محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832241140
زبان، از مظاهر قدرت نرم است |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: زبان، از مظاهر قدرت نرم است
کد خبر: ۴۵۳۷۸۱
تاریخ انتشار: ۰۹ آذر ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۱ - 30 November 2014
آقای حسین انتظامی، معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. او که سوابق طولانی در عرصه مطبوعات نوشتاری و مجازی دارد، به بخشی از سوالات "نامه شورا"، نشریه خبری تحلیلی شورای عالی انقلاب فرهنگی، پیرامون نقش رسانهها در وضعیت زبان در جامعه پاسخ گفته است که ادامه میآید.
در ابتدا مختصرا بفرمایید اهمیت حفظ و گسترش زبان فارسی، چه ابعادی از زندگی فردی و اجتماعی انسانها را تحت تاثیر خود قرار میدهد؟
زبان، یک عنصر هویتبخش است و حفظ آن برای ملتی با پیشینه تمدنی بالا یک ضرورت دانسته میشود. زبان فارسی علاوه بر عنصر هویتی، قوامبخش امنیت ملی نیز هست زیرا اولاً انسجام ملی را افزایش میدهد و ثانیاً با مقوله حوزه نفوذ مرتبط است یعنی نفوذ ژئوپليتیکی را افزایش میدهد و این یعنی تقویت امنیت ملی.
شاید فلسفه تدریس زبان و ادبیات انگلیسی، آلمانی، فرانسوی و سایر زبانها در کشورهای مختلف همین زاویه باشد زیرا هر کسی که به زبانی تکلم میکند و به خط آن زبان مینویسد، به منابع اصلی آن فرهنگ متصل میشود و عملاً هوادار و مُبلِغ آن فرهنگ میشود. مخصوصاً حالا که نقش مرزهای ملی در حال کمرنگ شدن است، باید از ظرفیتهای ژئوپليتیکی استفاده بیشتری کرد و دامنه مرزهای نامرئی از مرزهای واقعی بیشتر شود. یکی از جلوههای ادعای قدرت منطقهای و بینالمللی همین نفوذ فرهنگی است زیرا تولید قدرت میکند یعنی قدرت نرم، زیرا فرهنگ و شاخههای آن از جمله زبان، از مظاهر قدرت نرم هستند.
یکی از دلایل تأکید روی زبان فارسی، منهای جنبه میراثی و سرمایهای و تداوم نسلی و هویتبخشی آن، همین زاویه است.
نقش و جایگاه رسانهها - اعم از دیداری، شنیداری و نوشتاری- را در حفظ و گسترش زبان فارسی چگونه ارزیابی میکنید؟
طبعاً چند نهاد در نگهداری و تحکیم، توسعه و ترویج زبان مؤثرند. آموزش و پرورش، خانواده و رسانه از آن جملهاند. سایر نهادهای آموزشی هم البته در مراتب بعدی هستند. هیچکدام از این نهادها به تنهایی موفق نخواهند بود يعني ناهماهنگي آنها مثل بقیه کارهای فرهنگی، ناکارآمد، ابتر و بلکه مضحک خواهد شد.
ساخت زبانی مردم از آنجا که هر روز تحت پوشش رسانهها هستند، تقویت یا تخریب میشود یعنی با تمرین و تکرار مداوم و البته ناخودآگاه، یا عمیقتر و دقیقتر میشوند و یا با اختلالات مواجه میشوند. حتی این رسانهها هستند که میتوانند درباره یک موضوع و بهویژه موضوعات فرهنگی یعنی فرهنگساز، اجماع به وجود بیاورند و آن را تبدیل به هنجار کنند و جنبه ارزش و ضدارزش اجتماعی بدهند. مثلا درباره اهميت زبان. متقابلاً بیمبالاتی آنان از آنجا که علاوه بر فرهنگسازی، ویترین اجتماع هم هستند، اختلالات و آسیبها را پردامنهتر میکند و همافزایی تخریبی به وجود میآورد.
مدتی است هیأت نظارت بر مطبوعات و وزارت ارشاد حساسیت ویژهای روی تیترهایی به خرج میدهند که میتواند تهدیدکننده زبان فارسی باشد. به ویژه کاربرد کلمات غیرفارسی که معادل فارسی دارد و یا بههم ریختن ساخت زبان به بهانه یا استدلال آرایههای حرفهای و جذابیت تیتر.
معمولاً هر تخلف کوچک در حوزههای خطیر اگر بلافاصله رصد و چارهاندیشی نشود، دامنه و عمق بیشتری مییابد و تسرّی پیدا میکند به نحوی که هنجار و غیرقابل کنترل میشود.
اینکه امام راحل(ره) صداوسیما را دانشگاه میدانستند، همین وجوه فرهنگساز و هنجارساز آن را نشان میدهد. وقتی گفته میشود صداوسیما، همه رسانهها را مراد میکنیم. بنابراین باید در این نقطه، حساسیت نشان دهیم و با جنبههای تشویقی و البته نظارتهای سختگیرانه، رسانهها را به این نقش خطیر خود بیشتر توجه دهیم.
از یکی از سفرای پیشین جمهوری اسلامی در فرانسه شنیدم که اگر در هر یک از کانالهای تلویزیونی فرانسه، واژهای غیرفرانسوی به ویژه انگلیسی به کار برده شود، گوینده یا نویسنده و شبکه تلويزيوني توسط شورای نظارت بر رسانهها جریمه میشوند. البته جریمه نمادین یک یورویی. ولی از نظر حیثیتی برای آن شبکه، گران تمام میشود. دقیقاً کشورهای اصیل و با پیشینه فرهنگی بالا در عین روزآمدی و تعامل با اقتضائات روز جهان، اما از ولنگاری پرهیز دارند. متقابلاً کشورهایی بیمبنا و تازه به دوران رسیده، به اسم تعامل و جهانی شدن، خط و زبان و فرهنگ عمومی کشور خود را صحنه تاخت و تاز زبانهای دیگر و به تبع آن، فرهنگهای دیگر کردهاند.
تاثیر رسانهها صرفا به محتوای تولیدی آن محدود نمیشود. تبلیغات نیز یکی از مواردی است که به عنوان بخشی از محتوای رسانهها، اتفاقا ظرفیت آسیبزایی بیشتری دارد. به نظر شما چگونه میتوان این بخش را کنترل و هدایت نمود؟
تبلیغات هم رسانه است و از جهاتی تأثیر بیشتری هم میگذارد. میدانید تا به حال قانون تبلیغات نداشتهایم بلکه چند مصوبه شورای انقلاب و دولت و شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارت فرهنگ به شکل وصله-پینه بودهاند و انشاءالله تا این گفتوگو چاپ شود، لایحه تبلیغات هم تقدیم مجلس شده است.
راهکارها و برنامههای معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای پیشگیری و حل معضلات زبان فارسی چیست؟
بعضی سیاستها یا اقدامات، اگرچه نمیتوان آنها را کاری مبنایی دانست اما به هر حال جنبه نمادین دارد و نشانگر عزم دولت است. مثلاً:
1- برای اولینبار، بخش درستنویسی نیز به جشنواره سالانه مطبوعات اضافه شده است و ستاد جشنواره به كمك فرهنگستان زبان و ادب فارسي، نگارش دستورالعمل و شیوهنامه داوری را دنبال میکند تا در فراخوان، اعلام شود.
2- در بسته حمایتی سال که منبعد در آغاز هر سال اعلام میشود تا اولویتها به طور رسمی و شفاف اعلام شود، برای هفت موضوع، اولویت قائل شدهایم که یکی از آنها رسانههایی هستند که در موضوع ترویج زبان و ادبیات فارسی باشند. این اولویتها اولاً منتظر نوبت طرح در هیأت نظارت بر مطبوعات نمیمانند و خارج از نوبت، مجوز میگیرند. ثانیاً برای یارانه نیاز به نصاب مشخصی از شمارههای منتشره ندارند یعنی از همان ابتدای انتشار، مشمول یارانه میشوند و ثالثاً یارانه آنان 3 برابر است.
3- در طرحهای رتبهبندی روزنامهها و خبرگزاریها که برای تعیین جایگاه رسانه در دستور کار قرار گرفته است، درستنویسی در خبرها و مطالب یکی از شاخصهای امتیازآور به شمار آمده است.
4- به منظور وحدت رویه در کشور و سرعت عمل، سامانه کشوری نظارت بر سردرهای فروشگاهها و تبليغات محيطي راهاندازي شده است.
ضمنا امیدواریم این پیشنهاد و پيگيري مشترک فرهنگستان و وزارت ارشاد مبنی بر تشکیل شورای هماهنگی همه دستگاههایی که وظایف یا اختیارات یا مجوزهای آنان به نحوی با زبان فارسی ارتباط پیدا میکند، تحقق يابد تا اینجور نباشد که یک محصول یا اسم را یک دستگاه، مجوز بدهد و دستگاه دیگر، همان را جمعآوری کند یا یک تبلیغ در صداوسیما و تبلیغات محیطی و تبلیغات مطبوعاتی، سه حکم جداگانه داشته باشد! هم حاکمیت، کلافه و بلاتکلیف باشد و هم مردم ، سردرگم شوند.
قانون ممنوعیت بهکارگیری عبارات بیگانه، مبانی خوبی دارد هرچند نیازمند اصلاح و بازنگری و روزآمدی است و از قضا یکی از اولویتهای همان شورای هماهنگی یا سایر دستگاههای مسئول، تهیه پیشنویس اصلاحیه آن قانون و آییننامه اجرایی و دستورالعملهای آن است.
در اصلاح این قانون و سایر آییننامهها و دستورالعملها باید متوجه این نکته هم بود که حضور در بازارهای بینالمللی چه اقتضائاتی دارد. یا برای کشوری که میخواهد روی جذب گردشگر به طور جدی کار کند، به هر حال زبان غیرفارسی در معابر و مراکز و فروشگاهها لازم میشود اما برای همینها باید قاعده داشت تا متقابلاً برای موارد غیرضرور، افراط نشود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]
صفحات پیشنهادی
قطعه هنرمندان یا تفرجگاه ایرانی ها؟! |اخبار ایران و جهان
قطعه هنرمندان یا تفرجگاه ایرانی ها دختر محمود استادمحمد از وضعیت نابسامان قطعه هنرمندان بهشت زهرا س اظهار تاسف کرد و گفت این قطعه برای عدهای از مردم به تفرجگاه تبدیل شده است کد خبر ۴۵۲۵۷۵ تاریخ انتشار ۰۴ آذر ۱۳۹۳ - ۱۳ ۲۷ - 25 November 2014 دختر محمود استادمحمد از وضعیت نهاشمی: هنرمندان مردمی، مظلومیت مضاعف دارند |اخبار ایران و جهان
هاشمی هنرمندان مردمی مظلومیت مضاعف دارند رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه خداوند در وجود هنرمندی که درد مردم را دارد توانی قرار داده که می تواند جامعه را تحت تاثیر قرار دهد گفته است همین هنرمندان دردها و دغدغه هایی دارند که عموم مردم از آن اطلاع ندارند و این امر غم هاستقبال 500 هنرمند از بازگشت پورمحمدی |اخبار ایران و جهان
استقبال 500 هنرمند از بازگشت پورمحمدی ابراهیم حاتمی کیا داوود میرباقری کمال تبریزی محمدحسین لطیفی کیانوش عیاری مهدی فخیم زاده مهران مدیری بهروز افخمی حمید نعمت اله رامبد جوان شهاب حسینی سیروس مقدم سید ضیاء الدین دری محمدمهدی عسگرپور رضا عطاران سید محمود رضوی مسعنصیحت آیتالله اراکی به حاکمان بحرین |اخبار ایران و جهان
نصیحت آیتالله اراکی به حاکمان بحرین کد خبر ۴۴۹۹۸۷ تاریخ انتشار ۲۶ آبان ۱۳۹۳ - ۱۱ ۴۷ - 17 November 2014 دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با انتشار بیانیهای حاکمان بحرین را نصیحت کرد که ملت خود را در جهت تحقق خواستههای مشروع یعنی تعیین سرنوشت آزادی بیان استقلال از چیرگیکتابنخوان نیستیم، اینترنت خوانیم! |اخبار ایران و جهان
کتابنخوان نیستیم اینترنت خوانیم واقعیت این است که در دنیای امروز که عصر اطلاعات و نبرد اندیشهها و مغزهاست و انسان با انبوه فزاینده اطلاعات اعم از کتاب مجله روزنامه و مواجه است نمیتوان با همان روشهای قدیمی پیش رفت کد خبر ۴۵۰۲۲۸ تاریخ انتشار ۲۷ آبان ۱۳۹۳ - ۰۸ ۴۹ - 18نوه امام: بیادبیها در جامعه بیشتر شده است |اخبار ایران و جهان
نوه امام بیادبیها در جامعه بیشتر شده است نوه بنیانگذار انقلاب اسلامی با بیان اینکه باید یک گام بزرگ به سمت ادب برداریم اظهار داشت بیادبیهای قبلی در جامعه امروز بنا به عللی بیشتر شده است کد خبر ۴۵۰۵۶۰ تاریخ انتشار ۲۸ آبان ۱۳۹۳ - ۱۱ ۱۹ - 19 November 2014 نوه بنیانگذار ارزمایش 10 هزار نفری «محرم، شکوه مقاومت» |اخبار ایران و جهان
رزمایش 10 هزار نفری محرم شکوه مقاومت مسئول برگزاری همایش 10 هزار نفری محرم گفت رزمایش 10 هزار نفری گردانهای بیتالمقدس و کوثر نیروی مقاومت بسیج از امروز در دو مرحله آغاز شد کد خبر ۴۵۰۹۸۹ تاریخ انتشار ۲۹ آبان ۱۳۹۳ - ۱۸ ۴۷ - 20 November 2014 مسئول برگزاری همایش 10 هزار نفریبا فیسبوک و وایبر میشود کتابخوان شد؟ |اخبار ایران و جهان
با فیسبوک و وایبر میشود کتابخوان شد امروز با پیدایش اینترنت فضا کمی تعاملیتر شده است در نتیجه فرمت کتابخوانی به خود شکل جدیدتری گرفته است گرچه هنوز کتابهای چاپی از معنا نیفتاده اما امکانهای تازهای به روی ما گشوده شده است کد خبر ۴۵۲۳۸۲ تاریخ انتشار ۰۴ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸نقاشی «هیتلر» فروخته شد |اخبار ایران و جهان
نقاشی هیتلر فروخته شد یک نقاشی آبرنگ اثر آدولف هیتلر دیکتاتور آلمان به قیمت 161 هزار دلار چکش حراج خورد کد خبر ۴۵۱۷۱۷ تاریخ انتشار ۰۲ آذر ۱۳۹۳ - ۱۳ ۰۴ - 23 November 2014 یک نقاشی آبرنگ اثر آدولف هیتلر دیکتاتور آلمان به قیمت 161 هزار دلار چکش حراج خورد به گزارش ایسنا یبرای ساخت سريال درباره روحانيت نگران نيستم |اخبار ایران و جهان
برای ساخت سريال درباره روحانيت نگران نيستم به هر حال رفتن به سمت قصههاي خانوادگي اجتماعي با حضور روحانيت پرداخت خاصي ميخواهد و بيشتر نگراني ما روي بحث دراماتيک ماجرا بود کد خبر ۴۵۱۵۸۷ تاریخ انتشار ۰۲ آذر ۱۳۹۳ - ۰۷ ۴۲ - 23 November 2014 بهروز شعيبي کارگردان پردهنشين در روکودکآزاری جنایت بر مظلومترین انسانها |اخبار ایران و جهان
کودکآزاری جنایت بر مظلومترین انسانها یکی از مراجع معظم تقلید گفت کودکآزاری نوعی جنایت بر مظلومترین انسانهاست که هیچ نوع قدرت بر دفاع از خود ندارند و حساب آنها در روز قیامت با خداست کد خبر ۴۵۱۰۴۶ تاریخ انتشار ۲۹ آبان ۱۳۹۳ - ۲۱ ۵۱ - 20 November 2014 یکی از مراجع معظم تقانتخاب چند تن از روسای دانشگاه های کشور |اخبار ایران و جهان
انتخاب چند تن از روسای دانشگاه های کشور کد خبر ۴۵۲۸۷۹ تاریخ انتشار ۰۵ آذر ۱۳۹۳ - ۱۳ ۲۹ - 26 November 2014 جلسه 756 شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست حجت الاسلام والمسلمین دکتر روحانی برگزار شد آرزوی موفقیت برای رسانه ملی در دوره جدیددکتر محمدرضا مخبر دزفولی دبیر شورای عالی انقلدولتآبادی هم شوالیه شد |اخبار ایران و جهان
دولتآبادی هم شوالیه شد نشان شوالیه هنر و ادب فرانسه به محمود دولتآبادی اهدا شد کد خبر ۴۴۹۹۹۰ تاریخ انتشار ۲۶ آبان ۱۳۹۳ - ۱۱ ۵۰ - 17 November 2014 نشان شوالیه هنر و ادب فرانسه به محمود دولتآبادی اهدا شد به گزارش ایسنا این نشان که به امضای وزیر فرهنگ فرانسه رسیده شامگاه 26تقدیر جامعه مدرسین از آیتالله مکارمشیرازی |اخبار ایران و جهان
تقدیر جامعه مدرسین از آیتالله مکارمشیرازی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در نامهای از تلاشهای مجدانه آیتالله مکارمشیرازی از مراجع تقلید در راستای برگزاری کنگره جهانی جریانهای تکفیری از دیدگاه علمای اسلام تقدیر کرد کد خبر ۴۵۳۱۸۷ تاریخ انتشار ۰۶ آذر ۱۳۹۳ - ۱۸ ۵۰ - 27 Novembeنامه اعضای شورای عالی فضای مجازی به روحانی |اخبار ایران و جهان
نامه اعضای شورای عالی فضای مجازی به روحانی عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی گفت اعضای شورای عالی فضای مجازی در نامه ای به رئیس جمهور به عنوان رئیس این شورا خواستار این شدند که در تعیین اولویت دستور جلسات نظرات آنها به رأی گذاشته شود کد خبر ۴۵۰۶۱۰ تاریخ انتشار ۲۸ آبان ۱۳۹۳ -یک نویسنده نخبه به اندازه بازیکن لیگ دسته یک فوتبال جایزه نمیگیرد |اخبار ایران و جهان
یک نویسنده نخبه به اندازه بازیکن لیگ دسته یک فوتبال جایزه نمیگیرد این تصمیم را میتوان یک بدسلیقگی تلقی کرد چرا که انتظار میرفت نه تنها این جایزه کاهش ریالی نداشته باشد بلکه با افزایش ارزش نیز همراه باشد و در نهایت به نقطهای برسد که برگزیدگانش در سطح بینالملل نیز مورد توجهوزیر ارشاد: به جای طلا «اثر هنری» بخرید |اخبار ایران و جهان
وزیر ارشاد به جای طلا اثر هنری بخرید علی جنتی در جریان بازدید از گالری هفت نگاه از تلاش دولت برای تصویب قانون یک درصد ولو بدون قید الزام علاقهاش به اخبار هنرهای تجسمی لزوم واگذاری خرید و فروش آثار تجسمی به بخش خصوصی و حمایتش از شعار هر خانواده ایرانی یک اثر ایرانی-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها