واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: عربستان سعودی و چالش گروه های تکفیری تهران- ایرنا- مقام های سعودی با توجه به افزایش حمله به شهروندان خارجی و اجتماع شیعیان که نفوذ خشونت و تندروی در این کشور را نشان می دهد، باید با کنار گذاشتن رفتارهای تحریک آمیز، شکاف های سیاسی و اجتماعی را بکاهند.
خبرگزاری «جمهوری اسلامی» (ایرنا) دوم آذرماه گزارش کرد یک شهروند دانمارکی در عربستان سعودی هدف گلوله فردی ناشناس قرار گرفت و زخمی شد.
چندی پیش نیز 2 تبعه آمریکایی در «ریاض» مورد حمله مسلحانه مردان مسلح قرار گرفتند که مرگ یکی از آنان را رقم زد.
یک مقام وزارت امورخارجه آمریکا گفته بود این افراد، پیمانکار نظامی گروه آمریکایی «وینل عربیا» بودند.
روز عاشورا نیز در حمله به مراسم عزاداری حسینی، چندین تن از شیعیان کشته و برخی زخمی شدند.
اینگونه حملات که طی هفته های گذشته افزایش یافته است، از نفوذ عمیق جریان های تندرو در جامعه عربستان نشان دارد.
در فضایی که جهان عرب به عرصه تاخت و تاز جریان های تندرو تبدیل شده، عربستان سیاست پشتیبانی از برخی از این گروه ها را در پیش گرفته است.
سیاست های این کشور در عراق و سوریه به رشد و گسترش جریان های تکفیری- تروریستی مانند داعش در منطقه شامات منجر شد اما برخلاف محاسبات عربستان، برخی از این گروه ها اکنون به دشمنی برای دستگاه سیاسی این کشور تبدیل شده اند.
به دنبال ترس از سرایت دامنه نفرت گروه های تکفیری بود که عربستان سیاست مبارزه با داعش را در دستور کار قرار داد و تدابیر شدید امنیتی را در مرزهای خود با عراق برقرار کرد. همچنین به روحانیون حکومتی دستور داد در مساجد از تبلیغ گروه های تکفیری بپرهیزند.
به نظر می رسد ریاض اندکی دیر به خود آمده و جریان های تکفیری تا عمق جامعه عربستان نفوذ کرده اند. هر لحظه امکان شکلگیری خشونت های افسارگسیخته از سوی این گروه ها و تحریک جامعه بسته و مذهبی این کشور وجود دارد.
همه اینها در حالی رخ می دهد که برخی دولتمردان سعودی نیز هیزم بر آتش تکفیری ها می افزایند.
صدور حکم اعدام شیخ «نمر باقر النمر» می تواند فضای تنش آلود جامعه عربستان را به سوی خشونت های مذهبی و درگیری های شیعه-سنی هدایت کند؛ امری که ثبات اجتماعی و شیرازه سیاسی این کشور را به هم می ریزد.
به همین دلیل است که بسیاری از شخصیت های مذهبی و سیاسی میانجیگری کرده اند تا شاید از اجرای حکم اعدام این روحانی شیعه جلوگیری کنند.
شخصیت اجتماعی و مذهبی شیخ نمر که اکنون به نماد اعتراض های سیاسی جریان های شیعی تبدیل شده است، توان بسیج کنندگی بالایی دارد و اعدام وی موجی از تنش های دامنه دار جریان های شیعی و دیگر گروه های معترض را به دنبال خواهد داشت که می تواند از شرق عربستان تا مرز با یمن و دریای سرخ را دربرگیرد.
این امر در کنار حضور فعال جریان های تندرو تکفیری در جامعه سنی مذهب عربستان می تواند تنشی شیعی-سنی را در جامعه راکد عربستان ایجاد کند.
وقوع چنین امری نه فقط ثبات سیاسی داخل جامعه عربستان را بر هم خواهد زد، بلکه به سرایت دومینووار این کشمکش ها به کل منطقه خاورمیانه منجر خواهد شد.
بنابراین مقام های سعودی باید پیش از آنکه عربستان در چنین مهلکه ای فروغلتد، راه چاره ای بیندیشند.
بهترین راه حل در بعد منطقه ای پایان دادن به پشتیبانی رسمی یا غیررسمی عربستان از جریان های تکفیری و تندرو است؛ روندی که به نظر می رسد دستکم در عراق در حال پیگیری است.
سفر مقام های عراقی مانند «فواد معصوم» رییس جمهوری، به ریاض و رایزنی ها برای بازگشت سفیر عربستان به بغداد در همین پیوند تفسیر می شود.
در بعد داخلی نیز از یک سو، عربستان باید با تکیه بر منابر مساجد، علیه جریان های تندرو تبلیغ کند و با خدشه وارد کردن به مشروعیت این جریان ها از پیوستن مردم به آنها جلوگیری کند.
از سوی دیگر، این کشور با توجه به فشار نهادهای بین المللی و منطقه ای باید چالش با شیعیان مناطق شرقی را حل و حکم اعدام شیخ نمر را لغو کند.
باید در روندهای سیاسی-اجتماعی بخش های کنار گذاشته شده جامعه را سهیم کرد تا فضای افراط گری بسته شود.
از مهدی جوکار - گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**م.ج**1961**1358
03/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]