واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نگاه های غیراستراتژیک به محصولی استراتژیک روزنامه خراسان رضوی در شماره ویژه نامه 2857 روز پنجشنبه 15آبانماه در یادداشتی به قلم حمیدرضا ناسخ با عنوان نگاه های غیر استراتژیک به محصول استراتژیک به وضعیت کشت و برداشت محصول زعفران پرداخته است.
این روزها کشاورزان نقاط مختلف استان خراسان رضوی مشغول برداشت محصول استراتژیک زعفران هستند، حدود 60 هزار هکتار از مزارع این استان زیر کشت زعفران قرار دارد که از آن ها سالانه 200 تن زعفران خشک برداشت می شود و خراسان رضوی به تنهایی 78 درصد زعفران ایران را تولید می کند.
با وجود این، زعفران و زعفران کاران خراسانی سال هاست که مورد بی مهری های متعددی قرار گرفته اند، اگر از اجرای محدود طرح آرمانی زعفران در مزارع برخی شهرستان ها بگذریم تقریبا هیچ اقدام موثری برای کمک به کشاورزان در راستای افزایش و بهبود تولید زعفران نشده است.
زعفران خراسان هنوز هم به شیوه های سنتی کشت شده و با همان شیوه ها نیز فرآوری می شود و بدتر از همه این که به شیوه ای نادرست و خلاف اصول بازار به فروش می رسد.
زعفران خراسان چندین سال است گرفتار خشکسالی ها شده است، با هزاران خون دل کشت می شود و اغلب مزارع با تانکر آبیاری می شود و در این میان نیز هیچ کمکی به کشاورز در زمینه کاشت، داشت و برداشت آن نمی شود و خبری نیز از تسهیلات ویژه زعفران نیست.
در عوض مسئولان مربوطه وقتی از نامهربانی ها به زعفران گلایه می شود به طرح هایی همچون طرح آرمانی کشت زعفران یا تاسیس شورایی به نام شورای ملی زعفران اشاره می کنند که تاکنون در عمل چیزی از این طرح ها دیده نشده است.
سال هاست کشاورزان هزینه فراوان می کنند اما سطح برداشت ها متناسب با این هزینه ها نیست و کسی نیز نیست تا کشت مکانیزه زعفران و شیوه های نوین داشت و برداشت را بیاموزد.
حتی کسی نیست تا اجازه ندهد دسترنج کشاورزان خراسانی نصیب دلالان نگردد و زعفران خراسان را از چنگال دلال بازی ها نجات دهد.
امروزه این دلالان هستند که برای زعفران به دلخواه خود قیمت تعیین می کنند. حتی صادرات زعفران نیز نظم و روال چندانی ندارد و زعفران ایران و خراسان در جهان آن گونه که شایسته است معرفی نشده است.
امروزه چه بسا مسئولان در فراز و فرود قیمت برخی محصولات کشاورزی واکنش نشان می دهند و قیمت خرید تضمینی اعلام می کنند اما برای زعفران خبری از خرید تضمینی نیست و وقتی از خرید تضمینی و حمایت های پس از آن خبری نباشد، زعفران ایران توسط همین دلالان بسته بندی شده و چه بسا به صورت کاملا غیرحرفه ای صادر می شود.
کاش زعفران نیز در نگاه برخی مسئولان به مثابه برنج، گندم و ... نگریسته می شد تا هم کشاورز دلگرم به تولید می شد و هم جایگاه ایران در تولید زعفران جهان حفظ می شد.معتقدیم در شرایط فعلی علاوه بر اقدام برای خرید تضمینی زعفران، ایجاد بورس زعفران نیز راهکار موثری برای رونق تولید و تجارت زعفران است.
معتقدیم این محصول استراتژیک ارزش آن را دارد که در بورس سرخ فام بدرخشد.
15/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]