واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: برخي مسوولان خمين: جنش تنباكو ، جايگاه مرجعيت را نمايان كرد
داخلي. سياسي. جنبش. تنباكو.
جمعي از مسوولان ديني و مذهبي خمين معتقدند: رويداد تاريخي صدور فتواي "ميرزا محمدحسن شيرازي" در جنبش تنباكو جايگاه مرجعيت در صيانت از استقلال اقتصادي ايران را نمايان كرد.
به گزارش ايرنا، روز ۲۴ارديبهشت سالروز حركت اعتراضآميز مردم ايران در برابر استبداد وطليعه جنبش مشروطهاست كه سال ۱۲۷۱هجري شمسي برابر با سال ۱۸۹۰ميلادي به وقوع پيوست.
ناصرالدينشاه قاجار بعداز سفربه انگلستان براي تامين كسري بودجه،امتياز كشت، توزيع وفروش توتون وتنباكو را به يك انگليسي به نام "ماژور تالبوت " به مدت ۵۰سال واگذار ومقررشد سالانه ۲۵درصد از سود حاصلهنصيب ايران شود.
رييس تبليغات اسلامي خمين دراينباره گفت: با تحريم مصرف مواد دخاني توسط مرحوم ميرزا حسن شيرزاي و شكست دولت انگلستان زمينه توجه جهاني به مرجعيت فراهم شد.
حجتالاسلام"حسينعلي اكبرينيا" با تاكيد بر لزوم يادآوري اينگونه مناسبتها افزود: مرجعيت مقتدر در آن زمان ، با اعلام فتواي تاريخي " اليوم استعمال توتون و تنباكو باي نحو كان در حكم محاربه با امام زمان عجل الله فرجه " كشور را از وابستگي سياسي و اقتصادي نجات داد.
وي گفت: گروهي از روشنفكران از جمله سيدجمالالدين اسدآبادي نيز با مخالفت با اعطاي اين امتياز از علما خواستند تا جلو اين سلطه گرفته شود.
نماينده ولي فقيه در تيپ سوم مالك اشتر خمين گفت: كشورهاي خارجي با روش غيرمنطقياز ابزار براي تسلط سياسي بر كشورها استفاده ميكنند كه نمونه سوء استفاده از اين ابزار ، گرفتن امتياز تنباكو در زمان ناصرالدين شاه بود.
حجتالاسلام "سيد احمد حسيني دانشور " افزود: در اين رويداد تاريخي ، مرجع تقليد مرحوم ميرزا حسن شيرازي تنها با يك خط و دست نوشته از چپاول ثروت مردم ايران جلوگيري و زمينه درهم ريزي قدرت دولت استعماري را سبب شد.
مسوول نماينده ولي فقيه در ناحيه مقاومت بسيج خمين گفت: بزرگترين درسي كه ملتهاي مسلمان از اين رويداد تاريخي گرفتند صيانت از حريم مرجعيت است.
حجتالاسلام "محمد ميرزايي" افزود: قدرت ايستادگي ملت ايران دركنار مرجعيت دراين آزمايش به نمايش درآمد و انقلابيون از اين واقعه تاريخي براي آغاز انقلاب مشروطه بهره گرفتند.
رييس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي خمين گفت: لغو امتياز تنباكو توسط مرجع تقليد پيروزي قدرت قلم بر ساختار سلطه آن زمان بود.
" غلامرضا مرداني " افزود: با درايت مرحوم ميرزاي شيرازي نقشه استعمارگر زمان انگليس خنثي شد.
وي گفت: اين واقعه عظيم تاريخي براي دولت وقتانگلستان يك تراژدي و براي ملت مسلمان ايران طليعه نور اميد بود.
مرداني افزود: براي نظام سلطه و دولت استعمارگر انگليس غير قابل تصور بود كه مرجع ديني كه در خارج از مرزهاي سياسي فعاليت ندارد پايه و اساس ساختار سياسي اين ابرقدرت را متزلزل كند.
عضو شوراي اسلامي شهر خمين گفت: آنچه از فرايند فتواي مرجع عالي قدر ميرزا شيرازي حاصل شد پيام ملي و بينالمللي آن است.
"تقي زماني" افزود: در پيام ملي اين حركت، انسانهاي آزاده جهان به عظمت و قدرت مراجع و علما در مواقع بحراني پيبرده و تاثير آن را در جلوگيري از اقدامات استعماري به عينه مشاهده كردند.
وي گفت: در بعد بينالمللي واقعه جنبش تنباكو ، موجب توجه جهان به فرهنگ ديني شد و تقليد از مراجع در خيزش ملت ايران در به وجود آمدن انقلاب بزرگ اسلامي را سبب شد.
وي باگرامي داشت اين روزتاريخي و غرورآفريناظهار داشت: روز ۲۴ارديبهشت تبلور مرجعيت ديني است كه بر ساختار فكري و اعتقادي ملتهاي آزاده جهان تاثير عميقي به وجود آورد.
وي نمونه ديگر اين رويداد عظيم تاريخي را در فتواي امام راحل در لايحه كاپيتولاسيون عنوان كرد و افزود: ملت ايران هرگز رهبري داهيانه امام راحل در مبارزات انقلابي ايشان را فراموش نخواهند كرد.ك/۴
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 177]