واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: خراسان شمالی، زیستگاهی مستعد برای گونه در معرض انقراض پلنگ ایرانی بجنورد - ایرنا - خراسان شمالی با 28 هزار و 179 کیلومتر مربع گستره در شمالشرق کشور یکی از زیستگاه های مهم گونه در معرض انقراض پلنگ ایرانی محسوب می شود.
به گزارش ایرنا این استان که 1.7 درصد از مساحت کشور را دارد از شمال با جمهوری ترکمنستان، از جنوب و شرق با استان خراسان رضوی و از غرب با استان های گلستان و سمنان همسایه است.
خراسان شمالی از لحظ طبیعی بین دو رشته کوه "کپه داغ" در شمال و دنباله امتداد کوه های البرز یعنی "آلاداغ" و "شاه جهان" در جنوب قرار دارد و در مجموع سرزمینی کوهستانی با دشت های حاصلخیز در میان کوه ها و مناسب برای زیست پلنگ است.
کارشناسان حفاظت محیط زیست خراسان شمالی با اشاره به این که زیستگاه پلنگ ایرانی در خطر انقراض در این خطه پراکنده است و با مشاهده حضور این گونه جانوری با ارزش در منطقه، بر مشارکت بیشتر مردم با این سازمان در حفاظت از آن تاکید دارند.
طبق گزارش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی، گستره پارک های ملی، مناطق حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش تحت پوشش این اداره کل 19 هزار و 141 هکتار است که از 194 گونه پستاندار موجود در کشور 51 گونه آن از جمله پلنگ در آن زیست می کنند.
زیست این گونه جانوری با ارزش در استان خراسان شمالی از میانه شهریورماه سال جاری توسط یک دوستدار حیات وحش در شهرستان اسفراین که در پنج نوبت موفق به فیلمبرداری از یک قلاده پلنگ ماده و توله آن شده بود، دوباره مشاهده شد.
این عکاس علاقه مند با استقرار در منطقه حفاظت شده "ساریگل" شهرستان اسفراین توانسته بود در مدت 48 ساعت از این دو قلاده پلنگ و دیگر وحوش تصاویر زیادی را ثبت و ضبط کند.
رییس اداره حفاظت محیط زیست اسفراین نیز در این باره می گوید: این شهرستان با وجود دو پارک ملی ساریگل و سالوک یکی از مهم ترین مناطق زیست گونه پلنگ است.
"حمید فخرانی" افزود: در شش ماه نخست امسال هر 17 روز یک مورد مشاهده پلنگ در اسفراین توسط محیط بانان گزارش شده که از این مشاهدات فیلمبرداری نیز شده است.
وی میزان مشاهدات در شهرستان اسفراین را خوب ذکر کرد و افزود: آخرین مورد مشاهده پلنگ توسط محیط بانان سه روز پیش در پارک ملی ساریگل روی داد.
رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش حفاظت محیط زیست خراسان شمالی نیز با اشاره به این که قلمرو زیست پلنگ ایرانی بین 10 تا 100 کیلومتر مربع است، گفت: این گونه جانوری از انسان دوری می کند و طعمه هایش را شامل کل و بز، قوچ و میش، گراز، تشی و روباه از طبیعت صید می کند.
"بهروز جعفری" بر مشارکت مردم در همراهی با محیط زیست برای مراقبت از گونه های جانوری از جمله پلنگ در استان تاکید و گزارش دهی اهالی روستای "تازه قلعه" از توابع شهرستان راز و جرگلان از مشاهده یک قلاده پلنگ در منطقه خود برای حمایت از این گونه جانوری را قابل تقدیر خواند.
وی گفت: محیط بانان این اداره کل بلافاصله با حضور در منطقه نسبت به فراری دادن این گونه جانوری با ارزش از حاشیه روستا و بازگردادن آن به قلمرو زیستی اش اقدام کردند.
مسوول روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی نیز از هم استانی ها خواست در صورت مشاهده پلنگ و یا دیگر وحوش در جوار منطقه زندگی خود مورد را به ادارات محیط زیست شهرستان ها یا به شماره تلفن 09695 گزارش دهند تا اقدامات حمایتی از این گونه های جانوری صوت گیرد.
"حسن پهلوان" از دامداران استان نیز خواست در صورت بروز تلفات دامی ناشی از حمله پلنگ، خودسرانه دست به اقدام نزنند و از محیط زیست شهرستان محل اقامت خود کمک بگیرند.
وی وجود گونه های جانوری با ارزشی چون پلنگ در منطقه را عاملی برای کنترل جمعیت گراز برشمرد.
در دنیا 9 نژاد مختلف از پلنگ وجود دارد که نژاد ایرانی آن دارای بزرگترین جثه در بین این نژادهاست.
از 10 گونه گربه سانی که روزگاری در کشور وجود داشته تاکنون شیر ایرانی و ببر خزر منقرض شده است..
ایران جزو مهم ترین زیستگاه های پلنگ در دنیاست که از قدیم در ذهن و زبان ایرانیان به عنوان نمادی از قدرت، شجاعت و سرعت مطرح بوده که این نگاه در شاهنامه حماسی حکیم ابوالقاسم فردوسی نیز قابل مشاهده است. ک/4
623/626
29/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]