واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: فقر مراتع موجب كوچ زود هنگام بهاره عشاير آذربايجان شرقي شد
داخلي. اقتصادي. عشاير. كوچ.
كوچ بهاره عشايراستان آذربايجان شرقي از دشتمغان و برخي محلهاي شهرستان ميانه به مناطق ييلاقي اين استان،امسال به دليل كمبود علوفهناشيازخشكسالي، حداقل دو هفته زودتر از سالهاي گذشته آغاز شده است.
كارشناسان اداره امور عشايري اين استان اعلام كردند: به دليل خشكسالي و سرماي طاقت فرساي زمستان گذشته،عشاير استان در قشلاق و ييلاق سردرگم بوده و نبود علوفه براي دامهاي آنان موجب نگراني شديد شده است.
به گفته اين كارشناسان كوچ بهاري زود هنگام عشاير استان به مناطق ييلاقي شهرستانهاي كليبر و اهر و ارتفاعات تبريز كه از اوايل ماه جاري آغاز شده است، اقدامي در جهت نجات دامهاي عشاير بدليل كمبود شديد علوفه در مناطق قشلاقي است.
در همين حال پيشبيني ميشود: بدليل كمبود علوفه، كوچ پائيزه نيز حداقل يك ماه زودتر از زمان متداول يعني در اواخر شهريور آغاز شود.
كوچ عشاير آذربايجان شرقي حداقل دو هفته طول ميكشد و در اين مدت عشاير استان با عبور از ارتقاعات و راههاي سخت، مسافت حدود ۲۰۰كيلومتري مسير هاي كوچ را به همراه اعضاي خانواده، باروبنه و احشام طي ميكنند.
عشاير آذربايجان شرقي در قالب دو ايل مهم" ارسباران" و" ايلسون" شامل ۹ طايقه مستقل ميباشند كه عدهاي از آنان مسير كوچ را سواره با استفاده از وسايط نقليه موتوري، بخش ديگر با استفاده از مركبهاي سنتي همانند شتر، اسب و قاطر و عدهاي نيز با پاي پياده ، در حاليكه احشام خود را به حركت درميآورند، با تحمل سختي گرما و سرما، طي ميكنند.
عشاير كه به عنوان مسافران طبيعت نيز ياد ميشوند، مسير هزاران ساله خود را كه اصطلاحا "ايل راه" ناميده ميشود طي ميكنند تا به مناطق ييلاقي برسند.
يكي ازمشكلات عمده عشاير اين است كه باگذشت زمان،كشت و زرع در مسير عبور يا "ايل راهها" متداول شده و بههمين دليل در برخي مناطق ناچار ميشوند به جادههاي اصلي و اسفالته وارد شده و براي عبور از آنها استفاده كنند.
عبور عشاير از عرض برخي جادهها هر ساله تصادفات و تلفاتاحشام عشاير را در پيدارد و لازم است در اين رابطه رانندگان وسايط نقليه و خود عشاير به رعايت موازين ايمني در عبور از عرض جادهها توجه كنند.
مديركل عشاير استان آذربايجان شرقي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت:
در كوچ عشاير، اكيپهاي انتظامي و امدادي، درماني، هلالاحمر و ادارات منابع طبيعي، امور عشايري و انتظامي، راه و ترابري و شبكه بهداشت و درمان جهت امدادرساني و كنترل و حراست همكاري و هماهنگي به عمل ميآورند.
"مصطفي پاشاپور"، جمعيت عشاير استان را در مناطق ييلاقي ۱۳هزار و ۵۷۳ خانوار شامل ۸۴هزار و ۱۸۴نفر و در دوره قشلاقي ۹هزار و ۸۳۳خانوار با ۵۸هزار نفر اعلام كرد.
وي ، مهمترين چالش پيش روي عشاير استان در زمان حاضر راپائين بودن قيمت خريد دام زنده از آنان از يكسو و نيز فعاليت دلالان در عرصه خريد وفروش دام عشاير از جانب ديگر ذكر كرد.
وي خواستار تجديد نظر مسوولان ذي ربط كشور در اين رابطه و نيز تامين اعتبارات مورد نياز شركتهاي پشتيباني امور دام براي خريد دام عشاير شد.
اگرچه جمعيت عشاير نسبت بهجمعيت استان دو درصد است، ولياين جمعيت پرتلاش و كم توقع بيش از ۲۵درصد دام كوچك استان را در اختيار دارند و حدود ۲۲ درصد پروتئين و گوشت قرمز مردم آذربايجان شرقي را تامين ميكنند.
همچنين توليدات عشاير استان سالانه در سطح شش هزار و ۱۰۰تن گوشت قرمز، ۳۰هزار تنشير، يك هزار و ۴۰۰تن پشم و ۹هزارمترمربع قالي و ۷۲هزار متر مربع" ورني" است.
براساس آمارهاي موجود، جمعيت دام عشاير استان آذربايجان شرقي در دوره ييلاقي يك ميليون و ۵۹۶هزار راس و دردوره قشلاقي ۹۰۶هزار راس است.كد/۴ ۶۰۷ /۵۸۶/۶۱۲
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 268]