واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: صید و شکار بی رویه مهم ترین تهدید تالاب های بین المللی گلستان گرگان - ایرنا- روزنامه خراسان در ویژه نامه استان گلستان خود "صید بی رویه به عنوان مهم ترین تهدید تالاب های بین المللی" را موضوع گزارشی در خصوص مشکلات تالاب های آلاگل، آجی گل، آلماگل و گمیشان قرار داده است.
در این مطلب آمده که مجموعه تالاب های بین المللی آلاگل،آجی گل،آلماگل و تالاب بین المللی گمیشان به دلیل قرار گرفتن در مسیر مهاجرتی آسیای مرکزی و همچنین دارا بودن شرایط اکولوژیکی و بیولوژیکی خاص این مناطق و میزبان بودن هر ساله انواع پرندگان مهاجر زمستان گذران و زادآور دارای غنای زیستی بی نظیری بوده و به عنوان زیستگاه های شاخص در منطقه معرفی می شوند.
هرچند این 4 تالاب بین المللی گلستان در دهه های گذشته در کنوانسیون رامسر که کنوانسیون جهانی حفاظت از تالاب هاست به ثبت رسیده اند و انتظار می رفت با دقت و ظرافت بیشتری مورد حفاظت قرار گیرند اما در حال حاضر با چالش ها و تهدیدات و همچنین مخاطرات فراوانی روبرو هستند که به گفته مهاجر مدیرکل حفاظت از محیط زیست گلستان صید و شکار بی رویه مهم ترین تهدید و درد مشترک تالاب های بین المللی گلستان است.
مسوول روابط عمومی اداره کل حفاظت از محیط زیست گلستان در باره تالاب گمیشان گفته است که این تالاب با وسعت 20 هزار هکتار در سواحل شرقی دریای خزر در شهرستان گمیشان تا مرز کشور ترکمنستان واقع شده است.
به گفته "احمد دباغیان" از آن جایی که این تالاب در زمره تالاب های ساحلی- دریایی محسوب می شود میزان پهنه آبی آن به طور مستقیم تحت تأثیر نوسانات آب دریای خزر قرار دارد.
وی با بیان اینکه این تالاب در سال 1380 در کنوانسیون رامسر در زمره تالاب های بین المللی دنیا ثبت شده است، ادامه داد: تالاب گمیشان هر ساله محل زمستان گذرانی و زادآوری بیش از 85 گونه انواع پرندگان آبزی و کنارآبزی بوده است که در بین آن ها انواع گونه های در معرض خطر انقراض ثبت شده در فهرست قرمز IUCN از قبیل عقاب دریایی دم سفید، اردک بلوطی، باکلان کوچک و غاز پیشانی سفید کوچک به چشم می خورد.
همچنین 3 تالاب آلاگل، آجی گل و آلماگل با مساحت به ترتیب 2 هزار و 500، 320 و 207 هکتار تشکیل شده که در فاصله 40 کیلومتری شمال شهرستان آق قلا و در مجاورت مرز اینچه برون قرار دارند.
به گفته دباغیان، آب این مجموعه تالابی به طور عمده از سیلاب های فصلی رودخانه مرزی اترک تأمین می شود و آن ها نیز در سال 1354 به طور رسمی به ثبت کنوانسیون رامسر رسیده اند.
وی همچنین با بیان اینکه تالاب های گلستان در تثبیت سواحل نقش مهمی ایفا می کنند، بیان داشت: همچنین تالاب ها در کنترل سیلاب های بالادستی و به دام انداختن رسوبات ناشی از آن و تثبیت مواد آلاینده حمل شده به پهنه آبی تالاب نقش به سزایی دارند و می توانند با هدف گردشگری بیش ازپیش مورد توجه قرار گیرند.
همچنین مدیرکل حفاظت از محیط زیست گلستان با بیان اینکه شکار و صید بی رویه از سوی جوامع انسانی ساکن در حاشیه تالاب بزرگ ترین تهدید برای تالاب ها هستند، گفته است که ورود پساب های شهری و روستایی و زهکش های کشاورزی تهدید جدی برای تالاب ها هستند.
اسماعیل مهاجر افزوده است که احداث سد و سازه های هیدرولیکی در مسیر منابع تأمین کننده آب این مجموعه تالاب ها (رودخانه اترک) به ویژه آغاز پروژه احداث سد چایلی در مسیر این رودخانه واقع در شمال شرقی استان محدوده شهرستان های مراوه تپه و کلاله در صورت احداث می تواند مجموعه تالاب های آلاگل را از همین مقدار حداقل آبگیری که در شرایط کنونی انجام می شود محروم ساخته و وضعیت بقای این تالاب ها را با بحران جدی مواجه کند.
به گفته وی رعایت نشدن میزان حقابه تعیین شده توسط دستگاه های مسوول برای حفظ بقاء و پایداری اکوسیستمی تالاب و برداشت بی رویه آب برای مصارف کشاورزی و آبزی پروری در حوضه این مجموعه تالاب ها و همچنین برداشت بیش از حد گیاهان کنارآبزی توسط جوامع محلی حاشیه تالاب برای تعلیف و چرای دام از دیگر تهدیدهای جدی تالاب های 4گانه است.
وی ادامه داد: تعارضات افراد حقیقی و حقوقی به حریم تالاب و کاهش مساحت پهنه آبی تالاب به دلیل پسروی آب دریا و مجاورت تالاب ها با برخی از مستثنیات زراعی از دیگر مخاطرات موجود در استان است.
وی به راهکارهای حفاظتی از تالاب ها اشاره و تصریح کرد: استفاده از تجهیزات و توانمندی های نیروی انسانی کارآمد در راستای حفاظت فیزیکی، استفاده از تجهیزات سنجش از راه دور برای پایش و رفع معضلات احتمالی و همچنین افزایش و توسعه پایدار صنایع و زیرساخت های توسعه اشتغال در منطقه در بین جوامع محلی می تواند باعث کاهش تعارضات به این گنجینه های طبیعی شود.
مهاجر با بیان اینکه مشخص کردن مرز حریم آبی تالاب می تواند از تعارضات بیشتر به تالاب ها جلوگیری کند، خاطر نشان کرد: اجرای عملیات نقشه برداری و پیکه کوبی مرز شرقی تالاب بین المللی گمیشان با عنایت به افت تراز ارتفاعی آب دریای خزر و کاهش چشمگیر پهنه آبی تالاب و احتمال افزایش تعارضات توسط افراد حقیقی و حقوقی به پهنه تالاب صورت گرفته است.
به گفته وی آغاز فرآیند تدوین برنامه جامع مدیریت زیست بومی مجموعه تالاب های بین المللی آلاگل، آلماگل و آجی گل با مشارکت تمامی ذینفعان حوضه آبریز این مجموعه تالاب ها که از ابتدای سال جاری به اجرا در آمده نیز با هدف حفاظت صورت گرفته است.
601
14/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]