واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: آب از آب تکان نخورد - غلامرضا مالک زاده * برای پاسخ به پرسشی که از زبان دانش آموزان طرح شده بود، آنان منتظر آژیر بودند و هنگامی که صدای آژیر به گوش رسید، دانش آموزان به زیر میز، کنار دیوار و در پناه ستون ها رفتند.
پرسش یا شعار تعیین شده این بود:«آیا مدرسه من در برابر زلزله ایمن است؟» که پس از پایان این برنامه یعنی مانور سراسری زلزله و ایمنی، پاسخی مدون و استخراج شده از زبان دانش آموزان و یا برگزارکنندگان مانور دریافت نشد یا حداقل به رسانه ها و افکار عمومی راه نیافت.
در گفت وگوهای خودمانی از چند دانش آموز پرسیدیم آیا با مانور هشتم آذر مشخص شد که مدرسه شما در برابر زلزله ایمن است یا خیر؟ پاسخشان این بود: نمی دانیم ، زلزله که نیامد ، لحظاتی سرگرم شدیم!
اینکه چند سازمان و تشکیلات درگیر برنامه ای باشند که استقبال از زلزله را تداعی کند ولی نام آن آمادگی در برابر زلزله باشد، شاید برای قطور کردن پرونده عملکرد دستگاه مربوط، سپردن به بایگانی و یادآوری آن درهشتم آذر هر سال کارآیی داشته باشد ولی بعید است با توجه به نامشخص ماندن نتایج چنین مانورهایی برای جامعه کارساز باشد.
قصد نداریم اقدامات آگاه ساز در برابر حوادث غیر مترقبه را زیر سوال ببریم اما حق داریم بدانیم اقدامات و مانورهایی که با صفت موفقیت آمیز همراه است، هنگام رویارویی با حوادث واقعی تا چه اندازه موثر هستند.
زمانی که شایعه وقوع زلزله در یک شهر پخش می شود، هراس بر ساکنان آن چیره می شود و می توان گفت این هراس شاید ریشه در این گمان دارد که کاری اساسی برای مقابله با زلزله نشده است.
پرسش این است آیا ایمن بودن مدرسه یا هر ساختمان دیگر در برابر حوادث طبیعی مثلا زلزله، با مانور مشخص می شود؟
گیریم که پاسخ آن مشخص شود و مسوولان و دانش آموزان به ایمن بودن یا غیر ایمن بودن مدرسه پی بردند، گام بعدی در هر حالت چیست؟
اگر ساختمان های مدرسه ها ایمن بود بسیار خشنود می شویم که فرزندانمان به مدرسه ایمن می روند.
اما اگر این جایگاه های درس ایمن نبود، آیا با عباراتی مانند موفق بودن مانور باز هم خشنود خواهیم بود؟
آیا مانور بعدی به ایمن شدن ساختمان و مدرسه کمک می کند؟
پس از برگزاری مانورهای مقابله با حوادث طبیعی و غیر طبیعی، مسوولان برگزار کننده با کمال آرامش از موفقیت آمیز بودن این نوع مانورها سخن می گویند.
ما هم درموفقیت آمیز بودن این مانورها که با آرامش فکری برنامه ریزان و با نیت «گوش زلزله، باد، بوران و سیل کر» انجام شده، شکی نداریم اما موفقیت واقعی هنگامی است که بتوان این حوادث را که هیچگاه خواب نبوده اند و کر نیستند هنگام رخ نمودن مهار کرد.
اگر زلزله ای واقعی بیاید و آب از آب تکان نخورد و یا اندکی آب بر زمین بریزد، برنامه ریزان می توانند خود را پیروز میدان بدانند.
بعید است کسی پیروزی بر زلزله ای نمایشی را که بازهم آب از آب تکان نمی خورد، دستاورد بداند.
تجربه نشان داده هنگام بروز حوادث طبیعی و غیر طبیعی یا آنچه برخی مسوولان به آن بحران می گویند، دست کسانی که اعتقاد به مانور و تبلیغات دارند، خالی است.
نیاکان ما عقیده داشتند که «علاج واقعه پیش از وقوع باید کرد» که این سخن خردمندانه در این زمانه نیز مصداق دارد تا با پیروی و به کارگیری این سخن، با خاطری آسوده هنگام بروز زلزله واقعی و دیگر بحران ها بگوییم آب از آب تکان نخورد.
* دبیر خبرگزاری جمهوری اسلامی استان فارس
14/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]