واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: چهره ماندگار علمی کشور: 90 درصد تحقیقات کشور در دانشگاه ها انجام می شود زنجان - ایرنا - چهره ماندگار علمی کشور، گفت: 90 درصد تحقیقات کشور در دانشگاه ها انجام می شود در حالی که فقط 10 درصد بودجه پژوهشی به این بخش اختصاص می یابد.
پرفسور"یوسف ثبوتی" شامگاه دوشنبه درسخنرانی عمومی دردانشگاه پیام نور زنجان،افزود: 10 درصد پژوهش های باقی مانده در دیگر بخش ها همچون صنایع و سازمانها انجام می شود که 90 درصد اعتبار پژوهشی دیگر به این بخش اختصاص دارد.
وی یادآورشد: وظیفه دانشگاهیان پژوهش است و هدف پژوهشگران نیز کسب درآمد نیست.
ثبوتی تاکید کرد: طبیعی است کسی که به آموختن و آموزش دادن و فهمیدن علاقه ای دارد، باید در مسیر پژوهش حرکت کند، ولی پژوهش راه کسب درآمد نیست.
بنیانگذار دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان به سرگذشت راه اندازی مقاطع تحصیلات تکمیلی درکشور اشاره کرد وگفت: نخستین مکانی که به نام دانشگاه درکشور تاسیس شد، دانشگاه تهران بود.
وی با بیان اینکه پس از آنکه دانشگاه تهران در سال 1310 راه اندازی شد و دانشگاه تبریز نیز در سال 1323 آغاز به کار کرد، ادامه داد: دانشگاه تبریز با الگوی گیری کامل از دانشگاه تهران احداث شده بود و سرفصل های آموزشی، کتابها و دروس ارایه شده به شیوه مدیریتی دانشگاه تهران اجرا می شد.
عضو انجمن فیزیک و فیزیک دان سرشناس کشور گفت: تا اواخر دهه 30 در دانشگاه های کشور خبری از تحقیق و پژوهش و پرورش دانشجویان و اساتید بر این اساس نبود.
وی اضافه کرد: در اواخر دهه 30 تجربه آموزشی در دانشگاه ها افزایش یافته، زیر ساخت های فنی فراهم تر شد و کشور از نظر مالی در شرایط مناسبی قرار دارد و می تواند روی پای خود بایستد و به مرور به شکوفایی برسد.
ثبوتی افزود: تا اواخر دهه 30 هر مرکز آموزش عالی که در کشور تاسیس می شد بر اساس مصوبه دولتی باید از دانشگاه تهران الگوگیری و تمام برنامه های آموزشی، استخدامی و درسی بر همین اساس تدوین می شد.
عضو آکادمی علوم جهان سوم گفت: در این سالها عدم ارتباط اساتید با دانشگاه های خارج از کشور و پیروی از یک الگوی یکسان، به مجموعه دانشگاهی کشور حالت رکود و ایستایی داده بود.
وی یادآورشد: در همین سالها مسوولان تصمیم به تدوین یک الگوی جدید می گیرند، و به سراغ الگوگیری از دانشگاه ها ی آمریکایی می روند.
ثبوتی اظهار کرد: دانشگاه شیراز بر همین اساس برای تکمیل گسست ایجاد شده، نخستین شرط ارتقای علمی و رتبه ای اساتید را منوط به انتشار مقالات علمی در مجلات معتبر می کند.
چهره ماندگار علمی کشور گفت: دانشگاه تبریز نخستین دانشگاهی است که در سال 1340 به طور جدی از اساتید، پژوهش و تحقیق را مطالبه و بر لزوم آن پافشاری کرد و در همین سالهاست که پای تحصیلات تکمیلی به دانشگاه های کشور باز می شود.
وی اضافه کرد: به معنای واقعی برای نخستین بار مقطع کارشناسی ارشد در سال 1345 در دانشگاه شیراز پا گرفت و برای بار دوم دانشگاه شریف مقطع فوق لیسانس را پس از پیروزی انقلاب برپا کرد.
ثبوتی ادامه داد: در دهه 50 تعداد قابل توجهی مقالات علمی در نشریات معتبر منتشر می شد و این رویه تا سال 1357 ادامه داشت.
عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، گفت: تا سال 1363 دانشگاه ها در حالت رکود و تولید پژوهش ها در مسیر نزول قرار داشتند.
وی افزود: با اوج گرفتن جنگ در سال 1363، وجود امکانات محدود احتیاجات بالای کشور، دانشگاه به طور جدی برای پاسخ گویی به نیازهای عرصه های مختلف وارد میدان شد.
ثبوتی یادآورشد: در این سالها پژوهش های فراوانی تولید شد و دانشگاه ها رشد کردند و از توان دانشگاه ها در کشور استفاده شد.
بنیانگذار دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان گفت: در همین سالها تعداد مراکز آموزش عالی افزایش پیدا کرد و دانشگاه ها در دهه 60 تا حدودی به بلوغ رسیدند.
وی با بیان اینکه با آغاز دهه 70 پای مقاطع دکتری و PHD به دانشگاه های کشور باز می شود، اظهار کرد: نیمه دوم دهه 60 تولید مقالات علمی در میان دانشگاهیان نهادینه شده و پژوهش مورد پذیرش عمومی قرار گرفته است.
ثبوتی خاطرنشان کرد: در این دوران و با رشد تعداد مراکز دانشگاهی، برخی افراد این رشد و توسعه را کاذب می دانستند در حالی که باید به آنان متذکر شد که هیچ موضوع کاذبی وجود ندارد.
این دانشمند برجسته فیزیک کشور ادامه داد: در دهه های نخست راه اندازی دانشگاه ها، امکانات مورد نیاز آزمایشگاهی و کارگاهی در کشور نبود، اما در اوایل دهه 70 صنایع خاص تولید تجهیزات دقیق آزمایشگاهی و کارگاهی راه اندازی شدند و محصولات مورد نیاز دانشگاه ها را تولید کردند.
وی به وجود برخی افراد که به آسانی وارد مقاطع تحصیلات تکمیلی شده و پایان نامه و پژوهش های خود را خریداری می کنند اشاره کرد و ادامه داد: تعداد این افراد چنان اندک است که در مقابل پیشرفت علمی و دانشگاهی کشور قابل توجه نیست.
ثبوتی تصریح کرد: سیاستمداران باید سیاست خود را همانگونه که رهبر معظم انقلاب فرموده است، از دانشگاه ها جمع کنند و دست از سر این مراکز بردارند تا آنها به فعالیت علمی و پژوهشی خود با فراغ بال ادامه دهند.
7319/1352/596
18/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]