واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سوخته های آماده - غلامرضا مالک زاده * خبرنگاران فلان استان برای پوشش خبری مراسم و آیین های پرشمار مربوط به یک مقام بلندپایه دعوت شدند و تا پاسی از نیمه شب برنامه هایی را که اعلام شده بود، بازتاب دادند و مقام یادشده را تا فرودگاه برای رهسپار شدن به مرکز کشور، بدرقه کردند.
فردای آن روز، نزدیک عصر،خبرنگاران با متن آماده ای که روابط عمومی سازمان متولی برنامه های این مقام بلندپایه فرستاده بود مواجه و متوجه شدند طبق این متن، یکی از برنامه های این مقام را پوشش نداده اند.
طبق این متن آماده، مقام بلند پایه (مقامی که خبرنگاران تا نیمه شب برنامه هایش را پوشش دادند) با رییس فلان سازمان هم دیدار کرده ولی هیچ تصمیمی گرفته نشده و سخن خاصی هم در این دیدار گفته نشده است.
آن زمان تمایل سازمان دعوت کننده به اطلاع ندادن از این جلسه بوده و اینک تمایلش به اطلاع رسانی دلبخواه از جلسه ای است که دیداری بدون دستاورد داشته است.
*****
روابط عمومی یک سازمان، متنی را آماده کرده و برای رسانه ها فرستاده بود با این عبارات که رییس سازمان متبوع با هیاتی خارجی دیدارکرده و در این دیداررییس یادشده درباره اقدامات سازمان،اهمیت سازمان،موفقیت های اعجازگونه این سازمان و بازهم سازمان سخن گفته است.
از مجموع 40 سطر این متن آماده، 34 بار کلمه سازمان، سازمان بزرگ، سازمان مهم، سازمان موفق، سازمان عظیم و مانند این صفت ها به کار رفته بود.
در متن ارسالی، هیچکدام از اعضای هیات خارجی سخنی نگفته بودند و توافقی هم حاصل نشده بود!
بیشتر رسانه ها در هر دو مورد، اقدام به انعکاس متن های آماده کردند.
به نظرمی رسد گاهی عملکرد برخی رسانه ها که در قالب بازتاب دادن مطالب غیر حرفه ای نمود دارد، دستاوردی جز بدآموزی در عرصه اطلاع رسانی نخواهد داشت.
این نوع رسانه ها بنا به دلایل خود ساخته و نه حرفه ای ، مطالبی را بازتاب می دهند که قابل دفاع نیست و با عملکرد خود، سازمان هایی را که از اصول حرفه ای عدول کرده اند نه تنها آگاه نمی سازند بلکه آنان را تشویق به ادامه روش ناصواب خود می کنند.
اینکه برخی سازمان ها خبرهای سوخته و آماده ای برای رسانه ها بفرستند و برخی رسانه ها این مطالب را بازتاب دهند،نتیجه آن پرشدن این رسانه ها از خبرهای بی کیفیت و غیرموثر شده است.
رسانه ها در این موارد باید سازمان ها را از اهمیت اطلاع رسانی مبتنی بر سرعت در انتشار خبر همچنین پوشش میدانی خبر آگاه سازند و تاکید کنند فقط خبرهایی را که خبرنگار رسانه در صحنه حضور داشته باشد، طبق شرایطی بازتاب خواهند داد.
اگر سازمانی ترجیح می دهد خبرنگاران را برای برخی برنامه ها دعوت نکند، رسانه ها هم ملزم نیستند و نباید تعهدی برای خود ایجاد کنند که خبرهای بی کیفیت و آماده شده از همان برنامه ها را بازتاب دهند.
در موارد استثنایی اگر لازم باشد، خبرهای مبتنی بر متن های آماده ،امکان انتشار خواهد داشت که این گونه خبرها ناچیز است.
رسانه ها باید برای خود و سازمان ها این موضوع را تبیین کنند که انعکاس خبرهای دید و بازدید فلان مقام بدون اینکه فایده ای برای مخاطب داشته باشد،حتی ازخبرنگاری که درصحنه بوده پذیرفتنی نیست و متن آماده ارسالی از فلان سازمان ناپذیرفتنی تر است.
باید برای برخی سازمان ها مشخص شود که بیشتر خبرهای آماده روابط عمومی هایشان، دستپخت های سوخته است.
* دبیر خبرگزاری جمهوری اسلامی استان فارس
30/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]