واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مدیرعامل آب منطقه ای: چاه های ویلایی، بلای جان آبهای زیرزمینی آذربایجان غربی هستند ارومیه - ایرنا - مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان غربی گفت: چاه های ویلاهایی که با قطعه قطعه کردن زمین های کشاورزی ساخته شده اند به بلای جان آبهای زیرزمینی در استان به ویژه حوضه آبریز دریاچه ارومیه تبدیل شده اند.
«کیومرث دانشجو» روز یکشنبه در نخستین نشست هم اندیشی استفاده از ظرفیت و توان علمی و اجرایی سازمان های مردم نهاد در فرآیند احیای دریاچه ارومیه افزود: برخی افراد سودجو که کشاورز نیستند به اراضی کشاورزی چنگ انداخته و با خرید باغات و زمین های زراعی و قطعه قطعه کردن آنها به ویلاسازی پرداختند و با محبوس کردن زمین های کشاورزی در بین چهار دیوار به صورت قارچ وار اقدام به حفر چاه های غیرمجاز می کنند که باید با این مسئله به صورت جدی برخورد شود.
وی اظهار کرد: در حال حاضر منابع طبیعی، زمین های کشاورزی و سفره های آب زیرزمینی ما توسط این سودجویان به تاراج می رود .
وی اضافه کرد: اگر منابع آب زیرزمینی با احداث چاه های غیرمجاز از بین بروند، دیگر تجدیدپذیر نخواهند بود و با توجه به این تهدید، همه باید دست در دست هم به داد منابع آب زیرزمینی برسیم.
مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان غربی ادامه داد: در دشت سلماس 16 متر کاهش سطح آب های زیرزمینی را داریم که این دشت را در حد نابودی قرار داده است.
دانشجو گفت: 30 هزار حلقه چاه مجاز در استان وجود دارد و این در حالیست که آمار چاه های غیر مجاز شناسایی شده استان به بیش از 40 هزار حلقه می رسد.
وی افزود: ما هیچ رحمی به منابع آبی استان که به شدت در حال افول هستند، نکرده ایم و از روش های نوین کشاورزی تنها به پوشش بتنی کانال ها اکتفا شده است.
وی اضافه کرد: تنها هفت درصد آب در حوزه شرب و سه درصد در صنعت و خدمات و 90 درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می شود.
مدیر عامل آب منطقه ای آذربایجان غربی اظهار کرد: از 90 درصد آب مصرفی در کشاورزی نیز 50 درصد آب بی مورد به مصرف می رسد.
دانشجو ادامه داد: اگر این مصارف به سمت صنعتی شدن سوق داده شود، راندمان بهره برداری ما در حوزه آب به بالای 60 تا 70 درصد می رسد و می توان این آب را ذخیره کرد.
وی گفت: منابع آب سدی ما کاهش پیدا کرده و ذخیره برف ما نیز در پنج سال گذشته از یک میلیارد و 600 میلیون متر مکعب به 400 میلیون متر مکعب تقلیل یافته است.
وی افزود: با توجه به کاهش شدید آب های سطحی و زیرزمینی دو میلیارد و 400 میلیون متر مکعب آب از منابع زیرزمینی برداشت و مصرف می شود که با توجه به این امر در دراز مدت سطح آب های زیرزمینی ما چهار متر کاهش یافته است.
وی اضافه کرد: دریاچه ارومیه از 18 سال گذشته دچار مشکل شده و در هر سال بین 30 تا 40 سانتی متر سطح آب آن پایین آمده است.
مدیر عامل آب منطقه ای آذربایجان غربی اظهار کرد: متوسط بارش در جهان 750 میلی متر، در ایران 250 میلی متر و در استان 355 میلی متر است که این آمار نشان می دهد کشور ایران و آذربایجان غربی در منطقه خشک دنیا قرار گرفته اند.
«اسماعیل کریم زاده » رییس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان غربی نیز در این نشست با بیان اینکه 9 شهرستان استان در حوضه آبریز دریاچه ارومیه قرار دارند، افزود: 280 هزار هکتار اراضی زراعی و باغی در این حوضه داریم که 93 هزار و 423 هکتار آن باغی و بقیه آن زراعی است.
وی اضافه کرد: یکی از مهمترین دلایل مشکلات در بخش هدررفت آب در بخش کشاورزی، ساخته شدن سدها و رها کردن طرح بدون توجه به پایاب سدهاست.
وی ادامه داد: در 18 سال گذشته تنها حرف روش های نوین کشاورزی زده شده و عملا خبری از اجرای این روش های نوین نبوده است.
وی اظهار کرد: یک میلیون و 200 هزار هکتار آبیاری تحت فشار در کشور وجود دارد که 41 هزار هکتار آن متعلق به آذربایجان غربی است ولی این میزان آبیاری تحت فشار پاسخگو نیست و باید بیش از اینها به سمت آبیاری های نوین حرکت کنیم.
مدیر کل جهادکشاورزی آذربایجان غربی گفت: همه مسئولان و مردم باید کمک کنند تا زمینه احیای دریاچه ارومیه فراهم شود و در این خصوص، سازمانهای مردم نهاد و تشکل های غیردولتی نقش بسیار برجسته ای دارند.
تراز دریاچه ارومیه در حال حاضر با سطح 1270.50 متر، نزدیک به سه و نیم متر کمتر از تراز اکولوژیک آن است و باید برنامه های مصوب دولت در راستای کاهش مصرف و افزایش آب رها شده به دریاچه ارومیه عملیاتی شود.
8137/8136 / 1539
09/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]