تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 13 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):عقل راهنمايى مى  كند و نجات مى  دهد و نادانى گمراه مى  كند و نابود مى  گرداند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1849205404




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

جهان و کارزار دود و سلامت


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: جهان و کارزار دود و سلامت تهران- ایرنا- امروزه سیگار و انواع دیگر مواد دخانی همچون قلیان بلایی فراگیر در سطح جامعه شده، به گونه ای که مصرف این دود خطرناک، مرزهای سنی، جنسیتی، جغرافیایی، فرهنگی و... را درنوردیده و به بلایی خانمان سوز در بیشتر جوامع تبدیل شده است.


سلامت ارزنده ترین ثروت انسان است که بیشتر اوقات و در تکاپوی بی پایان روزمرگی ها به فراموشی سپرده می شود؛ به طوری که گاه انسان ها آگاهانه و گاه نادانسته این دارایی ارزشمند را نادیده گرفته و به آن آسیب می زنند.
مصرف انواع دود و به عبارتی دخانیات نمونه ای از ضربه هایی است که انسان به خود زده و به سبب آن، سلامت خود و اطرافیان را به خطر می اندازد.
**جهان و مصرف فزاینده سیگار
امروزه سیگار و انواع دیگر مواد دخانی همچون قلیان بلایی فراگیر در سطح جامعه شده، به گونه ای که مصرف این دود خطرناک، مرزهای سنی، جنسیتی، جغرافیایی، فرهنگی و... را درنوردیده است و به بلایی خانمان سوز در بیشتر جوامع تبدیل شده است.
در همین زمینه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) سی و یکم اردیبهشت ماه 1392 نوشت: استعمال دخانیات یکی از قابل پیشگیری ترین عوامل مرگ و میر در سراسر جهان است و اکنون از هر 10 نفر، یک تن به دلیل استفاده از محصولات دخانی جان خود را از دست می دهد (1).
به گزارش همان روز ایسنا، گسترش جهانی استعمال دخانیات سالانه نزدیک به 6 میلیون قربانی می گیرد که بیش از 600 هزار نفر از آنان افراد غیرسیگاری هستند که به دلیل قرار گرفتن در معرض دود سیگار دیگران، جان خود را از دست می دهند و در صورتی که اقدام جدی برای کاهش استعمال دخانیات صورت نگیرد تا سال 2030 میلادی (1409 خورشیدی) سالانه بیش از هشت میلیون نفر قربانی خواهد گرفت.
مصرف سیگار افزون بر آثار زیانباری که بر سلامت فرد و اطرافیان او می گذارد، از زوایای دیگر به ویژه از نظر اقتصادی نیز برای شهروندان و جامعه بسیار زیان آور است. سالانه مبالغ هنگفتی از جیب افراد سیگاری و از سرمایه های بالقوه کشور دود شده و به هوا می رود.
همچنین انواع گوناگون بیماری های ناشی از مصرف سیگار همچون بیماری های قلبی، عروقی و تنفسی و ... سالانه افراد زیادی را به کام مرگ می کشد و هزینه های درمانی بسیاری را بر خانواده های آنان و اقتصاد و بهداشت جامعه وارد می آورد.
** مالیات بر دخانیات؛ کارزاری برای مبارزه با دود
کارشناسان بهداشت عمومی بر این امر پافشاری می کنند که بیش از چهار هزار ماده شیمیایی در دود تنباکو وجود دارد که دست کم 250 ماده آن، زیان آور است و بیش از 50 ماده شیمیایی موجود در دود تنباکو مصرف کنندگان را به سرطان دچار می کند (2).
سازمان جهانی بهداشت (WHO) سی و یکم ماه مه برابر با دهم خردادماه را روز جهانی بدون دخانیات نام گذاری کرده است.
هدف نهایی روز جهانی بدون دخانیات، کمک به حفاظت از نسل کنونی و نسل آینده نه فقط در برابر پیامدهای ویرانگر بهداشتی مصرف تنباکو بلکه نگهداشت آنان از بلاهای اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی ناشی از مصرف دخانیات و قرار گرفتن در معرض دود سیگار است.
امسال شعار روز جهانی بدون دخانیات «افزایش مالیات بر دخانیات» اعلام شد. در چهارچوب کنوانسیون کنترل دخانیات سازمان جهانی بهداشت (WHO FCTC)، کشورها باید به عنوان راهی برای کاهش مصرف توتون و تنباکو، سیاست های مالیاتی و افزایش قیمت سیگار را پیاده سازند.
هدف ویژه کارزار (کمپین) امسال نیز افزایش مالیات دولت بر دخانیات است به طوری که سطح مصرف تنباکو کاهش یابد. افراد و سازمان های مدنی جامعه باید به منظور کاهش مصرف تنباکو، دولت های خود را به افزایش مالیات بر مصرف دخانیات تشویق کنند (3).
بر پایه گزارش سازمان جهانی بهداشت، تحقیقات نشان می دهد مالیات بالاتر در کاهش مصرف دخانیات به ویژه میان گروه های کم درآمد و همچنین در جلوگیری از آغاز مصرف میان جوانان بسیار موثر است؛ به طوری که بنا بر پیش بینی ها، افزایش 10 درصدی مالیات بر تنباکو، کاهش چهار درصدی مصرف تنباکو در کشورهای با درآمد بالا را به دنبال دارد و در کشورهای با درآمد متوسط و پایین مصرف تنباکو تا هشت درصد کم می شود (4).
باشگاه خبر نگاران جوان، سیزدهم شهریور ماه 1393 در گزارشی نوشت: بنا بر یک آمار حدود 20 میلیون نفر در کشور سیگار می کشند که از این تعداد بین هشت میلیون و 500 هزار نفر تا 10 میلیون نفر به عنوان افراد معتاد به مصرف نیکوتین شناخته شده اند. میزان مصرف مواد دخانی به ویژه سیگار در کشورهای اسلامی از جمله ایران در دختران جوان نزدیک به سه درصد و در آقایان 28 درصد است. هم اکنون دختران جوان این جوامع گروه هدف شرکت های دخانی برای عرضه مواد دخانی هستند.
همچنین خبرگزاری مهر دهم خرداد 1393 در گزارشی با اعلام اینکه، میان 6 منطقه جهانی مورد استفاده در سازمان جهانی بهداشت، سیگار در «مدیترانه شرقی» پایین ترین قیمت را دارد، نوشت: میان 22 کشور این منطقه نیز جمهوری اسلامی ایران با مجموع مالیات وضع شده معادل 17 درصد قیمت خرده فروشی پاکت سیگار، در جایگاه هجدهم بالاتر از کشورهای افغانستان، عراق، لیبی و سومالی قرار دارد.
میزان افزایش مالیات بر دخانیات افزون بر جلوگیری از مرگ هزاران انسان، موجب افزایش درآمد دولت ها به میزان 9 میلیارد و یکصد میلیون دلار می شود که برابر 13 درصد کل هزینه های بهداشتی کشورهای منطقه است.
به گزارش همان روز خبرگزاری مهر به نقل از «سیدحسن قاضی زاده هاشمی» وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تازه ترین برآوردها نشان می دهد چنانچه نرخ مالیات بر دخانیات در کشورهای منطقه مدیترانه شرقی 50 درصد افزایش یابد، شمار مصرف کنندگان مواد دخانی به میزان پنج میلیون و 300 هزار نفر کاهش می یابد و از مرگ 785 هزار نفر جلوگیری خواهد شد.
در ایران مصرف مواد دخانی و مخدر روز به روز افزایش می یابد و این موضوع از جنبه های گوناگون اجتماعی، فرهنگی به ویژه اقتصادی در سطح خرد و کلان جامعه نگران کننده، خطرناک و قابل درنگ است.
در گذشته سیگار کشیدن به ویژه در سن پایین، نوعی هنجارشکنی به شمار می رفت و با واکنش وجدان جمعی روبرو می شد اما امروزه شمار بسیاری از جوانان و بزرگسالان و همچنین زنان و دختران کم سن و سال به راحتی به سیگار و قلیان روی می آورند.
برخی از دخانیات همچون قلیان پای ثابت و جدانشدنی دور هم نشینی های خانوادگی، دوستانه و... است و نه فقط زشت شمرده نمی شود بلکه در مواردی از بایسته های خوشگذرانی است.
پراکندگی فزاینده فروش سیگار در کشور و فراوانی بالای مصرف آن زنگ هشداری است که از سال ها پیش به صدا درآمده و سلامت عمومی شهروندان را به مرگ تدریجی دچار کرده است.
در همین پیوند، «احمد آریایی نژاد» عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی، سیگار کشیدن را نوعی «هنجارشکنی در حوزه سلامت» به شمار می آورد و به ایرنا می گوید: در تمامی ناهنجاری ها باید با برنامه ریزی پیش رفت و گام نخست باید ریشه ای باشد.
وی تاکید می کند برنامه ریزان باید برای جلوگیری از هنجارشکنی ها، روی پایه ها و اصول مورد نظر کار کنند و اطلاع رسانی و افزایش آگاهی و آموزش مهمترین ابزار است.
بکارگیری راه های بازدارنده و برخوردهای سلبی همچون گرفتن عوارض و وضع جریمه، جلوگیری از مصرف سیگار در بیشتر فضاها و محدودسازی آن به مکان هایی ویژه و... راه هایی است که آریایی نژاد به منظور برخورد با مصرف کنندگان سیگار به آنها اشاره می کند.
**جمع بندی
مصرف دود به هر نوع ممکن پیامدهای جبران ناپذیری برای سلامت جسم و روان انسان دارد. در این میان مصرف تنباکو و به عبارتی سیگار به دلیل حساس نبودن وجدان جمعی جامعه بیش از دیگر مواد دخانی میان تمامی قشرها و سطوح جامعه رواج یافته و به دلیل مصرف فزاینده ای که در کشورهای گوناگون دارد، خطرناک و زیان آور شناخته شده است.
سیگار به عنوان ماده دخانی در دسترس برای همگان، روز به روز جمعیت بیشتری را به خود دچار می کند و این امر سلامت انسان را هدف خود قرار داده و آن را نابود می کند.
افزایش مصرف سیگار به ویژه میان جوانان و نوجوانان و همچنین دختران و زنان بسیار نگران کننده است و از این رو، سازمان جهانی بهداشت در قالب برنامه های کاهش و جلوگیری از مصرف مواد دخانی تلاش دارد از آسیب های جبران ناپذیر این مواد بکاهد و مصرف تنباکو در جهان را کاهش دهد.
افزایش مالیات بر دخانیات گام مهمی در این پیوند است تا شاید بدین گونه درصدی از مصرف این ماده زیانبار در جهان کم شود.
از این رو، دولت ها وظیفه دارند در قالب برنامه های سازمان جهانی بهداشت به اهداف مورد نظر در کشور خود دست یابند.
سالانه سیگار در جهان و کشور ما بسیاری از انسان ها را به کام بیماری و مرگ می برد و هزینه های سنگینی را نیز بر بهداشت و درمان کشور وارد می کند.
میزان بسیاری از سیگارهای موجود در بازارهای کشور از راه های غیرقانونی و به صورت قاچاق وارد می شود و این مساله نه فقط به اقتصاد کشور آسیب می زند، بلکه پیاده سازی سیاست های سلامت و همگامی با برنامه های سازمان جهانی بهداشت در دولت را با مشکل روبرو می کند.
از این رو، افزایش مالیات بر دخانیات در کنار همکاری و همگامی سایر سازمان ها و دستگاه ها برای جلوگیری از قاچاق سیگار به کشور نتیجه بخش خواهد بود.
باید در این کارزار همه دست به دست هم دهیم تا به جامعه و جهانی بدون دود نزدیک شویم.
------------------------------
منابع:
1) www.isna.ir
2) همان
3) http://www.who.int/campaigns/no-tobacco-day/2014/event/en/
4) همان
------------------------------
از فاطمه دوله - گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**ف.د**1961**1358


09/09/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن