واضح آرشیو وب فارسی:فارس: یادداشت/ ابراهیم فیاض
حکمت اسلامی و سبک زندگی اسلامی
صلح امام حسن (ع) و جنگ امام حسین (ع) هر دو حکیمانه بود اگر نتوانیم این مسائل را بفهمیم، نمیتوانیم سبک زندگی اسلامی را درک کنیم. برای شناخت سبک زندگی اسلامی نیازمند شناخت «حکمت اسلامی» هستیم سپس به دنبال تحقق سبک زندگی اسلامی باشیم.
به گزارش خبرگزاری فارس، ابراهیم فیاض استاد دانشگاه تهران درباره سبک زندگی اسلامی یادداشتی نوشته که به تازگی در شماره دوم پاییز 1393 نشریه روایت منتشر شده است:
همچنین هر دینی سبک زندگی خاص خود را ایجاد میکند. در این میان جهان اسلام جهانی گشوده و باز است و اگر در چیزی فساد و افراط نباشد اسلام با آن مخالف نیست و توصیه میکند که آن را بپذیریم. امام علی (ع) در نهج البلاغه میفرمایند: هر جا رفتی فرهنگ آن قوم را بگیر برای اینکه کارت پیش رود. این بحث کاملاً عمیق است. ممکن است الان کراوات زدن در ایران حرام باشد،چون که تشبه به کفار میشود اما اگر شخصی به اروپا رفت برای اینکه کار او پیش برود توصیه میکند که مطابق با فرهنگ و عرف آنجا زندگی کنیم. امروزه در ایران جریانهای فردیدی و هایدگری معتقدند که باید کل مدرنیسم و غرب را از بین ببریم اما اسلام با این گونه تفکر و زیستن مخالف است. اسلام معتقد است برای مؤمنانه زیستن نباید در زندگی دروغ، تهمت، دزدی و فحشا باشد. این مسائل اموری فطری هستند و نه تنها در اسلام بلکه در همه جای دنیا این امور قابل تأیید نیستند و در تمام ادیان و فرهنگها بر اجتناب از این مسائل تأکید شده است. نکته قابل توجه در سبک زندگی دینی این است که باید ضروریات زمان را در نظر بگیریم و اگر ما جلو آن بایستیم ممکن است به دین و ایمان مردم ضربه و خدشه وارد شود. این امر جز از طریق و مسیر فقهات اسلامی تحقق پذیر نیست. برای نمونه آیتالله بروجردی را میتوان مثال زد که دید و نگاه ایشان نسبت به جهان جدید باز بود و برای حوزه علمیه قم سازماندهی جدیدی بنیان گذاشتند. همین امر باعث شد که زمینه فراهم شود تا امام خمینی (ره) انقلاب کنند. چشم فقهای ما مانند امام علی (ع) باید به جهان باز باشد. در جلسه شورا رد تعیین جانشینی عمر هر چه به امام علی (ع) میگفتند که به سنت شیخین عمل کن، میگفت براساس اجتهاد خودم در کنار قرآن و سنت و اجتهاد میکنم. تأکید امام علی (ع) بر مسئله اجتهاد نشانگر توجه ایشان به مقتضیات زمان است و اینکه در هر عصری انسان باید مطابق با مقتضیات همان عصر زندگی کند،در غیر این صورت دین تضعیف میشود و جوانان به سوی گرایشهای فکری دیگر جذب میشوند. بنابراین وظیفه حوزههای علمیه در شناساندن سبک زندگی اسلامی به مردم وظیفهای خطیر و مهم است و باید در این مسیر هر گونه مانع را شناسایی و از بین ببرند. مهمترین مانع در این مسیر جهالت نسبت به تکنولوژیهای مدرن است. فقها باید دیدی بازداشته باشند و در این مسیر از دانشهای مدرن مانند علوم انسانی نیز استفاده کنند. فقه ما عقلانی است و ائمه ما همگی حکیم بودند. پیامبر (ص) میفرمایند من شهر حکمت هستم و این همان بهشت است و علی هم باب بهشت است. هم صلح امام حسن (ع) حکیمانه بوده و هم جنگ امام حسین(ع) و ما تا نتوانیم این مسائل را بفهمیم نمیتوانیم سبک زندگی اسلامی را درک کنیم. برای شناخت سبک زندگی اسلامی نیازمند آن هستیم که «حکمت اسلامی» را در درجه اول بشناسیم و بعد سراغ تحقق سبک زندگی اسلامی برویم. برعکس داعش، طالبان و وهابین جهان فقهی ما سیال و پویا است. ما قائل به فقه «مخطئه» هستیم، یعنی ممکن است فقیه خطا کند ولی نباید از اجتهاد پرهیز کند. بنابراین ما فقیه محوریم و فقها باید نسبت به مسائل روز اجتهاد کنند. خصلت شیعه و امامان آن بوده است که به روز کار میکردند، ولی جهالت ما نسبت به این امور مانع تحقق سبک زندگی اسلامی شده است. انتهای پیام/ک
93/08/11 - 11:35
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]