاه مقام معظم رهبری اینفوگرافکتاب اندیشههای اقتصادی مقام معظم رهبری در ۷ فصل الگوی مناسبی از نحوه نگرش ایشان به حوزه اقتصاد به جویندگان و مشتاقان این حوزه ارائه میدهد به گزارش خبرگزاری فارس کتاب اندیشههای اقتصادی مقام معظم رهبری با عنوان راهبردهای اقتصادیویژهنامه 9 دی/لبه پرتگاه کلیپ/ مهمترین بیانات رهبر معظم انقلاب درباره فتنه ۸۸
ویژهنامه 9 دی لبه پرتگاهکلیپ مهمترین بیانات رهبر معظم انقلاب درباره فتنه ۸۸کلیپ تصویری لبه پرتگاه که توسط دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله العظمی خامنهای تولید شده به مهمترین بیانات رهبر معظم انقلاب پیرامون فتنه ۸۸ میپردازد حوزه احزاب خبرگزاری فارس- ویژهنامه حماسه 9 دیاحمد توکلی: رهبرانقلاب از نحوه مبارزه با فساد اقتصادی در سالهای گذشته یک دنیا گله دارند
احمد توکلی رهبرانقلاب از نحوه مبارزه با فساد اقتصادی در سالهای گذشته یک دنیا گله دارند احمد توكلي با اشاره به مواضع اخير رهبر انقلاب در خصوص مبارزه با فساد گفت منظور رهبر معظم انقلاب اين است كه در مبارزه با فساد به همايش ها و گفتن حرف هاي خوب اكتفا نشود آفتاب وي افزود اگر ااربعين، امتداد عاشورا/ بازخوانی بيانات رهبر معظم انقلاب -
اربعين امتداد عاشورا بازخوانی بيانات رهبر معظم انقلاب شناسهٔ خبر 2437581 یکشنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۰۹ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی رهبر انقلاب اسلامی احيای ياد كربلا و شهادت گسترش فرهنگ عاشورايی و آغاز جاذبه زيارت حسينی را آموزه های ارزشمند اربعين حسينی میویژه نامه 9 دی/بازخوانی بخشی از بیانات رهبر معظم انقلاب فیلم/ نهم دی ماه؛ حرکتی ماندگار در تاریخ انقلاب
ویژه نامه 9 دی بازخوانی بخشی از بیانات رهبر معظم انقلابفیلم نهم دی ماه حرکتی ماندگار در تاریخ انقلابرهبر معظم انقلاب اسلامی حضور عظیم و تعیین کننده ملت مؤمن با بصیرت و با غیرت ایران در راهپیمایی سراسری نهم دی ماه را حرکتی ماندگار در تاریخ انقلاب خواندند حوزه احزاب خبرگزاری فاتدوین کتاب مجموعه بیانات رهبر معظم انقلاب در مورد زن و خانواده
تدوین کتاب مجموعه بیانات رهبر معظم انقلاب در مورد زن و خانواده تهران - ایرنا - مجموعه بیانات رهبر معظم انقلاب از سال 68 درباره زن و خانواده در کتاب مرجعی با عنوان ترسیم مسئله زن و خانواده در گفتمان مقام معظم رهبری به همت بسیج جامعه زنان کشور منتشر شد به گزارش ایرنا از بسیج جامعهتبیین بیانات رهبر انقلاب در دیدار اعضاى مجمع عالى بسیج ریشههای فکری فرهنگ بسیج مستضعفین
تبیین بیانات رهبر انقلاب در دیدار اعضاى مجمع عالى بسیجریشههای فکری فرهنگ بسیج مستضعفیندر فرهنگ بسیج مستضعفین اعتماد سیاسی بر آگاهی تکیه دارد شخص حق اعتماد جاهلانه را ندارد آگاهی در فرهنگ مورد بحث در سطحی والاتر به مفهوم بصیرت مبدل میشود در فرهنگ بسیج مستضعفین اعتماد سیاسیبازخوانی بیانات رهبر معظم انقلاب در خصوص استکبارستیزی در دیدار دانشجویان: برخی گمان میکردند تا با آمریکا پیون
بازخوانی بیانات رهبر معظم انقلاب در خصوص استکبارستیزی در دیدار دانشجویان برخی گمان میکردند تا با آمریکا پیوند نکنیم کار مملکت نمیگذردرهبر معظم انقلاب در خصوص استکبارستیزی در دیدار دانشجویان فرمودند برخی گمان میکردند تا با آمریکا پیوند نکنیم کار مملکت نمیگذرد به گزارش گروه سانتشار کتاب اندیشه های اقتصادی رهبر انقلاب |اخبار ایران و جهان
انتشار کتاب اندیشه های اقتصادی رهبر انقلاب کتاب اندیشه های اقتصادی مقام معظم رهبری با عنوان راهبردهای اقتصادی زیر نظر دکتر محمد رضا مخبر دزفولی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی منتشر شد کد خبر ۴۵۷۴۳۰ تاریخ انتشار ۲۰ آذر ۱۳۹۳ - ۱۷ ۰۷ - 11 December 2014 کتاب اندیشه های اقتصادی مق-
اقتصادی
پربازدیدترینها