واضح آرشیو وب فارسی:نیک صالحی:
آشنایی با انواع ويتامين ها – ویتامین آ (A) در دهه اخير در قفسه دارويي اغلب خانواده هاي شهر نشين ايراني قوطي و جعبه هاي خوش آب و رنگي ديده مي شود كه وقتي در مورد انها سوْال مي كنيم اغلب اين پاسخ را مي شنويم: براي حفظ سلامتي و جلوگيري از بيماري از اين ويتامينها روزانه استفاده مي كنم .
آيا بدن ما با داشتن تغذيه كافي نياز به دريافت ويتامينها و أملاح به صورت أضافه دارد؟ أيا مصرف بيشتر از حد ويتامينها مانع بروز بيماري و حفظ سلامتي ما مي شود؟
در اين مقاله و مقاله هفته اينده سعي داريم اطلاعاتي در مورد ويتامينها و أملاح كه به صورتهاي مختلف مانند قرص ، كپسول ، شربت و حتي پاستيل در بازار به وفور يافت مي شوند بدست بياوريم و در پايان اين دو مقاله به سوالاتي در مورد موارد مصرف ، چگونگي مصرف و مقدار مجاز مصرف ويتامينها و أملاح پاسخ دهيم.
ويتامين ها و املاح چيستند؟
ويتامين ها و املاح مواد الی هستند كه بدن ما براي سوخت و ساز و رشد و نمو اندامها به مقدار مختصر به انها نيازمند مي باشد.
بدن انسان به طور طبيعي قادر به ساخت ويتامين و أملاح نمي باشد و نياز خود به ويتامين و املاح را از طريق مصرف مواد غذایی برطرف مي سازد.در يك رژيم غذائي متعادل بدن سالم قادر است كه تمامي ويتامين و املاح روزانه خود را به طور كامل بدست بياورد و نيازي به مصرف هيچ نوع ويتامين و يا إملاحي به صورت قرص و كپسول و … ندارد.
برخي اوقات بدن انسان به علل گوناگون ممكن است از كمبود ويتامين ها و املاح رنج ببرد و اين كمبودها باعث بروز مشكلات جسمي و حتي روحي مي شوند
در زير به بررسی برخي علل كمبود ويتامين و املاح در بدن اشاره مي كنيم:
١- بيماري زمينه اي در فرد كه در نتيجه ان بدن توانايى جذب يك يا گروهي از ويتامينها را از دست مي دهد .
٢- رژيم هاي غذايي ، در برخي رژيمهاي غذائي مانند گياهخواري أفراد به مرور زمان دچار كمبود ويتامين مي گردند.
٣- بي اشتهايي عصبي، تهوع و استفراغ مداوم ، بيماريهاي دستگاه گوارش و سرطان از ديگر عوامل كمبود ويتامين ها مي باشند.
انواع ويتامينها:
ويتامينها را مي توان در دو گروه عمده تقسيم بندي نمود:
ويتامينهاي محلول در چربي
ويتامينهاي محلول در اب
ويتامین های محلول در چربی:
ويتامينهاي A ,D,E, K اين گروه از ويتامين ها در كبد ذخيره مي شوند.
ويتامين A:
ويتامين A براي ساخت لإيه هاي خارجي پوست و نيز ديد در شب مورد نياز مي باشد. اين ويتامين اغلب در ماهي، جگر، زرده تخم مرغ و كره يافت مي شود . هم چنين گياهاني كه داراي برگهاي سبز تيره هستند و ميوه هاي زرد و نارنجي رنگ از منابع ديگر ويتامين A مي باشند.
مقدار نياز بدن در يك مرد بالغ حدود ١٠٠٠ واحد و در يك خانم بالغ حدود ٨٠٠ واحد در روز مي باشد . كه اين مقدار در يك رژيم غذائي سالم وجود داشته و در صورتي كه بيماري وجود نداشته باشد خوردن قرص ، كپسول و… بدون فايده و حتي براي بدن زيانبار مي باشد.
كمبود ويتامين A مي تواند باعث بروز مشكلاتي از قبيل شب كوري،افزايش ابتلا به عفونت ها،خشكي پوست ، كم اشتهايي و كم شدن حس بويايي و چشايي گردد.
از طرف ديگر مصرف بيش از إندازه ويتامين A مي تواند عوارضي مانند سردرد، دو بيني ،افزايش ضخامت استخوان و ورقه ورقه شدن پوست را إيجاد نمايد.
استفاده هاي دارويي از ويتامين A:
اين ويتامين در درمان جوش صورت به كار مي رود و هم چنين به عنوان يك عنصر مفيد درپيشگيري از انواع خاصي از سرطان پوست و سرطان ريه و سرطانهاي ناحيه دهان مورد بررسي و مطالعه قرار دارد.
نكات مهم :
١-بيماراني كه از داروي accutane استفاده مي نمايند بايد از مصرف جداگانه ويتامين A خودداري نمايند.
٢- دوز بالا ويتامين A مي تواند باعث افزايش تأثير وارفارين گردد ، لذا از مصرف اين دو با هم بايد جلوگيري نمود.
٣-دوز توصيه شده براي كودكان بين ٧٠٠-٤٠٠ واحد متغير بوده و بستگي به سن كودك دارد، در صورت وجود بيماري زمينه اي و كمبود ويتامين A در كودكان پزشك متخصص بايد با توجه به بيماري و شرايط كودك دوز مصرفي را تأيين نمايد.دکترسلاماخبار مرتبط :ویتامینها یی جهت افزایش قد قرص مولتی ویتامین یك بار در روز كمبود ويتامين يعني خستگي
سه شنبه 25 آذر 1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نیک صالحی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 103]