واضح آرشیو وب فارسی:دکتر سلام:
با درود و احترام به خوانندگان خوب مجله وزين ” دكتر سلام”
بحث اين هفته را با بررسی ” داروهای بدون نیاز به نسخه پزشك در مواجهه با بيماری حركت ” ادامه می دهیم .
بیماری حركت كه در زبان انگلیسی به ان ” motion sickness ” گفته می شود را بسياری از ما تجربه كرده ایم ، تجربه ای ناخوشایند همراه با حس تهوع و استفراغ .
هنگام حركت در جاده هاي زيبای شمال كه پر پيج و خم هستند ، هنگام سوار شدن در قايق های تفريحی ، كشتی ، هواپیما و در برخي افراد حتی در جابجايی های روزمره با ماشين ، متاسفانه ممكن است اين بيماری بروز پيدا نمايد .
در اين مقاله به بررسي چرایی اين مشكل ، داروهاي برطرف كننده علايم ، دوز اين داروها و چگونگی مصرف اين داروها می پردازيم.
بيماری حركت چيست؟
اين بيماری ناشی از حركاتی است كه به نوعي سبب یيجاد اختلال در حركات طبيعي مايع درونی گوش داخلي ما می گردد و به دنبال آن حالت تهوع و استفراغ دست مي دهند. در گوش داخلی انسان مایعی وجود دارد كه در حفظ تعادل بدن نقش مهمی دارد و اين تعادل به علت حركت خودروها ، كشتی ، قايق ، ويروس و عفونت ممكن است بهم خورده و علايم ذكر شده ظاهر شوند.
داروهای برطرف كننده علايم :
آنتي هيستامين ها مهمترين نقش را در بر طرف كردن علايم ايفا مي كنند كه در ادامه به بررسی ٣ خانواده مهم از اين داروها دوز و چگونگی مصرف آنها می پردازيم
گروه اول :
meclizin(مك لي زين) :Antivert,Bonine , Dramamine,Meclicot
نام دارند كه به صورت قرصهاي ٢٥ و ٥٠ ميلي گرمي در بازار وجود داشته و بايد ٢٥ ميلي گرم تا ٥٠ ميلي گرم ان يك ساعت قبل از سفر مصرف شود و حداكثر دوز مصرفي ان ٥٠ ميلي گرم در ٢٤ ساعت مي باشد.
گروه دوم :
cyclizine(ساي كلي زين) :Marezine
اين دارو به صورت قرص و قرص جويدنی در بازار با دوز٥٠ ميلي گرم موجود مي باشد و بايد ٣٠ دقيقه قبل از حركت مصرف شود، هر ٦-٤ ساعت مي توأن در صورت نياز مصرف أنرا تجديد نموده و حداكثر دوز مصرفي ان ٢٠٠ ميلي گرم در ٢٤ ساعت مي باشد.
گروه سوم :
dimenhydrinate:Triptone, Benadryl,Diphem
اين دارو به صورت قرصهای ٢٥ و ٥٠ ميلي گرمي موجود بوده و دوز مصرفي ان ٥٠ ميلي گرم هر ٦-٤ ساعت در صورت نياز مي باشد و حداكثر مصرف روزانه اين دارو ٢٠٠ ميلي گرم در ٢٤ ساعت بوده و لازم است ٤٠-٣٠ دقيقه قبل از سفر مصرف شود.
عوارض جانبی:
سر گیجه، خواب آلودگي ، خشكی دهان ، یبوست و تاری ديد از مهمترين عوارض ناشی از مصرف اين گروه از داروها مي باشد و به علت احتمال بروز حالت گيجي در افراد مسن مصرف اين دارو در اين گروه سنی لازم است زير نظر پزشك انجام گيرد.
تداخلات دارویی:
اين گروه از داروها ممكن است سبب ايجاد تشديد علايم گيجی شده و لذا مصرف همزمان آن با داروهای آرامبخش ، خواب آور ، شل كننده عضلات و الكل توصيه نمي شود و در صورت نياز مشاوره با پزشك ضرورت دارد، هم چنين بيماران مبتلا به گلوكما ، افرادی كه مشكل پروستات داشته و در كنترل ادرار مشكل دارند لازم است زير نظر پزشك از اين گروه داروها استفاده نمايند.
نكات مهم :
از آنجايي كه استفاده از اين گروه داروها ممكن است سبب ايجاد خواب آلودگي و گيجی شود افراد پس از مصرف اين گروه داروها بايد از رانندگی ، كار با ماشين آلات صنعتی و فعالیتهای كه نياز به دقت و تمركز دارند به طور جدی اجتناب نمايند .
مصرف زنجبيل و استشمام بوي ليمو ترش تازه و نشستن در كنار پنجره باز ممكن است تا حدودی از بروز حال تهوع و استفراغ ناشی از بيماری حركت كمك كننده باشند.
با تشكر
سميرا كريم آبادی
منبع: این مطلب توسط خانم دکتر سمیرا کریم آبادی تهیه و به صورت اختصاصی برای انتشار در مجله پزشکی دکتر سلام ارسال شده است.
همچنین دو مقاله ی دیگر خانم دکتر سمیرا کریم آبادی را مطالعه کنید:
داروهای بدون نیاز به نسخه در مواجهه با بیماری “بیرون روی” داروهای جذب کننده
3 آبان 1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دکتر سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]