واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۱ آبان ۱۳۹۳ (۱۵:۱۶ب.ظ)
موج گزارش مي دهد؛ شمشاد خزري در معرض خطر انقراض بخش وسيعي از جنگل هاي شمشماد منطقه دوآب سياهکلرود چابکسر واقع در محدوده منطقه حفاظت شده جنگلي سرولات و جواهردشت دچار آسيب جدي شيوع و سرايت بيماري بلايت شده اند.
به گزارش خبرگزاري موج از رشت، شمشاد خزري، شمشاد جنگلي يا شمشاد هيرکاني با نام علمي Buxus hyrcana به عنوان يکي از مهم ترين و باارزش ترين درختان جنگلي شمال و يکي از پنج گونه پهن برگ و هميشه سبز جنگل هاي شمال کشور محسوب مي شود.
شمشاد خزري با برگ هاي هميشه سبز، براق وچرمي و داراي ديرزيستي بسيار بالا، گونه اي کاملاً سايه پسند بوده و در زيراشکوب جنگل بهترين کيفيت رويشي را داشته و از گونه هاي باارزش حوزه جنگل هاي البرز شمال است.
اين گياه با ارزش در فهرست گونه هاي گياهي در خطر انقراض اتحاديه بين الملي حفظ طبيعت (IUCN) قرار دارد.
اين گونه بومي جنگل هاي هيرکاني، هميشه سبز و زيبا، داراي برگ هاي شفاف و چوب باارزش با کاربردهاي مختلف صنعتي و ريشه هاي متراکم به هم تنيده است.
از بهار سال 1393 با شيوع و سرايت بيماري بلايت يا سوختگي شمشاد بخش وسيعي از درختان شمشاد منطقه دوآب سياهکلرود چابکسر واقع در محدوده منطقه حفاظت شده جنگلي سرولات و جواهردشت به مساحت 800هکتار دچار آسيب جدي و برخي از درختان شمشاد بکلي خشک شده اند.
بيماري بلايت، بيماري مخرب و خطرناکي است که موجب خزان و از بين رفتن توده هاي شمشاد در منطقه مي شود.
عامل بيماري نوعي قارچ است و اين بيماري هم اکنون به عنوان يک اپيدمي (همه گير) محدوده وسيعي از درختان شمشاد منطقه را آلوده کرده و در مناطق جلگه اي پايين بيشتر درختان بر اثر بيماري خشک شده اند و به ندرت سرشاخه هاي درخت داراي برگ است.
اين بيماري بيشترين آسيب را به بافت تنه و شاخه هاي جانبي وارد مي کند و با ايجاد لکه هاي قهوه اي در برگ گياه، مرگ سريع و گسترده بافت ها را رقم مي زند.
در قسمت هاي بالاتر و کوهپايه اي با ارتفاع بيشتر، سرايت آفت به درختان شمشاد کمتر و در معرض آسيب جدي قرار نگرفته اند ولي بازديدهاي ميداني مورخ 93.7.22 از مناطق مختلف و تصاوير تهيه شده از درختان سبز و بررسي علائم و آثار بر روي برگ ها و تنه درختان حکايت از آن دارد که بيماري به اين مناطق هم با آهنگ رشد کمتري در حال سرايت است و احتمال همه گير شدن آفت سوختگي شمشاد ها در اين مناطق هم دور از انتظار نيست.
نيمي از مساحت محدوده رويشي درختان شمشاد دوآب سياهکلرود ابتداي جاده جواهردشت، با جوامع جنگلي درختان توسکا، لرگ و انجيلي با زيراشکوب شمشاد است که در اين محدوده رويشي، بيشترين خسارت به درختان شمشاد وارد شده و برخي درختان بکلي خشک شده اند و آثاري از بروز بيماري در گياهان اشکوب بالا ديده نمي شود.
در دامنه هاي متوسط، جوامع گياهي انجيلي، ممرز، بلوط و افرا با زيراشکوب شمشاد است که در حال حاضر دچار آسيب جدي قرار نگرفته اند و آهنگ سرايت بيماري کند و آهسته مي باشد و اين محدوده هم تقريباً نيمي از رويشگاه درختان جنگلي شمشاد است.
در صورت ادامه روند سرايت بيماري و پايداري و ماندگاري آن در منطقه و از بين رفتن درختان شمشاد، گونه هاي جديدتري جايگزين مناطق رويشي خواهند شد و باعث تغيير گونه هاي منطقه مي شود و انتظار مي رود توسط متخصصين علوم گياهشناسي و اساتيد و جامعه دانشگاهي، پژوهش و مطالعات بيشتري در خصوص زيست شناسي و اکولوژي قارچ، سرعت و نحوه انتشار بيماري، سرايت در زمان رشد يا جوانه زدن، شرايط دمايي و آب و هوايي صورت گيرد.
توصيه مي شود در صورت لزوم بانک ژن اين گونه نادر گياهي تشکيل شود تا در صورت عدم کنترل آفات و بيماري ها، حداقل بتوان ژن گونه ها را حفظ کرد.
جنگل زيباترين جلوه طبيعت، مظهر شکوه و عظمت آفرينش و نماد قدرت لايزال خداوندي است و بايد براي نجات درختان شمشاد خزري و حفظ و حراست از اين ميراث ارزشمند و ماندگار تا دير نشده امروز چاره اي انديشيد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]