واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی : دیپلماسی سیاسی گفتگوهای فرهنگی را به حاشیه رانده است تهران - ایرنا- رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، گفت: در ایران، روح دیپلماسی سیاسی آنچنان بر فضای کشور حاکم شده که عملا دیپلماسی فرهنگی به حاشیه رانده شده که ظلم است.
" سید رضا صالحی امیری" روز دوشنبه در حاشیه مراسم رونمایی از مجموعه کتاب های دانستنی های یک رایزن، با عنوان دیپلماسی فرهنگی، رایزن فرهنگی افزود: نسبت دیپلماسی سیاسی به دیپلماسی فرهنگی در ایران یک نسبت ناعادلانه است.
وی اظهار کرد: دیپلماسی سیاسی بر مبنای عناصری چون زور، قدرت، منافع و فریب است،در حالی که مبنای دیپلماسی فرهنگی بر آگاه سازی، اقناع سازی و همسوسازی است، پس دیپلماسی فرهنگی بر پایه باورها و دیپلماسی سیاسی بر پایه بایدها است.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: بر همین اساس است که می گوییم دیپلماسی فرهنگی پایدار و دیپلماسی سیاسی نیز با اتفاقات تغییر می یابد و ناپایدار می باشد،در نتیجه راه نجات ما در این است که دیپلماسی فرهنگی را در کشور به نقطه ای برسانیم که بیش از دیپلماسی سیاسی در جهان، ظهور و بروز داشته باشد.
وی همچنین با بیان اینکه در عرصه جهانی شدن، دنیای آینده دنیای تخاصم و تعارض فرهنگی خواهد بود و نه نظامی و سیاسی و اقتصادی، تصریح کرد:اتحادیه اروپایی که نماد جهانی شدن است در دو عرصه سیاسی و فرهنگی تلاش می کند.
این استاد دانشگاه در این بخش از سخنان خود با طرح این سؤال که حال چه باید کرد؟ افزود: اگر می خواهیم که در این خصوص به نتیجه ای قطعی برسیم، باید در سطح کشور و با محوریت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به یک انسجام دست یابیم و همچنین ساختاری متمرکز را طراحی کنیم.
صالحی امیری ، اراده ملی، استراتژی هدفمند و تجهیز شدن را از عوامل اصلی حضور در این عرصه دانست و گفت: اعتقاد دارم که سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با انتشار مجموعه کتاب های دانستنی های یک رایزن به منظور آموزش رایزنان فرهنگی کشور برای اشاعه فرهنگ ایرانی در دنیا، راه درست را انتخاب کرده است.
وی در خصوص اهمیت دیپلماسی فرهنگی در دنیای امروز و به ویژه در ایران، افزود:دنیای امروز، تصاویر متفاوت از ایران را می شناسد. ایران نفتی که از زمان ملی شدن صنعت نفت در اذهان عمومی جهان شکل گرفت، ایران هسته ای که در دهه اخیر افکار عمومی علیه ایران را هدایت کرد و ایران فرهنگی که تصویری باشکوه از ایران را ارایه می دهد.
وی با تاکید بر اینکه ایران نفتی و ایران هسته ای، تصویری نامناسب از ایران را در دنیا معرفی کرده است، اظهار داشت :تاکنون کسی تنوانسته است که تصویر فرهنگی ایران را مخدوش کند. در دنیا، هیچ کشوری مشابه این وضعیت را ندارد.
صالحی ادامه داد: فرهنگ ایران تا حدی قوی بوده که حوزه تمدنی اش از هند ، آذربایحان ، آسیای میانه و غیره همه تحت تاثیر آن بوده اند.
**تولید منابع آموزش برای رایزنان فرهنگی کشور
قهرمان سلیمانی، معاون پژوهشی و آموزشی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نیز با اشاره به وجود نیاز برای تولید آثار علمی در خصوص وظایف رایزنان فرهنگی، در سخنانی در تعریف معنای دیپلماسی، گفت: دیپلماسی به مفهوم کلاسیک آن، هم ذات سیاست است و از زمانی که علم اداره اجتماع به عنوان موضوع، مطرح شد، دیپلماسی هم پا به عرصه اجتماعی گذاشت.
وی ادامه داد: در دهه های اخیر جهان دگرگون شد و امروزه مفهوم واژه هایی چون دولت، قدرت و دیپلماسی، گاهی با آنچه در گذشته بود، تفاوت دارد. از جمله تغییرات، تولد مفهوم دیپلماسی فرهنگی است که البته ریشه خیلی کهنی نیز ندارد و در اواخر قرن نوزدهم میلادی، توسط فرانسوی ها به دنیا عرضه شد.
سلیمانی افزود: مفاهیم جدیدی قدرت نرم، دیپلماسی عمومی و دیپلماسی فرهنگی، پا به عرصه گذاشته و پرداختن به این موضوعات، جزو وظایف اساسی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به عنوان مسوول این حوزه در کشور است، ولی ادبیات و مواد لازم برای این کار در داخل کشور خیلی مهیا نیست.
وی همچنین با اشاره به انتشار کتابی در پنج سال گذشته به وسیله وزارت امور خارجه برای افراد در حال مأموریت به خارج از کشور، اظهار داشت : این کتاب از مجموعه درس های استاد زرین کوب در وزارت خارجه تهیه شده که مختص دیپلماسی سیاسی است، اما در حوزه دیپلماسی فرهنگی، با فقر منابع مواجه هستیم و چون سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مسوول این حوزه است، باید کاری را در این باره به انجام می رساند.
مجموعه کتاب های دانستنی های یک رایزن فرهنگی در هشت جلد به همت مرکز مطالعات فرهنگی- بین المللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سال 1393 و توسط گروه انتشاراتی الهدی به چاپ رسیده است.
این مجموعه کوششی جمعی در زمینه دانش افزایی و تقویت توانمندی های رایزنان فرهنگی برای ایفای رسالت و ماموریت دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در جهان محسوب می شود.
فراهنگ **9022 ** 1569
17/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]