واضح آرشیو وب فارسی:دکتر سلام:
استرس مثبت می تواند یک انگیزش دهنده باشد در حالی که استرس منفی می تواند در زمانی که این تغییرات و نیازها، فرد را شکست می دهند، ایجاد شود. نشانه هاي معمول استرس مي تواند شامل افزايش فشار خون، مشکلات تنفسي يا تند نفس کشيدن، کند شدن عملکرد دستگاه گوارش، افزايش ضربان قلب و ضعف سيستم بدني باشد. دكتر غلامرضا ذاكري پور ؛ روانشناس و استاديار روانشناسي سلامت درخصوص تاثیر استرس در زندگی در روزنامه ایران نوشت: يکي از حالات رواني انسان استرس است که وقتي به اين حالت دچار مي شود تغييرات هورموني در بدن وي به وجود مي آيد که در روحيه او تاثيرات منفي مي گذارد اما اين حالت اضطرابي به چه علتي به وجود مي آيد و افرادي که دچار استرس هستند چه کاري بايد انجام دهند؟
استرس زماني به افراد دست مي دهد که فشار بيشتر از آنچه به آن عادت داشته باشند به آنها دست مي دهد. زماني که استرس به وجود مي آيد بدن شروع به ترشح هورمون هايي مي کند که سرعت تپش قلب را بالابرده، تنفس را سريع تر کرده و ميزان انرژي بيشتري به افراد مي دهد. بعضي از انواع استرس عادي و حتي مفيد بوده و بدون آن افراد انگيزه اي براي فعاليت ندارند. بعضي ها معتقدند اين نوع استرس به انسان کمک کرده و زندگي بدون آن بي معناست اما اگر استرس بيشتر از توان جسمي و روحي ما باشد و زندگي را تحت تاثير قرار دهد، استرس بد يا کاهنده ناميده مي شود.اگر استرس زياد اتفاق بيفتد يا مدت آن طولاني باشد استرس مخرب است. اين نوع استرس مي تواند با سردرد، ناراحتي معده و مشکل در خوابيدن همراه باشد. همچنين مي تواند سيستم ايمني بدن را ضعيف کرده و مبارزه با بيماري ها را براي افراد سخت کند. به علاوه اگر اين دسته از افراد به بيماري يا مشکلي مبتلاباشند ممکن است استرس آن را وخيم تر کند. استرس افراد را حساس، ناراحت يا حتي افسرده مي کند.
استرس عوامل مختلفي دارد که مي تواند به عنوان محرک عمل کرده و باعث ابتلاي افراد به آن شود. استرس احساس تحت فشار بودن است، در حالي که تنش عاملي است که در ما باعث به وجود آمدن استرس مي شود و در محيط زندگي ما قرار دارد. هر چه بيشتر ما با عامل استرس يا تنش زا مواجه شويم، بيشتر احساس استرس مي کنيم.استرس مي تواند بدن افراد، افکار، احساسات يا حتي رفتار را تحت تاثير قرار دهد. آشنايي با نشانه ها و علائم استرس کمک قابل توجهي در کنترل آن دارد. استرس بررسي و کنترل نشده مي تواند باعث ابتلابه انواع بيماري از قبيل فشارخون بالا، بيماري هاي قلبي، چاقي يا ديابت شود. نشانه هاي معمول استرس مي تواند شامل افزايش فشار خون، مشکلات تنفسي يا تند نفس کشيدن، کند شدن عملکرد دستگاه گوارش، افزايش ضربان قلب و ضعف سيستم بدني باشد.همه افراد به شکلي متفاوت به موقعيت هاي استرس زا واکنش نشان مي دهند؛ چيزي که براي ما استرس زاست ممکن است براي فرد ديگري عادي باشد. تقريباً هرچيزي مي تواند باعث استرس شود و محرک هاي متفاوتي داشته باشد. براي بعضي از افراد و بعضي اوقات فقط فکر کردن به يک واقعه مي تواند استرس زا باشد.
معمول ترين دلايل ابتلابه استرس شامل از دست دادن عزيزان، مشکلات خانوادگي، مشکلات اقتصادي، بيماري ها، مشکلات شغلي، کمبود وقت، مشکلات ارتباطي از جمله طلاق و درگيري در محل کار باشد همچنين ترس يا انجام جرم و… از عوامل استرس در انسان ها است.البته اينکه افراد بدون هيچ دليلي احساس استرس کنند هم ممکن است. احساس نااميدي، اضطراب و افسردگي نيز مي تواند باعث ايجاد استرس در بعضي از افراد شود.مهم ترين روش اصلي براي مقابله و درمان استرس کمک به خود، مديريت خود و دارو است. ورزش اثرات مفيدي روي سلامت رواني و جسمي افراد دارد که اين عامل مي تواند بهترين و موثرترين روش برخورد و مقابله با استرس باشد. تقسيم وظايف نيز بسيار مهم است، افراد بايد مسئوليت ها و وظايف خود در کار با ديگران را تقسيم کنند چرا که اين امر باعث کمتر شدن استرس مي شود. ابراز وجود به هر چيزي که مي شنويد يکي از روش هاي مقابله با استرس است و بله نگفتن در هر زمينه اي مي تواند موثر باشد. الکل و موادمخدر در مديريت استرس کمک نمي کند و ترک آن در بهبود افراد موثر است. کاهش کافئين نيز استرس را کم مي کند. توجه به تغذيه روزانه و رژيم غذايي سالم در کاهش استرس بسيار مفيد است همچنين نوشيدن مقدار زيادي ميوه و سبزيجات تازه به افراد کمک مي کند آرامش بيشتري داشته باشند. افراد بايد روزانه وقتي را براي تنهايي خود بگذرانند و در آن زمان کارهايي که علاقه دارند را انجام دهند. چند تکنيک مختلف تنفس براي آرام کردن بدن وجود دارد که استفاده از آن در کاهش استرس هاي روزانه مفيد است. صحبت کردن با خانواده، دوستان، همکاران و رئيس تان مي تواند ناراحتي و نگراني ها را از بين ببرد.اگر استرس، زندگي و رفتار افراد را بشدت تحت تاثير قرار داده، بايد به پزشک مراجعه کند. استرس تشديد شده و طولاني مدت اثرات بدي بر سلامتي جسمي و ذهني دارد. استفاده از تکنيک هاي آرام بخش (ريلکس کننده)، مديتيشن، ماساژ يا يوگا مي تواند به افراد در کنترل استرس کمک کند.عبادت و راز و نياز با پروردگار تاثير چشمگيري بر سلامت مي گذارد و بهترين درمان استرس است. افرادي که دچار استرس هستند نبايد به گذشته فکر کنند و سعي کنند شوخي و طنز را چاشني زندگي شان قرار دهند.مديريت استرس از اهميت ويژه اي برخوردار است. حذف منبع استرس زا، کنترل تاثير استرس روي بدن را کاهش داده و راه هايي جايگزين براي مدارا با استرس را نشان مي دهد. تکنيک هاي مديريت استرس با خواندن کتاب ها و مقالات در اين زمينه يا شرکت در کلاس هاي مديريت استرس به دست مي آيد، همچنين با کمک يک مشاور يا روانشناس افراد مي توانند استرس شان را مديريت و کنترل کنند.
5 آذر 1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دکتر سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]