واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نظری به جریان مباهله در اسلام - عیسی پاشاپور* اردبیل - ایرنا - در تاریخ هیچ یک از ادیان آسمانی واقعه ای نظیر مباهله نمی توان یافت که در آن طرفین دعوا به منظور تنویر چهره حق بر آستان خدا تضرع کرده و حکمیت را به آفریدگار بی همتا واگذار کنند.
جریان مباهله پیامبر اکرم ص با مسیحیان نجران در سال دهم هجرت از وقایع نادر و بی تکرار تاریخ رخشان اسلام است که سند حقانیت این آئین آسمانی و معصومیت اهل بیت مکرم پیامبر خدا (ص) محسوب می شود.
مباهله در وزن ملاعنه و در لغت به معنای لعن و نفرین یکدیگر و عقوبت خواستن از خداوند برای طرف مقابل معنا شده است.
آیه 61 سوره آل عمران که آیه مباهله نامیده می شود پیامبر اسلام را به همراه داشتن نزدیکان و اقربای خود برای مباهله با مسیحیان نجران خطاب قرار داده و در حقیقت سند استواری بر حقیقت و فضیلت اهل بیت (ع) به شمار می رود.
﴿فَمَنْ حَاجَّکَ فِیهِ مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَکَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ
تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَأَبْنَاءَکُمْ وَنِسَاءَنَا
وَنِسَاءَکُمْ وَأَنْفُسَنَا وَأَنْفُسَکُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ
لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَی الْکَاذِبِینَ﴾(سورهٔ آل عمران-آیهٔ 61)
پس هر که در این (باره) پس از دانشی که تو را (حاصل) آمده با تو محاجه کند بگو بیایید پسرانمان و پسرانتان و زنانمان و زنانتان و ما خویشان نزدیک و شما خویشان نزدیک خود را فرا خوانیم سپس مباهله کنیم و لعنت خدا را بر دروغگویان قرار دهیم.
به گواهی تاریخ ٬ نجرانیان در روز مباهله با مشاهده این که رسول خدا جگرگوشه ها و نزدیکان خود را برای تضرع در پیشگاه آفریدگار به همراه آورده متاثر شده و بیمناک از عقوبت سختی که از آسمان نازل شود تسلیم رسول خدا می شوند.
البته هیات نجرانی پیش بینی کرده بود که اگر پیامبر اسلام (ص) جمعیتی از مسلمانان را برای مباهله گرد آورد پس مراد او ایجاد جار و جنجال برای به مسند نشاندن ادعای خود است اما همراهی فاطمه٬ علی و حسنین (ع) با پیامبرخدا (ص) ترس را بر مسیحیان مستولی ساخت که اگر دست های معصوم آنها بر آسمان بلند شود و رسوایی طرف مقابل را طلب کنند کوه ها از جای برخیزند و عذابی دردناک نجرانیان را فراگیرد.
تایید مفسران اهل سنت بر جریان مباهله نیز دلیل محکمی بر فضیلت اهل بیت (ع) و حقیقت اسلام زلال محمدی است و به یقین تشکیک عقیده در پاکدامنی و عظمت اهل بیت (ع) جز ندامتی سخت و برگشت ناپذیر حاصلی برای آدمی نخواهد داشت.
محمدبن جریر طبری از مفسران اهل سنت در تفسر معروف خود ضمن بیان شان نزول
آیه مباهله می نویسد: "پیامبر اسلام (ص) جهت مباهله با مسیحیان نجران ، همراه علی ، فاطمه، حسن و حسین (ع) آمد و آماده مباهله شد ، ولی آنها با پیامبر مصالحه نمودند و راضی به پرداخت جزیه شدند".
از منظر دیگر وجود مقدس حسنین (ع) در عین خردسالی در نزد پیامبر اکرم (ص) در روز مباهله گواه فضیلت و برتری آن دو نسبت به سایر نزدیکان و خویشاوندان آن حضرت است.
همچنین همراهی فاطمه (س) نزد رسول اسلام شائبه اختصاص اسلام به مردان یا
کم توجهی به زنان را رد می کند و بنا بر نوشته قطور تاریخ پیامبر خدا (ص) بر اساس دستور قرآن برای مباهله عزیزترین و نزدیک ترین افراد خود را به همراه آورده بود و چنانچه عزیزتر از فاطمه ٬ علی ٬ حسن و حسین (ع) کسان دیگری نیز بودند حتما در امری چنین خطیر در کنار آن حضرت حضور می یافتند.
گرچه حقیقت مباهله به عنوان واقعه ای درس آموز در بتن و متن تاریخ می درخشد و اسلام و پنج تن آل عبا را به روشنی به عالمیان می نمایاند اما همان حسین (ع) خردسال که در روز مباهله به منظور جلب توجه خدا در آغوش نبی مکرم اسلام جای گرفته بود دیری نپایید که به همراه زنان و فرزندانش وارد کربلا شد و برای زنده نگهداشتن سنت جدش ٬ مباهله ای دیگر را خلق کرد و نفرین و نفرت ابدی آفریدگار و آفریدگان را بر آل امیه نازل کرد.
خبرنگار ایرنا در گرمی مغان
7124/594/530
27/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]