واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رنج جوانان جاجرمی از بیکاری روزنامه خراسان شمالی در شماره روز سه شنبه، چهارم آذرماه خود با انتشار گزارشی به مساله بیکاری جوانان در شهرستان جاجرم پرداخته است.
در این گزارش که توسط گروه اعزامی این نشریه استانی تهیه شده، می خوانیم: مرد جوان 4 ماهی می شود که ازدواج کرده اما هنوز بیکار است و نمی داند چه آینده ای در پیش رو دارد. او به هر دری زده است تا بتواند حداقل در یکی از کارخانه های شهر کاری برای خودش دست و پا کند اما گویا راه به جایی نبرده است. مردم جاجرم می گویند: جوانان شهرشان بیکار هستند اما در کارخانه آلومینا و معادن این شهر، غیر بومی ها مشغول به کار شده اند و دیگر جایی برای جوانان جاجرمی نیست، از این رو آن ها ناچار می شوند برای پیدا کردن کار ترک دیار کنند و به شهرهای دیگر بروند.
کارگری می کنند
اکنون برخی جوانان جاجرمی که تحصیلات دانشگاهی دارند به علت بیکاری سراغ کارگری می روند زیرا کارخانه ها و معادن جاجرم جایی برای آن ها ندارد. این ها را یکی از شهروندان جاجرمی می گوید و ادامه می دهد: پسرم مدتی است که درسش تمام شده و بیکار است، با این وجود جوانان غیر بومی در کارخانه آلومینا و معادن منطقه مشغول به کار و جوانان جاجرمی بیکار هستند.
جوانان در کارخانه شمش به کار گرفته شوند
یک رفتگر شهرداری هم از بیکاری جوانان جاجرمی می گوید و بیان می کند: اگر کارخانه شمش آلومینا احداث شود و جوانان جاجرمی به کار گرفته شوند، دیگر جوانی برای یافتن شغل از این شهر مهاجرت نمی کند.یکی از کسبه جاجرم هم بیان می کند: جوانانی که آشنا داشته باشند، بیکار نمی مانند و به راحتی در کارخانه و یا یکی از ادارات استخدام می شوند و جوانان بیکار هم ترجیح می دهند مهاجرت کنند و در شهر دیگری کارگری کنند. وی ادامه می دهد: واحد تولیدی در جاجرم نیست و در کارخانه آلومینا هم نیروهای غیر بومی جذب شده اند و کار می کنند.پیرمرد سنخواستی هم از مهاجرت 6 فرزندش برای یافتن شغل می گوید و ادامه می دهد: تعداد جوانان بیکار جاجرم و سنخواست بسیار است و باید مسئولان کاری کنند تا جوانان در این جا ماندگار شوند نه این که به روزی برسیم که دیگر جوانی در این شهر زندگی نکند.
جوانان رغبتی برای ماندن ندارند
یکی از جوانان روستای طبر هم به بیکاری و مهاجرت هم سن و سالانش اشاره و عنوان می کند: اغلب جوانان روستا تحصیل کرده هستند و دیگر رغبتی برای ماندن در روستا ندارند و ترجیح می دهند که به شهرهای دیگر مهاجرت کنند.یکی از شهروندان جاجرم که از بیکاری فرزندش رنج می برد، می گوید: این منطقه ظرفیت های زیادی را با وجود کارخانه آلومینا و مناطق گردشگری دارد، اما جوانان این شهرستان از بیکاری رنج می برند.
او اضافه می کند: متأسفانه بسیاری از جوانان مجبور شدند تا برای یافتن کار مناسب به دیگر شهرها بروند.
شهروندی دیگر که از نبود کار در منطقه گلایه می کند، اظهارمی دارد: بسیاری از جوانان با وجود تحصیلات عالی به شغل آزاد روی می آورند، اما به دلیل اوضاع نامناسب اقتصادی و بالا بودن اجاره مغازه ها بعد از مدت کوتاهی مجبور می شوند کار خود را تعطیل کنند.
در این میان، یکی از کارکنان کارخانه آلومینای جاجرم که بومی خراسان شمالی است با تأکید بر این که توقع مردم جاجرم برای به کارگیری جوانان شان در این کارخانه و معادن دیگر منطقی است اما این دلیل نمی شود که عذر کارکنان با سابقه این کارخانه را به دلیل غیر بومی بودن شان بخواهند، اضافه می کند: زمانی که در کارخانه استخدام شدم نیروهای تحصیل کرده و ماهر در جاجرم کم بود و همچنین هر فردی که تقاضای استخدام می داد با درخواستش موافقت می شد.
نگاه به اشتغال تغییر کند
فرماندار جاجرم در همین ارتباط به گزارشگر ما می گوید: نگاه به اشتغال و کار باید در جوانان تغییر کند و اکنون دیگر دوره ای نیست که جوانان به دنبال اشتغال در مشاغل دولتی باشند . ادارات از استخدام نیروهای اداری اشباع شده اند و استخدام نیروهای اداری با آزمون است.دکتر «محبی» با بیان این که در جاجرم 4 دانشگاه و مرکز آموزش عالی وجود دارد که مطالبه اجتماعی به منظور داشتن شغل برای دانش آموختگان این دانشگاه ها طبیعی است، می افزاید: باید کاری کرد که به سمت کارآفرینی و ایجاد شغل برویم که این موضوع اولویت نخست دولت است.وی با تأکید بر این که بیکاری جوانان موضوعی طبیعی است اما خوش شانسیم که کارخانه آلومینای جاجرم و دیگر کارخانه ها اقتصاد جاجرم و گرمه را اداره می کنند، ادامه می دهد: زمانی که کارخانه آلومینای جاجرم راه اندازی شد تخصص های لازم در این شهر وجود نداشت و حتی افراد بومی تحصیل کرده جاجرمی هم در آن زمان در کارخانه استخدام شدند و بقیه نیروها را از شهرهای دیگر تأمین کردند و اکنون با جوانانی روبه رو هستیم که تحصیل کرده اما بیکار هستند و نمی توان آن هایی را که در کارخانه مشغول به کار هستند، تعدیل یا اخراج کرد و این جوانان را به کار گرفت.
جذب نیروهای بومی در کارخانه شمش آلومینا
وی احداث کارخانه شمش آلومینای جاجرم را نویدی برای جوانان جاجرمی می داند و می گوید: جذب نیروهای بومی در این کارخانه از مهم ترین برنامه های مان در آینده نزدیک است. وی درباره مهاجرت جوانان با توجه به بیکاری آن ها عنوان می کند: باید طبق اسناد و مدارک در این باره صحبت کرد که چند درصد جوانان جاجرم و روستاها مهاجرت کرده اند؛ همچنین مهاجرت از روستا به شهر یک موضوع کشوری است و زمانی که جوانان به سطحی از توقعات می رسند، دیگر روستا پاسخگوی نیاز آن ها نیست زیرا در گذشته آسفالت راه روستایی مهم بود و اکنون علاوه بر آن، داشتن اینترنت و وایمکس هم مهم است.وی با اشاره به این که خدمات پزشکی در شهرها بیشتر است و همچنین به دلیل ضعف دامداری و کشاورزی در روستاها مردم مجبور به مهاجرت شدند، بیان می کند: باید به سمتی برویم که در روستاها ماندگاری ایجاد کنیم که یکی از آن ها توسعه دامداری های صنعتی است که در شوقان این موضوع محقق شده است. وی تصریح می کند: وظیفه دولت، فراهم کردن زیر ساخت ها برای مهاجرت معکوس است. ک/1
626
04/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]