واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: پژوهشگر مذهبی: مباهله همچنان برای اثبات صدق دعوا در قلمروی عقاید باقی است تهران - ایرنا - یک پژوهشگر مذهبی، از مباهله به عنوان معجزه ای یاد کرد که همچنان برای اثبات صدق دعوا در قلمروی عقاید، باقی و پایدار است.
حجت الاسلام عباس الهی روز شنبه به خبرنگار معارف ایرنا گفت: مباهله هم اکنون نیز پابرجاست و لازم است این آموزه دینی به گوش مخالفان اسلام برسد و مخالفان از هر گروه و فرقه ای که معتقد به خدا هستند، آماده مباهله باشند و طرفین از خدا علیه یکدیگر عذاب بطلبند، آنگاه ببینند عذاب الهی فرود می آید یا نه و اگر فرود می آید کدام گروه را دربرمی گیرد.
وی با اشاره به موضوع مباهله که در آیه 61 سوره آل عمران آمده است، گفت: مباهله در لغت به معنای رها کردن و به خود واگذاشتن است و همچنین به دعایی گفته می شود که همراه با تضرع و اصرار باشد.
عضو هیات علمی جامعه المصطفی همچنین به معنای اصطلاحی مباهله اشاره کرد و افزود: زمانی که دو یا چند نفر بر سر مساله ای اختلاف نظر داشته باشند و هیچکدام حاضر نباشند نظریه طرف مقابل را بپذیرند، در یک جا جمع شده و ضمن تضرع به درگاه الهی از پروردگار می خواهند آن کسی را که بر باطل است، رسوا کرده و مورد لعن و مجازات خویش قرار دهد.
الهی، ضمن بیان دیدگاه قرآن درباره مباهله و دلایل عمومیت آیه مباهله اظهار داشت: شکی نیست که آیه موردنظر، یک دستور کلی برای دعوت به مباهله برای مسلمانان نیست، ولی روی سخن در این موضوع مانع از آن نخواهد بود که مباهله در برابر مخالفان یک حکم عمومی باشد و هنگامی که استدلال های افراد با ایمان که از تقوا و خداپرستی کامل برخوردارند، در برابر دشمنان بر اثر لجاجت به جایی نرسید، از آنان به مباهله دعوت می کنند.
این استاد حوزه و دانشگاه، با اشاره به روایتی از امام صادق (ع) که در صفحه 351 جلد اول تفسیر نورالثقلین ذکر شده، گفت: سفارش امام ششم این است که اگر مخالفان، سخنان حق شما را نپذیرفتند، آنان را به مباهله دعوت کنید.
وی افزود: ابومسروق یکی از یاران امام صادق (ع) با توجه به دستور آن حضرت مبنی بر مباهله با مخالفان اسلام، به خدمت امام رسید و عرض کرد که با مخالفان به آیه " و اولی الامر منکم" استناد کرده و بر فضیلت و پیشوایی شما استدلال می کنم، ولی آنان می گویند این آیه مربوط به فرماندهان سپاه است.
الهی در ادامه گفت: این یار امام صادق (ع) همچنین به آیه "انما ولیکم الله و رسوله" بر امامت حضرت علی (ع) احتجاج کرد و مخالفان این آیه را مربوط به افراد با ایمان دانستند و زمانی که به آیه "الا الموده فی القربی" استناد کرد، مخالفان گفتند که این آیه برای بستگان پیامبر(ص) است و در این زمان بود که امام به ابومسروق فرمود که در چنین صورتی آنان را به مباهله دعوت کن.
استاد موسسه پژوهش و ادیان مذاهب، سند این روایت را جلد دوم اصول کافی، کتاب دعا و باب مباهله ذکر کرد و افزود: امام جعفر صادق (ع) در ادامه این روایت، نحوه مباهله را بیان فرموده و تاکید کردند؛ چیزی نمی گذرد که آثار مباهله یعنی عذاب الهی آشکار می شود.
وی همچنین با بیان دیدگاه علامه سیدمحمدحسین طباطبایی در تفسیر المیزان گفت: وی معتقد است هر فرد با ایمان می تواند با تاسی به نخستین پیشوای اسلام در راه اثبات حقیقتی از حقایق اسلام با مخالف خود به مباهله بپردازد و از خدا برای او درخواست عذاب کند و هر مخالفی که بخواهد این معجزه الهی را از نزدیک مشاهده کند، می تواند با فردی از افراد با ایمان اسلام درمورد حقانیت اسلام به مباهله برخیزد و نتیجه آن را با دیدگان خود مشاهده کند.
این کارشناس مذهبی تاکید کرد: امام صادق (ع) به طور مطلق فرمود که با افراد مخالف حق مباهله صورت گیرد ولی باید توجه داشت که مباهله به عنوان آخرین مرحله و پس از استدلال و بیان منطق است و زمانی درخواست مباهله صورت می گیرد که طرف مقابل به هیچ شکلی حاضر به پذیرفتن حقیقت نیست.
24 ذی حجه مصادف با روز مباهله است و آیه 61 سوره آل عمران در این زمینه می فرماید "فمن حاجک فیه من بعد ما جاءک من العلم فقل تعالوا ندع ابناءنا و ابناءکم و نساءنا و نساءکم و انفسنا و انفسکم ثم نبتهل فنجعل لعنت الله علی الکاذبین" هرگاه بعد از علم و دانشی که (درباره مسیح) به تو رسیده، (باز) کسانی با تو به محاجّه و ستیز برخیزند، به آنها بگو: بیایید ما فرزندان خود را دعوت کنیم، شما هم فرزندان خود را؛ ما زنان خویش را دعوت نماییم، شما هم زنان خود را؛ ما از نفوس خود دعوت کنیم، شما هم از نفوس خود؛ آنگاه مباهله کنیم؛ و لعنت خدا را بر دروغگویان قرار دهیم.
فراهنگ**1003**1027
26/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]